-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
válasz
Zen42
#105497
üzenetére
Nyitott karral húztad a kávét? Én azzal próbáltam, és nem tetszett, amit láttam.
Az egyengetőnek éppen az lenne a lényege, hogy ne tömörítse le az egyenetlen kupacot, hanem terítse szét, hogy utána egy egyenletesebb tömeget tömöríts.
Ettől függetlenül tényleg mindenki úgy csinálja, ahogy szeretné, de SZVSZ nem jó irány.
WDT nekem eddig nem vált be, pedig időről időre nekifutok. A legjobb eredmények a karba őrlés utáni közvetlen tömörítéssel voltak (F64 EVO Red Speed késekkel).Miért forgatod a tampert a kosárban?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Toobee
#105493
üzenetére
"A kapszula csak viccvót', az egyszerűségre reagáltam. Azt ott kell keresni, nem a karos gépekben."
Ilyen alapon igyunk instant kávét, ha elég meleg víz jön a csapból, még vizet se kell forralni hozzá
Azért azt gondolom nem a legegyszerűbb módszer keresése a cél, hanem az elvárt minőség, ízvilág mellett a minél egyszerűbb munkafolyamat.Ha van egy bevált recept egy adott kávéra, és mondjuk úgyse fogod nézegetni a lefolyást, mert reggel van és örülsz, hogy kilátsz a fejedből, akkor mi pluszt ad hozzá a naked kar?
-
Zen42
tag
válasz
Bazsee71
#105474
üzenetére
A PP biztos jó mint egyengető, de szemre úgy vélem, hogy nincs akkora súlya, hogy beváljon tamperként is. Azok akik leszoktak a tamperolásról nehezebb cuccokat használnak mint pl. OCD vagy Jack Leveler.
Ma reggel egy kósza ötlettől vezérelve elővettem az enyémet a fiókból és kipróbáltam. Elsőre sikerült a dolog, még én is meglepődtem. Olyan mélyre állítottam az egyengetőt mint amennyire a tamper szokott belemenni a kosárba.
Azt mondanám, hogy annak aki le akarja rövidíteni a folyamatot, vagy kezdőként a tanulási időt, simán bejöhet ha nem váltogatja folyton a kávékat és a kosarakat. Nem gondoltam volna még napokkal ezelőtt sem, hogy valaha ilyet mondok, de a mai kísérlet után simán megérteném ha a hagyományos tamper eltűnne a kávézókból.
Hogy miért nem inkább tampert? Azért mert a tetejét szépen elrendezi közben. Én a WDT plusz tamper feltétlen híve voltam máig, de még a tampert is megforgattam tömörítés előtt az apró egyenetlenségek megszüntetésére. Csakhogy az 58.5-es tamper annyira passzentos a VST-ben, hogy nem tudom szépen, könnyedén forgatni, míg az egyengetőt igen. -
válasz
Toobee
#105493
üzenetére
vannak szituációk, amikor az ember ketté akar osztani egy shotot. nem ez a default szitu, de van. ehhez ez az ún. megfelelő eszköz, amiket te írtál, azokat meg nem minősítem
. mert nem egyszerűbb egy külön kapszulás borzalmat külön karbantartani csak ezért, viszont legalább a kávé is rosszabb. -
Toobee
veterán
válasz
Parci
#105492
üzenetére
Arra gondolok, hogy egyszerű legyen vagy királyfi. De mindig meg fogok jelenni, ha kifolyós kart raktok fel, látom az égbolton őket, mint valami gyászjelentés-batman jel keverék

A kapszula csak viccvót', az egyszerűségre reagáltam. Azt ott kell keresni, nem a karos gépekben.
-
ja, kösz a tippeket mindenkinek, mai casmo kerinci már rendben volt
-
reset
senior tag
válasz
hoffaboy
#105457
üzenetére
A cső végén lévő peremes hüvelyt (amit a hollandi anya szorít az OPV-re) én már többször forrasztottam le-és vissza egyszerű forrasztólámpával - némi forrasztóón segítségével.
Kiszereled a manométert csövestől, mindenestől...befogatod finoman satuba a rézcső buherálni való végét...közepes lánggal leolvasztod róla a régi ónréteg nagyját...ha szükséges befuttatod némi új réteggel...hevítés közben egy csipesszel ráhúzod a peremes hüvelyt. (Amíg forró, könnyen elmozdulhat..) A művelet előtt ne feledd a hollandi anyát - megfelelő tájolással - a csőre felhúzni...! -
tomiie6
csendes tag
Én azt nem mondanám, hogy a disztribútorral tömörítek. Sőt, tömörítés alatt sem összenyomást értek/kellene érteni. A tamperelés célja a levegő kinyomása kellene legyen a szemcsék közül, nekem ehhez viszont nincs szükségem a tamperre. Valamennyit még engedne egyébként a disztribútor után, de teljesen fölösleges lépésnek tűnik most már.
-
Waterman
aktív tag
Tudtok valami megoldást E61 fejhőmérőre, nem találok komplett rendelhetőt sehol.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Zen42
#105468
üzenetére
Van PP egyengetőm, és sajnos volt már párszor, hogy elfelejtettem tömöríteni. Abból még semmi jó nem sült ki.
Mondjuk lehet az a "baj", hogy megfelelő beállítással használom, és nem adjusztálja feleslegesen az őrleményt.
Szerintem ez inkább a jobb kezemmel vakarom a bal fülemet esete, mert ha tömörítésre használom az egyengetőt, akkor arra miért nem inkább tampert használok? Ilyen módon totál felesleges plusz egy eszközzel szórakozni. Hangsúlyozom, szerintem. -
-
ronin s8
senior tag
Mi a Lelit másik neve..?
-
Zen42
tag
válasz
hoffaboy
#105457
üzenetére
Forrasztózsír és gázos páka kell hozzá. De látom elég érdekes módon lett beszerelve, spirált tekertél a vékony csőre és nem bírta. Legközelebb szedd le a manométert a csőről. Tekerd be a cső másik végét a helyére aztán a manométert tedd be a helyére, úgy, hogy a csövet kicsit kidugod és a manométert tekerd rá a csőre, ne fordítva. Ha már szorul, csak annyit kell hajlítani a csövön, hogy függőlegesen álljon, ha benyomod a lyukba a műszert.
Egyedül akkor van szívás ha a cső bele van építve a manométerbe. Olyankor a spirállal kell játszani, kijebb tekerni annyit amennyit rátekersz a másik oldalon. -
Zen42
tag
válasz
Bazsee71
#105447
üzenetére
Nekem is vannak ellenérzéseim ezzel kapcsolatban, de egyre többen csinálják. Jó minőségű rögmentes őrlemény esetén úgy néz ki nincs hátránya ha az egyengető tömörít is. Gyakorlatilag maroktamperként funkcionál, csak a pogácsa tetejét jobban elrendezi.
Ha meg az őrlő nem ér el egy szintet, akkor tamperolhatsz orrba-szája akkor sem lesz tökéletes a lefolyás. Nagyjából rendben lesz, csak nem lesz tökéletes. Nem spriccel, nem köpköd, nem gyorsul fel a végére, csak amikor végignézed a csapolást úgy vagy vele, hogy inkább ne tetted volna. Aztán leülsz és nincs baja a kávédnak, csak a tudat!
-
WarLock07222
tag
válasz
Parci
#105414
üzenetére
Nekem szerintem nagyjából ~1 hónapja volt szerencsém ehhez a kávéhoz, filter pörkölésben, de többnyire espressoként fogyasztva, mert elég sötétnek tűnt a pörkölés. Én mondjuk Robottal húzkodtam, szóval a hőmérsékletekről nem nagyon tudok nyilatkozni, de kevesebb adaggal jött ki leginkább a gyümis (nekem mondjuk füge helyett inkább datolyára emlékeztető) vonal. 1:2.5-ről indulva inkább ilyen 1:2.2-ig mentem le vele, 16g-os adaggal. Nálam hosszabbra húzva nagyon előjött a csokis, mogyorós íz. Viszont a kékszőlő abszolút konstans.
-
#75655680
törölt tag
válasz
Parci
#105414
üzenetére
2 csomaggal vettem, nekem nagyon bejött. Robottal nyomtam, jól előmelegített kosár, lobogó víz. Finom volt. Persze voltak jól és kevésbé jól sikerült kávék is. Az arány nálam mindig 1:2 volt. CasMo rózsaszínnél általaban az 1:2 nekem bejött, de majd kipróbálom mindegyiket hosszabban.
-
billyjoe
csendes tag
Január óta szinte csak casmo-t iszom, az idén megjelent kávékat végig kóstoltam kivétel nélkül. Ami nagy változást hozott az a bestprotect és a filter papír (bármennyire is próbáltam elkerülni), így max az első húzás megy félre míg be nem állítom a darálót, egyébként a zacsi elejétől a végéig konzisztens eredményt kapok.
-
-
vicces1
aktív tag
Sziasztok, ha valaki most keres maroktampert akkor van egy Fragola féle patent állapotban a szomszédnak aki eladta már a presszós készletét, ez megmaradt.
Privátba megadom a telóját.
-egy szilikon tamper tartóval együtt 12ezer -
billyjoe
csendes tag
válasz
Parci
#105448
üzenetére
Picit hőigényesebb volt, nyilván pontos hőfokot nem tudok mondani,de nem kért annyit mint a filter pöri. Úgy csináltam hogy 90 fokig a vízforralóban volt a tartó a kosárral, majd forrásig csak pihent a szélén és 99 fokos vízzel öntöttem fel (plusz a dugattyút is előmelegítettem). (szerzek most már valami hőmérőt hogy lássam mennyivel indulok neki...) Viszont jóval finomabbra kellett őrölnöm mint szoktam, a nichen 3-4 pöttyel. Ezt a kávét próbáltam a Spazialeval is, azzal savanyú volt, hőfoktól függetlenül.
-
PetiCalvus
csendes tag
Dettó, én sem nagyon használok tampert azóta. Ahogy írtam, nem tudom milyen egy több tízezres, de szerintem a célnak ez tökéletesen megfelel.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
sz.zs.
#105430
üzenetére
"Szerintem ez csak olyan dolog, hogy az ember bemeséli magának, aztán az idő el haladtával tele lesz a hócipője, próbálja minél egyszerűbbé tenni a kávékészítést és rájön hogy mennyi felesleges dolgot csinált eddig."
Igen
Illetve szerintem az elgondolkoztató amit Hoffmann mondott a legutolsó videójában (nyomásprofillal kapcsolatban, de most általánosan értem), hogy azon érdemes elgondolkozni, hogy mi az a pont amin túl már nem jobb lesz a kávé, csak más. -
tomiie6
csendes tag
válasz
PetiCalvus
#105425
üzenetére
Nekem is ez van szerintem, szintén 6 ezerért vettem novemberben, tökéletes. Jobb nincs, csak dizájnosabb. Egy ideje már a tamperről is leszoktam. Csatornázódás, kilövellés nincs.
-
norkov84
tag
válasz
sz.zs.
#105430
üzenetére
Dettó, nekem is PP volt, 4 évig használtam.
Elején pozitív hatást éreztem, de aztán bő hónapja elhagytam és nem éreztem hiányát, eladtam.
Szerintem a 4 év alatt a géppark és én is sokat változtam
De érdekes, így felment az ára, akkor valóban jó olcsón tudtam eladni, kb. beszerzési áron
-
-
Zen42
tag
Kínaiak elcseszték a rendelésemet, próbálom korrigálni a helyzetet anélkül, hogy beraknék még egy tápot a rendszerbe miattuk. A lényeg, hogy itt állok egy RNR típusú PID-del, de DC-AC SSR-em van. Mielőtt még rendelnék egy másikat, kérdezném, hogy esetleg van-e valakinek egy AC-AC SSR-je amitől szívesen megszabadulna, vagy örülne helyette egy DC-AC-s változatnak. Köszi!
-
sz.zs.
senior tag
Nem tudjátok esetleg hogy a https://www.cafe-kultur.com
illetve a torrtoys.com oldalról miért nem lehet rendelni ?
fizetésnél mindig hibára fut, akár Apple Pay-jel akár bankkártyával, akár PayPallal próbálok fizetni. Írtam nekik e-mailt is már több mint egy hete de semmi reakció… -
sz.zs.
senior tag
válasz
resool
#105423
üzenetére
Hústű ( ~20 Ft )

Nekem Puck volt, de eladtam 2 hete, mert hónapok óta nem használom már.
egyébként Ő a megálmodója és gyár(ta)tója:Keresztapper
És nem érzek semmi különbséget a produktumban ahhoz képest mint amikor még használtam, pedig amikor megvettem akkor az utána elkészült kávékat jobbnak véltem. Szerintem ez csak olyan dolog, hogy az ember bemeséli magának, aztán az idő el haladtával tele lesz a hócipője, próbálja minél egyszerűbbé tenni a kávékészítést és rájön hogy mennyi felesleges dolgot csinált eddig.
-
bako01
csendes tag
válasz
resool
#105423
üzenetére
Nem tudom honnan vetted a 32-t a PPnél de februárban még 20k + posta volt közvetlenül...Szóval szerintem kérj egy árat email-ben, ha ezt a dusztribútort választod...
Egyébként a PP-ben van valami változás, vagy mióta elérhető ugyanaz a konstrukció?Volt fejlesztve az évek során?!
-
-
-
JózsefK
csendes tag
Nekem Tadamm van , motta volt. Motta nem jó, a Tadamm teljesen jó. A Puck szerintem horror áron van. Az avx cuccait fenntartással kezelem.
-
resool
aktív tag
Nem régiben volt téma a distribútor, de szeretném most újra felhozni, mert nem sikerült eldöntenem melyiket vegyem. Ti mit használtok, melyiket ajánlanátok?
Talán a leggyakrabban felhozott disztrik a:
PuckPerfecter (~32k)
Tadamm (~20k)
Motta (~12k)
AVX saját (~10k)Van még esetleg valami amire érdemes lenne egy pillantást vetni?
-
válasz
mézespálinka
#105421
üzenetére
Igen.
-
SoundON
tag
válasz
Parci
#105412
üzenetére
az a kemény hogy sokáig azt hittem a peremes VST az okozója a jelenségnek, de amikor a peremnélküliket kipróbáltam is pont ugyan az a zacc/iszap volt körbe a vízterítő peremén...persze ez csak a szememet zavarja, de lehet van valami hatása a kávéra is hogy ott csapolás alatt felverődik a pogi...
Legalább nem kellet lecserélnem a teljes 15-18-20as szériámat peremnélkülire
-
JózsefK
csendes tag
válasz
PetiCalvus
#105410
üzenetére
Ő itt Fragola néven fut, sokunk gépet ő építette és tartja karban. Szerintem hívd fel őket nyugodtan.
-
válasz
mézespálinka
#105413
üzenetére
mini gaggia, mint sz.zs.
amúgy azért ma ezzel is összehoztam egy savanyú casmót
. casmo kerinci nevű kávéval kinek van tapasztalata? -
SoundON
tag
válasz
Kávé Kálmán
#105408
üzenetére
Köszi a tapasztalatokat! Azért örülök hogy nem csak engem foglalkoztat/bosszant ez a kérdés

Igen, azt gondoltam hogy ha megoldom valahogy ezt a precíz 58.5-58.7mm közötti vízterítő kérdést akkor onnantól csak pontosan síkban tudom felrakni a kart, ami azért is fontos mert ha beremeg a kezem akkor azt az ezüst bánja, meg a pénztárcám mert kb 1hét alatt le tudnám verni a szép felületet
Ha megleszek ezzel, jöhet a giroszkóposított kar megfejtés
-
PetiCalvus
csendes tag
http://caffe35.hu/-t ismeritek? Működik? Leadtam egy megrendelést egy hete. Mivel átutalással fizetnék, még írtam is egy e-mailt, hogy utalhatok-e és hogy hova. De a megrendelés utáni automata visszaigazoláson kívül azóta semmi sem jött.
-
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
SoundON
#105402
üzenetére
Vízterítés kiegészítés. Kb 7-8 éve, amikor még volt időm La San Marco gépeket pimpelni, akkor azoknak a víztzerítőit mind kukáztam, és szűrőre tizedmm-pontosan illeszkedőt raktam beléjük, mert gyűlöltem az oldalfalra felmosódó kávét, amit persze üresöblítéssel sem lehetett eltávolítani. Elő a kefével! Az összes negatívum ezzel a moddal kapcsolatosan az volt, hogy nem lehetett hanyagul "felhajítani" a szűrőtartót, hanem csak illesztve felhelyezni (nem fájdalom, inkább élvezet a többségnek). Egyértelmű hozadéka viszont a tisztább üzem illetve vicces de, tökéletesen működött tömörítés nélkül a gép. A síkba rázott őrleménnyel töltött szűrőtartót felhelyezve tökéletes nyitott húzasokat lehetett produkálni egymás után. A precíz felsőszűrő tette a dolgát. Én eleve úgy töltöm a szűrőimet, hogy azok tömörítve épp érintik a felsőszűrőt. De ez csak a méretről szólt. Ha tiszta volt a felsőszűrő, nem éreztem, hogy a gép vízterítésével bármi baj lett volna.
Ez egyébiránt egy érdekes kísérlet lenne, hogy mennyit érdemes a tökéletes üresöblítéses vízterítéssel bajlódni, ha az megfelelően előkészített kávépárnával kimutathatatlan különbséget eredményez valós körülmények között. -
PetiCalvus
csendes tag
Amatőr kérdés lesz (merthogy az is vagyok
; nálam szerintem az egész folyamatban több olyan tényező van, amit nem feltétlenül tudok állandóan ugyan úgy véghezvinni, így nehezebb például ebben a kérdésben is a különbséget érzékelni), de azt, hogy a felsőszűrő mennyire jó, vagy más, azt miből tudjátok? A kávé íze, vagy a pogácsa teteje alapján (nyomot hagy a rossz vízterítés), vagy csak tartó nélkül engedve a vizet, annak lefolyásából? -
-
bl4ze
veterán
Norda - Nestle Vera ügyben egy kis info, szösszenet :
Tavaly a covid miatt ugye nem volt biztosított a Norda beszerzés, így itteni tanácsra elkezdtem vásárolni Nestle Vera vizet. Tavaly év végén gépet cseréltem, azóta az csak a Vera vizet kapta.
És láss "csodát" kicsit több mint 3 hónap használat után dugulás: alig jött víz a gépből
10 mp alatt alig 10 ml. Egy nagyon intenzív vízkő oldás után helyre állt a rend, de korábban a Norda vízzel 6+ évig nem volt semmiféle dugulás.
Szóval aki "Verázik" az óvatosan, mert ettől vízkő rakódik le, nem úgy mint a Norda-val.
-
bbuffy
senior tag
MOAK csészékre már ne irjatok, kislányom reggeli rohangálás közben az aljakat hazavágta.
IJ. -
SoundON
tag
válasz
Gery0505
#105401
üzenetére
Szerintem alapvetően a GC vízterítésével az ég világon semmi baj nincs, sőt talán az egyik legjobb, ha csak el nem csesszük rossz 6 lyukú vízterítővel meg IMS felsőszűrővel

viszonyításnak itt egy GS3MP [link]
ez meg a GC réz 4lyukú vízterítővel meg a sima gyári felsőszűrővel [link]az a nagyon bonyolult járatos többrétegű réz a Decent vízterítője volt, de annak nem győzőtt meg a vízterítése SEM

-
Gery0505
aktív tag
válasz
SoundON
#105398
üzenetére
Igen ezen gondolkoztam ma én is, hogy a vízterítő miért pont ilyen amilyen... Ezt csak a gyártó tudná megmondani, hogy miért ilyenre csinálta. Még régebben láttam itt a fórumon egy vízterítőt amely rézből volt, és két darabból állt... Már nem emlékszem melyik géphez készült, még tán Te mutattad itt a fórumon. Ilyen belső járatok voltak benne, ahol a víz tudott közlekedni és sok kis lyuk volt rajta. Azt hiszem minden lyukhoz vezetett egy kis járat. Iszonyat munka lehetett azt megcsinálni. Lehet valami ilyet kellene kitalálnunk a Gaggia-hoz, és akkor szuper lenne. Vajon mi lehet a különbség a nagy és profi gépek vízterítéséhez képest? Azok gondolom jobbak valamitől. Arra én is kíváncsi volnék, hogy milyen lehet a vízterítés, ha a pogiban felépült a nyomás. Gondolom én, aztán lehet nem így van, de felépül a nyomás, a víz kitölti a teret a vízterítő és a felsőszűrő között, és utána a hidrosztatika miatt egyenletes lesz a térben a víznyomás, és már csak a kis lyukakon áramlik át a víz. Aztán hogy a pogiban merre megy, az a pogi homogenitásától függ már. Mondjuk az lehet, hogy a szivattyú ütései miatt a vízterítő lyukainál erősebb a vízsugár, lehet ezért jó a több lyukas vízterítő. Bár a szivattyú nyomáskülönbségének kiegyenlítésére meg ott van a tágulási tartály. Ez lenne gondolom az elmélet, aztán, hogy milyen a gyakorlatban? Szerintem ha pogi nélkül próbáljuk, akkor az nem a valós képet mutatja, mert levegős a rendszer. Az is számít szerintem, hogy a felsőszűrő milyen kialakítású. Lehet a gyári azért jó, mert azon egyenletesen vannak elosztva a lyukak. Az IMS-en meg csoportokra van bontva. Lehet ezért olyan jó a Reneka hálós szűrője, mert azon mindenhol vannak lyukak. Bár lehet csak kosara van a Renekának, és nem felsőszűrője, ezt most nem tudom.
Csak egy ötlet, lehet ki kellene próbálnunk egy olyan vízterítőt amin sok kis lyuk van, pl 0,6-os vagy 1-es fúróval kifúrva, hogy hasonlóan fújja a vizet mint egy zuhanyfej.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Red -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3619
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 10500T / RTX 3050 / 32GB DDR4 / 512 SSD!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14 Gen2 - i5-1145G7 I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Azért azt gondolom nem a legegyszerűbb módszer keresése a cél, hanem az elvárt minőség, ízvilág mellett a minél egyszerűbb munkafolyamat.
. mert nem egyszerűbb egy külön kapszulás borzalmat külön karbantartani csak ezért, viszont legalább a kávé is rosszabb.

Kezdhetjük megtanulni azt is, hogyan kell hüvelykujjal lenyomkodni a kávét, mert a tamper már kezd ciki lenni

De érdekes, így felment az ára, akkor valóban jó olcsón tudtam eladni, kb. beszerzési áron




