-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vTamas35
csendes tag
válasz
bandras83
#62795
üzenetére
Azért, mert alapvetően, a fénytől, hőtől és párától véded a kávét, ha nincs teljesen légmentesen lezárva a csomagolás, akkor a szivacsos szerkezete szépen magába szívná a marhapöri szagát, a párát stb. A hűtő a legrosszabb megoldás, akkor inkább szobahőmérsékleten. De szerintem kár ezen tovább elmélkedni, a fórumon kismillióan próbálták már a mézesüveges, adagonkénti fagyasztást és még eddig mindenkinek bejött. Ha valami nem romlott el, nem kell megjavítani...
-
mdav88
aktív tag
válasz
fragola.6035
#62791
üzenetére
Teljesen ki lett pucolva, és mivel AP papírral fozok, ezért nemigen jut vissza kavezsir.
-
bandras83
csendes tag
A fagyasztoban es a szobahomersekleten valo tarolas kozott miert nem alternativa a sima hutoben valo tarolas? Az teljesen nem ajanlott valami okbol?
-
soldier2
őstag
-
Deadzone41
őstag
válasz
bajnokpityu
#62774
üzenetére
Én meg annó feketét szerettem volna, de csak piros volt....

-
mdav88
aktív tag
e61 mechanikát milyen szilikonzsírral érdemes megkenni? (molykote elég drága, van olcsóbb alternatíva?)
-
Casto
csendes tag
válasz
Bazsee71
#62779
üzenetére
A babok hőmérsékletét valóban nem néztem meg, csak az őrlés után, az egyengetés előtt szoktam kézzel összehúzni az őrleményt és akkor éreztem, hogy rettentő hideg (összehasonlítva a szobahőmérsékleten őrölt kávéval, ami az őrlés következtében mát szinte langyos).
Szóval én nem azt állítom, hogy ugyanolyan hideg lesz az őrlemény, mint a fagyiból kivett babok, hanem azt, hogy összehasonlítva a szobahőmérsékletű őrleménnyel, a fagyis őrlemény elég hideg és lehűt(het)i az átfolyó vizet.
-
sz.zs.
senior tag
válasz
von toth
#62772
üzenetére
Igen, sajnos kell, ugyanis a Segafredo Hungária Kft. ezt a kávét csak vendéglátó-ipari egységeknek értékesíti.
Körbejártam anno elég alaposan a témát, többekközött felvettem a kapcsolatot a Segafredo Hungária Kft vel is, ugyanis engem ennek a kávénak az Extra Strong verziója sodort bele mélyebben a kávézás rejtelmeibe. Végül csak úgy tudtam hozzájutni, hogy az amazonról rendeltem, de így postával együtt 10 000 Ft környékére jött ki egy kilogram, ennyiért viszont meg már szerintem bőven lehet kapni hasonló kategóriájú kávét, sőt! -
Rush77
aktív tag
Eljutottam oda, hogy a Spicy Italyt megkostoljam. Nagyon jó.
17g - 25mp - kb 60g.
Érdekes, hogy kb a 19ik másodperctől erőteljesen elkezdett szőkülni. Ízre így nem túl kifinomult ízleléssel finom fűszeresség társult egy pici savanykássághoz ami viszont nem volt zavaró. Crema nem sok volt. Ezeket betudom annak, hogy a hőt nem tudom szabályozni. -
Casto
csendes tag
Megvolt az első csapolás a fagyasztottból.

Ennek kapcsán egyetlen kérdés merült fel nálam, nem tudom, hogy volt-e már róla szó. Mindent megteszünk a hőstabilitás érdekében (nálam is szempont volt a Catler vásárlásánál, hogy külön fejfűtése is van), de ha a fagyiból veszem ki a babokat és frissen őrlöm őket, akkor az eredmény egy elég hideg őrlemény lesz (nem mintha másra kellett volna számítanom, de egy kicsit akkor is meglepett
).Tehát a kérdésem, hogy szerintetek ez a hideg őrlemény nem befolyásolja az eredményt? Hiszen hiába állítom a PID-t mondjuk 90 fokra, hiába meleg a fej és a kosár, a hideg őrlemény le fogja hűteni a belépő vizet, így a kilépő víz már nem 90 fokos lesz. Vagy rosszul gondolom?

-
bajnokpityu
félisten
válasz
Deadzone41
#62771
üzenetére
amikor a feketémet vettem, hogy szerettem volna pirosat, de lecsúsztam róla. ha vkinek pont fekete kell, meg tudjuk némi logisztikával oldani

-
von toth
tag
Ilyet honnan lehet -kivéve nagykertől-beszerezni. Mert szerintem kell hozzá valamilyen vendéglátóiprai tagság vagy valami.

-
Deadzone41
őstag
Ha valaki most szeretne belefogni a pörkölésbe: gene cbr 101

-
Nixon18
senior tag
-
válasz
soldier2
#62728
üzenetére
annyit hozzátennék, hogy olyan is van, hogy elég... bokros, makrancos... az a kávé. ha kávézó is egyetért ebben akkor hajlamos vagyok elhinni. itt van most az aricha, már második napja
hasít, jó cucc. lehetne a többi is ilyen. igazából 15e ft/kg áron nem szívesen fut bele az ember a tökéletesen kívül semmi másba. -
Bazsee71
őstag
Tudtok itthon olyan kávézót/forgalmazót, ahol ilyen, vagy ehhez hasonló vastag falú csészét tudnék venni? Egy barátomnak ez minden vágya, és közeleg a születésnapja (persze pár darabot a saját kollekcióhoz is hozzátennék
).
-
soldier2
őstag
válasz
titusz248
#62759
üzenetére
Ez nálam abban merül ki, hogy nem mérek előre. Teletöltöm az üvegeket, és kimére amikor kell, a maradék megy vissza a fagyóba. Ha több féle kávé van, a saját zacskója is megy az üvegekkel egy szatyorba, és arra írom a daráló állást, kimérendő kávé tömegét, és a hőfokot. Feleségem megszokta, de a vendégek tudnak csodálkozni

-
Bazsee71
őstag
Megnyugtatlak, így folytatod, és egy idő után már semmi nem üti meg az ingerküszöbét.

Nálunk 60 üvegcse van a fiókban, többnyire nem használom ki, de most az olasz blendekkel tele lesz. A tetők sorszámozva vannak, a falon pedig van két írható üveg tábla, oda jegyzem fel melyikben mi van, illetve ott vezetem a daráló állást és a hőfokokat is.
titusz248: Biztos lesz holtpont, de amit elszöszöl a szétadagolással, azt visszakapja a kávé készítésénél.
-
Casto
csendes tag
-
sz.zs.
senior tag
Ezek szerint amit adagonként le akarok fagyasztani, azt ne is pihentessem bontatlanul a zacsijában?
-
Casto
csendes tag
válasz
bluesfan
#62753
üzenetére
Igen, ez az utóbbi már teljesen átjött
sajnos saját tapasztalatból is...Most berendeltem további 45 üvegcsét, négy féle kupak színnel, így 4 féle kávét tudok porciózni és eltenni akár ide-akár oda.

A frigóban van két polc, ahol pont elfér az összes üveg, de a kis kávés szekrényemben is csináltam helyet nekik.
Summa summárom:
Mézes üveg - 49 Ft
Kupak az üvegre - 13 Ft
Látni a feleségem arcát, amikor meglátja, hogy porciózom a kávét az üvegcsékbe és megválaszolom a kérdését, ami úgy hangzik, hogy "Te mi a fenét csinálsz?" - MEGFIZETHETETLEN!

-
Bazsee71
őstag
A legjobb úgyis, ha saját magad tapasztalod meg.
Próbáld ki azt is, hogy feljegyzed a beállításokat, és pár üveget elraksz akár 1-2 hónapra is, tisztán a tudomány kedvéért. Nálam fagyasztott kávénál kicsit finomabbra kellett venni az őrleményt a szobahőmérsékleten tárolthoz képest, ez lehet nálad is előfordul majd. -
Casto
csendes tag
válasz
soldier2
#62750
üzenetére
Basszus, mint gondolkoztam, hogy mi lehet az a "feisen"

Tehát a kulcsszó továbbra is a frissesség, hogy legyen még elég CO2 a babokban, hogy az a levegő mennyiség, ami a nyitás/porciózás során bejut a mézesüvegbe a babokkal együtt, az ne tudjon a babok belsejébe menni.
-
Casto
csendes tag
válasz
vTamas35
#62748
üzenetére
Igen, pont erre gondoltam én is, mert a cikkben arról volt szó, hogy vesz az ember egy 1kg-os kávét és azt hogyan tárolja 100-200 grammos adagokban. Ha 200grammot raksz a frigóba becsomagolva és azt veszed ki, akkor az napi 2-3 dupla esetében is legalább 4-6 napot áll, amíg van idő a kicsapódásra. Én viszont pont a 250grammot akarom tovább porciózni adagokra, szóval elmarad a kicsapódási idő.
-
Casto
csendes tag
válasz
Bazsee71
#62747
üzenetére
Én közepes és sötét pörkölésekbe utazom. Hétfőn-kedden megérkezik az újabb üveg szállítmány, akkor majd megosztom valamelyik közepes pörit és megnézem, hogy a frigós, vagy a sima szekrényben tárolt teljesít-e jobban.
De akkor ahogy a te és Bluesfan hozzászólásából értem, a világos pörinél válik be inkább a fagyasztás, a közepes és sötét esetében elég a szekrény is. Kipróbálom, meglátjuk

-
soldier2
őstag
válasz
vTamas35
#62748
üzenetére
Szerintem is csak akkor van gáz, ha zacskóban fagyasztod. A felületre kicsapódó pára amint kijön a darálóból arra nem elég, hogy a statikus feltöltődést megakadályozza. Simán tovább eláll mint szobahőmérsékleten,bár van ami így sem bírja hetekig (bár az egyetlen amivel így jártam az nem feissen ment az üvegecskékbe).
-
vTamas35
csendes tag
"kevés érv szól a fagyasztás mellett, de annál több szól ellene: pl. a hőmérsékletkülönbség miatt kialakuló kondenzvíz kicsapódása, ami beszívódik a kávéba, jelentősen sietteti az oxidációt"
Persze, feltételezve, hogy van ideje a kávénak kiolvadni, magába szívni a kondenzvizet és elkezdeni sietni az oxidációval, azalatt az 5-10 másodpec alatt amíg eljut a fagyóból a darálóig... A fenti inkább akkor lenne érvényes, ha nem adagonként tárolod, hanem egy kilót veszel ki a fagyóból és azt akarod elhasználni szépen lassan szobahőmérsékleten. Nekem kis üvegekben az elmúlt jó év, másfél év alatt még nemigen volt minőségi romlás a fagyasztás miatt.
-
Bazsee71
őstag
válasz
bluesfan
#62744
üzenetére
Ehhez annyit tennék hozzá, hogy normál/közepes pörkölésű kávékkal én is így járok el, mert hely sincs a fagyasztóban, másrészt azt tapasztaltam, hogy mézes üvegben tényleg elvan 1, de van olyan ami akár 2 hónapot is szobahőmérsékleten. Viszont a CasMo-t, és majd a hasonló világos pörkölésű kávékat fagyasztani fogom, mert ott ez nem igazán vált be. Fagyasztásnál aromavesztést csak a simítózáras tasakoknál tapasztaltam.
-
bluesfan
tag
Ahogy már elóttem többen is írták, ami legfontosabb, hogy gyorsan legyen a felbontott zacsi adagonként szétporciózva. Nálam a fagyasztás nem vált be, én aromavesztést érzékeltem néhány hét után. A másik bajom a fagyasztással, hogy így szállíthatatlanná válik a kávé, velem pedig előfordul, hogy ide-oda vinnék belőle egy-egy adagot. Ha pedig kienged, akkor annak már végképp harangoztak a páralecsapódás miatt. Ezért inkább száraz, hűvös helyen tárolom mézesüvegbe porciózva, max. egyhavi mennyiséget, így tapasztaltam eddig a legkisebb minőségromlást.
-
Casto
csendes tag
Említettem, hogy olvastam valamit a tárolásról és meg is találtam, a kávékorzón volt. Abban viszont ezt találtam:
" Sokan vitatkoznak a fagyasztás/mélyfagyasztás előnyein, hátrányain. Minden kétséget kizáróan elmondható, hogy kevés érv szól a fagyasztás mellett, de annál több szól ellene: pl. a hőmérsékletkülönbség miatt kialakuló kondenzvíz kicsapódása, ami beszívódik a kávéba, jelentősen sietteti az oxidációt. Számos laborkísérletet végeztek már, de senki nem tudja egyértelműen igazolni a kávé fagyasztásának előnyét, tehát ne fagyasszuk a kávét, mert a kávé pörkölt szárazáruhoz ("gabonához") hasonló, és nem tengeri gyümölcs..."Én most betettem a frigóba az első adagot és meg is rendeltem a többi üveget is a tároláshoz, mert jobban adok az itt elhangzott tapasztalatokra, mint ismeretlen módon végrehajtott "kísérletekre", de azért érdekelne a véleményetek.

-
bluesfan
tag
Már annak idején is nagyon tetszett az ötlet, amikor tettél fel képet a prototípusról. Sajnálom, hogy nem lett belőle gyártás. Rögmentesítés és őrlemény elosztás tekintetében szerintem komoly potenciál van a cuccban.
Matt gyereket meg diszkréten fenyegesd be egy plagizálási perrel.
Persze tudom, nincs levédve, de hátha veszi a lapot. -
adp
őstag
válasz
sz.zs.
#62720
üzenetére
a kávégépbolt? először nekem is 7. havit akart adni a kiscsaj, de mivel 13+ ezerért vásároltam mást mondtam neki, hogy bontsa már meg az új tételt mert ilyen régit nem viszek. Mást nem vettem, nem is figyeltem, csak ez szúrt szemet hogy csak 1200 egy zacsi és anno ez jól szerepelt a szegedi teszten.
Azért nem lehet mindig 3e körüli kávékat inni...
jolti: Hát ja az tuti, Te lehettél volna az új Perger

-
And06
aktív tag
válasz
weinmaker
#62731
üzenetére
nekem kicsit lenézős volt a "Jaaaaa, hogy egy éve volt
" hosszászólás.én egy kávét kóstoltam tőlük évekkel ezelőtt, amit a korzós játékon nyertem. nem igazán jött be, igy nem rendeltem azóta sem.
CasMo külföldön is (el)ismert, paljoctól meg még nem kaptam olyat, ami félre lett volna pörkölve, ennyi. -
titusz248
csendes tag
Pár napig nem voltam gépnél és visszaolvastam a hozzászólásokat, tapasztalatokat a kávé döglésével kapcsolatban. Erre reflektálva irnám meg a saját tapasztalatom.Én általában 500g-osokat szoktam venni, mindig friss pörkölést. Eleinte mindig szétporcióztam, aztán beleuntam - azóta jó a kávé. Az 500g kb. felét beleöntöm egy csatos üvegbe, a másik felét bennehagyom a zacsiba, feltekerem és szikszalaggal áttekerem és megy a spejzba. Az üvegből pedig kanállal veszem ki szemeket. Naponta 3 dupla fogy, ami napi három üvegnyitást jelent és egy hét után sem kell állitanom a darálón abszolult konstans minden. Ha jól emlékszem egyszer fragola is irta, hogy a co2 nehezebb mint az o2 ezért ha nem borogtjuk a kávét hanem "kanalazzuk" akkor nem fog elszökni a co2 és megmarad a természetes védelem.
-
weinmaker
őstag
Ez igaz, de van aki fejlődik. Az általad felsoroltról is megoszlanak a vélemények. De nem is ez a lényeg, hanem kíváncsi lettem volna, hogy melyik kávé, mert sokat kóstoltam tőlük mostanság, és nem gúnyolódás volt. De úgy látom, hogy te direkt velem kötekszel, ami nem baj, mert az is egy vélemény és én elfogadom. Nem kell szeretnünk egymást

-
gubabela
senior tag
válasz
Rush77
#62727
üzenetére
Nálam olyan tompa kattanás féle hangja volt, de nem minden fokozatnál, legalábbis a kijelző szerint. Szerintem normális, nem tapasztaltam, hogy megakadt, vagy nem jelezte volna, ha állítottam. Nagyon szerettem jó kis daráló volt, főleg a kijelző és a könnyű tisztíthatóság miatt. Már lecseréltem, de családban maradt, így aki most használja, szintén elégedett vele és azóta is hibátlanul üzemel. A minap néztem a késeket még azok is bőven jók voltak, pedig már nálam is sokat ment.
-
Rush77
aktív tag
válasz
gubabela
#62726
üzenetére
Az mozdul persze csak ilyen szempontból a Graef jobb volt, hogy ott volt egy határozott kattanás is. És ugye ennél 1 vonal a kijelzőn az 2 fokozat.
Ettől függetlenül szeretem csak olyan hangja van (illetve nincs) mintha az enyémen koptak volna el a fokozatok a tekerőn. -
And06
aktív tag
válasz
weinmaker
#62724
üzenetére
észrevetted, hogy nem irtam egy szót sem a kávéról? a te gúnyolodásodra reagáltam. csak azért mert valaki 1 éve kóstola, még leirhatja a véleményét nem? casmo 1 éve is jó volt, most is az. paljocnál is "évjárattól" függetlenül jó kávékat kap az ember, nem kell cserére küldeni ...
-
Rush77
aktív tag
Megjött a Gastrobacktől az alátét.
PJ is hozott nekem
Én eddig azt hittem olyan kvázi gyűrű kell hozzá mint amit PJ adott (legalábbis nézve a kialakítást ez jött le nekem) hogy a tengelyen van egy perem és a kúpos testen is úgy szűkül a tengelynek a furata, hogy oda pont beillik a gyűrű.
Erre most kaptam ezt.
.
Ki érti ezt
Na mindegy. Most PJnek köszönhetően elég jól muzsikál a cucc.Viszont akinek Gastro vagy Catler darálója van azoktól kérdezném, hogy nekik is van olyan, hogy az állító tekerentyű nem kattan? Mintha el lennének kopva a fokozatok az állítón. Néha elég nehéz belőni emiatt a dolgot. Ettől függetlenül működik rendesen csak van, hogy egy egy fokozatot túl tekerem.

-
Casto
csendes tag
válasz
Bazsee71
#62718
üzenetére
Köszönöm a tippet!

Viszont lenne egy kérdésem. Vettem 15 üvegcsét, mert 250 grammra duplákhoz elég lesz. Viszont a kávét általában hármasával rendelem, mert 250 grammjával nagyon hamar elfogy. A másik két zacsival mit csináljak? Amíg nem bontom ki, addig nem lesz bajuk, vagy azokat is dunsztolni kellene valahogy (olvastam valahol módszert rá, hogy folpakba tekerés+alufólia és úgy be a frigóba)?
-
Bazsee71
őstag
A lényeg, hogy minél frissebben porciózd szét, és a kis üvegeket se tartsd sokáig nyitva. Nekem eddig nagyon jó tapasztalataim vannak, egyedül a CasMo kávéknál vettem észre gyengülést rövid idő alatt, de azokat 2 hetesen porcióztam szét, szóval nem releváns.
Nem utolsó sorban nagyon kényelmes dolog, hogy reggel csak felpattintom az üveget, és öntöm a babokat a darálóba.

mdav88: Nálam ráadásul nem is a fagyóban pihennek az üvegcsék, csak egy fiókban jutott nekik hely. (Ha minden igaz, akkor lesz nemsokára egy rendes fagyasztónk, a világosabbaknak ott már azért szorítok majd helyet.)
-
Casto
csendes tag
válasz
Bazsee71
#62715
üzenetére
Jól hangzik!

Az 500 grammos Belardim most fogy el, de komolyan várom már. Hiába töltöttem át visszazárható, szelepes zacsiba, a második 250 grammban már alig fedezem fel az ízjegyeket

Az elején olyan volt, mintha bon-bon meggyet innék, testes volt, csokis és élénk megy ízjegyek voltak benne. A csokis íz most is megvan valamennyire, de a gyümi szinte teljesen eltűnt

-
Bazsee71
őstag
-
Casto
csendes tag
Megjöttek a mézes üvegek, nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit fog produkálni így a vége

-
gubabela
senior tag
válasz
zsolti04
#62697
üzenetére
Augusztusban vettem tőlük pin upot (is) eléggé rendben volt. Viszonylag világosabb pöri, 250es zacsi a végére (kb 1 hónap) azért már érezhetően romlott, de semmi fagyasztás és porciózás. Szépen hozta a leírásában szereplő ízeket, kicsit virágos (talán yirga is van benne? ) gyümölcsös, keverve kakaós csokis ízekkel. Nekem ízlett. Régebben vettem tőlük (tavaly) az nem volt az igazi, inkább citromlé sikerült belőle, de ez a mostani finom volt.
-
eddhunter
tag
Tegnap megvettem a Baby Millenium-ot. Mint mondtam, full kezdő vagyok. A kávékészítésről, őrlésről, szűrőkről egész jó leírások vannak, de magáról a gépről szinte semmit nem találok. Meg lehet szerezni ennek a manuálját? Vagy van valahol egy összefoglaló a gép működéséről, tisztításáról?
-
adp
őstag
Pacific:
múltkor rendeltem costaricait és sidamot, a sidamoval valami nem volt oké, írtam nekik és szinte azonnal válaszoltak és mondták válasszak mást ingyen. egy yirga lett. nem egy casmo de az ára is pont a fele az arichának. annyit bőven megér.
A héten vettem a kávégépboltban 1 csomag 250g-s pin up-ot, 10.05, pont arra jártam cunill tölcsért vettem az SM-hez, és megláttam, hogy van, sztem még túl friss lenne szóval hétfőig hagyom pihenni, de ahogy Soldier is írta a szegedi tesztben elég jól szerepelt, nekem messze a legjobb volt a robis blendek közül.
De egyébként tavaly nyáron én is kifogtam egy rémes pin up-ot, akkor is gond nálkül kaptam egy általam választottat.
Apósék Rome-t isznak az automatában, 1-2 cukorral még nekem is iható.Ha elkapom tud egész jó lenni.
Szóval respect nekik és ahogy a vásárlóhoz állnakvon toth: az ilyen 3-4 ezres kávéktól nem is kell csodát várni
-
sz.zs.
senior tag
Nálam pedig a 7. havi pörkölésű La Piazza háát.... nitrogén ide, vagy oda, kissé döglött már.
-
Csápájev
őstag
Én is hasonlóan jártam,mint itt sokan mások,de azt azért hozzá kell tenni,hogy szinte semmilyen időjárásnak kitett élelmiszer minőségét nem lehet évekig kosntans módon hozni.
Borból is hányszor van olyan,hogy idén kedvenc, következő évben már nem az igazi.
Túl sok minden van rá hatással. -
SierraFox
tag
Én is kb. egy éve rendeltem utoljára a Pacifictől. Ár/értékben jók, de a minőség sajnos nem (volt) konstans a blendeknél.
-
válasz
fragola.6035
#62699
üzenetére
és nem 2 dl, hanem ugyanúgy 3,5, nem? azt egyébként én is utáltam, hogy nem lehet egy kézzel feltenni a kart, de minden kisgép ilyen volt, ami nálam járt. a műanyagtörést meg ezek szerint megúsztam, de végülis logikusan hangzik, a sok hő szépen elöregíti

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i3 10105F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Thermaltake V3 fekete Zalman500W
- ÓRIÁSI AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3763
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest






hasít, jó cucc. lehetne a többi is ilyen. igazából 15e ft/kg áron nem szívesen fut bele az ember a tökéletesen kívül semmi másba.
sajnos saját tapasztalatból is...





