-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jolti
senior tag
válasz
jana86 #86970 üzenetére
Nem tudom fejből a méreteket.
Egyedül a hézagot. Az 0,5 mm.
Még azt akarom majd lejjebb vetetni egyébként.
A furatok vagy 1 mm, vagy 2 mm-esek, nem emlékszem tényleg. Egy éve csináltam. A rajzom meg az esztergályosnál maradt.
De majd leszedem és megmérem.
Rancilio felsőszűrőhöz csinaltattam, mert azon vannak a legjobb lyukak'.
Úgy értem, hogy a csavar helyét leszámítva mindenhol van rajta lyuk. Egészen kiér a pogácsa legszéle fölé.
Nekem az az elvem, hogy lehetőleg minél nagyobb felületét fedje le a pogácsának a vízterítő és a felsőszűrő, meg annak a furatai. Itt gyakorlatilag szinte 58mm, a középső csavart kivéve.[ Szerkesztve ]
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
jana86 #87074 üzenetére
Nem tudom a képzésen megengedhető alsó és felső szintet, ezért csak séróból írtam valamit.
Feltehetőleg arra gondolsz, hogy 5 g koffeintől meghalna, de itt a 150-200g vizet és 5 g koffeint tartalmazó csészéből egy-két kortyos mintát vesz csak, attól talán nem lesz baja senkinek.
-
#64275200
törölt tag
válasz
jana86 #87196 üzenetére
Sajnos itt a technikai gubanc, mivel nekem nincs olyan szuper karba eszkábált mérőm mint amit itt már láttam egyes fórumtársaknál. A fejben a Fragola féle fejhőmérő van. Így marad az a technika, hogy forró bojlervízzel felmelegítek egy csészét azt teszem a fej alá és kar nélkül felengedem vízzel Itt nézem a fejhőmérőt. Aztán egy másik ledes konyhai hőmérővel mérem a csészébe a vizet. Sajnos a két hőmérő és azok érzékelője sem egyforma. Ebből nyugodtan jöhet az általam említett 10 fokos eltérés. Valahogyan ki kell játszikálnom egy táblázatot a két szám arányában. Igaz hx gépnél ennek túl nagy jelentősége nem lesz, mert nem fogom kávénként tekergetni a nyomáskapcsolót. Beállok egy olyan fejhőre ami 85-87 fok körüli kávéitalt eredményez. Aztán ha hőigényesebb a kávé akkor nincs hűtőcsapolás ha meg alacsonyabb hőfokot kíván, akkor meg lehűtöm a fejet.
[ Szerkesztve ]
-
72lakiluk
tag
-
slypapp
újonc
válasz
jana86 #87534 üzenetére
Sziasztok! Szerintem az az 55 ezres a 2018 előtti, lebutított verzió lesz. Én az elmúlt 2 hónapban alaposan körbe jártam a témát, az otthoni 9 éves Classicomat szerettem volna lecserélni egy komolyabbra, a Gaggia pedig ment volna az irodába. Végül egy második Classic mellett döntöttem amit PID-eltetek. Én a Cady Trade-nél vettem ma Black Friday akcióban 110 ezerért. Ennél jobb árat a 2018 utáni Classicra nem találtam.
-
adriankoooo
senior tag
válasz
jana86 #87534 üzenetére
Végülis még olcsóbban vettem meg. Majd Gábortól rendelek hozzá egy nyomásmérő szettet.
Flair tulajok: bottomless aljzattal jön, vagy kell (érdemes egyáltalán?) hozzá külön venni?
[ Szerkesztve ]
-
mutyi
őstag
válasz
jana86 #87917 üzenetére
Az kb 1600 Ft/hó. Így nem sok annyira, bár persze ha belegondolunk, hogy egy hűtő kevesebbet fogyaszt elvileg.
Nagyon szép kis ékszer a Bianca, főleg a fa szín miatt, de kurva drága, nekem az már nagyon túl megy mindenen.
Egyébként hogy kell ezeknél a gépeknél elképzelni a működést? Tudtommal lekapcsolható a gőzbojler rész ha nem kell. Olyankor nem megy fel a nyomás ha nincs bekapcsolva a gőzbojler és nem kell a használat után a gőznél kiengedni a feles nyomást?
Továbbá mi van akkor, ha pl. egész nap bekapcsolva hagyom a vízbojlert és ezáltal melegen tart mindent, de a gőzbojlert lekapcsolom, mert akkor fele annyi a fogyasztása. Majd amikor tudom hogy kávézni akarok, akkor előtte 5-10 perccel a gőzt is bekapcsolom.
Ez járható út? -
mutyi
őstag
válasz
jana86 #87923 üzenetére
Köszi az infókat. Igen, a Rocket R58 pl drágább, az is gyönyörű modell, a fa nyéllel, gombokkal. Pfff...
A Bianca háza mennyire melegszik fel? Azt tudom hogy az E61 fej az baromi meleg,nem szabad hozzáérni,de a ház is felmelegszik?
Az expobar esetében az a bajom, hogy 3 modell van ebből, az egyik vibrációs pumával van és víztartályos, a másik vibrációs,de hálózatra is köthető,de van tartály is és a rotációs ami csak vízhálózatra köthető modell, ergo 300 euroval több és egy üveget minimum tartanom kellene még a pulton a gép mellett. Ráadásul ablakok vannak végig a pult mögött így a mostani Gaggia Baby átlátszó tartálya is mindig algás lesz a sok napsütéstől.Azt írták hozzászólásokban, hogy egy E61-es fej esetében finomabbra kellett őrölnie a kávét,mint a Gaggia gépek esetében tette, továbbá hogy kényesebb a szintezésre a tamperelésnél. Ezekről mik a tapasztalatok?
-
mutyi
őstag
válasz
jana86 #87929 üzenetére
A szűkítőről jó lenne picit olvasni, pl. Fragola írhatna róla, persze más is. Szóval egy 300-600 ezres gépbe miért kell szűkítő, mitől lesz jobb és ha jobb lesz tőle miért nem tesznek bele gyárilag? Az én Gaggia-ban van de mikor még nem volt akkor is lassabban jött a víz,mint egy ilyen E61-es gép esetében.
Koxx: Lehet meg kellene próbálnod egy másfajta gőzcsővel, én olvastam ilyenekről, hogy 4 lyukú meg x lyukúval jobb volt mint gyárival. Nem az Ascaso-ról írták,hanem másik gépről.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
jana86 #87931 üzenetére
Igen azt tudom, 3gramm fehérje tartalma van. Ugyanazt a fekete mizot használom mint régebben. Kb olyan a "tejkrém" mint a rosszul felvert tojásfehérje, buborékos, szétesett. Tényleg nem értem mi a gond. Esetleg túl vizes a gőz vagy túl nagy furaton jön ki?
mutyi: ha a catlernek a viszonylag gyenge gőzével tudtam készíteni akkor ezzel is mennie kéne.[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz
jana86 #88403 üzenetére
Persze megkóstoltam, ugyan nem az öcsémmel hanem a gyerekkel, akit vki múltkor a bátyámnak nézett!
/és a szarvasgombának meg a kaviárnak is híja volt🤭/
De olyan volt mint egy sima száraz etióp, jó, azért intenzívebb és szofisztikáltabb, de a “dzsáááá” az nem volt. Persze hülyeség azonnal rámenni, de hát ki bírja ezt ki...?! Egyéb, meg nem nevezett forrásból /azaz sid-től😂/ viszont megtudtam, h náluk egy hónaposan, viszonylag magas hőfokon és jó hosszú csapolással villantotta igazán tudományát az alapanyag. Szóval most nyugi van/lesz. /aztán fene tudja, hogy az én pörim meg a casmo egyaltalán van-e köszönő viszonyban bármennyire is egymással, plusz ott a gs3 szemben a én catleremmel, a vmilyen szuper darálójuk meg a sima f64-el.../[ Szerkesztve ]
-
válasz
jana86 #88940 üzenetére
Én még ezt a receptet használom:
I used 12.9g Baking Soda and 25g Epsom salts dissolved in 500g of DI water. This was my concentrate.
I added 3.5g of the concentrate to another 1L of DI water.
Tehát keserűsó és szódabikarbóna van ebben a törzs.oldatban
Hogy melyik az amelyik kicsapódik, vagy éppen fel sem oldódik rendesen, azt nem tudom.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Bazsee71
őstag
válasz
jana86 #89252 üzenetére
Meander fórumtársnál egyszer volt egy kóstolgatás (tesztnek nem nevezném), ott Lido és Comandante volt összeeresztve, egész jó filtereket ittunk. Aztán a végén beröffentettük a ZM késes Royalt, és azért odavert a kézi őrlőknek. Remélem az emlékeim sem csalnak.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz
jana86 #89265 üzenetére
Robotot többször láttam testközelből, de nem kóstoltam kávét belőle, így nem tudok nyilatkozni. Rengeteget esik a hőmérséklet az nagyon jól látható, mint egy PID nélküli GC kb. Nagy felületű a kosár, ami hűl amíg őrölsz és tömörítesz. Utána a nagy fém dugattyú rengeteg hőt elvezet. A flair működése teljesen más. Szerintem nagy az 58-as kosár az ilyen nyitott gépekhez, nehezebb kezelni. Pusztán az 58-as méret se garancia a jó eredményre. Ezt gondolom én....aki pedig használja azt mondja, hogy teljesen jó menedzselhető hőmérsékletileg és jó kávét csinál. Egyébként a robot egy "koppintás".
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
jana86 #89348 üzenetére
Az analóg óra tehetetlensége meglehetősen nagy, de nyilván óriási segítség a vakon repüléssel összehasonlítva. Ha a smart-on ott van előtted egy korábbi profil, és azt akarod lekövetni, akkor az elég mukás a szeleppel. A flow keresztül szabályzod ugyanis a kávépárnára gyakorolt nyomást. Örülök, ha egy Robot usernek tudtam újat mondani.
-
verti1
tag
válasz
jana86 #89348 üzenetére
Nyilván a mount everest alaptáborban más az érték ha feljutnék. 😀Csak az elvre próbáltam rámutatni. Ha ugyan az a kiindulás akkor ugyan az a végeredmény. A PID is kinél éppen mit mutat. Azért mert nálam 93 fokon jó, lehet másnál 100-on lesz jó. Kinél hol van a szenzor stb. Szerencsésebb a magas, közepes, alacsony hőt igényel vagy hasonlók.
-
jana86
csendes tag
válasz
jana86 #89464 üzenetére
Az eredeti cikk sem kutya. Az az érzésem, hogy fiatal matematikusok a tanulmányra felvett pénzből berúgtak, részegen próbálták értelmezni Rao könyvét, ami nem sikerült túl jól, mert sok pénzből sok pia fogyott, és összeírták a zavaros gondolataikat.
Bár most nézem a tanulmányt is. Lehet, hogy nem a matematikusok hibája, csak az újágírói értelmezés nem sikerült tökéletesen.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
jana86 #89533 üzenetére
kalmár "világosra pörkölt etiópja" kb. az a pörkölési szint (mármint "sötétségre"), amiket én itthon csinálok (nyilván profilban a probattal sosenem versenyképes egy fisifosi gene), azt mondjuk a leván húztuk csak le, de az előző két robot-shot alapján azzal sem lett volna gond. de nem rohanok még venni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
pbalint
csendes tag
-
konzumpro
senior tag
válasz
jana86 #89649 üzenetére
Jobb híján igen. Most a "Buscemi" által ajánlott 60g/liter aránnyal próbálva, ha nem tudnám milyen amikor jól sikerül, nem is akarnék Chemexet.
Amúgy Graeffel se volt jobb a helyzet, kézikben viszont nem tudom mi jó akár dripre akár presszóra. A Kinu mintha inkább presszóra lenne ideális a vélemények szerint.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Ukrajnai háború
- Politika
- SSD kibeszélő
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Projektor topic
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- OLED TV topic
- Synology NAS
- További aktív témák...