-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pacuha69
csendes tag
Mazzer Robur E.
Szemeztem azzal a Compak K10-zel is amire végül lecsaptál (nagyon helyesen ), de közben ez már ügyezve volt. Ez Svédországból van, egy ottani kávéőrült vette magának újonnan régebben, aztán most családi okokból, meg a kávézási szenvedély kihülése miatt adta el. Kb. 60-70 kiló kv ment át rajta. A relatív kedvező ár mellett a szállítás ingyen volt, mivel egész véletlenül van egy magyar szomszédja akinek meg egy magyar kamionos ismerőse, aki Magyarország és a Svédek között ingázik. Így küldte el nekem. -
debsa
csendes tag
A tudás az ami az 5M-ben a mérvadó....
Mano, a kéz. A többi csak lehetöség.
Sokatoknak nem elegendö a polcos kávé, idöt és pénzt szántok rá, hogy a tökéleteset adjátok. Magatoknak, vagy a hozzáértö barátoknak....Ez nem a pénzröl szól, mint más fórumban, hanem az elhivatottságról.
Ennek is szól a fullrespect
Debreceni Sanyi
-
pacuha69
csendes tag
Köszi! Nagy szerepe volt a választásomban a Hifis jóvoltából nálam jó ideig vendégeskedő Combat. Iszonyú jó lesz szerintem az a daráló. A másik meg gyakorlatilag bárhol ittam Roburral készült kávét az nagyon bejött. Tudom, persze ott a gépek is bejátszottak, de mégis... Régen a Várady Tibi Printás időszakában is sokat vendégeskedtem nála. Istenieket ittam ott. Azért volt bennem némi kétség a beszerzését illetően, mert magyar házi tapasztalat gyakorlatilag nulla, külföldiek meg elég vegyesek voltak. De aztán persze voltak pozitív hozzászólások is és akkor a végén belevágtam. Tartottam a bennmaradó őrleménytől, de a vízpermetes technikával nem egyszer sikerült tizedre ugyan azt kiszedni mint amit betettem. Permet nélkül is max 8 tized marad benne, de még biztos ezen is lehet faragni. Használhatóság szempontjából tökéletes, és baromi csendes. Az előző tulaj ügyesen kioperálta a fekete garat idomból a babtartályt, így van egy kis egyadagos beöntő nyílásom, amin elfér a tamper, és nem kell kiberhelni a biztonsági kapcsolót. Szóval elégedett vagyok vele.
[ Szerkesztve ]
-
Gravity1234
tag
Az a baj, hogy a mult heti, bontast kovetoen altalam jonak gondolt beallitasokkal (16g, 25-28 sec alatt 45-50ml, 89 fok, 5-6 sec kornyeken indult meg), adta a kiindulasi alapot amivel elkezdtem kerdezoskodni, mert nem talaltam azokat az izjegyeket amiket sokan mondogatnak errol a fajtarol, plusz nekem tul feher volt a lefolyas mar 10-12 sec utan.es a crema is a tobbi kavehoz kepest.
Erre jott az, hogy valoszinu alulkivonatolt es hogy varjak vele, mert ez specko fajta es a porkolest kovetoen ne nyissam meg azonnal. A feheredes meg kb osszhanguan az hogy ennel a fajtanal ok, ez ilyen.
Most vartam vele, majd egy hetet es az elozoek tukreben, egy (lathato) kattintasnyival finomabbra allitottam az orlot.
Igy kaptam ma reggel a 16g, 25-28 sec alatt eppen csak 40ml, lemerve merlegen 35g, lefolyasat tekiintve kb 10 sec korul indult meg csepegve, majd 15 korul kezdett el szepen vekonyan folyni. Itt is a szokasosnal hamarabb feheredik, de ez tovabbra is akkor elfogadhato mert ez ilyen fajta. Crema nem nezett ki rosszul, bar a feheredesbol adodoan kozel sem az a gyoponyoru csokibarna, inkabb arany szinu.A mult heti es a ma reggeli kozott nem tudok atmenetet, mert az orlom ilyen beosztasokkal megy, 1 kattintasnyit mentebb finomabbra (hacsak, ezt nem tudom, az orlo akkor is allit ha maga a tarcsa fizikailag nem ugrik arrebb, de az allito tekerokevel tudok finoman csavarni)
Az allaga, lefolyasa nem volt rossz szerintem, nekem az izevel vannak hianyerzeteim. Kifejezetten savas/savanykas volt, viszont a duplat elfogyasztva utana kifejezetten keresu utoize. Es ezt az eddigi egyik kavenal sem ereztem ilyen markansan. Mind a Choco, mind a Get up, Java mix, de meg a Guatemala is kellemesebb volt.
Hofokkal fogok jatszani akkor, bar most ha azt mondod 89-en megeghet a crema, akkor ha feljebb teszem mondjuk 92-re akkor mi lesz?....
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
debsa
csendes tag
Basszus! Gyönyörü! Jó látni hogy azért van 1 - 2 fanatikus...
Majd megmutatom páromnak, hogy másoknál hogy néz ki a konyhapult....
Bár ha az összes gépem behoznám a konyhába, nem.lenne hol föznünk....be semférne szerintem....Tényleg szép kollekció....
Föleg a dc, meg a cara, meg pavoni ha jól láttam... az ablakban az micsoda? Autopress?Debreceni Sanyi
-
debsa
csendes tag
A pavoni nekem is hiányzik, de majd lesz más...
Elvileg van két régi keripari gépem, összesen 4fejjel, abból csak kitudok hozni majd valamitMeg egyre jobban összeáll az egyik álmom az aeropressel espresso projekt is...
Tervek vannak, idöm kevés, ugyhogy van idöm böven elökésziteni a dolgokat.
Más.
Ha valakinek kell segitség arduino artisan párositásában szivesen segitek... nem volt egyszerü, jó pár hiba volt a neten lévö leirásokban, de mostmár müködik rendesen.Debreceni Sanyi
-
vicces
addikt
arra gondoltam, hogy karácsonyra meglepem magam egy új fényképezőgéppel. aztán ezt a tervemet módositottam már egy normális őrlőre. asszem mindjárt begurulok és veszek mégis egy csupasz kart és találn nem kell másik őrlő az én szintemen és maradhat az eredeti fényképezős elképzelés. bár ezt nem hiszem
de továbbra sem tetszik ahogy a graefban a nagy tárcsában kotyog a kis őrlőgyűrű a gagyi és lazán illeszkedő műanyagmenet miatt amivel egymásba kapaszkodnak. a durvábban őrlő beállitáson még oké, de az espresso oldalán talán nem kellene - ahol már jobban egymásba van forgatva a két menet -, főleg, hogy a motor tengelye is bizony kotyog neki.[ Szerkesztve ]
:)
-
gubabela
senior tag
Nekem a règebbi jobban ízlett, bár meg tudom èrteni azt is akinek meg a világosabb pöris chocko jön be, mert a savakra gerjed. Mondjuk az nem lenne rossz, ha mindkèt fajta pöriből tartana, bár nem tudom ez mennyire kivitelezhető/macerás. Bár jobban belegondolva az lenne a legjobb, ha visszasírnánk a règit, ezáltal gazdagodna a kávès csapat egy új pörkölő/forgalmazóval.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
Gravity1234
tag
Nalunk is vegyesen van tejes es sima espresso es en is ezt talalom a leginkabb nehezkesnek, de amig csak ketten iszunk meg nem akkora gond, mert a duplaval megoldhato, viszont ha van venged akkor mar neccesebb.
Vagy elmondom, hogy igy tudom elkesziteni 10 perc kulonbsegekkel kettesevel, vagy alternativ megoldas, fozol egy duplat, varsz par percet, es fozol meg egy duplat, utana gozolsz tejet. Persze igy mar nem abszolut friss, de sajna ez a megoldas van.
Meg tavaly amikor nezegettem nekem a Gaggia twin lett volna tokeletes, de leven kivontak a forgalombol mar a Gaggiakat es itthon nem is forgalmazzak, igy ez a ketkazanos dolog elmaradt, mast meg ugye nem ajanlott senki es a dontes igy lett a Lelit.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
gubabela
senior tag
Indián csokit mèg nem kóstoltam ès a (nekem) règin az előző sötèt pörkölèsest èrtettem, csak azzal van tapasztalatom illetve a mostanival, ami világosabb lett. Termèszetesen az új is finom, csak nekem jobban tetszett a kakaós beütès. A spicy is kicsit hasonlít a mostani csokira,csak mellè mèg van egy èrdekes csípős, fűszeres beütèse. Nagyon jó az is.
-
lagoon79
tag
-
jveres
csendes tag
Pontosítok. Jól pörkölt kávénál, ha csak kimondottan nem citromos az ízvilága szerintem csak úgy lehet citromos kávét készíteni, ha rossz az elkészítés módja.
Én pl. most egy olyan BW kávét iszom, amiben van lime-os beütés és nagyon jól áll neki. És egyáltalán nem citromos a kávé
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest