-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
CB
senior tag
válasz #64275200 #88284 üzenetére
Köszönöm a tippeket, és a tapasztalatokat az otthoni pörköléssel kapcsolatban.
Holnap megpróbálkozok vele. 125 gramm az egész, nem nagy mennyiség.
Egyébként a Honduras ma meg lett kóstolva, döglött kávé, de nem mondtam a lányomnak. Remélem a másik fajta Kenya nem lesz az. Lányom nem árulta el az árát, de a honlap elárulta. 7500 Ft volt a 3x125 gramm, amiből az egyik csomag döglött....hát, ez csalódás.
Remélem a zöld kávé pörkölés sikerül, és még a szünetben tudok belőle inni. Az biztosan friss lesz.[ Szerkesztve ]
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
-
-
Bazsee71
őstag
válasz #64275200 #88284 üzenetére
Annyit mindenképpen variálnék rajta, hogy magasabb hőmérsékleten tölteném a lábasba a kávékat, 25 percig sütni nem igazán jó. 150 fok szerintem nyugodtan mehet, majd alapos és folyamatos keverés. Második reccsenést nem érdemes hagyni lefutni, ilyen körülmények között csak sültes ízeket tud eredményezni.
-
HÁZIGAZDA
válasz #64275200 #88053 üzenetére
nem tartom jobb gépnek a hottopot a gene-nél, jobb az építési minősége, de nem jobb a végeredmény.
igazából a fing olcsó behmor 1600 "mikrosütő" formájú vacak, ami fateromnál van, egyenletesebb pörit csinál szemre, de a vezérlése annak is szörnyű buta. viszont azt lehetne tuningolni, amire semmi, de semmi időm, meg ki tudja, hogy van-e még elég eszem hozzá, huszonéve nem csináltam low-level programozást.
Bazsee71: 5500 euro és 100 gramm. ehhez én csóresz vagyok
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz #64275200 #87108 üzenetére
Nyomásprofilozás az átfolyásszabályzóval :-) a Pro700-ason. A háttérben (a display-en szürkével) a Pro800-as rugós karos gép profilja (az "élő adás"ban a piros a nyomás, a barna a flow profil):
A kettő (nyomás és átfolyás) nyilvánvalóan egymás függvénye, azaz az átfolyás keresztmetszetének változtatásával változni fog a kávépárnára eső nyomás. És fordítva: ha a pumpa nyomását változtatom, akkor a nyomás csökkenésével az átfolyás sebessége is csökken. Ez akkor nem igaz csak, ha a kávépárna áteresztőképessége limitál. Egy bizonyos nyomás/átfolyási keresztmetszet felett pl hiába növeljük a nyomást/a szelepen az átfolyást. Ha a kávépárna limitál, akkor nem lesz "eredménye".
Mik a tapasztalatok a többieknél?
[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
válasz #64275200 #87156 üzenetére
Többször esett már szó az őrlők hangjáról. Mivel énhozzám ez a Major olasz használatból került és előtte nem volt más a kezem alatt így nem tudom a többi típussal összevetni a hangját. Ezért a saját tapasztalatból indulok ki. Bevallom én sem mertem reggel hat óra előtt beindítani, mert visított mint a malac és ugye jobb a békesség a szomszédokkal. Most, hogy új késeket és csapágyat kapott Fragola jóvoltából, szinte olyan mintha a paplan alatt darálnék vele. Most már teljes nyugalommal darálok reggel hatóra előtt is mert semmivel sem hangosabb mint a szomszédom konyhamalaca vagy elektromos vezérlésű WC öblítése, amit éjszaka is kénytelen vagyok néha hallgatni
-
Keresztapper
senior tag
válasz #64275200 #87200 üzenetére
Szerintem tökmindegy, hogy mennyinek méred a kilépő vizet. A Fejhőmérő által mutatott értéket passzítsd a különböző kávékhoz és így visszatalálsz, amikor kell. Nem kell beröffenteni mindig az űrhajót, ha csak kenyérért ugrasz le a sarki boltba.
http://palscoffeetech.com/
-
SoundON
tag
válasz #64275200 #87193 üzenetére
Mindig lesz különbség!
A fej után még rámegy a víz a vízterítődre, meg a felső szűrődre így azok is befolyásolják a kilépő vized hőfokát, ráadásul ha nagyobb az átfolyási mennyiség akkor melegebb, ha kisebb akkor meg hidegebb víz érkezik mindezekre miközben ezek az egységek is elkezdik felvenni a ráérkező melegebb/hidegebb vized hőfokát. És akkor még nem is beszéltem arról hogy mindeközben a bojleredben milyen hőmérsékleti folyamatok zajlódnak le, hiszen a kilépő vized helyett valamivel hidegebb víz érkezik a bojleredbe, de közben a pid bekapcsol és elkezd fűteni stb stb stb...és mindez egy presszó lefolyás alatt ...
izgi téma -
jana86
csendes tag
válasz #64275200 #87200 üzenetére
Nekem van itthon összeeszkábált hőmérős karom, de nincs fejhőmérő a gépemben. Ha gondolod, azt megmérem majd, hogy pl. a hőmérő kar által 94 fokosnak mért kijövő víz a felmelegített csészében hány fokos lesz. (Ehhez kell majd egy másik hőmérő, ami épp rendelés alatt áll ebay-ről, nem tudom, mikor ér ide.) De ez azért eléggé pontatlan becslés lesz a te esetedre. Nem póbálsz meg eszkábálni egy hőmérős kart, akár az egyik topictárs által korábban ide feltett vakszűrő gumibetéttel? (Nem tudom, az mennyire használható.)
-
mutyi
őstag
válasz #64275200 #87140 üzenetére
A szűkítést nekem is javasolta tegnap az eladó, de azt említette,hogy elég macerás beépíteni,mert játszadozni kell vele, összerakni, tesztelni és ha kell újra szétszedni és állítani.
Fejhőmérővel néztük tegnap és úgy volt ez a 45-50 mp idő. Én is sokallottam, nem értek hozzá,de mondom ha majd 1 percet engedek ki vizet az akkor nagyon macerás lesz,miközben az a sok víz meg megy a lefolyóba vagy töltöm vissza.
A másik ami furcsa volt, hogy mivel ennyire sokáig engedtük a vizet és azért ez 2-3 deci volt, közben néha pukkant is egy halkat a nyomásszabályozó vagy mi.
Azt hiszem a nyomás 10 barra volt állítva.
A Lelitnél van egy ábra,hogyan kell beállítani a pid-et ami optimális, valami 116-121 fok mert gondolom az általad elmondottak alapján a gőzkazánban levő vizet állítja ezek szerint pl. 121 fokra és az ábrán szemlélteti hogy az a víz mire átér a fejhez, akkor kapsz pl. 89 fokos kimenő vizet.Viszont pl. számomra kérdés (nyilván megoldották) hogy ha a pid beállította 89 fokosra a kimenő vizet, lefolyt a kávé, akkor elkezdek gőzölni, ott ezalatt a néhány mp alatt képes a 89 fokos vizet melegebbre állítani vagy akkor ha a lefolyás után kezdek azonnal tejet gőzölni, akkor kb 90 fok körüli gőzzel készíti?
Csápájev: Neked most milyen géped van?
Én azt látom, hogy vehetek E61 HX pid-es gépet kb. 400 ezer Ft-ért pl Lelit PL62T vagy 460-470 ezer ft-ért Expobar dual bojleres pid-es e61-es gépet.[ Szerkesztve ]
-
mutyi
őstag
válasz #64275200 #87137 üzenetére
A kérdésem még mindig az, hogy ezek szerint 45-50 mp is simán lehet egy hűtőcsapolás és addig kifolyik a 2-3 deci víz mire 89-90 fokot mutat a fejhőmérő, mert mire lefolyik a kávé, akkor lesz a fej kb. 5 fokkal melegebb.
A másik kérdés, hogy én azt látom, hogy a pid nélküli e61-ekkel van az a maceráskodás, de egy pid-el ellátott hx-el vagy egy dual bojleres e61-el amin szintén pid van ott azzal a kényelemmel lehetnék,mint egy jelenlegi Gaggia géppel.
Sajnos még nem próbáltam full tuning Classicot, így arról csak tudom hogy fasza meg jó.
Persze az is lehet, hogy veszek előbb egy Classicot tuningoltan, majd annak a használata során gyorsan kiderül, hogy mennyit léptem előre a Baby-hez képest és ha úgy érzem hogy nem sokat, akkor jöhet a méreg drága pides e61 hx vagy e61 dual pid.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz #64275200 #87116 üzenetére
Nagyon kíváncsi leszek a tapasztalatokra. Eddig csak Amerikában (wholelattelove) árulták a Profitec Pro800-asra. A HOST-Milano-n a ECM/Profitec azt a gépet adta nekünk a Smart Espresso Profiler-t demózni (a Kinu-val osztoztunk egy standon). Én repültem, örültem, h a Cafelat Robot-ot és a Flair be tudtam szuszakolni még a motyómba. Nagyon fura volt átállni a dugattyúsokról erre az átfolyás/nyomásprofilozásra. De faszán működik. A Pro800-at ideküldettem a vásár után, de még csak kicsomagolni volt időm (:
-
tag
válasz #64275200 #86455 üzenetére
IMS E61 Superfine - ez kapható az innen kiátkozott szegedi webshopban is. Valszeg veszek egy 14-16 grammost, mert érdekel.
Egyébként van egy Renekám, és eléggé szeretem, annak ellenére is nagyon jó, hogy a finom szűrő egy kicsit felhullámosodott (így vettem).BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
#64275200
törölt tag
válasz #64275200 #86439 üzenetére
Mivel a Reneka szűrő nem akar összejönni az kérdezném, hogy a VST szűrőből a RIDGED vagy a RIDGELESS változat a jobb választás. Egyaránt használom a nyitott és a kétszemélyes kart. Korábban csak a peremes szűrő jöhetett szóba mert az egyenesfalú nem fért bele a korábbi szűrőkarba. Van-e lényegi különbség a két szűrő használati értéke között?
-
soldier2
őstag
válasz #64275200 #86189 üzenetére
A "forralással desztillált víz"-et kifejtenéd bővebben? A felforralt és lehűtött vizet érted ezalatt, vagy desztilláló berendezéssel dolgozol?
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
SierraFox
tag
válasz #64275200 #83765 üzenetére
Pepe Panini: Vannak az egyetemnél, és a Kossuth utcában is. Nekünk nagyon ízlett a klasszik kávéjuk.
Black Sheep: A Csapó utcában vannak a Fórum mögött. Újhullámosban szerintem korrekt, klasszikban nekem nem igazán jött be, az asszonynak meg egyáltalán nem ízlett egyik kávéjuk sem. -
őstag
válasz #64275200 #83574 üzenetére
Köszi a tippeket, én is ezt a módszert használom. Van amikor csak 12g kávéból és nem 15-ből. Ekkor érdemes egy kicsit finomabbra darálni, hogy lassabb legyen a lefolyás?
Ha 02-est használnék és 30g kávéból készíteném az italt akkor is a 2-3 perc között időt kell becélozni? -
soldier2
őstag
válasz #64275200 #83462 üzenetére
A Ház nagyon kiesett az útvonalból, talán holnap... A Mokka coffe-t próbáltam, volt "specialty Columbia" a Manueltől, kicsit szerintem sok hőt kapott meg specilatynek sötét is, de egész jó volt, a Pannini meg rendkívül finomra sikerült. Kedves kiszolgálás, holnap reggel vsz ott kezdem a napot, de majd egy klasszikus Manuellel. Du meg Pizza, Kávé, Világbéke. Talán.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz #64275200 #83453 üzenetére
Bár tds mérőm nincs, de tudsz ajánlani Miskolcon jó kávézót? Specialty lenne a legjobb, de egy korrekt olaszos hely is megfelel.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Rush77
aktív tag
-
vicces1
aktív tag
-
SoundON
tag
válasz #64275200 #80731 üzenetére
Én Elgato EVE Energyt használok évek óta. Telefonról bárhonnan bekapcsolhatom, tud időzítő programokat, beállíthatod hogy bekapcsoljon ha x kilométerre megközelíted, fogyasztást mér stb stb. Nekem bevált.
...és mielőtt elmenne az infó... nem a presszó fogyasztást, meg a betöltött kávét méri, hanem az áramfogyasztási adatokat is mutatja akit érdekel
[ Szerkesztve ]
-
Nibiru
tag
válasz #64275200 #79600 üzenetére
Köszi a tippet, én is valami afrikaira gondoltam, de még olvasgatok a témában.
Viszont az 1:10-14 nem lehet "koncentrátum". Még az 1:4-et is simán meg lehet inni az eddigi olvasataim szerint, de van aki hígítja, vagy jégre önti, ami pont hígít rajta annyit amennyit kell. De majd meglátom.
Szerintem te a Hario Mazudashi receptre, vagy valami hasonlóra gondolsz, de az biztos hogy direktben fogyasztható. (80g/600ml v. 1000ml) Ezt a 80g-ot vannak akik 120-ig emelik, de annak a szűrő űrtartalmát nézve nem sok értelme van. -
Nibiru
tag
válasz #64275200 #79574 üzenetére
Én csak a víz és kávé, áztatós recepteket, eszközöket néztem, nem a jeges, csepegőset, mert ahhoz spéci eszköz kell. 1:10- 1:14 azért nem kevéssé lenne híg azok alapján amiket eddig olvastam. Azt hiszem maradok az 1:4-nél, most már csak azt kéne tudnom, hogy milyen kávéval érdemes leginkább megpróbálni.
Úgy sejtem, hogy valami jó kis gyümissel kéne, de biztos van valami olyan ami különösen finom lehet ezzel az eljárással elkészítve.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Vírusirtó topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Vezetékes FEJhallgatók
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest