-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vendingo
veterán
válasz
soldier2
#33598
üzenetére
Ezért is írtam, hogy én nem ismerem az említett őrlőt.
Az enyém amikor kevés bab van a tartályban elkezd egyre durvábbra őrölni, ezért mindig figyelnem kell, hogy legyen benne elegendő. Ezt már valamelyest kiküszöböltem a babtartály kiiktatásával, a helyére pedig szereltem egy pvc csövet amiben elfér 100-150g bab. -
vendingo
veterán
válasz
killerjohn
#33594
üzenetére
Ugyan én nem ismerem ezt a darálót, de az én őrlőm akkor szokott nagy szórást csinálni, ha kevés kávé van a tartályban.
-
paljoc
tag
válasz
killerjohn
#33592
üzenetére
Van ilyen iberital hiba h ossze vissza orol. A bronz csuszocsapagy mozdul ki a musnyag hazbol. Vissza kell ragasztani pillanatragasztoval. Pont ilyen jelenseget okoz, nalam is volt ilyen. Nem 100% de lehet h ez a baj. Indexen yeahhh leirta anno a javitas menetet, de evekkel ezelott.
-
Xabi78
aktív tag
válasz
killerjohn
#33592
üzenetére
Első körben vidd haza a darálót, és próbáld össze a kávéfőződdel, akkor kiderül, a daráló a ludas vagy a benti kávéfőző. Ilyen tünetet produkálhat akár az OPV is, vagy ha a darálókések nincsenek normálisan berakva.
-
killerjohn
addikt
segítség! Otthon a K6-tal minden passzentos, minden kávé egyforma. De ez az iberitál nagyon random. Egyik adagot ledarálja tökéletesre, egy perccel később meg a másik adagon átzuhan a víz (túl dúrva). Ugyanúgy tamperolom, minden paraméter konstans. Vagy a GC, vagy a daráló inkonzisztens...

-
bl4ze
veterán
válasz
killerjohn
#33587
üzenetére
ez kicsit azért félre is érthető

bevonultunk a srácokkal a konyhába, és 3 olyat húztunk, hogy az eszünk megállt

-
Illesvik
csendes tag
válasz
killerjohn
#33587
üzenetére
Szaglászhatják a babtartályt. -
killerjohn
addikt
na, Paljoc elhozta a mai adagot, bevonultunk a srácokkal a konyhába, és 3 olyat húztunk, hogy az eszünk megállt
Az irodában mint a futótűz terjed, hogy van új kávégép, de sunyi (jogos) módon teleragasztottuk a GC-t és az IC-et is "Only for private use - do not touch!" feliratokkal
Plusz a kart magunknál tartjuk, így még ha akarják se tudják használni... Az asztalunkon meg hegyekben áll a PY coffee 
-
-
celf
őstag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
#33582
üzenetére
Nincs mit

Amit még elfelejtettem, hogy sok helyen azt írják, a Mesh és az S filter a kialakításuk miatt könnyebben tisztítható. Ugyanez igaz kell legyen az IMS 35 mikronos filterjére is, mert az is fémszálakból van szőve, tehát a kialakítását tekintve inkább egy háló, mint perforált fémlemez. Állítólag könnyebben le/ki lehet mosni róla a zaccot, viszont a lyuggatott fémlemezekbe bele tudnak szorulni szemcsék. Ez utóbbit a brikka szűrőjével kapcsolatban tanúsítani tudom. Néha a fürdőszobai zuhanyrózsa fejét "vágó üzemmódra" átállítva tudtam csak kiverni a szemcséket a szűrőből. Az Able, stb. AP szűrős infókat viszont csak olvastam.
-
celf
őstag
válasz
Deadzone41
#33581
üzenetére
Az íz miatt lenne fontos természetesen

A birtás részhez ami még érdekes, hogy vajon azért kell cserélni a szűrőt, mert nem szűr egy idő után, vagy mert felszaporodnak benne a mikrobák. Én már az 1 hónapig magában álló, nedves filteren sem folyatnám át az ivóvizemet. Ugyanakkor, ha felforralja az ember, a mikroba gond megoldódik. Viszont akkor felmerül a kérdés, hogy miért is kéne egy hónap után cserélni a szűrőt.
-
celf
őstag
Találtam egy érdekes cikket a víz lágyításával kapcsoltban. mármint azért érdekes, mert egy részen a forralást mint vízlágyító eljárást említi. Ez igen érdekes, mert így az AP-hez nem is kéne lágyítani a vizet, hiszen ott a vízforraló ezt megteszi helyettünk...
Táblázatot most nem fogok tudni csinálni, időhiány miatt (vizsgaidőszak), de amúgykb valahogy így néz ki:
IMS 200 mikronos
IMS 150 mikronos
IMS 35 mikronosS-filter 60 mikron körül
Mesh Filter ? szerintem 40-70 mikron között lehet, vagy talán ugyanaz mint az S-filter
Papírfilter 20 mikron
Ja és az Able Standard és Fine megint nincs info, de a Standard ránézésre kb. egy Brikka filteréhez hasonlít, a Fine meg az IMS 200 mikronos filtere felett lehet, ha saccolnom kéne.
-
Deadzone41
őstag
Ezek a módszerek nem a high-end koffi mágusoknak valók, viszont halandóknak hordozhatósnak, espresso alapú tejes italokhoz teljesen ok szerintem. A hosszú kávékba nem való tej, viszont egy ilyen aeropress-es rövidkávé tök jól működik latte-nak pl. Real espresso címke tényleg ferdít picit, viszont ha espressonak nevezheti az a kismillió pocsék kávét adót vendéglátó hely a felszolgált fekete levest, akkor had legyen már ez is az.

Másodkézből beszereztem egy ikeás maghőmérőt, viszont van egy olyan gondom vele, hogy 130fok fölött nem hajlandó mérni, azt írja Hi. A riasztó hőfokát se engedi 130 fölé állítani. Viszont leszedtem a használatiját és ott meg 250fok szerepel maximumként. Van itt valaki akinek ilyen hőmérője van? És tud ebben segíteni?
-
mufi
senior tag
Sehol egy Breville kávégép...

-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
ittam, több helyen, többek által elkészített espresso-t, belőle, sőt volt nálam kölcsönbe kb egy hétig egy, de -engem- nem győzött meg! nagyon vékonyka az eredmény...
pedig nagyon hinni akartam benne egy időben! ultra hordozható kategóriában keresgéltem. meg geek, meg jól is néz ki... persze, attól függ, h mi az amit überelnie kellene!
egy nespesso-t v szarvasit, nyilván lazán überel
ha van egy normális őrlőd hozzá, és aránylag kiismerted... 15-20k-t érne meg számomra, de úgy sem lenne sztem sokat használva... (utazó-szettként a Pavoni lett a befutó, a (fokozatmentesített) Nemox Lux-al; tudom nem egy (ár)kategória, csomagméret, stb...
) -
noss
tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
#33553
üzenetére
egész jópofa ez a Bacchi Espresso, márcsak a nyomásmérő meg a PID hiányzik róla

ROK kávéfőző eszközével mi a baj? ha vki kitanulja a használatát, egész jó dolgok sülhetnek ki belőle, nem?
még nem hallottam róla elég meggyőző ellenérvet, pedig szivesen venném mindet, mielőtt bevásárolnék belőle
bónusz kérdés: milyen a ROK kávéőrlője, akár a HG-1-hez, akár a OE Pharos-ához hasonlítva?
(az áraiktól inkább eltekintve, az örlemény egyenletessége és a működés, működtetés, kényelem szempontjából) -
noss
tag
válasz
Deadzone41
#33550
üzenetére
nem kétlem, hogy finom eredmények produkálhatók AP-vel, eszpresszót mímelve, de a görcsös "REAL Espresso" címkéket hanyagolhatnák.
megnéztem pár hete egy csomó ilyen videót, egy rakat hibát és bénaságot kiszúrtam rajtuk.
leginkább e srácok módszere hasonlított eszpresszóra: [link]
fából tákoltak egy jó kis nyomásfokozó szerkezetet
-
ronin s8
senior tag
válasz
Surda-
#33568
üzenetére
Megkaptam karira.
Nagyon jó könyv, a legmodernebb eszmék terjednek benne. A Squarre Mile pörkölő alapítója írta. -
Ábi
tag
válasz
killerjohn
#33567
üzenetére
-
norbika06
újonc
válasz
paljoc
#33555
üzenetére
Nekem a legkevésbé a Java mix ízlett. A Choko Madness is kifejezetten kellemes. Természetesen a Yirga finom volt, de én nem igazán tudom a sötétebb és a világosabb pörkölésű kávékat egy lapon említeni. Nálunk inkább a feleségem issza capuccino formájában. Én maximum délután vagy este iszom, a reggeli rituálémhoz nem tudom elképzelni. Mondjuk az én véleményemet azért fenntartással kell kezelni, nem vagyok egy nagy szakértő. (3 éve még kapszulást ivó Lelit tulajdonos vagyok
) -
Surda-
őstag
válasz
killerjohn
#33567
üzenetére
Ajánlott olvasmány
Kávészenvedély c. könyv. -
Wolfy999
tag
Van arra valami best practice, hogy ha hosszabb ideig nem használom a Gaggia-t akkor miként érdemes elrakni? Úgy döntöttem nem adom el, jó lesz az még, de szeretném úgy elrakni, hogy ne ártson neki az állás.
-
Xabi78
aktív tag
válasz
paljoc
#33560
üzenetére
No, akkor nem az én készülékemben volt a hiba, én is Traubisodának éreztem, nem is értettem, hogy lesz ebből epresmilka. Most már tudom, sehogy, csak én már az újból kaptam

Nálam eddig magasan a favorit az összes eddig kóstolt kávéhoz képest (ami mondjuk nem sok itteni viszonylatban, azért, de az átlaghalandó többszöröse). Hülye szinesztéziával "csilingelt a nyelvemen". Marha gyorsan elfogyott...
-
paljoc
tag
Nem tudom, de egyik jobb mint a másik! :-) Amikor életemben először beleillatoztam egy bontott zsákba, már akkor eldőlt, hogy ez a fajta lesz a kedvencem, független attól hogy dolgozták fel, aminek zölden ilyen édes illata van, komolyan mintha egy szőlőprésbe szagolnék bele.
-
paljoc
tag
Ma reggel a darálóban a mosott Yirgacheffe, megkóstolom, majd mondom a feleségemnek, hogy egy gyerekkorunk üdítőjének nevét kérném a megízlelése után. Belekortyol, majd gondolkodás nélkül: "Traubisoda". És igen!
De nem tudtam maradéktalanul örülni, mert lelkesedéstől csillogó arcomra nézve folytatta: "De Jocó, most komolyan, szerinted ki az Isten akar Traubisoda ízű kávét inni...?"
Persze ízlett neki is, de ez így spontán hozzájött az íz beazonosításhoz. Szóval "kicsit" leegyszerűsítve: száraz Yirga epres Milka, mosott Yirga Traubi.
Szerencsére a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan szeretnek traubi meg eper ízű kofit is inni. :-) -
Xabi78
aktív tag
válasz
paljoc
#33555
üzenetére
Ebből látszik, ez a műfaj mennyire ízlések és pofonok. Nálam a sorrend: 1. Yirga 2. Sidamo 3. Choco madness, 4. Spicy Italy
Az ízlésem most úgy tűnik, kezd elmozdulni ebbe a gyümölcsös-virágos-játékos vonalba. Halkan teszem hozzá, a Spicey is nagyon rendben volt, de egyszerűen nem tudtam elkapni a megfelelő hőfokot, szerintem lehet, hogy följebb kellett volna mennem, mint ahol próbálkoztam, de mire eljutottam 92°Cig, addigra elfogyott... -
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
soldier2
#33551
üzenetére
hát akkor már inkább a ROK... de attól sem voltam épp hanyattvágódva...
de mondjuk meglepően széles a piaca az espresso-szerű italokat készítő masináknak, nem?
(Brikka, handpresso, ROK, v akár a nyomifoki, mint olyan... btw: az AP-nek a dobozára is ez van írva: "1-4 cup coffee and espresso maker"... sztem elég láma.
) -
Deadzone41
őstag
válasz
soldier2
#33551
üzenetére
egyszer kísérleteztem sima kotyesszal, nekem nem jött be, vagy csak béna voltam, nem tudom. az a baj szerintem, hogy nehéz nem megégetni a kávét vele. viszont ezzel az aeropress-es módszerrel olyan hőfokú vizet raksz bele amilyet akarsz. nyilván nem lesz meg a megfelelő és egyenletes nyomás, esni fog a hőmérséklet, stb, de nekem ízlett a kész ital.
-
soldier2
őstag
válasz
Deadzone41
#33550
üzenetére
Ez kb olyan espresso mint amit kotyogóval készítenek [link]. Sajna a youtubon mindenki úgy állítja be a videóját, ahogy akarja, nincs ellenőrzés.Az egyetlen kotyogó szerű készülék, ami espressonak már talán nevezhető italt ad, az a Bacchi espresso [link], de azért az árért már lehet rendes gépet is venni (300 euro kb.)
-
Deadzone41
őstag
kipróbáltam ezt a módszert aeropressel, és nagyon korrekt eredményt adott. ízre egész espresso szerű lett, bár cremát nem sikerült kifacsarnom, igaz nem frissen pörkölt kávéval dolgoztam.
-
norbika06
újonc
Sziasztok!
Előszőr is BÚÉK mindenkinek!
Paljoc: Köszönöm a szállítmányt, végig kóstoltam mindet. Nekem a legjobban a Spicy Italy jött be, zseniális reggeli kávé.

Valaki esetleg tudna segíteni Reneka szűrő méreteivel kapcsolatban? Létezik róla esetleg méretezett ábra?
-
mutyi
senior tag
válasz
rallypix
#33546
üzenetére
Már közben egészen jó lett.
A 4 db csavart fullon betekertem,ameddig tudtam,mert nem nagyon voltak.
a kosárt kivettem és az eredetire állítottam,de nem volt jó,ezért megint kettővel arrébb tettem a csavarokat.
8-al? Létezik,hogy annyit lehet tekerni a kosáron, hogy akár 8-al is arrébb tekered?Jó kis tanulópénz volt mindenesetre, egy csomó drága kávé ment a kukába,amellett hogy baromi dühös vagyok és még csak kávét sem sikerült eddig innom.
Köszönöm a segítséget, jókor jött!
-
mutyi
senior tag
válasz
rallypix
#33544
üzenetére
Az ideg szét... mert nem tudok kávét inni, nem pesti vagyok és nagyon úgy néz ki,hogy ebből szervíz lesz.
Tudsz segíteni?
Ha kell felhívlak, hátha úgy egyszerűbben megértem.
Nem gondoltam volna,hogy a 4 csavar bármi gondot képes okozni,azt hittem simán a fedő tartására szolgál.
A 4 csavart természetesen nem tudom ugyanúgy visszacsavarni,hiszen semmi viszonyítási alapom sincs meddig tekerjem.A kosarat kivettem 100X-szor a végén már egyet,majd a leírás szerint max kettőt tekertem a kosáron,miközben kivettem belőle a két kis csavart,de nem lett jobb az eredmény.
Akkor most a 4 csavaron tekerek még.
-
rallypix
csendes tag
Ha a 4 csavart nem pont ugyan abba a pozícióba csavartad vissza, ahol volt, akkor újra kell kalibrálni az őrlőt. Ha a legfinomabb beállítás sem ad jó eredményt, akkor a kosarat kell kivenni, és azon kell állítani, vagy a 4 csavart jobban meghúzni.
Amúgy, ha a 4 csavart kivetted, akkor a fedelet ki kell pattintani a helyéről. Alatta lesz még egy másik műanyag fedél, azt eltávolítva tudod kitisztítani a garatot. Meg fogsz lepődni mennyi pangó őrlemény lesz benne.
A rugós bizbaz a biztonsági kapcsolóhoz van. -
mutyi
senior tag
Közben csak a szokásos kosarat vettem ki az őrlőből és takarítottam ki,ahogy eddig is.
Máskor is volt hogy picit megszívtam a visszahelyezésével,mert nem jól került vissza és nagyobbra darálta mint kellett volna. De most már 1 órája szórakozok vele és nem jó.
Legalább 5-ször szétkaptam és az istenért sem darál púdert,ahogy kellene.
Semmit nem csináltam másként mint régebben, nem csavartam a kosáron sem a csavart,semmit.
Kurva mérges vagyok,mert már egy csomó kávét szétbarmoltam.Ötlet?
-
mutyi
senior tag
Valaki szedett már szét Graef 800-as őrlőt?
Na megnéztem egy videot,hogyan kell azt a felső műanyagot is leszedni,ami körbeöleli az őrlőt.
Videón a Graef cm80-as van,nekem meg 800-as van. 4 darab csavar az adott,viszont a csaj a videón kiszed valami rúgós szart is,persze nem mutatja honnan,de neki gyak a csavarok kiszedése után már fityeg az egész.
Nálam meg a négy csavar eltávolítása után sem mozdul meg. Nem tudom érdemes-e feszegetni. -
Xabi78
aktív tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
#33535
üzenetére
A primonál egyedül a kapcsolókat tartó lemez vas, de azon nincs annyi hely, hogy megtapadjon a stopper.
Nekem a kazánhőmérő mágneses, egy huszárvágással felragasztottam a hűtőre, ami a kávéfőző mögött van

A kétoldalú ragasztócsík viszont tényleg jó lehet erre, a frontoldalon az alupanel csak kézmelegre melegszik, azt el kellene bírnia. Előtte nyilván érdemes alkohollal zsírtalanítani a felületet.
-
paljoc
tag
Az utolsó, amit linkelve tettél be, a dual bojleres, arra értettem. A másik kettő a darálóval egybeépített, abból a PID-es amit érdemesebb venni, ha jól néztem akkor a barista express nevű az. Ranciliom nem volt, csak Ascaso-m, azt PID nélkül használtam, úgy macerás volt a nagy hőingadozás miatt.
Van videó mindegyikről a youtube-on, végig mutogatják mit tud, pl. ilyenek: -
ronin s8
senior tag
válasz
killerjohn
#33534
üzenetére
Alura nem tapad a mágnes.

-
zolnagy
őstag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
#33535
üzenetére
A primonak aluöntvény háza van, ezért.
@radiator, az is egy megoldás, de én nem fúrnám ki egy stopper miatt a házat, de persze ez én vagyok. :
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
killerjohn
#33534
üzenetére
elhalványultak rajta a számok, mikor jobban, mikor kevésbé...
(Xabi78-at v And06-ot kérdezd Primo-hűtőmágnes ügyben, nekik GBPM van!
én cs feltételeztem... nekem Classicom van, arra tapadt, és tapad a mostani is!
) -
killerjohn
addikt
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
#33533
üzenetére
érdekes, nekem nem marad meg a primon a hűtőmágnes. btw mi a fene mehet tönkre egy timerben?

-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
killerjohn
#33532
üzenetére
nekem volt ilyen stopperem, 2Ft-ot nem adnék érte... talán ha 2hónapot bírta... de emlékeim szerint mágneses úh feltapad a Primora is és Classicra is!
most egy ilyet használok. nagy, robosztus, jól láthatóak rajta a számok, kinn vettem amazonról, kb 13€, úh nem volt kimondottan olcsó (tudom, a Hario mérlegen is van, de nekem nem esik kézre...) -
Szyszko
tag
válasz
killerjohn
#33519
üzenetére
2 hete jott meg nekem is pont ugyan ez

-
Xabi78
aktív tag
válasz
soldier2
#33521
üzenetére
Azért a ragasztás egy komoly műfaj, a pillanatragasztó meg a ragasztók svájcibicskája (vagy Dolce Gustoja, hogy egy csöppet ontopik legyek
), mindenre jó, de igazából (szinte) semmire sem...
Ha normális minőségű kötésre van szükség, az adott ragasztandó felületekhez passzoló ragasztó sokkal jobb, tartósabb végeredményt ad. -
killerjohn
addikt
válasz
Peti...(16v)
#33527
üzenetére
köszönöm!
-
Peti...(16v)
tag
válasz
killerjohn
#33519
üzenetére
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
pont ettől...
h a papír megszűri azokat az olajokat, ergo tisztább lesz az ital, kevésbé olajos, opálos... persze, ha vkinek a másik irány jön be, nosza rajta, akkor nekik/Neked készültek a fémszűrők AP-hez, v épp a hálós v60 ([link] - aminél nem egyértelmű sajnos, h fém v műa a háló anyaga...) -
mester6
tag
válasz
killerjohn
#33519
üzenetére
Én kétoldalas ragasztószalaggal tenném fel. Hétfőn az Aldiban akciósan is kapható lesz.
-
soldier2
őstag
válasz
killerjohn
#33522
üzenetére
Nem. Azt mondom, ha rá akarod ragasztani, az FBS jó választás. De el nem tudom képzelni, hogyan másképp rögzítheted rajta. Én a fiókban tartom, előveszem, ha kell. Mivel a mérlegben van a stopper funkció, így adja magát, és mindig kéznél van.
-
soldier2
őstag
válasz
killerjohn
#33519
üzenetére
Nálam a Babyn az előlap fém lapja jött le, nem tudtam semmivel rögzíteni, a hőtágulás miatt a pillanatragasztó mindig elengedett valamelyik saroknál, a kétoldalú ragasztók meg melegre veszítették el ragasztó tulajdonságukat. Míg végül valaki ajánlotta az FBS-t. Hőálló, rugalmas, és kellően erős volt. Nekem bevált.
-
killerjohn
addikt
Megnéztem, és a baby nem fém (írtátok hogy alumínium), a Classic viszont csak hétfőn lesz nálam, ezért a segítségeteket kérem: az fém?
Ezt szeretném rajta rögzíteni.
-
soldier2
őstag
A Rancilio Silviát a legjobbegybojleres 1000 dollár alatti gépként tartják számon (egy éve mikor gépet kerestem legalábbis mindenhol azt írták), ennek megfelelő árazással (ez itthon inkább 1000 euro alatti). A Breville, Gastroback meg nagyon hasonlít a Catlerekhez, Paljoc talán jobban ismeri őket.
-
noss
tag
cappuccinoként iszom a kávéim, így a tejcukor és az édesebb kávék miatt el tudtam hagyni a (nyírfa)cukrot és már nem is igénylem. a tej elhagyása viszont még eléggé nehezemre esik.
a 2015-ös kávénapja eseményen viszont kimondottan zavart, hogy nem adtak a különleges afrikai kávéhoz se cukrot, se tejet, se semmit, csak a papírpoharat.

hadd döntsem már én el, mivel akarom ízesíteni! -
noss
tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
#33467
üzenetére
nem értem, miért beszélnél le AP esetén a fémszűrőről.
mitől lesz "letisztultabb, tisztább" az íz a papírszűrőtől?
jó esetben egyik sem ad hozzá mellékízt, viszont a papír valamelyest magába szív olajokat, aromát, nem? -
noss
tag
épp tegnap gondolkoztam el, mennyit fogyaszt egy tisztán elektromos kávégép,
főleg egy E61-es sok (felesleges, nem közvetlenül kávékészítéshez használt) csapolással,
és rádöbbentem, hogy elektromos árammal hőt termelni mennyire nem hatékony (gazdaságilag).elmerengtem, hogy vajon gázt használnak-e kávégépbe, milyen is lehet az, mennyire helyhez kötött, mennyire bonyesz a szabályzása, kényelmi szempontok, stb.
...gondoltam fölteszem nektek kérdésnek.most pedig az Orphan Espresso honlapját, videóit böngészve belebotlottam a Conti nagy gépeibe, ahol a Conti CC 100 PM modellnél megakakadt a szemem a "Gas and electrical heating" soron...
(megvilágosultam)
-
mufi
senior tag
Ezekről mi a véleményetek? Breville BES860XL, Rancilio HSD Silvia, Breville Barista express, vagy ez [link]? Mi az áruk használtan, stb stb...
-
Illesvik
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
#33509
üzenetére
Már csak kettő.

-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
Xabi78
#33506
üzenetére
én elsősorban az ital textúráját, a mintázatát (ha ven neki
) sajnálom megbontani... 
és mostanra annyira megszoktam így, h az lenne furcsa, hha cukrot tennék bele... nem esne jól...
így jutottam el apránként oda, h semmibe (espressoba) nem teszek cukrot...
a szülinapomra fél kg Sidamo (is) lesz, ez már egészen biztos!
(márc 21)
"De egyre inkább úgy érzem, megéri a kínlódás, az útkeresés."

én is így látom!
-
soldier2
őstag
válasz
Deadzone41
#33507
üzenetére
Azért sem lenne igazán használható, mert durván függ az edény anyagától, formájától is.
-
Deadzone41
őstag
nincs valami táblázat arról, hogy x mennyiségű forró víz mennyi idő alatt hűl x fokra szobahőmérsékleten? sajnos még nem sikerült hőmérőt beszereznem.
-
Xabi78
aktív tag
Én is kóstolgatom a kávét cukor nélkül, de nekem eddig mindegyik jobban ízlett pici cukorral. Viszont tény, hogy amióta nem tégla az alap, és normális a kávéfőző, azóta a cukormennyiség durván a negyedére csökkent (régen a duplába két kiskanál cukor ment, most általában fél, az újhullámos, savasaknál esetleg még egy kicsit több, nekem úgy jobban előjönnek a gyümölcsös-fűszeres ízek).
Én úgy érzem, hogy egy jól beállított kávéfőzőnél és darálónál a jó minőségű kávéknál nagyon direktek ezek az ízek, nem kell nagyon keresgélni, benne van, inkább az analizálással gyűlik meg a bajom, pláne, hogy még konstansan ugyanúgy lefőzve is folyamatosan változik az ízvilág a csomag bontása után...
Az eddigi kávéimhoz képest a P&Y SO kávék (sidamo (ez elég kényes jószág, szűk mozgástérnél ad jó eredményt, szinte minden előkészítési hiba visszaüt), yirga (ebből könnyű jót, széles hőtartományban folyamatosan változó, de kellemes gyümölcsös savakat hoz)) komoly ízorgiák. Nyilván nagyon sokat segít a primo kazánhőmérője, a friss pörkölés, a méregetés, a WDT, a rengeteg utánaolvasás, nézegetés, az egyre több saját tapasztalat. De egyre inkább úgy érzem, megéri a kínlódás, az útkeresés.
-
Illesvik
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
#33485
üzenetére
A Belardi meddig lesz elérhető?
Üdv.
-
mufi
senior tag
Kösz az infót. Mostmár ideje beszerezni a gépeket...kerámia vagy acél örlőkések?
-
jolti
senior tag
válasz
Peti...(16v)
#33500
üzenetére
+1
:-) -
bl4ze
veterán
válasz
Peti...(16v)
#33500
üzenetére
így van, szerintem (is) így kell tenni.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Autós topik
- MW2 - MW3 játékosok baráti köre
- Sopron és környéke adok-veszek-beszélgetek
- BestBuy ruhás topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED TV topic
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- CTO Bontott 0perces TÜZES EZÜST MacBook Air 13.6" M4 10C/1G 16GB 512GB Gar.: 1 év APPLE világgar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3579, 94% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 16 Pro 128GB Desert Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3673, 97% Akksi
- LG Gram 14 WUXGA IPS i7-1360P 5.0Ghz 12mag 32GB DDR5 1TB SSD Intel Iris XE 10óra Akku Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő


![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Szaglászhatják a babtartályt.
így áttekinthetőbb! 

egy nespesso-t v szarvasit, nyilván lazán überel
ha van egy normális őrlőd hozzá, és aránylag kiismerted... 15-20k-t érne meg számomra, de úgy sem lenne sztem sokat használva... (utazó-szettként a Pavoni lett a befutó, a (fokozatmentesített) Nemox Lux-al; tudom nem egy (ár)kategória, csomagméret, stb... 

Nagyon jó könyv, a legmodernebb eszmék terjednek benne. A



