-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
CHIPman
nagyúr
Sziasztok.
Lehet, hogy nem jó helyen kérdezem, de ez a legaktívabbnak tűnő topic.
Tudnék vásárolni egy használt Seaco Talea Touch-ot elég jó áron, egyetlen bökkenő van, hogy nagyon halvány a kijelzője. Néztem, hogy a Talea Grid gombos vezérlője (~5k) fizikailag beleillik az érintőkijelző helyére (~40k), és mindkettőn van valamiféle NYÁK. Kérdésem, hogy az ott lévő NYÁK, az az egész alaplap lehet, és ha ilyen módon átalakítom gombosra, akkor elképzelhető hogy működni fog vele, vagy ez teljesen kizárt?
Illetve ha esetleg van valakinek tapasztalata ezzel a fakó kijelző dologgal: fog ez még romlani? Ha nem valószínű, akkor lehet hogy beleugranék.hardverapro.hu/tag/chipman - keresek 1TB 2230 SSD-t, eladó 2x16, 2x8GB notebook DDR4, 2x500GB m.2 SSD
-
lazoltan
csendes tag
Sziasztok!
Darálót vásárolnék, ristretto, espresso a cél.
Lélektani határ elektromosnál: 40k huf, kézinél 50-60, mert a Pascucci Minihez mindenképpen kell egy, de ha lesz elektromos a kávégéphez, ahhoz elég egy olcsóbb kézi.A kávégépek témaköre kellően lezsibbasztotta az agyam, őrlőknél ezért a Graef cm702, iberital challenge vonalig jutottam, illetve Kinu Pheanix, 1zpresso jx pro amik tetszenek.
Ha valaki tud eladót, kérem, jelezzen.
"A világot nem úgy látjuk, ahogy az van, hanem úgy, ahogyan mi vagyunk." Epiktétosz
-
senior tag
válasz iatti #107188 üzenetére
Ez nem lehúzás Én nem titkolom, hogy inkább a világosabb pörköléshez jobb a MG. Mint ahogy a klasszik az Űr GC-n sem volt jó előáztatással ~5-7 baron, ezen sem az igazi. És azt is kitárgyaltuk már itt többször, hogy a MG kosara leginkább a 15-ös , esetleg 18-as VST , mert 30-40 g közti ital mennyiséggel áldja meg a gazdáját.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
senior tag
És hogy ne csak a Mini Gaggia hype menjen, egy Kalmár Malabar & QM0650 kombó
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
weinmaker
őstag
válasz sz.zs. #107180 üzenetére
Eddig az van amit mondtam, hogy közepes pörinél a classic érzetre jobb, több a crema...stb. Holnap kipróbálom olaszos vonallal is, viszont nagyon világosom nincs (nem is kell, mert nem iszom olyat, nem annyira szeretem). Vagyis amit mondok verdikt az mindamellett, hogy saját hülyeségem, csak a közepes és olasz vonalra fog vonatkozni. Jelen pillanatban a classic vezet, de ez még annyira rövid idő, hogy nem mernék komolyabb következtetéseket levonni. Amit még kiemelnék az az, hogy élőben sokkal szebb a mini gaggia, és Zsolt nagyon szép munkát végzett vele, igazi kis műremek.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
senior tag
válasz OImi. #107173 üzenetére
Nem jó.
Gery0505: hát, én biztos neki nem állok szitálgatni (amúgy az A kés nincs már meg…
weinmaker: kiváncsi leszek , de mint ahogy mondtam is, közepes és sötétebb pörköléssel nálam nem jobb a Mini, illetve szimplázni sem a legtökéletesebb . Világossal viszont veri a GC-t !Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
weinmaker
őstag
Fej-fej mellett próbálgatok egy Gaggia Classicot és egy Mini Gaggiát Zsolt jóvoltából. Még rászánom ezt a hetet, hogy véleményt mondjak.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
kozsy18
tag
válasz Gery0505 #107172 üzenetére
Ha ennek nekimentek, szerintem erdemes lenne melle ezt az eszkozt is parhuzamosan futtatni:
[Coffee ad Asta - An App to Measure your Coffee Grind Size Distribution]
Szerk.:
Itt most epp retek ido lesz kb egy hetig es nekem futtathato formaban mar elerheto a gepemen az alkalmazas, ha keszulnek kepek, a feldolgozasban tudok tamogatast biztositani.
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Gery0505
aktív tag
válasz sz.zs. #107171 üzenetére
Értelek, köszi a választ.
Tudod mi jutott eszembe Zsolti... Ki fogtok nyírni, hogy kitaláltam ezt. Az jutott eszembe, hogy amíg még nálad vannak a Mazzer kések, a 151A-B-C, hogy a Kruve-val kellene csinálni egy szitálást, hogy milyen különbségek vannak az őrleményben a szemcseméret szempontjából, amit alkotnak ezek a kések. Hátha látnánk valami tudományos(abb) bizonyítékot, hogy mitől lesz jobb a KV a "C"-s Mazzer késsel. Biztos, hogy lesz különbség, hiszen a "C"-s kés a legjobb. Annyira azért nem gondoltam brutálul a szitálást, mint Kávé Kálmán végigkrúvézta az EK-t, hanem a presszó tartományt szerintem elég lenne megvizsgálni. Bár jó volna pontosan tudni, hogy is kell ezt csinálni. Aztán majd következtetünk valamire, ha látjuk az összetételt.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
senior tag
válasz Gery0505 #107168 üzenetére
Mini és Super Jolly modelleknél Van csak lét jogosultsága, mert itt adagonkénti őrlésnél meg tudnak ülni a kávészemek illetve a törmelék. Ezt hivatott kiküszöbölni. Ezekhez a modellekhez Általában jó ugyanaz a méret.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
WarLock07222
tag
válasz Zen42 #107169 üzenetére
Szerintem JH is (már akkor is, de mostanában aztán főleg) belátta, hogy kár a videókban túl mélyen belemenni abba, hogy egy kávénak milyen íze van milyen recepttel jó vagy rossz. Itt a takeaway annyi, hogy a két Made in JP papíron gyorsabban folyik át a cucc, ami azt jelenti hogy finomabbra lehet őrölni (anélkül, hogy megállna a lefolyás) , ami azt is jelenti, hogy a végén magasabb lesz a kivonatolás %-a, ami többnyire vágyott dolog. A papír kóstolás viszont egy megismételhető dolog Valszeg 100-ból 100darabnak ugyanaz az íze, ha ilyen egyszerűen készíted el, mint a videóban.
-
Gery0505
aktív tag
válasz Nixon18 #107149 üzenetére
Ez a garatszűkítő mire jó egyébként, azon kívül, hogy szép? Lehet engem is érdekelne majd egy, ha sikerül végre beszereznem valami mazzert. Egyébként ez a garatszűkítő egyen méret, vagy őrlőnként változik és más-más méret kell?
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Zen42
tag
válasz WarLock07222 #107162 üzenetére
Fehérből csak két félét láttam eddig. A "Flexible" változatot vettem, ami így néz ki.
Ha ízben valamelyik másik jobb ennél, kérlek ne tartsd magadban![ Szerkesztve ]
-
Mosqu!to
addikt
Vettem 2x250g modica blendet, értem a többiek muskotályos hansonlatát, de inkább mentát mondanék, mindenesetre nekem ez az ízvilág annyira nem jött át. Átvenné valaki az egyik bontatlan csomaggal BP-en, vagy főzzem el vendégeknek?
04.13 pörkölés.Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
-
Zen42
tag
Nem tudom, hogy szokott-e itt valaki filterezni, de ma igencsak ledöbbentem. Évekig használtam egy szar papírt (Paclan) én marha. Ma kibontottam egy Hario V60-as fehér filtercsomagot és az azzal készült kávém olyan volt számomra mint egy megvilágosodás.
Amíg nem tapasztaltam meg, nem tudtam mi a bajom. Pontosabban tudtam, hogy mi a bajom csak azt hittem, hogy az a normális. Ha esetleg bármilyen más papírral szenvedtek, feltétlenül ajánlom, hogy próbáljátok ki a Hariot! -
Piazza
tag
válasz Bazsee71 #107117 üzenetére
Ugy informalodtam, hogy ugyanazok a RED SPEED kesek vannak bele szerelve mint ami az F64ben van.
Nem lehet hogy a lassusagot valami beleeresztett babmennyiseg korlatozas okozza? Pl, toroknal csokkentett keresztmetszet.. mindezt azert hogy a 64mm kes meg ne fojtsa a 250W motort.
-
Bazsee71
őstag
Kérésre mértem párat a Fiorenzato AllGround őrlőn. A pangó mennyiségére nem vállalkoztam, de lemértem párszor, mennyit ad ki 18,0 g betöltése után (Beurer mérleget használtam):
17,8 g
18,1 g
18,0 g
18,1 g
17,9 g
18,0 g
17,9 gSöprésre a kivitelből adódóan nincs lehetőség. Ráindítottam mindegyikre, de egy esetben hozott csak +0,1 g-ot.
-
Nixon18
senior tag
Sziasztok!
Keringett itt pár hónapja egy rajz egy garatszűkítőről Mazzer-hez. Ha jól emlékszem verti1 rajza volt
A rajzot még megkeresném, de nem ismertek valakit, aki esetleg legyártja és postázná is? Sajnos nem ismerek esztergásokat...Köszi!
-
sali24
csendes tag
Sziasztok.
Ízvilágban ehhez hasonló kávét keresnék, de azért kicsit olcsóbban.
link
Philips automata 1200-as géphez lenne.
Segítségeteket nagyon köszönöm.Üdv
-
#85578752
törölt tag
válasz Kávé Kálmán #107130 üzenetére
Nem lenne rossz, de ha valakinek van a környéken Minuto rendszerű gépe, lehet hogy egyszerűbb ha belinkelem a teszt mód hogyan érhető el.
#107144 Bazsee71 Azért még automatán is rögtön érezhető egy késcsere.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Kávé Kálmán #107143 üzenetére
Csak arra akartam célozni, hogy bármit is mutatnak ezek a görbék, a végén csak az számít, hogy milyen lesz a csészében a kávé.
Még pár éve nyomtam egyszer úgy, hogy végigkortyoltam több tucat mintát (talán 60-70 volt)...na úgy azóta sem csúsztam szét, azóta inkább "öblögetek".
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Bazsee71 #107139 üzenetére
Hát, ha akkora májer cupper lennék (mint ahogy nem vagyok), akkor akár igazad is lehetne . Szerintem, hogy mit gondol egy magyar pörkölő az álatala "barnított", különböző őrlökön aprított kávék ízéről, az sokkal kevésbé izgalmas, mint hogy egy meglehetősen jól mérhető és klasszul reprodukálható eredményt adó eszköz, jól dokumentálva, milyen objektív eredményeket hoz.
Amúgy meg nem szép dolog más cerkájával a csalánt rendbe vágni! Ennyi cuppingba a mi főddhöz ragadt cupping szeánszaink protokollja alapján nyilván elhaláloznék túladagolásban... Csaka a szar kávékat szoktam az erre rendszeresített pohárba üríteni öblögetés után.[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Kávé Kálmán #107128 üzenetére
Szerintem a mérésekkel nem lépsz senki tyúkszemére, mindenképpen érdekes lesz. Ha azt írnád, hogy 2 hete napi 3 különböző tételt cuppingolsz velük fej-fej mellett, és az ODE mindig leverte az EK-t, na akkor lenne para.
-
weinmaker
őstag
válasz WarLock07222 #107134 üzenetére
Köszi!
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #107136 üzenetére
akkor felpattintom 90-re az omront, reggel kiderül jó lesz-e. goriziana 88-on ment.
-
iatti
aktív tag
modica blend-nél mennyire rakjam a hőfokot? ahogy nézem mézesüveggel,nagyjából 17.5g megy a 18-as ims-be. goriziana goldból egy grammal kevesebbet kért a kosár.
-
WarLock07222
tag
válasz weinmaker #107133 üzenetére
Nálam olyan 10 perc max-max. mire 0.2 fokon belülre kerül a targettől, de persze ez PID paraméterek, illetve a benne lévő vízmennyiség függvénye leginkább. Nekem ennyi idő kell ahhoz, hogy a kar rendesen átmelegedjen.
A második kérdésre a válasz: N/A. Nyitott bojler, nincs beáramló hideg víz, szóval nincs ilyen paraméter. Ott marad a hőmérséklet a shot után, mint ahol előtte volt.
[ Szerkesztve ]
-
weinmaker
őstag
Mini Gaggia tulajoktól kérdezném, hogy bekapcsolástól mennyi idő kell, hogy hőstabil legyen? Illetve ha húztál egy shotot, utána mennyi idő alatt tér magához?
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
thomasrc
tag
válasz thomasrc #107023 üzenetére
Megérkezett a csomag Expolygontól.
Az általuk küldött kar ugyanaz, mint amit Szegedről is kaptam, de most ez rendesen illeszkedik hál' istennek. Az egyetlen különbség, hogy ennek a füle nem 6,2 mm, hanem 5,8 mm.
Szóval, ha valaki Rancilio Silvia (V5)-hoz keres nyitott kart, akkor ezt tudom ajánlani, jó hozzá:
https://expolygon.hu/webshop/termek/460016-n-szurotarto-nyitott-ra-we-lascalGyári nyitott kart is tudnak beszerezni, de az számomra horror áron van... Ha jól emlékszem valami 20-25e Ft. közötti összeg került megemlítésre.
Egyébként mindkét helyen Nuova Ricambi kart árulnak, ezt csodálom is, hogy egyik helyen sincsen megemlítve a termékleírásban. A Szegediek által árult NR kar az Expolygonal történt egyeztetés alapján ipari Rancilio gépekhez való (náluk is kapni a 62 mm-es fülváltozatút és azt ipari gépekhez ajánlották), Silvia-hoz ezért nem passzolhatott nálam.
A másik a kartömítés. Rendeltem gyári Rancilio-t és egy kúposat is, ahogyan ajánlottátok. Egyelőre a gyárit raktam fel, azzal tökéletes a szigetelés, úgyhogy egyelőre a kúposat elraktam tartaléknak. A régi tömítésben akkora árok volt már, hogy csak néztem. Szóval ja, lehet, hogy az is hozzátett a szivárgáshoz jócskán.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek, nem csalódtam az itteni közösségben!
(Ha a linkek, üzletnevek hirdetésnek minősülnek, akkor bocsánat, nyugodtan moderáljátok ki.)
[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
#85578752
törölt tag
válasz Kávé Kálmán #107128 üzenetére
De jó lenne egy gyári full új Philips automatát teszt üzemmódba röffentve így végigtesztelni, hogy mit tud a kerámiakéses őrlő...
Szerintem filtertől a mokkáig terjedne, és mivel imbolyog a kés síkja, felülnézetből jobban kijönne a mikiegér forma. Nagyon lapos a gauss görbe ezeknél a babrágóknál... -
Kávé Kálmán
tag
válasz Zen42 #107127 üzenetére
"Szabad kérdezni, hogy mi ezzel a célod?"
Persze. Első és legfontosabb a kíváncsiságom kielégítése. Mire vagyok kíváncsi?
1. Az EK-t rengeteg kritika érte/éri mindmáig a kések/késtartók állítólagos szabályozatlansága miatt. Ezt talán (lehet, hogy tévedek) Frank Durra (Titusgrinding) járatta csúcsra, és adott el hozzá saját késtartót, mérőeszközt és egyéb tuning kiegészítőket. Meglehet, hogy egyszer a múltban erre szükség is lehetett. Frank egy elég harsány, meglehetősen magabiztos figura, aki egy levelében anno, amikor szűrőtartót akart tőlünk venni, menten azzal nyitott, hogy mennyit engedek az árból :-). Jót röhögtem. Fingom se volt, kiarák az a Frank Durra, de találtam a youtube-on tőle egy videót, amin épp egy 911-est űzött fel vagy le egy szerpentinen, és jobbnak láttam, nem engedni egyáltalán az árból. Azóta több vásáron is találkoztunk és beszélgettünk, és kétségtelenül ért ahhoz, és nagyon jól megél belőle, amit csinál. Azóta, már nemcsak Porsche 911-est hajt. A közel keleti sejkek jachtjain, sokszor párban vannak az általa tuningolt/gyártott őrlők és kávégépek.
Bocs, elkalandoztam :-).
Ehhez képest van a HEMRO svájci őrlőgyártó iparóriás, akikhez többek közt a Mahlkönig is tartozik, és aki telibetojja az egyik ikonikus terméküket érő kritikát, és nem változtat minimálisan a gyártásán, hogy ne adjon ekkora nagy felületet a támodásra a Frank féle okos "törpék"-től. Mi több, fogalmuk sincs róla, hogy hol a hiba. Na, ezt nekem valahogy képtelen volt bevenni a gyomrom. Milánóban a HOST-on (2019 október) a Hemro Kutatás-fejlesztési főnöke toppant be a standunkra és vettek tőlünk a laborjukba SEP-et. Legutóbb decemberben volt köztünk levélváltás, és akkor kértem tőlük ajánlatot egy EK-ra. Kíváncsiságból szintén. Pechhemre olyan árat adtak, hogy nem szabadott otthagyni. Nem nyúltam az őrlőhöz, megtehetném, hogy totál precízem bemérjem, csak a szomszédos CNC muhelybe kellene átugranom. Elsőre tökéletes eszpresszót húztam, és azóta is totál elégedett vagyok vele. Valszeg meg is tartom. Le fogom mérni előbb-utóbb.
2. Hozzám került még egy Fellow Ode illetve nem titok, hogy forgalmazom az Orphan Espresso Apex filter őrlőjét, amiknek a teljesítményére szintén nagyon kíváncsi vagyok. Ergo amikor belefér ugyanezt a kínkeserves procedúrát/szitálást/méricskélést végig fogom játszani azokkal az őrlőkkel is. Rettenetesen érdekel. Az Fellow az 1/10-ébe, az Apex a hatodába kerül az EK-nak...Jól fotózható, izgalmas téma ez a kávé-geek social médián. Remélhetőleg, az ár/teljesítmények a helyükön lesznek, és senkinek nem lépek a tyúkszemére, ha egyszer végre végzek a mérésekkel, publikálni merem az eredményeket.
Ennyit a motivációmról.
[ Szerkesztve ]
-
Zen42
tag
válasz Kávé Kálmán #107113 üzenetére
Szabad kérdezni, hogy mi ezzel a célod?
-
Kávé Kálmán
tag
válasz WarLock07222 #107119 üzenetére
A pityegés mondjuk megfontolandó :-)! Viccet félretéve: kössz a felajánlàst. Ha tényleg abszolválom az Ode-ot es az Apex-et, akkor nagyon el fogom dugni a kruve-sort, nehogy még egyszer ilyesmire adjam a fejem
-
JózsefK
csendes tag
Az árral egyet értek, biztos nem ér ennyit. A kávé az az ízlések és pofonok kategória. Nekem spec bejön a sötét, mivel én alapból ezt a vonalat kedvelem. Én nem szeretem a “gyümölcslevet” (no offence), ezért számomra mássá teszi, hogy nem tolakodó a gyümölcsös íze, hanem a “rendes” kávé után van egy finom gyümölcsös lecsengése.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz WarLock07222 #107119 üzenetére
De, nyilván lehet. Ha ez lenne a dolgom, akkor valszeg meg is tenném. De most ez csak "szórakozás". Amúgy egész konzisztensen rázok. Visszaellenőriztem 1-2 beállítást 1 és 2 perces rázással is, és nagyon azonos mennyiségeteket adott ahhoz, amit korábban a az "éles" rázáskor produkáltam. Porbléma amúgy, hogy a Kruve sem egy laboreszköz. A bepattintós sziták éleinél be tud ülni a fine, amit pofozással lehet/kell kimozgatni. Ergo nemcsak rázásra, de pofozásra is szükség van. Sőt fél percenként mindhárom sarkával rákoccolok egy gumilapkára az asztalon. Az Acaia-n megy a stopper, amit nem nehéz követni. Azt gondolom, hogy nem az inkonzisztenciám az, ami egy ilyen - nem tudományos - igényességű mérés értékéből jelentősen levon.
-
Wolfy999
tag
válasz Bazsee71 #107120 üzenetére
Ertem.
Mas topic: a nyeros banyaibol a sotet pori tenyleg nagyon sotet. Elso shot elegge karcos lett. Majd probalkozom alacsonyabb hovel es gyorsabb lefolyassal is, de nagyon messze van attol, amit a vilagos pori hozott. A vilagos nekem egeszen bejott, bar 5e Ft egy zacsiert abbol is sok. Sotetet szerintem ne rendeljen senki, az olajos szen.
-
WarLock07222
tag
válasz Kávé Kálmán #107115 üzenetére
Nem lehetne ezt valamilyen módon automatizálni? Én mondjuk szívesen gondolkodnék nektek valami szita rázó alkalmatosságon, ami legalább konzisztensen ráz, határozott ideig. Aztán mondjuk pittyeg ha végzett.
-
Bazsee71
őstag
válasz Piazza #107102 üzenetére
Valószínűleg ugyanaz a 250 W-os motor, mint az F4E, de azon kívül minden más. Arra tíippelek, hogy a kés sem teljesen F64, mert lassabb (2x annyi idő).
Az állítógyűrűt átvezethetnék mindegyik típusra, az zseniális. Keddig lesz nálam, amennyit ennyi idő alatt le lehet szűrni, azt természetesen megosztom.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Toobee #107114 üzenetére
A felülnézeti képen az eszpresszó tartomány a legalsó sor, ahol a kruve is helyet kapott. Mindent Pyxis-sel (0,01g méréshatár) mértem (mérés alatt nem vettem levegőt :-)).
Minden minta 3 kupacból áll. Középen a 400 és 1100 közti, baloldalt a 1100-nál nagyobb, a jobboldalt pedig a 400-nál kisebb. A jobb/bal úgy értendő, mintha a Kruve a tábla alja lenne, és ott állnál :-)[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Toobee #107114 üzenetére
Itt nem az eszpresszó a lényeg, hanem hogy az őrlemény a teljes skálán (a legdurvábbtól a legfinomabb állásig) totál azonos körülmények között - már amennyire ezt ezekkel az amatőr (nem labor) módszerekkel lehetséges - át lett szitálva. Az 1100 és a 400 közti őrlemény az a cupping nagyjából. Változatlan szitákkal szitáltam át minden őrleményt. Ezt szeretném még néhány őrlőre megcsinálni. Az óriási porbléma, hogy rettenet időigényes... Van 200-as is.
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz Kávé Kálmán #107113 üzenetére
A kruve mekkora tűréssel gyártat? Az ellenekkel nem fogsz tudni lemenni eszpresszóig, oda amúgy is egy 200-as is kellhet.
-
Kávé Kálmán
tag
Ha már őrlődünk... Aki a TG-n látta már, az ugorjon :-).
Végigkrúvéztam az EK-t(friss gyári, most kb 4-5kg-nál járhat) a teljes tartományban 400-as es 1100-as szitaval.
Embertelen szivas.
Plane azok utan, hogy a konstans 1 pereces szitalas utan a vegen bealudtam es egy mintat 2 percig szitaltam, ami oriasi rontast hozott a szepen alakulo szamsorra. Ugy dontottem, hogy raszitalok mindenre meg egy percet. Ez is nagy megvilagosodas volt. Marmint, hogy konzisztens a kruve, de oriasi a kulonbseg a szitalas idotartamatol fuggoen.
Vegigmertem a pango-t is a teljes skalan. Nekem a meglepetes az alacsony es hibahatarra szorithato retencio (felesleges purge, errol kesobb), valamint a 400mikron alatti orlemeny aranya volt. Lehet, hogy meg finomabbra jobb lett volna menni. De ez mar nem en leszek :-).Nem kicsi az uzem, de ezt kerulgetni, rakosgatni napokon keresztul az mar vegtelen onsanyargatasnak tunt. Neha almomban arra riadtam, hogy egy alig erezheto renges komplett osszerezonalta a tuti helyre rakott 33 szetszitalt mintat.
Kicsit erthetobbe teszem a custom excel-tablacskat rola, es hozzaferheto lesz elobb-utobb
Szepremenyu tervek kozt a stock Fellow Ode es az OE Apex.
-
Koczó93
őstag
R58-ra váltás miatt eladó egy barátom silviája
[Hardverapro] -
bayarena
aktív tag
Eureka atom specialty 65 daralohoz a gyari honlap felkinal extra burr-oket, van egy Titanium, Diamond inside es egy Red Speed. Tudja valaki, hogy ezek kb mit okoznak a gyarihoz kepest, erdemes-e oket megvenni?
[ Szerkesztve ]
-
sirsaint
újonc
Próbáld random német várossal a marketplace-t. Nekem mostanában több sikerem volt így, mint az ebayen. Persze előre fizetve ott sehogy nem szerzed vissza a pénzed, ha átvernek... csak óvatosan.
-
Gery0505
aktív tag
válasz zolnagy #107105 üzenetére
Köszi a választ Srácok!
Sz.Zs.: Az SSP kés miért nem volt jó végül? Mit tapasztaltál vele?Zolnagy: Hát akkor tényleg csak a kóstolás alapján lehet igazán eldönteni melyik a jó. Hát igazából azt szeretném elkerülni, amit Zsolti is ír, hogy megvette a teljes készletet hozzá. Az lenne jó, hogy ha veszek egy őrlőt, akkor a legjobb kés kerüljön bele, amivel a legjobb ízélmény nyerhető ki.
Egyébként még mindig az őrlővásárlással szenvedek, még mindig nem sikerült egy normális Mazzert sem beszereznem. Az angolok a Brexitre hivatkozva nem akarnak vesződni a szállítással, meg a vámmal meg a kiskutya fülével, a németek sem akarnak túlzottan a futárokkal foglalatoskodni, szóval nehéz ügy beszerezni egy igazán szép, és jó Mazzert. Igazából Kony E-t, vagy Zsolti javaslatára Major E-t vennék, de lassan két hónapja nincs egy normális, amit szívesen a pulpitusra tennék. Vagy elutasítanak az eladók a szállítás miatt. De ezt nem is értem, hiszen házhoz rendelheti a futárt.
Most csak így elméletben érdekelt volna igazából, hogy Ti mi alapján választotok kést, de akkor tényleg nem nagyon érdemes ebben tudományt keresni, hanem az igazi a kóstolás, ami a meghatározó, és mások tapasztalata.
[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
zolnagy
őstag
válasz Gery0505 #107103 üzenetére
Kicsit túlgondolod a dolgot.
Nyilván vannak mindenféle kísérletek, mérések, szitálások, de volt már olyan, hogy a görbék szerint jobb őrleményből készült kávé nem volt finomabb, szóval a vége mégis az, amit Parci ír, amelyik jobban ízlik. Ezt pedig tapasztalattal lehet valamennyire megtudni. Ha ránézel egy késre, az látszik pl. hogy agresszívebb a késprofil, tehát gyorsabban is őröl, ami nem jelenti azt, hogy maga az őrlemény jobb is. Sz. zs-nek ez volt a tapasztalata a majornál, hogy a legagresszívebb/leggyorsabb kés őrleménye volt a legjobb. Meg igazából én is ezt tapasztalom a mini e-nél (F64 evo kés), de ebből nem következik semmi. A NZ pl ehhez képest lassabb, mégis jó az őrleménye.
Az SSP-t mindenkinek magának kell eldönteni, hogy megér-e többszörös árat a technológia.
Szóval a lényeg, hogy ha ránézel egy késre, nem fogod tudni, hogy az jobb lesz, de senki más se fogja neked megmondani egy ismeretlen késre, max azt, hogy agresszívabb, ill hogy a megmunkálása szép/elnagyolt, de ezt látod te is. Hogy a gyakorlatban jobb-e.. Ki kell próbálni, vagy utánaolvasni, hátha másnak volt vele tapasztalata.
Azért a népszerű őrlőknél (pl. mazzerek) elég sok tapasztalat összegyűlt erről, érdemes annak utánanézni.
De egyébként milyen őrlőhöz is keresel kést? -
senior tag
válasz Gery0505 #107103 üzenetére
Én pl. úgy csináltam, hogy megvettem hozzá a létező összes belevaló kést és kipróbáltam. A jelű volt benne, vettem egy B jelűt, sokkal jobb lett. Vettem egy C jelűt, brutál jó lett. Vettem egy SSP -t nem volt jó, 14 napon belül visszaküldtem.
Ebben az esetben pl. szemre úgy lehetett látni, hogy minél agresszívabb a késprofil, annál jobb volt ízben számomra.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Gery0505
aktív tag
válasz Parci #107094 üzenetére
Hát jó, az oké, hogy a puding próbája az evés, a KV-é meg a kóstolás, de hát na. Valami kicsit tudományosabb gondolatokra lennék kíváncsi. Tehát hogyan tudom eldönteni, én mint laikus, aki még tanulja ezt a dolgot, hogy ránézek egy késre, és azt honnan fogom tudni, hogy jó lesz-e? Bemegyek egy szaküzletbe, vagy megnézem egy webáruház kínálatát, mi alapján válasszak? Ti hogy szoktátok ezt csinálni? Van erre valami tudományos magyarázat? Úgy tudom van valami szita szerű cucc, amivel ki lehet mérni, hogy egy őrleményben milyen arányban vannak a különböző méretű szemcsék. Ezek például mikor jók? Úgy tudom van valami görbe, amit ez kirajzol, és egyféle szemcseméretből kell lennie a legtöbbnek, nem lehet széles a Gauss görbe, hanem keskenynek kell lennie. De igazítsatok ki légyszi. Vagy mitől jó pl egy SSP kés? Ha teszem azt veszek mondjuk egy majort, akkor abba is lehet venni jónéhány féle késprofilt. Hogy döntöm el melyik a jó? Most az őrlőt számítsuk le, azt Fragola mester megcsinálta, tű pontosra, és tökéletesen párhuzamosra.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
#85578752
törölt tag
Lehet hogy csak nálam van gond, a track.adform.net-et nem oldja fel a cloudflare dns, lehet hogy ha a body után lenne a script nem akasztaná meg az oldalbetöltést.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest