-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MPowerPH
félisten
válasz
Cathfaern
#139799
üzenetére
Nem érted. Semmi gond a promózási eljárással. Ez talán a legjobb módszer arra, hogy a rendszeres vásárlóknak bemutassad az új termékedet. A lehúzást nem erre írtam. Basszus, marketingen végeztem, tisztában vagyok a piac működésével és a piaci szokásokkal.
Jelenleg az otthoni keveréssel sem vagyok kibékülve, mert gyártom az 5l -es műanyag flakonokat, amik szintén szennyezők, mivel nem visszaválthatósak.
Idén reményeim szerint bent lesz a házban a komplett szűrő rendszer, és a kávévizet is megtudom oldani a ezen az úton, nem kell a DM -be járkálnom. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
MPowerPH
#139798
üzenetére
Mi lenne szerinted a helyes magatartás? Ha van egy új termékük, akkor ne küldjenek belőle ingyen mintát, ne is promózzák, sőt, lehetőleg meg se lehessen találni a weboldalon? Nyilván sarkítok, de tényleg, hol a határ ahol még nem "lehúzás"?
Környezetvédelmi rész meg erősen parasztvakítás ebben a formában amíg emberek tonnaszámra isszák naponta a 2in1 kávés tasakokat. Ami megjegyzem ugyancsak drágább, mint ha megvennéd ugyanazt az instant kávét 250g-os kiszerelésben és mellékevernéd a cukrot. Kényelemnek mindig ára van, beleértve azt is hogy nem kell utánajárnod az egésznek. Lotus is ezért drágább, mint ha kikevernéd magad ugyanazt.
Összességében azt gondolom, hogy amíg azoknak az embereknek akiket érdekel is a kávé íze, legalább az 50%-a nem kever saját vizet (vagy rak be RO rendszert ami kávéra optimalizált vizelt produkál), addig igenis van létjogosultsága az ilyen tasakoknak. És tippre még a topikban sem érjük el az 50%-os arányt.
-
MPowerPH
félisten
válasz
verti1
#139797
üzenetére
Igen, félreérthető volt a hozzászólás indítása. Impresso mindig így csinálja, ha van egy újdonság, akkor promózzák, elküldik a vásárlóknak a mintát. Mikor felvették a kapszulás kávét a kínálatukba, ugyan ez volt a gyakorlat.
A gyakorlattal sincs probléma, mert ügyesnek kell ahhoz lenni, hogy valaki 300%-os árréssel piacképes maradjon. Ettől még véleményem lehet az ilyen gyakorlat ellenében. -
verti1
tag
válasz
MPowerPH
#139795
üzenetére
Az igazi probléma az, hogy kapsz valamit ajándékba és beírod, hogy ez lehúzás. Ez nagyon nem elegáns. Emellett értem én, hogy mit akartál ezzel mondani. Én is keverem magamnak a vizet töredék áron. Ezzel az erővel amit meg tudok magamnak csinálni az mind lehúzás ha valaki ezért pénzt kér. Ehhez csak mérleg kell és az akarat. Viszont az utóbbi nagyon sokakból hiányzik manapság és ezt pénzzel pótolják. Valamint azt se felejtsük el, hogy ez egy vállalkozás. Elmegy a boltba, kiadagolja, csomagolja, bért fizet, rezsit fizet, profitot kell termelnie. Majd a piac beárazza ezt az egészet.
-
MPowerPH
félisten
válasz
Toobee
#139788
üzenetére
Rendben, akkor tovább megyek, csak hogy más megvilágításba helyezzem a dolgot. A csomagban lévő keverék értéke 1Ft. A csomagolás 40Ft, a szállítás legyen 1Ft. A csomagolás környezeti terhelését akár még jelentősnek is mondható a bekerülési értèkhez viszonyítva, mert nem környezetbarát. A gyógyszertárban papírzacskóban kapom ugyan ezt.
Értem én, hogy az újgazdagok tojnak mindenre, és van pénz lóvéra, ami mellett ilyen 'madárfogók' fel sem tűnnek, de attól még a realitások talaján illik maradni ott fent is. Ebben a formában nem is engedélyeném a piacra hozatalt. De mit vár az ember, mikor valaki műanyag zacsiban eladott, saját maga előállított metán gázból is megél, mert azt is megveszik? Akkor annak is van helye a piacon. Vagy csak beteg a társadalom?!
Az általad hozott példák pedig nagyon nem álltak meg saját lábon. Nem tudtam azt sem, hogy a karbonváz gyártása otthoni körülmények között a kávévíz összetevők kikeverésének a nehézségi fokával vetekszik. Ma is tanultam valamit eme réteg gondolkodásáról.
Részemről ennyit erről a témáról. -
válasz
qvik27
#139793
üzenetére
Ja: a témára ment a reakcióm, nem icm írására.
Egyébként én rendeltem épp az Impresso-tól, be is tettem két-két szpesöltit, Abban mondjuk bíztam, hogy a csomagoláson lesz pontos összetétel, meg hogy nem "negyed gramm porcukor + negyed gramm konyhasó" bonyolultságú cuccot kapok.
-
Nem nagy dolog az sem. Egyszer sikerült elaludnom, amíg "megsül a csirke". Abban is lett karbon váz.
...szóval azé' nem mindegy, hogy az Everest-re akarsz felmenni, vagy a Csóványosra... Hegycsúcs, hegycsúcs - persze.
A kérdés eredetére visszatérve: nekem is elég antipatikus ez így.
Azt ugye látjuk, hogy 1 kg szódabikarbóna-keserűsó keveréket árulnak 800000 Ft-ért, ahol az egyetlen hozzáadott érték az, hogy valaki ki tud mérni 0,52 grammot, majd csomagolja.
Persze, jön a szokásos kereskedelem meg tárolás meg a mindenféle adók meg költségek, amire majd rá lehet fogni, hogy "má' így is óccsóbbé van, mint amennyibe nekem vót", de ezek mind fölöslegesek. Apropó csomagolja: ami látszik, az a műanyag zacskó a ráragasztott papírral - ez sem annyira természetbarát.
Ezek mellett az egy dolog, hogy fel kell tüntetni az összetételt, de még nem is tudni, hogy a híres Feketeleves-féle vízrecepttől mire számíthatunk - összetételből megsejtve, ahogy ezt tehetjük a nagy számban fellelhető vízreceptek esetén.
Hát, kinek a pap, kinek a paplan - ez nekem nem tetszik. -
verti1
tag
válasz
RetepNyaraB
#139783
üzenetére
Nem tudjuk, hogy pontosan milyen összetételű. Nyitott bojleres gép, kancsó esetén nyilván nem számolunk korrózióval/vízkővel. A zártakban pedig takarítani kell így is úgy is. Ott mindenki sajàt felelősségére tölt bele bármit. Lehet kiherélt, szét lágyított vízzel etetni, de akkor meg a kávéhoz nem lesz optimális. Ez egyébként az egyik legnagyobb előnyük szerintem az ilyen nyitott bojleres kis vackoknak. Mindig friss a víz.
-
Toobee
veterán
válasz
MPowerPH
#139787
üzenetére
Az én kislányom meg júniusban tölti a 4-et és már együtt keverjük a Lotus-szal a vizet. Nem értem ez hova vezet? Milyen alapon határozod meg minden emberre, élethelyzetre kiterjedően, hogy egy termék átment-e a piaci validáción vagy nem, otthon kell kotyvasztani vagy érdemes megvenni. Komolyan érdekel.
-
vendingo
veterán
válasz
MPowerPH
#139784
üzenetére
Nekem akkor se lenne kedvem házilag méricskélni, ha ingyen házhoz hoznák a gyógyszertárból.
Számomra egyszerűbb lenne ezt bekeverni. Nálam napi 2-5 dl víz fogy kávéhoz, így nagyon sokáig elég lenne.
Megértem azt is, aki magának keveri gyógyszertárból, de mindennek van célközönsége, ennek is. Az más, hogy nem vásárolok impressotól, így külön csak ezt lerendelnem értelmetlen lenne. -
MPowerPH
félisten
válasz
vendingo
#139779
üzenetére
Nem úgy gondoltam a lehúzást... Most adtak egy mintát, ez oké. Csak maga a házi recept jóformán ingyen van, mert egyik összetevő sem egy vagyon, leszámítva a desztvizet. De az ide is kell.
Tetszik érteni? Bemész a gyógyszertárba, és kapsz 100l vízhez valót potom pénzért.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
verti1
#139782
üzenetére
Egen, itt látszik az összetétel. Mondjuk így valóban zéró befektetéssel otthon is keverhető.
A Lotus pl. jelentősen macerásabb, valószínű az íze is más.
S arról most nem esik szó, hogy ezt az alap összeállítású keveréket nem ajánlja a Barista Hustle sem (ha még jól emlékszem) acél bojleres presszó gépekbe, korrózió lehetősége miatt. Így van ez, vagy hülyeséget beszélek megint? -
Cathfaern
nagyúr
válasz
MPowerPH
#139778
üzenetére
Lehúzásnak nem mondanám, főleg ingyen
Amúgy 400 Ft darabja. Gyártó oldalán van "5L-es" kiszerelés is, annak 600 Ft darabja. Szerintem nagy segítség olyanoknak akik nem ásták még bele magukat a vízkeverésbe. De nyilván nem lesz különbség ha te már amúgy is keversz magadnak (max. annyiban hogy más arányokat használhatnak, mint te). -
MPowerPH
félisten
Megkaptam ma az Impresso rendelésemet, és raktak a csomagba kávé vizet.
Fogalmam nincsen, mibe kerül, mennyivel más, mint a most kevert vizem, amibe csak keserűsót és szódabikarbónát rakok.
Gondolom lehúzás, de itthon ugyan úgy kikeverhető.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
vendingo
#139776
üzenetére
Nem szórja jobban, mint bármi más, hasonló kiömlővel szerelt. Próbáltam, nem hasra ütök. Pohár\blind shaker, vagy kar+kosár+betöltő a megfelelő felszerelés. User error ellen meg nincs védelem.
Fészen valaki árul egy új Varia V3 2nd gen-t 120k körül. Az megeszi reggelire az Opust. -
vendingo
veterán
válasz
RetepNyaraB
#139775
üzenetére
Több helyen olvastam, hogy kicsit szórja a kávét.
Most nézem, hogy több hónap a várakozás a df őrlőkre, kezd eldőlni a dolog. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
vendingo
#139774
üzenetére
Mitől lenne szemetelős? A kiömlő alá kell tenni a bödönt közvetlenül. Aki 10 centivel odébb rakja, ne csodálkozzék. Se Mazzernál se másnál, ami nem hosszú, függőleges csőrből tolja ki a szajrét 🤷
Teljesen jó a df54. Opusnál biztos jobb, abban sok a pangó a tulajok szerint.
-
vendingo
veterán
Évek óta kerülgetem az elektromos őrlőket, még mindig nem született meg a vétel.
Eddig az opus a befutó, de képbe került a df54 is, viszont ha jól látom, akkor ez kicsit koszolósnak tűnik.
Esetleg ki mit ajánlana 100k körül? Jelenleg k4 van itthon, de 3 év után nagyon unom már a tekerését. Espressora használom.
Ha van valami kihagyhatatlan vétel többért, akkor esetleg elgondolkodnék azon is. Df64v v2 nagyon tetszik, de ennyi pénzért már nem igazán tolerálnám a szemetelést. -
válasz
bbuffy
#139724
üzenetére
Az összefoglaló és az itt említett darálók és gépek miatt tettem be ide. Jelenlegi árak mellett 50%-os kedvezménnyel egy elég jó kis gép.
A leírás szerint ha az alábbiak presszo képesek, akkor ennek is annak kell lennie.
Köszi a kávé tippet, nem vagyok én akkora szakértő, de legfeljebb tehetek fel képet a különböző beállítású őrleményekről.
-
bbuffy
senior tag
Még mindig van, meglepő
-
bbuffy
senior tag
CMTP!
-
danbenzin
csendes tag
-
Ringman
félisten
sziasztok!
french presshez a kingrinder P2 az jó választás belépőszinten? (eszpresszóhoz most k6-ot használok, azzal nincs bajom, ez más háztartáshoz lenne, hogy ne bolti őrölt menjen bele)
mivel 1-2 hetente 1-2x lenne használva, így erre nem fognám be az iberital challenge-et, mert abban mindig van pangó őrlemény, amit ki kell játszani, na meg ezért elő kellene venni és utána elrakni
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Zsoltika25
#139751
üzenetére
Oh, ez jó kezdeményezés
Kár, hogy legalább valami hozzávetőleges összetételt nem írnak. -
sz.zs.
senior tag
válasz
Toobee
#139749
üzenetére
Igen, de ameddig nem ismeri ki az ember, nem tudja, hogy kell, vagy nem kell.
Én max. csak akkor melegítem elő nagyritkán, ha fent van a dupla kifolyó, de akkor sem mindig. És akkor is csak úgy, hogy amikor már üzemmeleg a stagg, leveszem a tetőt és a gőzben melegszik. -
Zsoltika25
csendes tag
Egy kis segítség a lustáknak mint én is vagyok:
https://impresso.hu/termekkategoria/kaveviz/
Mostanában lett elérhető, nem tudok róla semmit. A kilós kávé mellé jár egy csomag ami 2L desztvízhez kell hozzáadni. -
RetepNyaraB
veterán
Köszi srácok!
Lehet bepróbálok egy nyugger lotust akkor, aztán ha nem jön be - vagy az asszony kidob vele együtt, mikor észreveszi a turpisságot - akkor továbbpasszolom kamionról leesett áron.
Szerk.: a pörkölőnél is hamar gyanút fogott és aszonta ugye nem gondolom komolyan, hogy ezt napi rutinba építeném

Azóta egyben kell letekerni legalább egy 250-es zacsit, ami a betonkeverővel azért 3 kör 🤦 -
Toobee
veterán
válasz
sz.zs.
#139738
üzenetére
Ezért mondtam múltkor, hogy felesleges a barista verziót venni, azt a pénzt inkább költsd jó kávéra.
…ahogyan az előmelegítés is felesleges és kevert vízzel még drága lépés is![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
persze értem miért melegítitek elő, 50 gramm vízzel valószínűleg nagyot esik a hőmérséklet. Én 100-at töltök, mindig 99 fokos, így nagyobb a rendszerbe töltött hő.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
#139745
üzenetére
Persze nyilván, Lotusnál a kényelmet fizeted meg
Csak sok helyen látom, hogy azt gondolják a csepegtetők beszerzése / kikeverése nem megoldható házilag, szóval csak azt akartam jelezni, hogy de. -
sz.zs.
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#139740
üzenetére
Én egyáltalán nem érzem szarakodásnak, hogy csak annyi vizet töltsek amennyi éppen kell. Sőt, így egyben kijön a pogi, nem pedig a “sarat” kell kimosnom a kosárból.
-
verti1
tag
5 literes kiszerelést keverj, az nem baszakodós. Nem kell koncentrátumot tárolgatni, azt kiméregetni. Nem nagy meló, pár perc. A különbözetből pedig vehetsz kávét.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
#139740
üzenetére
Ha nem akarsz lotusra pénzt kiadni, akkor pipettás üvegcse párszáz Ft, az ásványi anyagok meg beszerezhetőek bor- és/vagy sör- és/vagy sajtkészítő szaküzletekben pár száz grammos kiszerelésekben. Koncentrátum kikeveréséhez számolás meg: [link].
És így akár tudsz neked megfelelő koncentrátumot is keverni és akkor lehet utólagos adagolással is játszani, amivel sokkal könnyebb kísérletezni. Magyarul alapból desztvízzel főzöl, vagy valami nagyon alacsony ásványi anyagtartalmúval, és az elkészült italba cseppentesz. Csak ez lotussal nem működik, mert túl tömény, és 1 csepp is túl sok ásványi anyagot ad presszó méretű folyadékhoz. És akkor pl lefőzöl egy duplát, megkevered, szétöntöd két csészébe, egyikbe raksz 10 ppm-t az X anyagból, másikba 40-et és rögtön látod mit csinál és melyik ízlik neked jobban.
Ha van 0.01g-os mérleg az egyszerűsít, de igazából koncentrátumok miatt 0.1g-os mérleg is elég.
-
BBpeter
tag
Köszönöm szépen mindenkinek a tippeket, és tapasztalatokat. Végül a Robot mellett döntöttem, aztán majd ha meg tetszik ez a műfaj is, akkor veszek mellé egy Flairt.
Egy párszor már voltak linkelve, viszont nem találtam meg. De tudtok akkor ajánlani a Robothoz ilyen alapvető kiegészítőket/tuningokat? (Kezek, stb)
-
válasz
Plebi
#139723
üzenetére
Csak kiváncsiságból, de majd érdekel, hogy hogy értékeled.
Szerintem meg kell találni hozzá a megfelelő kávét, és akkor örömöd leled benne
.
Én -így vakon- elsőre testesebb kávékat mondanék, pl. indonézek, illetve Pallyotz-nál biztosan találsz többfélét is.
Ránézésre kényelmesen kezelhető, tartós kis masina ez! -
RetepNyaraB
veterán
Ha veszek egy levegőt és rápróbálnék a lotus cseppekre; van aki robottal használja? Ha igen, mennyire gazdaságos?
Arra célzok, én teletöltöm a hengert. Így viszont alkalomfüggően, de azért elég sok dobott víz keletkezik (amit simán meg szoktam inni cold brewként, világosabb pörk esetén). Viszont a méregdrága pacsálással ez nem tudom mennyire drágíccsa meg. Ha pedig nekiállok grammra méricskélni a bemenő vizet, akkor az plusz szarakodás (társasággal meg röhejes, már így is marslakó vagyok), ráadásul gyanús, hogy fontossá válik az előmelegítgetés is.
Hogy van ez?
Köszi
-
-
sz.zs.
senior tag
válasz
lazoltan
#139737
üzenetére
Igen én is már hasonlóan nyomom. Klassziknál pl. 15g őrleménynél kb. 50g vizet töltök. A pogácsa annyi vizet tart meg mint a saját súlya, tehát 15 g-ot, így lesz valamivel 1:2 arány felett az ital. Így nem kell mérni a kimenőt. A manométert most én is visszatettem a helyére, tízezreket most nem költök arra, hogy nézegessem.
-
lazoltan
csendes tag
válasz
zolnagy
#139736
üzenetére
Nekem sem kényelmetlen a 8-9 sem, mondjuk lapát kezem van.
De már tartok ott, hogy tök esetleges az egész folyamat, nem grammozok tized/század pontosan, nem mérem az eredményt, és ez nekem bőven megfelel, és így az sem számít, ha picit máshol állt az őrlő beállítás, mint az optimális. Tükörben látom a lefolyásból, mekkora erőt kell kifejtenem, és hogy épp mennyi az elég, ha hosszabbat innék, de ennyi. -
lazoltan
csendes tag
válasz
JackFeryll
#139727
üzenetére
Szerintem kezek nélkül sem feltétlenül kényelmetlen, mert közel sem kell 8-9 baron csapolni, simán elég a 4-5 a jó eredményhez, illetve a manométert sem kell állandóan nézegetni, pár használat után rááll az ember keze.
-
killboy007
csendes tag
válasz
BBpeter
#139726
üzenetére
Elsősorban a workflow a kapcsolódási pont, úgyhogy szerintem nézz meg pár videót hogyan húznak a népek velük, aztán meglátod neked melyik tetszik.
Robotot nem kell előmelegíteni, max a világos pörkölésekhez. Az hogy rossz helyen van gyárilag a manométer, elég szubjektív, nekem jó így. Szerintem nem vagyok vele egyedül. De van többféle opció a tuningra. -
Toobee
veterán
-
válasz
BBpeter
#139726
üzenetére
Én nem feltétlen vagyok olyan nagyon tapasztalt mint a többiek, de én jelenleg a Robotot nagyon szeretem. Igaz, nekem korábban nem Flair 58 volt, hanem sima Signature, de mindig macerás volt összerakni stb, nem fért el az alapból kicsi konyhában, meg nehéz volt dupla presszókat húzni vele több személyre. Viszont hordozás szempontjából hibátlan volt. Sok apróság miatt jött egy eladó Robot, nagyon jó áron, lecsaptam rá. Hát azóta sokkal többet használom, kis helyen elfér. Megy vele a dupla presszó, egyszerűbb kezelni. Én nagyon szeretem
Mellesleg nagyon jól néz ki 
De majd a többiek is írnak, főleg akik Flair 58-t is használtak, nekem azzal sajnos nincsen tapasztalat. De +1 Robot
Ja és vettem hozzá egy koffert, ha kell abban hordom nyaralásra
-
sz.zs.
senior tag
Így jártam ma.
Honnan tudnék venni ( minél gyorsabban ) fém manométer tartót?
-
JackFeryll
őstag
válasz
BBpeter
#139726
üzenetére
Ha a hordozhatóság szempont a Flair58 lehet kiesik. Sok helyet foglal a pulton, nem is jól csomagolható.
Nem fair az összehasonlítás mert használt rusnyatápos verziót kapni 180-ért az új meg 250-330k körül van. A robotból meg az új manométeres verzió kerül ennyibe.Robot negatívumok:
-gyárilag rossz helyen a manométer
-kezek nélkül kényelmetlen
-csak keskeny mérleg fér be alá
-melegíteni kell, bár van aki szerint nem
-portafilterhez való kávés kiegészítők, horror kosarak, unifilterek nem játszanak, ez lehet pozitívum isFlair negatívumok:
-ár
-méret, hordozhatóság, táp, a V1nek a kontrollere elfelejti a beállítását ha áramtalanítod
-meghajlik nyomás közben és nem középen folyik le
-elforog a dugattyú x darab húzás után (v1) ez volt a legzavaróbb benneAmúgy mindkettő jó és szuper kávét lehet velük főzni.
-
BBpeter
tag
Úgy döntöttem engedek a kísértésnek, és belevágok a kézi húzás világába.
Tudom itt sokan nagy expertek ilyen téren.
Mit javasoltok, Flair 58 electric (~180k) vagy Robot Barista (~175k)? -Vagy teljesen más..
A személyes tapasztalatokra, javaslatokra vagyok kíváncsi. Ne robbanjon ki belőle háború.
Heti 1-2 presszóhoz kellene kb, Olympus 75 HS és Zp6 őrlő mellé. Hordozhatóság is szempont, bár nem döntő. -
bbuffy
senior tag
Nem presszóképes annyira a Kitchen Aid. Ez más kávézásra van kitalálva mint ami itt megy.
-
Sziasztok,
Tegnap a helyi Intersparban leltem egy elvileg jó ajánlatra. KitchenAid Artisan kávédaráló (Coffe Grinder 5KCG8433. Le volt értékelve 30%-al és 20%-os kupon is használható volt hozzá, így jutottam hozzá 56e Ft-ért. Mellé adott jótállási jegy szerint 5év a jótállás ideje.
kis tetszetős masina, nem tudom itt van-e vele tapasztalat, nem sok időm volt utána nézni. Van hozzá a talpba csúsztatva portafilter tartó 54 és 58 mm-es mérettel az alsó őrölt kávé tartó alatt.
-
verti1
tag
válasz
mézespálinka
#139721
üzenetére
Jó kávé és jó víz kell a filterhez, minden más utána jön. (szerintem)
-
mézespálinka
senior tag
KÖszi nektek, gyakorlok még.

-
verti1
tag
A víz és az őrlő nagyon meghatározó. Nagyon sokat nyom a latba. Illetve a gyakorlat kézi öntésnél, hogy egyforma legyen. Illetve Balázs szokta mondani, hogy ha üres azbital akkor finomítani kell az őrleményt, ha szárít, kellemetlen ízek jönnek akkor finomítani. Alapvetően a filter elég széles tartományban tud működni, nem olyan érzékeny mint a presszó
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
mézespálinka
#139718
üzenetére
Részben recept függő is. Vannak receptek (Lance Hedrick féle v60, vagy pocketsciencecoffee-féle Pulsar) ahol hozzá se kell nyúlni az őrleménymérethez, szóval egyszer belövöd aztán mehetsz mindig azzal, max nagy ritkán kell állítani ha adott kávéval nem működik, de az meg érződik ízen úgyis.
De amúgy meg nagyrészt tapasztalat. Ha elég sokat főzöl, akkor adott őrlővel tudod milyen "típusú ízélményt" lehet elérni, nagyjából tudod mik a jó beállítások adott recepthez - dózishoz, azzal elindulsz, aztán ha nem azt kapod amit vársz, akkor utánaállítasz. Legalábbis én így csinálom. A tapasztalatot meg igen, úgy lehet megszerezni, hogy próbálkozol
Amit javaslok nem csak kis állításokkal, hanem elmenni olyan finom - durva tartományokba is, amiről elsőre azt gondolod hogy nem lesz jó. Van, hogy tényleg nem lesz az, van hogy simán jó, csak nem azt preferálod, van hogy rájössz, hogy ez jobb, mint amit eddig csináltál
De azért filterrel nekem az a tapasztalatom, hogy ha jó a bab, jó a víz, jó az őrlő (itt az lehet gyenge pont, hogy ha befullad a brew, az ritkán lesz jó), akkor nehéz ihatatlant főzni. -
-
RetepNyaraB
veterán
Valaki rendel most Pesten Kapuczinertől? Beszállnék egy-két 250-es tasakra, de annyit nem ér meg rendelni a postával együtt nekem.
Kifizetem előre, vagy kézbe, mind1; elhozom ha meggyön. Így vagy ingyen szállítás, vagy elosztjuk a költségét.
Köszi!
Írj rám, ha.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
mézespálinka
#139714
üzenetére
Nekem Deep27-el csak Aramse pulsed-pour receptje jött be, de azzal nagyon jól működik: [link]. Minden mással nekem alul és túlkivonatolt volt egyszerre.
-
mézespálinka
senior tag
Köszönöm a válaszokat!
Deep27-hez van esetleg valamilyen "bázis" recept a kávé készítéséhez, amiből szerintetek(!) érdemes elindulni? (gondolok itt olyasmire, hogy fél adag víz egyben ráönt, másik fele x időnként, elején bloom aztán utána egyben, mindet x időnként szétosztva, bloom+ szétosztva, stb.Ö A keresőt is használtam és láttam több yt-os receptet, de úgy érzem, kellene valamilyen alap recept, ami a fórumtársaknak bevált, mikor filterezésbe fogtak. Tudtok ebben segíteni?

-
Cathfaern
nagyúr
válasz
mézespálinka
#139710
üzenetére
Lefolyási időt tartani csak akkor van értelme ha ugyanazt a receptet használod mint a pörkölő (ami lehet jelentősen más, mint amiket végigpróbáltál), ugyanaz az őrlőd van, és tényleg egyesével belövik minden egyes kávéhoz a lefolyási időt (ami őszintén meglepne) és nem csak egy egyenidőt írnak minden zacskóra. Legutolsó nélkül kb. semmit se ér, mert ugyanattól a pörkölőtől egy mosott kávé adott recepten adott őrlővel lefolyik mondjuk 3 perc alatt, egy 72 órás anaerob infused macerated meg átfolyik 1:40 alatt (és még lehet úgyis túlkivonatolt lesz).
Plusz igazából a hőfok és a vízösszetétel is befolyásolja az átfolyási időt... szóval jah, röviden lásd amit Bazsee71 írt
-
Bazsee71
őstag
válasz
mézespálinka
#139710
üzenetére
Szerintem nyugodtan engedd el a lefolyási időt, ezt a paramétert megadni célértékként...hát, a szivatás a legkedvesebb szó, ami eszembe jut.
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Filter készítésben szeretnék segítséget kérni. Szóval a park: K6, (vagy major\151c vagy SJ gyári kés asszem' a 33-as) , hario switch vagy deep 27. Víz: van a "standard" dizájn vóter by fórumok (epsom/szódabikarbóna) és van lotus water.
Na és a problem: CM ajánlott a filterjéhez egy elkészítési módot, de jelenleg kofio.co-s kávém van ahol szerepel a "lefolyási idő" is a zacskón.
Nagyon fura, de egyszerűen szinte nem érem el a lefolyási időt amit igényel a kávé a zacsi szerint. Se úgy hogy beleöntöm az egész szükséges vízmennyiséget, se úgy hogy pl a felét egyszerre, másik felét elosztva, fél percenként, se úgy hogy az egészet elosztva, fél percenként öntök. Ha ezt szeretném megközelíteni, annyira "finomra" kell vennem a daráló beállításait, hogy eltűnnek azok az ízek amik addig megvoltak.
Azt sejtem, hogy ha úgy finom, igyam úgy, de nem tudok (még) filtert készíteni rendesen és szeretném megtanulni ezt is. Mit rontok el szerintetek?

-
No, tömören összefoglalva:
Aromaboy meglocsolta a Magic Pussy-t - k..vajó volt.
Elnézést kérek, ha ezzel átkönyököltem a jóízlés határán - ez esetben kérném az illetékes elvtársakat, hogy töröljék a bejegyzést!
Az említett kávét -annak ellenére, hogy eszpresszó pörkölést írtak rá - egyértelműen filterhez, AP-hez ajánlanám. Eszpresszónak nálam túlzottan savdomináns. -
bbuffy
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#139705
üzenetére
Én egy K4 et használok utazóra, meg ha krézi kell, és pont elég. Az összes tervezési hibájával együtt.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
#139705
üzenetére
Nyócvanér' már nem ZP6 akkor inkább?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
bbuffy
#139704
üzenetére
Jah épp a napokban árultak redklikkszes majdnem újnak mondott Comandantét nyócvanér' és rezgett a léc, de azután úgy döntöttem nem tudhat annyival többet a k6-nál - amit fél éve 30-ért vettem ákcijóban az évi 10db filteremre, meg nyárra - hogy ez nekem megérje. Persze a presztízs, tudom én.

-
bbuffy
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
#139697
üzenetére
Ha patent és nem rohansz 33.
Csak hogy legyen ilyen szám is. Amazonon ha vki kivár vagy épp hajnal kettőkor ránéz durván le tudják tolni az árakat néha. -
Casa-val kapcsolatos kérdésem lenne. Hátha valaki tapasztaltabb fórumtárs tudja
Nézem az oldalt tegnap még júniusi, ma már júliusi szállítást ígérnek. Ez amiatt van mert valamit fejlesztenek a cuccon, vagy szimplán a gyártási kapacitás kevés és kifogyott a készlet?
Mert mintha korábban láttam volna azonnali elérhetőséget is, emiatt lepett meg a több hónapos sáv.
-
tng
tag
válasz
gonnok
#139701
üzenetére
Köszi! Érdekes, mert sok kipróbált jóval drágább kávé után évekig ittuk a lidlös bellarom cremát, és azzal sosem volt gond, de ebből is több zsák lement, és eddig nem volt semmi. Akkor ez ezek szerint benne van a pakliban más kávéknál is, és meg kell tanulnom szétszedni a gépet, vagy minimum átnézni a szemeket, mielőtt beletöltöm, bármilyen kávét is használjak.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Legendás helyszínen mutatkozik be a kamerákra rágyúró Galaxy S26
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- Filmvilág
- Anime filmek és sorozatok
- Autós topik
- Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- E-book olvasók
- iPad topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 32GR93U-B 32 144Hz IPS UHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- 16 GB-os Quadro RTX5000 HP
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3332
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G7: i5-8365U I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Amúgy 400 Ft darabja. Gyártó oldalán van "5L-es" kiszerelés is, annak 600 Ft darabja. Szerintem nagy segítség olyanoknak akik nem ásták még bele magukat a vízkeverésbe. De nyilván nem lesz különbség ha te már amúgy is keversz magadnak (max. annyiban hogy más arányokat használhatnak, mint te).





