-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
mutyi
senior tag
Az mitől van, hogy sok esetben ha túl finomra őrlöm a kávét,akkor amellett hogy lassan indul meg a lefolyás és vékonyan,de csak mindig a bal kifolyóból jön és a jobb oldali garatnál meg látom hogy nem indul meg.
-
válasz
qvik27
#74593
üzenetére
hát ha ennyi mindent tudtál a darálóról, akkor miért kérdezted, hogy miket írtak róla korábban és akartad velem kikerestetni a topikot és benne a beszélgetéseket

de igazából nekem mindegy, ha valaki pikk-pakk ott tart, hogy otthon a varióval és a kisgéppel leveri a flow összes baristáját. az egyetlen dolog, amit el akarok kerülni, hogy ezt olvasva valaki felbuzduljon és rohanjon a boltba a varióért. megszívná. minden valószínűség szerint.
-
No, akkor én meg azt mondom el, hogy miért nincs: két ember beszélget arról, hogy jó-e a kávé, amit az egyik készít, akit nem ismernek, a másiknak meg nincs információja. Mindezt úgy, hogy maga a "jó kávé" csupán valamelyest egzakt fogalom - ahogy magad is írtad többször. Hát, erről ennyit.
Másrészt: nem tudom, figyelted-e, hogy a hozzászólásaimban általában reagáltam egy másikra, amiben valaki gagyinak, felejtősnek stb. nevezett valamit alátámasztás nélkül, amit pl. több -nem feltétlenül magyar- fórumon másképp értékeltek, helyenként nagyon másképp.
És igen, az őrlőcserénél is olvasgattam, így lett az, ami, a jóféle évjárat. Persze én tudtam ezt akkor is, amikor azt írtad, hogy valószínűleg nem olyan az enyém. A "tökéletest" sem én írtam, meg azt sem, hogy pl. egy kávézóban részben mások a szempontok a jó választáshoz, mint az otthoni környezetben - utóbbival "tökéletesen" egyetértek.
A Batthiány csarnokban ez van: [link] EK43-mal, ezt a kávét ittam, vettem: [link].
Lehet, hogy könnyű felülmúlni - nem tudom. Amit ebből itthon főztem, picit más volt, de annyira nem ragadott el, hogy sokat ügyködjek vele.
No, ezt a témát részemről lezártam. Jó éjt! -
bl4ze
veterán
Sajnálom ha másnál gond van vele, nálam ahogy látod 8.5 éve tökéletesen megy, eredeti késsel.
Én pedig olyat nem írtam, hogy tökéletes az őrleménye. Mihez képest? Egy 4000 eurós őrlőhöz képest?
Nonszensz.Nekem, az én használatomra saját részre tökéletes. Van ennél jobb, szebb, nagyobb, nehezebb, fémebb - én nem kérek belőle. Nekem a Vario tökéletes már 8.5 éve. Ennyi, sem kevesebb, sem több

-
f_sanyee
senior tag
Hello,
kezd bedögleni a Delonghi EC155-m (folyik belőle a víz akkor is amikor nem kéne), ugyhogy gondoltam lecserélem egy Lelit Anna-ra. Esetleg tud valaki 57mm tampert ajánlani ehhez? Nem találkoztam még ilyen mérettel webshopokban..
-
de ugye emlékszel, hogy lagoonnak és másoknak igen? na, ezért szólom le a darálót, nem másért.
egyébként meg simi, fragola, köszi, hogy leírtátok műszaki szemmel is, amit én, mert kicsit úgy éreztem már magam, mint aki széllel szemben pisil három perce, vastag sugárban. hülyén.
-
válasz
qvik27
#74558
üzenetére
elmondom, hogy mi az értelme. jön valaki, és leírja, hogy xy daráló mindenre elég, és jobb kávékat iszik vele, mint a kávézóban.
innentől tökre nem mindegy, hogy arra gondol, hogy jobb kávét csinál casmóból, mint a budapest baristas, vagy mondjuk a pellini break rosso jobban ízlik neki otthon, mint amit a máv restiben kap. egyszerűen nem lehet kontextusba helyezni azt, hogy "jó", "jobb", amíg nincs tisztázva, hogy miről van szó.
a batthyány téri csarnoki brazilt például valószínűleg nem nehéz überelni, paljoc abyssinian moccája pedig egy hálás, könnyen elkészíthető, jó kávé. nekem is jobban ízlik sok más kávénál. ám ebből szerintem nagyjából semmi sem következik az eszközparkodra nézve, márpedig te a variót helyezted el az őrlők skáláján így.
egyszerűen csak picit finomabban fogalmazzatok már, amikor "tényeket" kiraktok az asztalra. te is, blaze is. ha a vario őrleménye "tökéletes", akkor hiányzik egy csomó jelző egy csomó darálóhoz, mert milyen akkor a mythos one őrleménye? és az ek43-é? (direkt nem írok roburt)
hát, ennyi. szőrszálhasogatás? lehet. de amikor bejön majd egy újonc, és közli, hogy a hario mini mill tökéletes őrleményt csinál és jobbakat iszik, mint a kávézóban, vagy hogy nagymamája szarvasiját még senki sem überelte, akkor te is ugyanazt fogod gondolni, mint én most.
na, megyek pörkölni, elfogyott minden

-
CB
senior tag
Nem, ehhez 58 plusszos-s kell.
41-es szimpla szűrő van olcsóbb is, ehhez a szűrőhöz 41-es tamper kell, és tamper segéd. Fragolától mindkettőt beszerezheted tökéletes minőségben.
De ennek a hármasnak a használata könnyű, a végeredmény finom. -
-
bluesfan
tag
Ha már szóba került, eladó volna egy bambusz kivitelű Comandante MKIII. Tavaly novemberi vásárlás, én a második tulaja vagyok. Nálam március vége óta van, azóta kb. 2 kg kávét toltam át rajta. Eredeti dobozában, minden tartozékával, újszerű állapotban leledzik. Az ára 45 e. Ft volna. Posta játszik a vevő terhére, de Pestre elég gyakran járok, arrafelé el tudom vinni. Ha érdekel valakit, kérem, privátban keressen. Köszi.
-
GAgyiXyXy
aktív tag
Szerintem használhatóak a single szűrők, főleg a 10g-s. Ha újra vennék olyat vennék. Nekem 7,5-es van napi használatban. Kicsit másabb vele az eredmény, mintha símitaná az ízeket. Nekem könnyebb vele jó eredményt elérni mint a normál single-vel. Nem olyan babrás...De a palmtamp kell hozzá!
@norkov84 : köszi, akkor lehet marad a fred, bár nagyon tetszik a mini, de úgy tűnt jobban rögösít mint a fred. Ha ez nem lenne gondolkodás nélkül belevágnék.
-
Toobee
veterán
válasz
simi.esp.28
#74567
üzenetére
Soha többé, őszintén szólva megváltás volt, mikor elromlott. Helyette lett két Comandante, azóta öröm és boldogság. Azt azért sajnálom, hogy Kinu nincs már ilyen áron, az azért jobb cucc.
-
Seth1
tag
.
-
bl4ze
veterán
válasz
simi.esp.28
#74567
üzenetére
Én ami varioval találkoztam, azok random elállítódtak mondjuk évente, pl lisztre, aztán az beragadt a garatba, megfogta a motort, jobb esetben ledarálta a fogasszíjat, de kettőben már a motort kellett cserélni kb graef árban.
Továbbra is áldom ajóóójjjistent : nekem 8.5 éve megy a Vario, és egyszer sem állítodott el, nem volt liszt, sem fogasszíj darálás.

-
norkov84
tag
válasz
fragola.6035
#74569
üzenetére
Valóban, elírtam. Köszi a javítást!
-
mutyi
senior tag
válasz
simi.esp.28
#74567
üzenetére
Simi: Na majd nézegetem használtban a Fio F4 Nano-t, az méretben is emészthetőbb meg hát árban is az F64-hez képest.
41-es tampert tud valaki? Használt is jó lehet, de ha veszek 1-es szűrőt,akkor kelleni fog hozzá.
Más: a kertre néző ablaknál van a konyhapult,ahol a Gaggia gépem van és azt vettem észre, hogy 1-2 hét alatt a tartály alja ilyen szemcséssé válik. Ásványvizet használok amúgy.
A durvább dolog az, hogy néhány hét után a tartály alja elkezd zöldülni a sarkokban, olyan mintha algásodna.
Régen sosem fordult elő ilyen, amíg máshol laktam.
Lassan hetente kell citromsavval tiszítanom a víztartályt, hogy ez se befolyásolja a kávém minőségét. -
fragola.6035
aktív tag
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
simi.esp.28
#74567
üzenetére
Mindennel egyetértek. Mazzeren Fiorenzaton kívül én el sem vállalok semmit, mert soha nem lesz jó. Egyik sem.
-
simi.esp.28
csendes tag
Szerintem ezeket a forgó kést szintező darálókat (eureka mignon, mahlkönig vario) el kellene felejteni, szar konstrukció, legtöbbször pontatlan is, erről lalihu biztos többet tudna mesélni, ha egyáltalán elvállalja őket. Én ami varioval találkoztam, azok random elállítódtak mondjuk évente, pl lisztre, aztán az beragadt a garatba, megfogta a motort, jobb esetben ledarálta a fogasszíjat, de kettőben már a motort kellett cserélni kb graef árban. Az a két állítópálcás valami nem sokat ér, sajnos nem jó helyen használták a műanyagot.
A sette-vel is szenvedett több ismerősöm, több sebből vérzett a dolog, nem tudom hogy beállt azóta a gyártás vagy még mindig ugyanott tartanak de nekem az is necces.
Mignonokról szintén nem tudok semmit jót elmondani azon kívül hogy talán lányoknak aranyos lehet a formája, színe, mérete. Toobee-ék szenvedtek egy ideig az Atommal annak se lett jó vége.
Nyílván én a másik véglet vagyok, mert hozzám általában a szar dolgok kerültek, blaze szemszögéből meg egész más a helyzet a csodavarioval. A lényeg, hogy én nem szívesen tartanám mignonok,variok után a hátamat, ha aztán valakinél 2 év használat után elkezd beszarni. Szerintem ha valakinek nagy a SJ vegyen minit, ha új kell akkor meg fio-t.
-
mutyi
senior tag
válasz
Keresztapper
#74561
üzenetére
Akkor ajánlj nekem egy jól bevált egyes szűrőt a Gaggia gépemhez.
Úgy látom nem úszom meg a kisebb tamper megvételét.
-
-
jack B.
csendes tag
nem tudom, mennyire volt ez téma korábban, vagy egyáltalán figyeltétek-e gyakrabban, de némely kávézókban botrány a tömörítés. pl. Újbudán több helyen (részletezni nem akarom) a különböző Rossik, LSM-ek műanyag tömörítő részéhez érintik a portafiltert, s ezzel le van tudva a tömörítés.
azzal nem vagyok tisztában, hogy ezek a nagyobb Astoria gépek például mennyire igénylik a több kg-s lenyomást, de aligha lenne egyforma a végeredmény. s akkor 450-et lazán elkérnek a kávéért, aminek a tetejéről 30 mp alatt eltűnik a crema. jelzem, szimpla kávézó, nem sütiző vagy étterem. csak kávézó.
-
mutyi
senior tag
Ims the single szűrőből melyiket érdemes megvenni, 7,5g, 8,5g-9,5 grammos változatát?
Olaszos kávékat iszom, szóval nekem a csokis, mogyoró, marcipán ízvilág a fontos és a gép egy Gaggia Baby.
Én elsőre a 8,5grammos változatra gondolnék. -
Nem tudom, hogy van-e ertelme ennek a parbeszednek, arra hajlok, h keves.
Azert erre meg valaszolok felig.
A pucerral keszitett abyssinian moccam jobban izlett, mint a Batthiany teren a csarnokban kapott brazil. citrusos kavekat kevesbe preferalom.
A Memoriest mar emlitettem, de az ottani szintet sztem nem nehez megugrani.
Ritkan jegyzem meg, hogy hol mit iszom. -
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
norkov84
#74552
üzenetére
És mennyi volt a pangó a kis eurékában? Nekem nem fűlik a fogam a böhöm használt darálókhoz, amelyek ráadásul még rondák is (szvsz). De ez a mini pöpecül néz ki. A rögösítéssel még elboldogulnék, bár ránézésre jobban rögösít mint a kis fred. A pangó aggaszt, mert ebből már nem lehet kipofozni mint a kis kúposból. Az örleménye meg nagyon tetszik. Szóval mennyi a pangó?
-
SoundON
tag
Melyik a legjobb kés ha jól látom 1 fázisú 50Hz-es Mazzer SJ E-hez eszpersszó tartományban?
33M? F64 EVO? K30(átalakítással)? SSP 64mm espreso/brewing?
Cél hogy őrleményfinomsággal lejjebb is tudjak menni ha kell.
18as VSTig alapvetően jó vagyok a gyári 33M-el, de 15ös VSTbe daráláskor már kezd keseredni a kávé, gondolom az őrlemény púder része miatt. Ezt szeretném kiiktatni, vagy minimalizálni.
A találgatásokat, előző kommenteket én is olvastam, tehát olyanoktól kérdezem akik próbálták/használják is ezeket. -
norkov84
tag
Nekem a sima 50-es volt. Én szerettem, igaz rögösít eléggé, de az WDT-vel kidolgozható. Hogy az 55-ös ebből a szempontból jobb-e, azt sajnos nem tudom, elképzelésem szerint valamivel kevésbé rögösít talán.
Egyébként én a kompakt méretét nagyon szerettem, bár tudom a fórumon inkább ajánlanak helyette egy jól belőtt, használt Mazzert. Én is arra váltottam

-
mutyi
senior tag
Nézegetem az Eureka Mignon őrlőket is, azon belül is a Perfetto és Specialita modelleket. A perfetto 50mm-es a Specialita 55 mm-es a kés.
Erről lehet tudni valamit,hogy jobb-e az 55mm-es és mitől lesz jobb egy nagyobb tárcsa,már ha jobb lesz? -
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Leszögezem, hogy nem értek a kávékhoz, nem is kávézok (ez elképzelhető, hogy megváltozik
).Szóval, egy Gaggia Classic-hoz, egyelőre tuning nélküli, milyen kávékat ajánlotok? Már egy ajánlást kaptam sz.szs.-től: La Piazza
A masina kapni fog idővel PID-et, rézcsövet, illetve IMS szűrőket. Utána kávéban is érdemes váltani?
A daráló egy Graef CM 702.
-
adp
őstag
asszem sikerult a Brikkat kicsit jobb belatasra birni, allitottam a daralon finomabb iranyba es sokkal sokkal jobb lett, enyhult a tipikus 'brikka iz' es testesebbek lennek a kofik, es a banto sok sav is csokkent vagyis elmult
nem ertem, idore kb ugyanott jon le, sot picit le is nyomom a pogit
-
kk831228
addikt
válasz
qvik27
#74539
üzenetére
Szerintem egy darálóban belsejében nem sok helye van a műanyagnak...
Ettől függetlenül nekem nagyon tetszik a vario, mondtam is paljocnak amikor ott voltam, hogy kinézete, mérete stb nagyon tetszik... Nála működése is tökéletes pár éve, na meg amennyiért hozzájutott, simán megvenném másodiknak... 
De megnéztem youtube - on, amikor ékszíjat cserélnek benne, és hááát a belseje nem igazán bizalomgerjesztő...

Pont tegnap szedtem szét, páromnak a kis proxxon "körömcsiszolóját" és ott is csodálkoztam, hogy ez a kis gagyi műanyag vacak, hogy műkszik viszonylag régóta...
Persze hozzáteszem, nem ipari felhasználás... -
bl4ze
veterán
Tőlem ezeket nem hallottad, max fórumtárs írta le. Sem Őt , sem a kávéit nem ismerem.
Én nem szördvév kávézok, de amikor annó párszor olyat ittam avagy teszteltem nem volt gond a Vario-val.
Azonban ha minden nap azt innám lehet, hogy kevés lenne már egy 8.5 éves Vario az eredeti (kerámia) késsel.
Jelenleg azonban az általam fogyasztott kávékhoz tökéletes. Ennyi
-
válasz
paljoc
#74534
üzenetére
azt 40-ért én is megvettem volna a helyedben. de utána sem írnám a fórumba, hogy a vario úgy frankó, ahogy van, majd csillag, apróbetű, miszerint 40-ért és régi szériás. mert ennyi erővel a kony is hibátlan választás a világon mindenkinek, hiszen luigi tíz éve 30 ezerért vette

-
mdav88
aktív tag
válasz
fragola.6035
#74529
üzenetére
Ha jol tudom beturendben valtozik a kes eleinek dolesszoge, gyanitom egyre gyorsabb orles erdekeben. Az A tipus a normal major kese, a B tipus a drogeria modelle, a C pedig a haromfazisos kese.
De ha en az egy fazisosba beteszek egy agresszivabb C kest, vajon megbirkozik-e vele, vagy megakad inditasnal?
-
mutyi
senior tag
válasz
fragola.6035
#74529
üzenetére
Amikor Super Jolly-t emlegettek evo késsel, az a Fiorenzato F64 Evo kése lenne?
Mennyit kóstál egy ilyen kés? -
ez az "őrlemény tökéletes", meg a "a kávé olyan, mint a kávézóban vagy jobb" is megérne jópár kört. mondanám, hogy az általad kedvelt olasz kávék sokkal kevésbé háklisak a darálóra (így logikus, hogy nem szerzel egy nagyobb és kényelmetlenebb vasat helyette), de minek, ügyesen megpörgetnéd a szavaimat.
ahogy az sem hiszem, hogy qvik specialty kávézó-verő shotokat lő otthon casmóból a varióval.
de nekem egyébként igazából tökmindegy, csak azon kaptam fel a fejem, hogy valaki über megfejtésnek készül épp a variót kihozni, 2018-ban. kezeljük már a helyén. a régi verziója kiállta az idők próbáját és marha kényelmes cucc, így akinek az őrleménye is megfelel, jól jár vele. úgy amúgy meg nem ajánlott.
-
-
bl4ze
veterán
válasz
paljoc
#74521
üzenetére
Igen, ez az "új" verzió.
Nekünk a régi van : és láss csodát jó.De Parci hajthatatlan : Neki a Vario egy kacat. Hagyd. Ez van. Van akinek nem kell egy 20+ kilós bazi nagy őrlő a konyhájába.
Nekem is volt K6, egy idő után eladtam, nem kellett, overkill volt arra amire használtam egy idő után.
(napi 1-3 kávé) -
mdav88
aktív tag
válasz
fragola.6035
#74506
üzenetére
Majorhoz van sztar-kes?
Persze nem major arban...😂 -
válasz
qvik27
#74517
üzenetére
figyu, nem szeretnék udvariatlan, se türelmetlen lenni, de ez elsősorban téged érdekel, én egy ideje révbe értem a témában, nem is követem már a fejleményeket.
nekem rémlik valami sok évvel ezelőttről, főleg, mert én is szemeztem a darálóval, de mára csak annyi maradt meg, hogy végül eléggé berágtam rá. túlárazott terméknek tartottam, ami a felépítéséhez képest nem kevés forintba kerül.
-
yazoo1
tag
Emelem a hőfokot,játszok a grammokkal...mégis savanyúk a kávéim...és mind persze világos pöris.
Eddig a lavazza kávé nem savanyú,hanem nagyon jó!Persze ez meg picit van ,hogy keserű,de nem zavaró-...forte gusto.Csak ezen meg a krém akkora ,hogy már zavaró...de tetszik az íze!
Eddig nekem minden világos pöri savanyú volt:most vettem awaken brazil-t,nem lehet meginni...
-
mutyi
senior tag
Nekem még mindig fontos kérdés hogy mi van a pangó őrleménnyel, ami a garatban marad.
Ahogy már említettem, otthoni környezetben fogom használni, napi 2-3 kávé, sok esetben eleve 1 csészét húzok le, 10 gramm kávéból.
Na most hiába veszek egy ipari őrlőt pl. Mazzer SJ-t használtan, ha a pangó őrlemény miatt sosem lesz elég friss a kávé és amit nyernék a gép szuper felépítéséből, azt bukom is azon, hogy nem friss a kávé őrlemény egy része,ami megy a kosárba.
A másik megoldás az,hogy hiába 10 gramm kávét kell őrölnöm, minden alkalommal kiengedek belőle 2-3 grammot pluszban, hogy valóban friss legyen a kosárban.
Ezt figyelembe véve kérnék további tanácsokat, mert szívesen megveszem a használt SJ-t, ha ilyen gondom nem lesz vele. -
válasz
qvik27
#74508
üzenetére
nem, jó eséllyel nem ugyanaz takkra. vagy egy előlapból látod, hogy melyik verzió?
egyébként értem, hogy most megfejtésben vagy ezzel kapcsolatban, de évekkel ezelőtt végigment a fórumon (sőt, még az index fórumon) a vario-kör, és hát nem csak pozitív tapasztalatok voltak.
-
-
Koczó93
őstag
válasz
fragola.6035
#74503
üzenetére
Ennyire jó az Evo kés?

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Air 15 M4 24GB RAM 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Sanyo akkutöltő + 2 használható akku
- LG 32UN880P - 32" IPS ERGO / 4K UHD / 60Hz 5ms / DisplayHDR 400 / USB Type-C / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
)



14g italért egyszerűen kár a sok munka nem?!



Ettől függetlenül nekem nagyon tetszik a vario, mondtam is paljocnak amikor ott voltam, hogy kinézete, mérete stb nagyon tetszik... Nála működése is tökéletes pár éve, na meg amennyiért hozzájutott, simán megvenném másodiknak... 


![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)


