-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toobee
veterán
válasz
Bazsee71
#104597
üzenetére
Azt jó előre le kell szervezni, mert most is van 2-2,5 hónap várakozási idő, de ha tudod valahol parkoltatni felvételig, akkor jó ötlet!
Én mindenkinek csak ajánlani tudom, nem tartom elképzelhetőnek, hogy ez egy eszpresszószerető embernek ne jöjjön be. Ha normalizálódik a helyzet, szívesen bedobom a közösbe, lehet vele húzni a shotokat egymás után.
-
-
Toobee
veterán
válasz
Zen42
#104589
üzenetére
Várakozáson felül teljesít. Nagy teret nem ad a variálásra, de stabilan kvajó (120g víz, 17-18g őrlemény, 42 gramm kávé). Simán bele lehet rakni a filterpörit is, raktam fel videót korábban arról is. Gyári kosár, de majd egy IMS-t kipróbálok hozzá. Sajnos VST nincs 53 mm-es méretben. A naked kar remélem hamarosan elkészül, az nagyon pornó lesz.
Várom, hogy elmúljon a varázs, de nem akar. Ritkán kapcsolom be az E61-es gépet, mióta megvan. Egy táskában bent a komplett kávés szettem, jöhet velem bárhova, ez nagyon hiányzott már, mert végre tudok kávézni mindenfelé. -
mjxb90
csendes tag
-
-
-
-
Toobee
veterán
válasz
jana86
#104578
üzenetére
Jaj de szép! Mi lesz helyette?
Bagira decaf nagyon finom, mexikói alapanyag. Meg vettem a korábban ajánlott Guatemalaból.
-
jana86
csendes tag
Eladóvá vált 2018 júliusában vásárolt Lelit Biancám. Műszakilag hibátlan, esztétikaliag nagyon szép állapotú. Tavaly a PID-et kicseréltem a 2020-asra, ami a régebbi néhány apró kellemetlenségét kiküszöböli. Cafélat IMS felsőszűrővel (ezzel a legszebb a vízterítése) és szilikon fejtömítéssel adom, de jár a gyári is hozzá. Otthoni, saját használatú gép, napi 2-4 adag espresso, capuccino készült rajta. Budapest közelében, Telkiben megtekinthető, kipróbálható. Ára: 499.000,- Ft. Cégnéven van, Áfás számlát adok róla.
-
Rocket Mozzafiato Cronometro V vs Giotto Cronometro V között van valami érdemi különbség ami miatt a Mozza drágább? én a designon kívül ugyanolyannak látom a paramétereket.
-
kzoltann
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#104570
üzenetére
18as VST-be hany szaz forintost tegyek?
Daralo elott mindig 2 lábas állást ajánlok.
PID--t milyen állásba tegyem?
A VST 58.4 széles, de a tamperem 58.3 vennem kell ujat?
-
Glottis
senior tag
Sziasztok! Rendeltem én is VST szűrőt. A TDS mérőt milyen márkájú elemmel érdemes használni? Arra gondoltam, hogy Tadamm-al gyártatok egyedi gombelemtartót hozzá.
Mostanában kevésbé jönnek át a nagymamám féle szilvás-fahéjas kuglóf ízek, amikor az örlőkéseket nyalogatom.
Illetve, ha a disztribútorra csak egy réteg filterpapírt rakok, figyelve a 2.74 fokos rádiuszra, akkor megfelelő lenne a vízterítés, vagy ehhez mindenképpen BWT vízzel CNC-mart rézkazánra van szükség?
Esetleg tudtok akkora vákumdobozt, amibe belefér egy Eureka örlő? Gondoltam, ha így raknám fagyasztóba, a bentragadt pangóból szebb tigriscsíkos lenne az extrakció.
Köszi előre is!
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#104570
üzenetére
zöldet vagy szenet? nem mindegy
-
kzoltann
aktív tag
Amugy nem lehetne ha az emberek a mennyi fér a kosarba kérdésre hasznalnak a keresot? Minden héten jon a hany gramot a kosárba kérdés.
Már előre aggodok, ha megjönnek a VST kosarak 1.5 hétig mennyit tegyek a kosárba kérdések lesznke. -
WarLock07222
tag
Srácok, úgy tűnik, hogy a VST szűrők már majdnem megérkeztek a célba
Sajna a postás nem kívánta felhívni a csomagon lévő telefonszámot, hogy átvehessem a küldeményt, de a holnapi napon bemegyek érte személyesen. Szóval szerdától már lehet jönni a cuccért, illetve aki postával/foxposttal kérte, annak szerdán feladom a küldeményt. -
Zen42
tag
válasz
Parci
#104565
üzenetére
Semennyire. Az acéllemezből gyártott konzerves dobozok belső fele is ónozott. Az ónról egyébként nagyjából annyit lehet tudni, hogy valamennyit tartalmaz a szervezet, de senki sem tudja, hogy mit csinál, vagy egyáltalán csinál-e valamit, ugyanakkor szervetlen formában szinte azonnal kiürül a szervezetből.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Toobee
#104560
üzenetére
Én használom rendszeresen, bár nem extra világosakkal. Kapucinus-féle miyanmar catimor pl. teljesen jó volt vele. 9,5g körül nyomok bele, inkább picit több, mint kevesebb.
-
Zen42
tag
válasz
Parci
#104557
üzenetére
Szerves savakkal nem fog menni. A krómot egy nem oxiádáló sav, pl. híg sósav azonnal leszedi. Az ón viszont kemény gyerek, nem adja magát könnyen, hosszú idő kell neki vagy nagyobb töménység, esetleg oxidáló sav. Utóbbiakkal viszont az a gond, hogy a bojlered feltétezésem szerint sárgaréz, amit szintén oldanak ezek a savak, de a sósav is.
Miért akarod lesavazni ezeket a bevonatokat? Egyik sem ártalmas az egészségre. -
Zen42
tag
válasz
hifis50
#104562
üzenetére
Ezt, márhogy visszafogja a lefolyást a végére, még nem hallottam a Renekáról, viszont az aprólyukas AVX Pro-X kosárral ugyanezt tapasztalom. (Mondjuk nem csak ezt, elég furán viselkedik ez a kosár, de az más téma.) A jelenséget annak tudtam be, hogy a kávészemcsék a lefolyás alatt szépen eltömik a lyukacskák egy részét, de mindenképpen korlátozzák az átfolyás mértékét. Próbálkoztam nagyobb szemcsemérettel, hogy ezt kiküszöböljem, de attól meg csatornásodásodott mint a fene. Nem írtam le még a tapasztalataimat mert átmenetileg most csak egy CM702-t használok és azt feltételezem, hogy túl sok finomat gyárt ehhez a kosárhoz, pontosabban ehhez a lyukmérethez. Nem lehet, hogy nálatok is ez a gond?
Egy ismerősnél akkor kezdődtek ilyen hibák a lefolyásban és az ízekben amikor elkoptak a kések és az már inkább trancsírozott mint őrölt. -
hifis50
csendes tag
válasz
zolnagy
#104552
üzenetére
Tehát a tapasztalataink nagyjából egyeznek. Ezek szerint nem biztos, hogy nyerő, ha a Reneka visszafogja a csapolás végére a lefolyást. A hagyományos (nem hálós) szűrők már nem különböznek egymástól ennyire, tehát ott összefüggést kimutatni az íz és a kifolyás jellege között már nem olyan egyszerű, oda már egy átfolyás mérő kellene.
-
Toobee
veterán
Világos pörivel használja valaki az LM klón szimpla szűrőt tampersegéddel? Érdemes vele játszani vagy inkább az olasz vonalon működik?
-
Toobee
veterán
Szegeden a Kék Elefánt még mindig ajánlott. Ha megyek, mindig útba ejtem. Mellette ott a Hatos Rétes, kiváló kombináció. Olyan Roastopust kaptam
Csak jók azok a helyek, ahol a tulaj napi szinten az üzletben van. Nem mellesleg 3900 Ft a 10 alkalmas eszpresszó jegy, ennyiért lassan már egy benzinkutas fost se kapsz. Meg van mindig Roastopus, CasMo, Warda szemes is. -
urak, szeretném a másik mini gaggiám rézkazánjáról az ón/króm rétegeket teljesen kisavazni. mit használjak? jó tömény citromsav hosszú időn át megoldja? a calcinet csak egy undorító, szürke, taknyos oxid réteget képzett az ónon

-
JackFeryll
őstag
válasz
RetepNyaraB
#104555
üzenetére
Azt hiszem most a 3D nyomtató tisztító "tű" népszerű a költséghatékony verzióban.
Nem nézek versenyeket aktívan, de ez a rögtelenítés talán nem is igazán elterjedt, a szintező egyre népszerűbb. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
JackFeryll
#104554
üzenetére
Lehet, de nem ez volt a kérdés.
Illetve én eléggé unortodoxan vagyok hardkór, mert ilyen mélységek már hidegen hagynak. Illetve pont nemrég láttam valahol ilyen rögtelenítőt gyáriba' (most elfelejtettem az ürgét, akiről az egész pálcikázás elneveződött), több nullás összeg volt euróban. Nagy a Jauisten állatkertye (de egy állat se vegye magára
) -
JackFeryll
őstag
válasz
RetepNyaraB
#104553
üzenetére
Van olyan vélemény is hogy minél vékonyabb és rugalmasabb a tű annál kevésbé képez rögöket.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
mjxb90
#104551
üzenetére
Alakul ez szépen :)
Én ha rögpálcikázok, utána már nem kopogtatom\rázogatom és barátai. Becsúszik tőle kicsit közép felé a kv és akkor fene tudja mennyire megy helyre a tampertől. De nem bizonyító erejű vélemény. A pálcika disztribucinak se rossz, kicsit pepecs, viszont ingyen van. -
zolnagy
őstag
válasz
hifis50
#104520
üzenetére
Visszakaptam a Reneka szűrőmet (nekem 16g-s van). Ebbe egyértelműen kevesebb fér, mint a 12/18-as IMS-be, amit most használok (ha ugyanarra a magasságra törekszem, akkor kb 2g-al). A lefolyással most első blikkre az volt a tapasztalatom, hogy valóban nem gyorsul a vége felé, mint az IMS pl. Még tesztelni fogom többet, hogy a több próbából kialakulhasson egy vélemény, de túl sokat nem tervezem használni.
Az ok az, hogy azt tapasztalom, hogy az ízeket összemossa egy csokis egyeníz felé. A savakat kiöli a kávéból. A pogácsa szépen egybe jött ki, a lefolyás is szép volt, szóval ez a kialakítása miatt van egyértelműen. Nekem korábban is ez volt a tapasztalatom vele ízben, ami így nem változott.
Van még egy szűrő itthon, amit nem használok, ez: [link]
Ez kialakításra a VST-re hasonlít. Holnap ezt fogom tesztelni. -
mjxb90
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
#104545
üzenetére
Köszi a tippet, valószínűleg ez lesz a következő
Ma kicsit kipihenve ismét nekifutottam ("áldozat": bányai csokis kuglófja) :
Figyeltem az őrleménynél a rögök eltávolítására, eloszlatásra + tamperelést finomra fogtam
(egyébként a rögösítés után még ér "lekopogtatni a kosarat + ütögetni kicsit, vagy ilyenkor mi a tuti?)
Kar fel, gép bekapcs: két oldalú karnál a bal oldal kb 1-1,5 mp-el hamarabb kezdett el folyni, hozzácsatlakozott a jobb kicsit csöpögősen, de aztán megindult. Majd mindkét úton váltotta egymást a néha kicsit csöpögős és lefolyós menet..nyilván valóan az előkészítésem hagy némi kívánnivalót maga után, ezen még dolgoznom kell, valahogy.
14 grammot mértem az őrleményből, így 28 kijövőnél leállítottam a gépet (tényleges kijővő 28,4 lett). Ránéztem a videóra, ami most tökéletes volt stoppernak is: egy perc...
és legnagyobb meglepődésemre, a kávé ízével nem volt gond, étcsokis, krémes, crema szintén rendben.. ami egyébként feltűnő az egészben, hogy maga a kávé lefolyása lassult az eddigiekhez képest, ha jól emlékszem az első beállításokat követően kb 8 mp-nél indult meg a kávé, most meg..meg se merem írni..nem teljesen értem, még mindig.. -
WarLock07222
tag
válasz
hifis50
#104539
üzenetére
Nekem ez picit hasonlít arra, mint ami a filter vonalon mostanában kezdett trendként megjelenni, mégpedig hogy külön papírok vannak különböző pörkölési szintekhez. Ezzel gyakorlatilag a lefolyás sebességét tudod modulálni, hogy a sötétebb pörköléseknél kevesebb legyen a kontakt idő ugyanolyan szemcseméretnél.
Általában nem csak aeropress filtert szoktak használni a kávépogácsa alatt/felett (itt leginkább alatta izgalmas), hanem V60 filterből kivágott (asszem egy 02-esből kijön 4db 58mm-es is) papír korongokat. Egy kísérletet mindenképp megérne az, hogy különböző típusú V60 filterekből kivágott korongokkal mondjuk egy VST kosár aljába téve mit lehet kihozni.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Koczó93
#104543
üzenetére
Ha jól sikerül, akkor nehezebb megállapítani a rossz előkészítést. De ha spriccel össze-vissza és gyors lesz a lefolyás, vagy csatornás és moslék, akkor azért nem nagy gond rájönni

mjxb90@ lehet szórakozni a felsőszűrő meglazítva/meghúzva pár mm-ként tekergetésével és nézni változik-e a vízterítés. Ahol egyenletesebbnek tűnik, az a jó. A vízhozamra nem tudok okosat, nagyban függ attól be van-e építve valami csökkentő. GC-n mintha 10s/50ml lenne a tuti, de nem emlékszem pontosan és ma már nem is nézem meg az enyém, mert lefeküdt a gyerek
-
mjxb90
csendes tag
válasz
Koczó93
#104543
üzenetére
Jogos jogos
Valószínűleg észrevétlenül elkezdtem jobban tamperelni, erre fogok majd figyelni, meg van itthon még egy fajta kávé, holnap megnézem azzal is ezt tapasztalom-e.
Egyébként az nem tudom jó-e vagy sem, kb 8 mp alatt folyik le a 60 ml, de most perpill szűrőkosár nélkül nekem úgy tűnt, mintha a víz egyik irányba jobban csoportosulna lefolyás közben. (szintén nem tudom jelent-e valamit) -
Koczó93
őstag
válasz
mjxb90
#104535
üzenetére
A kart nem törölte meg, de akkora szentségtörés hogy nem vodozott vele még 4percet? Egy hisztisebb világosabb kávéval nem árt ha többet bíbelődsz, de egy közepes vagy sötétebb kávénál megnéznék egy vaktesztet hogy ki kóstolja ki az alapos előkészítést. Bár jobban belegondolva tized ekkora dolgokat is vannak akik kiéreznek
Senkit nem szeretnék ezzel megsérteni mindenki úgy csinalja ahogy neki jól esik
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
mjxb90
#104530
üzenetére
Pl. ha használod az egyengető pálcikát és eltűntek az esetleges rögkupacok a pogiból, egyenletesebb a szemcse eloszlás, rögvest lassabb lesz az átfolyás. Ha próbából esetleg észrevétlenül elkezdtél erősebben tamperelni, lassítja az átfolyást, amennyiben az őrlemény változatlan finomságú. Hirtelen ez a kettő ugrik be.
A Gaggia promó video kicsit gáz, de a legegyszerűbb gyorstalpalást biztosítja egy új vásárlónak. -
Bazsee71
őstag
válasz
fragola.6035
#104536
üzenetére
Amibe bele lehet kötni, hogy ha vizet ereszt át a karon, akkor érdemes szárazra törölni. De végre nem egy olyan videó, ahol tömörítés után pörgetik a tampert, vagy kocogtatják a kosarat.
hifis50: Nekem elég jó meglátásnak tűnik. Valószínűleg ebből fakad az is, hogy a Renekával szinte mindig szép a lefolyás, nem spriccel jobbra-balra. Áramlástanilag lehetne kicsit javítani rajta, keskenyebb peremmel, ott láthatóan mindig "megég" kicsit a pogácsa.
-
hifis50
csendes tag
Nem akarom agyon ragozni a múltkori “megvilágosodásomat” a Reneka hatásmechanizmusát illetően, de azért csak érzek csábítást, hogy az ott leírtakat valamennyire általánosítsam. Nem vagyok jártas a kávés szakirodalomban, tehát nem tudom, hogy elemezték-e valahol, hogy miért tér el az egyes szűrőkosarak ízbéli viselkedése. Merthogy (eddig) nekem nem volt teljesen triviális, miért lehet más egy IMS és egy VST, ha egyszer ugyanazt és ugyanannyi kávét teszünk bele. Az, hogy kávé nélkül mennyi vizet ereszt át, vagyis hogy hány és mekkora luk van rajta, az önmagában nem magyarázat, mert a 30 másodperc alatt 30 g átfolyás olyan kicsi vízáram, hogy ebben tuti tök egyformák, ugyanúgy nem jelent eltérő ellenállást egyik sem.
Tehát azt gondolom, és ezzel általánosítom a Renekánál észrevett jelenséget, hogy minden szűrő a csapolás alatt “kölcsönhatásba kerül” a duzzadó elemi kávészemcsékkel, csak nem olyan látványos mértékben, mint a Reneka hálója. Tehát minden szűrő valamennyire eltömődik a csapolás közben, hiszen egyik sem ereszti át a zaccot. Csak éppen nem egyformán. Ezt az eltömődést, tehát hogy hogyan és mennyire ül be egy lukba a kávé, már sok minden befolyásolja. (Lukak száma, átmérője, a gyártási technológia, tehát pl a lukasztás egyben egy kis mélyedést is okoz a luk körül, vagy éppen sorjás stb)
Ez a szituáció viszont szűrőspecifikussá teszi a folyadékáramlásnak mind a sebességét, mind az időbeli lefutását. És ez a különbség, vagyis az áramlási viszonyok különbözősége már egyértelműen megjelenhet a kávé ízében. A Reneka kiugróan más, ezt a dugattyús gépemen szemmel is detektálni lehet. A többinél egy precíz áramlásmérő kellene, hogy kimutassuk az eltéréseket.
Mindenesetre a Reneka hálós ötletét tovább gondolva akár egy “ultimét” szűrő is elképzelhető, ahol a Renekához hasonlóan a kosár a nagylukú perforációjával csak a vázat adná, és egy cserélhető betét sorozat tartozna hozzá különböző áteresztő képességgel. -
vicces1
aktív tag
válasz
bluesfan
#104466
üzenetére
Nincs abban semmi alien, beállított ipariőrlő, batár professional gép, volumetrikus nyomás, tömörítés nélkül is ugyanaz lesz a lefolyás ha egy gyerek csapja fel a kart a fejre. (naked sincs)
Másik persze, hogy reggel gondolom bepróbálva minden.Egy kis vibrás gépen ő is eljátszhatna, kávékat váltva.
-
mjxb90
csendes tag
gondoltam tanulok kicsit, sosem árt..de ez a videó ez mi??
ez komoly? vagy csak nekem nincs rendben ez az előkészítés? [link] -
mjxb90
csendes tag
válasz
fragola.6035
#104532
üzenetére
gaggia baby és semmi más nem változott.
Vízhozamot hogy érdemes mérni? Ezt főleg azért kérdezem, mert nem tudom, hogy mi az ami megfelelő, mint kijövő mennyiség. -
stereofan
tag
nagyon első benyomások a VST 15g kosárral:


- egyenlőre próbálom belőni az ideális mennyiséget, ez sötétebb pörkölésből kb. 15-15,5g lesz
- ims-hez képest finomabb őrlemény szükséges, egyrészt a súly miatt, másrészt a vst-nek nagyobb az "áteresztő" keresztmetszete
- a vst peremmagassága szemmel láthatóan is nagyobb, a gc-ben a kék szilikon kartömítés van, nem tudom középre húzni
- 58,5mm tamper nagyon passzentos
- szebb pogácsám maradtegyenlőre ennyi, a tesztelés folytatódik...🙂
-
mjxb90
csendes tag
Sziasztok
A napokban már harmadszor fordult elő (igazából 3/3 alkalommal) hogy az aktuális kávé a bejáratott körülmények mellett piszok lassan folyik le a gépből (+10-15 mp ad eddigiekhez képest). Ezek mellett azt várná az ember, hogy akkor ez kuka, de furcsa módon csak annyit éreztem hogy az étcsokis-citrusos jegyek közül előre lopakodott a citrus, pedig eddig az étcsoki volt a jellemző (és abszolút iható). Szerintetek mi lehet a probléma? A gép tegnap lett szétszedve, kétszer is ellenőriztem mindent a zsírtalanítás-vízkőtelenítés közben-után de ettől függetlenül maradt a jelenlegi állapot..lehet hogy a kávészemekkel van a gond?
-
sz.zs.
senior tag
Keresnék a munkahelyre a kollégáimnak valami kompakt e.s.e. pod-os gépet. 30-32 cm-nél nem lehet magasabb. Ha esetleg van valakinek , jelezze. Köszönöm!
-
bako01
csendes tag
válasz
kurtuzov
#104523
üzenetére
És átmegy Neked a "100ft-os teszt"en? Mert próbáltam 15,5g-al is viszonylag erősen tamperelve, de akkor is elsüllyedt az őrleményben az érme, közel van valószínüleg a felső szűrőhöz. De 15,5 gramm alá pedig nem szeretnék menni...Nálad is tapasztalható ez a probléma?!
-
Zen42
tag
válasz
Parci
#104510
üzenetére
Volt esetleg tapasztalatod is a C-s késes Majorral?
Annyi jót hallottam erről a Major + 151C-ről, hogy eladtam a régi őrlőmet, de azóta sem sikerült vegyek egyet mert elfogyott a kés. Legalább annyi változásra számítok ízben a régi SM90-ről a MajorC-re váltástól mint amennyit jelentett hajdan a Graef-ről az SM90-re ugrás.
Vagy azt mondod, hogy ez baromság? -
bako01
csendes tag
16-os Renekába kb. meddig szoktátok adagolni világos pörkölésből?!
-
hifis50
csendes tag
válasz
zolnagy
#104519
üzenetére
Amit írtam, egyértelmű fizikai eltérés a Reneka és a többi szűrő viselkedése között, de ebből nyilván nem következik, hogy ez javít, ront vagy csinál e bármit a kávé ízével. Nekem egyenlőre első blikkre annyi a tapasztalatom, hogy a gyümölcsös kávéknál kevésbé kiugró a citrusosság. (De ízbéli dolgok megítélésében nem vagyok mérvadó.)
-
zolnagy
őstag
válasz
hifis50
#104518
üzenetére
Köszi, hogy megosztottad.
Teljesen logikus, amit írsz. Az én renekám már 1 éve kölcsön van adva. Ha egyszer arra járok, visszakérem és megnézem, amit írtál. Őszintén szólva anno nekem nem jött be annyira a reneka, de azóta már sok minden változott nálam, most megint kipróbálnám, főleg a posztodra.
-
hifis50
csendes tag
Ritkán írok ide, de most találtam egy számomra érdekes újdonságot, hátha más is megerősít ebben.
Régen használtam Reneka szűrőt, de akkor csak annyi jött le róla, hogy sokkal jobban átereszti a vizet, mint a szokásos szűrők. Lényegében ellenállás nélkül, tehát csap alá téve az látszik, hogy egész gyors kifolyásnál sem telik meg, nincs a szélén túlfolyás. Akkor ennyiben hagytam a dolgot, ezzel magyaráztam meg magamnak, hogy talán más ízt hoz ki a kávéból, mint az egyebek.
De most hosszú szünet után újra vettem egy 21g-osat, és a rugós - karos dugattyús gépemen feltűnt, valójában miben különbözik a többitől. Ez már sokkal kézzelfoghatóbbá teszi, hogy ízben tényleg hozhat valami mást. (Hogy jobbat-e azt persze mindenki döntse el maga.)
Szóval arról van szó, hogy az LM Leván elég feltűnően látszik a kávé kifolyási sebessége. A La Marzocco gyári szűrőmnél a nagy tárcsa forgási sebességéből már lényegében a csapolás elején látom, hogy ez most okés lesz, vagy gyors, vagy lassú. Továbbá azt is, hogy ahogy haladok a csapolás vége felé, ez a forgási sebesség egyértelműen nő, tehát a lazuló pogácsa jobban átereszti a vizet, annak ellenére, hogy a rugóerő (vagyis a nyomás) egyre csökken. (Nyilván fix 9 bárnál ez a kifolyási sebesség növekedés még fokozottabb lehet.)
Most a Renekánál viszont az történik, hogy elég tempósan megindul a csapolás, annyira, hogy már nyúlnék a karhoz, hogy visszafogjam, mert tuti nagyon gyorsan lejön az adag, de nem. Nemhogy nem gyorsul a végére, de inkább mintha lassulna.
Tehát úgy tűnik, itt arról van szó, hogy a finom hálót a duzzadó kávépor valamennyire eltömíti, annyira, hogy lényegében konstanssá válik az áramlási sebesség az egész csapolás alatt.
(Kíváncsiságból volt már olyan kisérletem, hogy szűrőpapírt nem csak a pogácsa tetejére, hanem alá is tettem. Ez teljes kudarc, mert itt fokozottan az történik, ami a Renekánál úgy látszik még egészséges mértékben, hogy a kávépor eltömíti a szűrőt, és lényegében befullad a csapolás.)
Kicsit hosszan írtam le a dolgot, de azt gondolom, amikor nüansznyi különbségeket hajkurászunk ízbéli előnyökért, ez a jelenség ennél a szűrőnél elég markáns eltérés ahhoz, hogy magyarázat legyen arra, miért más ízű a kávé a Renekából. -
-
mjxb90
csendes tag
Sziasztok,
Ez valószínűleg az abszolút hülye kérdés kategória, de az avx-es aeropress filter papír jó lehet-e 58 mm-s szűrőkosárhoz?
-
meander
tag
Ha jól látom nem árul most itthon senki 151c-t. Van esetleg valakinek egy eladó keveset futott? Vagy berendelem külföldről... kíváncsi vagyok milyen lesz a ZM késhez képest.
-
-
-
válasz
sz.zs.
#104499
üzenetére
ha most kéne darálót lőnöm nulláról, biztos, hogy a major-e 151c irányba nézelődnék.
amúgy a forte még mindig nagyon jó, de az állítómechanizmusa hulladék, a hangja miatt meg előbb-utóbb le fogom rúgni a pultról.
csak fogalmam sincs, hogy mi lehetne helyette, mert a beépített mérleges kényelemről nem akarok már lemondani. -
Toobee
veterán
válasz
Bazsee71
#104490
üzenetére
Baratza ugyanaz. Nem kell vele csinálni semmit, pedig kap filter pöriket is, azok kényesek az álmoskönyv szerint.
Help pls! Baratza Sette-t miért nem éri meg lecserélni egy Malwani Livi-re? Idén ezt a szörnyet kellene legyőznöm
jó ez a motoros cucc, de kinőttem én már ezekből.Bazsee71
Van jó start-stop rendszer, Toyota HSD.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Futás, futópályák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Yettel topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Windows 11
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Képernyős trükkök növelik a notebookok üzemidejét
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3667 100% Akkumulátor
- Xbox One S 512 GB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- EREDETI NINTENDO Pokemon Go Plus autocatcher dobozban eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
akkor inkább 365-370 lenne.
(A Youtube-on nem látni a videóid között ezeket, jelenleg "Unlisted" státusztban vannak, de innen működnek a linkek.)

Csak jók azok a helyek, ahol a tulaj napi szinten az üzletben van. Nem mellesleg 3900 Ft a 10 alkalmas eszpresszó jegy, ennyiért lassan már egy benzinkutas fost se kapsz. Meg van mindig Roastopus, CasMo, Warda szemes is.
)
Senkit nem szeretnék ezzel megsérteni mindenki úgy csinalja ahogy neki jól esik

