-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Elekellek
#72496
üzenetére
nincs ilyen különbségtétel, nagyon jó síktárcsás és kúpos darálók is vannak (és rosszabbak is). még mindig használnak roburt csúcs helyeken, ahogy van mythos one, meg ek43 is. most éppen a legtöbbre tartott őrlők síktárcsásak, de pár éve fordított volt a helyzet. a mi szintünkön meg aztán pláne van ilyen is, olyan is jó. annyi, hogy kúposból kevesebb van (ha levonod a 38 mm-es alapgépeket).
-
Elekellek
csendes tag
válasz
von toth
#72484
üzenetére
Hát a következő minőségi szint a síktárcsás. Kúposokból már csak néhány nagyobbböszme dromedárt tartanak jónak, talán egy kézen fel lehet sorolni, melyik típusokat. (Én meg hittem Parcinak meg a K10-es legendának, és most adódott a lehetőség megnézni ezt a dolgot. Amúgy mindig is arról volt szó, hogy sík kés a kés). -
Rush77
aktív tag
válasz
norby_42
#72493
üzenetére
De itt jön a képbe az a két csoport akit írtam. (most a mi "fajtánkat" hagyjuk ki ebből a képletből).
Hogy vannak akik minimálisan sem akarnak eszközre és/vagy alapanyagra költeni.A te példádban szerintem meg nem életszerű, hogy mással daráltatok kávét folyamatosan vagy akárcsak szívességből folyamatosan másnak darálni mert ugye itt megint bejön a képbe, hogy van jó alapanyag de harmadik fél nélkül (aki ledarálja) már nem működik a dolog és ott kötünk ki, hogy minimális eszközt sem hajlandó/tud/akar/nemérdekli megvenni ami ez esetben ugye pont egy őrlő lenne vagy az ismerősöm esetében egy brikka.
-
norby_42
aktív tag
válasz
mdav88
#72476
üzenetére
Képzed, van egy ismerősöm, akinek vittem kávét a sima kotyogósába (kézi darálóval daráltam neki) és teljesen elégedett. Már beszereztem neki a következő adagot, Pin-Up lesz.
Szóval sima kotyogós+friss darálás is lehet a következő lépés. Megkóstoltam egyébként, nem egy csúcs, de meg lehetett inni cukor nélkül. -
SierraFox
tag
válasz
paramparya
#72489
üzenetére
Lido E az nincs de Kinu M47 az van.

-
paramparya
őstag
válasz
paramparya
#72477
üzenetére
A kérdése felbuzdulva (és hogy van itthon decaf casmo, szóval nem halok bele a kísérletezgetésbe), főztem két kört Aergrinddal
Az első átzubogott, másodjára lejjebb állítottam érezhetően (izomláz lesz). Így is gyorsabban folyt (20mp 34g), de azt egyenletesen, nem úgy mint a Catlerrel. Itt 3 mp után már folyt, végig ugyanúgy, a Catlerrel kellett sokszor 10mp, hogy beinduljon, de 20mp fölött már ömlött.
Lehet, hogy inkább a Lido felé kacsingatok az upgraddel. Nincs valakinek egy Lido E eladó?
-
ha nincs crema akkor az a kávé halott, ugye jól emlékszem. ilyen kávé is már rég volt a kezeim alatt.
ez a stuttgarti mókuskából. szóval most nagyon nem boldog vagyok. az őrlőt már szinte teljesen lecsavartam de még mindig zubog egy picit. tapasztalatnak jó volt.
szerencsére van még jófajta paljóc kofi a fagyóban.
-
Upo
addikt
válasz
Elekellek
#72481
üzenetére
Én csak belevau mert annyira nem értek hozzá, de mintha olyant olvastam volna, hogy az egyenletes szemcseméretben van a kutya elásva. Ez tudja, a gyengébbek meg mindenféle összevissza méreteket produkálnak, közte a púdert is.
Belegondolva, az egyenletes szemcsék között a víz egyenletesen megy át, az összevissza méretnél meg ahol a nagyobbak közt több a púder ott kevésbé. Ahol kevesebb a púder ott meg utat tör, még ha nem is látszik, kezdődő mikro csatornásodás előfordulhat, itt jobban kioldja, "hígabb" lesz mint a púderesebb részeknél, ahol lehet hogy rendesen ki se oldódik. Az ezekből összekeveredő "blend" adhatja a rosszabb ízhatást. -
tommyx
tag
-
Elekellek
csendes tag
Az oké, hogy a finomabb állítási lehetőség normális, sőt, kimondottan örömteli.
Az őrlemény tényleg egy szép habos felhő, nem a megszokott púderféle, de mégis sokkal nagyobb szemcsékből áll. Ezért lep meg, hogy ennyivel durvább őrlemény hozza ugyanazt a lefolyást. Kíváncsi lennék, ha csúzdás lenne, nem dózeres, vajon még durvábbra kéne állítani?
Az érzékszervi benyomásokról még nem mertem írni, de az irány egyértelműen az, amit írsz. Szóval marad a gép, akármilyen nagy is (jó, tudom, a műfajon belül ez a legkisebb
. -
Rush77
aktív tag
válasz
mdav88
#72476
üzenetére
Hát passz.
Rengeteg ismerősöm van akik (sajnos) még megelégszenek a wienerextrapalomasárgacsíbó szintű dolgokkal (direkt nem kávét írok).
A másik oldalt meg azok képviselik akik hajlandóak lennének többet áldozni az alapanyagra de gépre már nem. (ez az ismerősöm ebbe a halmazba tartozik). Nem értem de mindegyNa majd még masszírozom, hogy 10-ért van egy hely ahol van brikka.
-
paramparya
őstag
Ha Graef 702-ről upgrade-elnék, akkor ez egy értelmes lépés lehet?
PID-elt GC van mellé, rézscső és szűkítő még lehet bejátszik.Kicsit persze azon is el vagyok bizonytalanodva, hogy mennyire érdemes az itthoni tökéletes eszpresszót kergetni, ha már a filter számomra hibátlanul megy.

-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Kotyogósból melyik manapság az ajánlott? Egy ismerősöm kérdezte és rávágtam a brikkát de kicsit soknak találja az árát.
Köszi.
-
válasz
Elekellek
#72472
üzenetére
a 30 fok kontra 180 fok engem is megviccelt anno, de ez egyszerűen abból adódik, hogy más a kúpos és a síktárcsás kések közti távolság változása egységnyi fordulattal az állítógyűrűn. ergo normális.
az őrlemény érdekes, sajnos már nem emlékszem eléggé a mazzer minire ilyen szempontból, de mintha én is azt tapasztaltam volna, hogy durvább, egységesebb az őrlemény, sokkal légiesebb, a kávé meg jobbabb (kevésbé karcos, kevésbé keserű, picit vékonyabb, ízesebb, gyümölcsösebb). én anno nem sokat agyaltam ezen, örültem, hogy púder helyett egy szép, jó állagú őrleménnyel lehet dolgozni és többek között ezért is gondolom azóta is, hogy jó darálók ezek.
legutóbb egyébként, amikor a gitwe sehogy sem adta ki itthon, a budapest baristasban megmutatta az őrleményt a barista csajszi, az is elég "durva" volt.
-
Elekellek
csendes tag
Próbálgatom a Parcitól vett Compak K10-et. Mivel az elmúlt napokban ketten ittunk kávékat, főleg a 23 grammos VST-t használtam, ahol a 23 grammból 2x25ml italt szoktam készíteni. A rendes eszpresszót 16 grammból csinálom, 27-28 grammot célozva végeredménynek. A kávé mindig valamelyik világos P&Y SO.
Mivel megszoktam, hogy a kések összeérésétől legfeljebb 30°-ra visszafelé van az ideális őrlőállás, alig találtam meg a megfelelő pozíciót, mert bő fél fordulatot lehet még finomítani az őrleményen. De ami a legérdekesebb: ahhoz, hogy a fenti eredményt 25-30 másodperc alatt elérjem, ebből a darálóból jelentősen nagyobb szemcseméretű, szemre és tapintásra is érezhetően durvább őrleményre van szükség.
Az eddig használt Fiorenzato F5-nél általában shotos pohárba őrölök. Ha rögtön a kosárba darálok, bő fél osztásnyival finomabbra kell vennem a beállítást, különben túl gyors lesz a lefolyás – ennyit számít a pohárból a kosárba öntés során történő tömörödés. Ez a fél osztás viszont egyáltalán nem látható vagy érezhető az őrleményen. Amúgy Paljoc különböző kávéi között maximum másfél osztásnyi különbség van ezen az őrlőn.
Ez azért érdekes, mert az azonos végcélhoz tartozó őrleményfinomságok közti különbség a két daráló között meglepően nagy. Az F5 tölcséres, a K10 dózeres, ez nem tudom, mennyit számít.
Tudtok erre a különbségre megfejtést? Tehát még egyszer: minden körülmény azonos, a kiindulási értékek és a végcél is azonos mérhető jellemzőkkel bír, kizárólag az őrlők/őrlemények különböznek. (Persze az íz is más, de még nem kóstoltam vissza a Fiót.)
-
norby_42
aktív tag
válasz
Peti...(16v)
#72401
üzenetére
Akkor világos. Régen én is abból ittam, de a mostani kedvenc csészéimben elfér a dupla.
-
paljoc
tag
En oscar zsakot aztatok a catlerekben itthon, nem hasznalom a gyari “tampont”.
Egy helyen meg a ballonos Clearwater-rel etetik a kis daralos catlert, kivancsi vagyok mi lesz hosszabb tavon, a palackra irtak szerint 50mg/l az asvanyi anyag tartalma, kisgepek nem vizkovesednek, meglatjuk. -
Koczó93
őstag
Igyekszem nem elfogult lenni
Tény h nincs benne a nyomásszabályzás, még biztos lehetett volna mit kihozni belőle. A pogácsa kinézete nem volt rossz igazából a réz vízterítő és az "ipari felsőszűrő" mellett. De sokkal világosabb savanyúbb kávék születtek vele általában.Baker: Természetesen nem azt állítom hogy alkalmatlan a gc világos kávéra csak én azt tapasztaltam hogy nehezebb elkészíteni vele és többször volt citromlé. Nagyon jó gép szerintem, és kicsit sajnálom mert egy ilyen újszerű, gaggiám biztos nem lesz többet

-
Catler gepekbe muszaj hasznalni a vizszuro kapszulat ha verat toltok bele vagy felesleges? Mert ha nem akkor nem cserelgetnem 2 havonta 2e/db-ert...
-
celf
őstag
válasz
Peti...(16v)
#72456
üzenetére
nem lehet bypasselni? vagy úgy, ahogy van kiszedni
-
celf
őstag
válasz
Peti...(16v)
#72454
üzenetére
Rá kell mérni TDS-mérővel a vízre miután kijött a gépből.
vízszűrő betét alatt BWT patront, vagy RO vizet, stb-t értesz?
-
Peti...(16v)
tag
Tök jó, hogy ezt megosztottad, érdekes tapasztalat.
Bennem mindig az a kérdés merül fel, hogy egy eszpresszó gépen átküldve mi rakódik le, és mi jut el valójában a pogácsáig ezekből az ásványi anyagokból. Mert egészen más közvetlenül nyakonönteni az őrleményt, meg átküldeni egy bonyolult és néhol forró csőrendszeren. Én főképp a vízkő kizárására kezdtem Nordázni, az már egy másodlagos előny, ha az ízre is pozitív hatással van. De ha most elkezdem tuningolni, akkor annak lehet, hogy vízkő lesz a vége, és akkor adtam a szarnak egy nagy pofont...
A másik, amit már múltkor is kérdeztem, hogy beépített vízszűrő betét esetén van -e egyáltalán értelme ennek a mókának? -
celf
őstag
Pedig szerintem az nagyon egyszerű lehet, ha csak Nordát pimpel az ember. Gyógyszertárban lehet megcsinálják a MgSO4 oldatot, amiből pipettával egy nagyon kicsit beleraksz az új üveg Nordába. Kész is a következő 2L elég pro víz. Annyi, hogy miligrammozni kell.
Amúgy most én is lekóstoltam itthon 5 különböző vizet, bár én sehol nem vagyok rutinban vagy tudásban.
Meg nehéz is volt, mert ha vizet cuppingol az ember, ahány víz, annyi forraló kéne. Nekem 2db van itthon a gooseneck és egy sima konyhai. Szóval egyrészt így szétcsúsztak kicsit időben vízek felforrásai az újratöltögetés és a melegedés miatt. Aztán a kezdő hőmérsékletek sem bizt. h. fokra pontosan egyformák voltak. Közben meg stopperezni, hogy melyik pontosan hol tart...
Vaktesztnek sem volt mondható, kb. előre "tudtam", hogy mit fogok érezni, de ettől függetlenül meglepett, hogy mennyire hozta a papírformát. Asszony is kóstolt mellettem, neki nem mondtam egyrészt meg, hogy melyik cupban mi van, meg azt sem, hogy melyiknek milyen íze kéne legyen, és nagyából ugyanazon a véleményen volt, mint én.Ezek a vizek voltak:
1. Norda
2. Norda + Vera (50/50 arányban - én ezt használtam az utóbbi időben)
3. Vera
4. Flow (Dewláék) saját vize
5. csapvízeredmény:
1. savanyú, vékony gyenge valami
2. savanyú (furcsamódon)
3. édes - finom
4. kis savasság és édesség is - finom
5. a szókásos mocsok íz, amit a Nordázás, Verázás előtt mindíg éreztem a kávékban -
Lefty
addikt
Most ha rossz akkor rossz, nem hitetem el magammal, hogy jo csak azert mert en keszitettem. Mellette igyekszem kostolni mindig mashol is, hogy legyen viszonyitasi alapom. Nekem a rez bojleren kivul minden benne van, ami talan erdemes, es szvsz a vizteritese tok jo a gepnek, plane rez vizteritovel. Szoval csak annyi, hogy ez azert tulzas, hogy nem lehet normalis vilagost huzni fullos GC-vel.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
Deadzone41
#72435
üzenetére
Rosszul fogalmaztam, nem a tizedfokon van a hangsúly, hanem a stabilitáson. És valószínűleg x beállított hőmérséklet hétfőn és pénteken is x, nyitás után egy órával és záráskor is pontosan ugyanannyi. Ezt szerintem a mi kisgépeink nem tudják. Ez csak egy vélemény. Nem akarok okoskodni, mivel nincs highend nagygépekkel tapasztalatom.
-
a kezdeti lelkesedés, meg a sok beleölt forint azért mindenképp elfogulttá teszi az embert, ha akarja, ha nem. először is, full tuning gaggiát kéne használnia, mert például a vízterítési gondok úgy orvosolhatók, ha vannak. vagy aeropress papírral. másodszor is, együtt kéne használni a gépeket, hónapokon át.
még nem volt ember a fórumban szerintem, aki, miután vett egy drágább, elvileg jobb gépet, próbálgatta, majd leírta, hogy "semmi extra, ha egyáltalán".

-
válasz
Peti...(16v)
#72432
üzenetére
csak a vízterítés, kioldódás (amiben persze jelentős szerepet játszik, hogy hogyan épül fel a nyomás), a tizedfokos hőmérsékletvudu biztos nem a saját tapasztalataim alapján.
-
sz.zs.
senior tag
válasz
WiZARD
#72427
üzenetére
Ennek ellenére is simán lehet az szerintem, hogy annyival lassabban épül fel a nyomás a gépben (lehet hogy jól le is van szűkítőezve) hogy az már ad némi előáztatást, ez viszont egyértelműen „kávézói” ízeket hozhat. Igaz, közel sem egy LM kategória, de a jó múltkorában vettem a munkahelyre egy Gaggia Baby Dosata-t. Azt mondják, hogy ebben a gépben van némi nem programozható előáztatás. Ugyan azzal a kávéval, ugyanolyan daráló állással a GC-n kb. 5 mp múlva megjelenik a kávé a kifolyón a pumpa elindításától számítva, a Dosatával pedig 10-15 másodperc is van és az ízek teljesen mások... Pont úgy fogalmaztam meg én is a múltkor magamban hogy olyan “ kávézói “ízeket érzek, és ez igaz mind a sötétebb, mind a világosabb pörkölésű kávékra. Ja és a víz ugyanaz, otthon is és a munkahelyen is Nordát használok.
-
Deadzone41
őstag
válasz
Peti...(16v)
#72432
üzenetére
A tized fokos hőmérséklet pontosság az már voodoo kategória, ha te pár másodperccel többet töltöttél az őrlemény eloszlatásával a kosárban, már eshetett tized fokokat a portafilter hője, és ezzel együtt a benne lévő őrlemény hőmérséklete. És mint tudjuk, a lényeg a kávé és víz hőmérsékletének együttese a főzés során. Azt is tudjuk, hogy csapolás során a kávépogácsa hőmérséklete folyamatosan emelkedik, és azt is, hogy az előáztatás magasabb főzési hőmérsékletet eredményez a folyamat egészét nézve. Ez utóbbiakat csak amiatt írom, hogy szerintem ez a rész túl van misztifikálva.
A vízterítés sem lehet a gaggia ellensége, szerintem sokan vannak itt, akik láthatóan csatornásodás mentes lefolyást tudnak elérni pucér karon át szemlélve.
A kávézók ellen szól viszont, hogy otthon neked sokkal több időd van arra, hogy az őrleményt megfelelően eloszlasd a kosárban, és szerintem ez minden egyéb voodoonál fontosabb. A másik legnagyobb előnye a házi baristának, hogy olyan vizet tölt a tartájba, amilyet csak szeretne, és mindig lehet vele konzisztens. -
Koczó93
őstag
Ezt én is csak megerősíteni tudom. Sajnos nem igazán vagy legalábbis nagyon ritkán sikerült itthon értékelhetőt húznom világosabb, gyümölcsös kávékból. Akárhova állíthattam a pidet, jól indult a lefolyás de hamar szőkült és ideges rángatózással végződött. Ugyanaz a kávé a la scalán vagy az ipari san marcon mérföldekkel jobb volt. Tegnap teszteltünk még egy utolsót a gaggiámmal de ugyanez volt a konklúzió. Nyomásszabályzáson és rézbojleren kívül minden tuning benne volt. Még csak pár napja használom az R58at de a világosabb kávéknál óriási változást érezni. A sötétebb pörköléseken jóval kisebbet.
Egy kép a tesztről

-
mdav88
aktív tag
válasz
fragola.6035
#72417
üzenetére
Oh, hogy ebben nincs dugattyu?
En eddig azt gondoltam, hogy van benne egy ket o-gyuruvel stabilizalt darab ami osszenyomja a levegot, kvazi igy rugot kepezve belole. -
Peti...(16v)
tag
válasz
WiZARD
#72431
üzenetére
Engem is érdekel ez a kérdés, remélem egyszer választ kapunk rá.
Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy a vízterítés, és a stabil, tizedfokon belüli vízhőmérséklet.Grat a géphez és a kávézóhoz! Ritkán járok Győrben, de ha legközelebb megyek, feltétlen beugrom egy próbára.
-
WiZARD
veterán
válasz
Bazsee71
#72430
üzenetére
Régóta érdekel ez a titok, mindig úgy éreztem, hogy otthon sose érem el azt a szintet, mint amit kávézóba kapok. Dehát nehéz volt összehasonlítani, emlékezetből, más kávéval, stb.
Néha már azt hittem, hogy itthon is jó, de aztán mindig ittam jobbat máshol. 1-1 nagyobb változtatásnál, vagy pl amikor az őrlők meglettek, akkor megint elhittem hogy itthon már egész jó, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy még mindig nem tökéletes.Győr, Bécsi kapu tér 4.
Jövőhét második fele a terv, ha addigra összeáll minden
-
Bazsee71
őstag
Én inkább nem szedném, mert időközben korrigáltam magam.
Mint kiderült, még a Colonna könyv is belekavarodott az ekvivalens átváltásba, szóval a biztos az, ha a Barista Hustle recepteket veszed alapul. Én onnan a Hendon, M C-D vízre megadott Mg tartalomra hozom a Nordát, puffert nem piszkálom.
Egyébként érdemes lehet próbálni magasabb Mg tartalommal is, csak nekem a cupping soron az jött le, hogy egy adott mérték felett már ráül az ízekre az édesség.Tudtommal a témába itthon Kis Zoli (ex CasMo) ásta bele magát a legjobban, nemrég pedig felrakott egy-egy Mg-puffer cupping mátrixot, hogy melyik lehet az az összetétel, ami a legkülönbözőbb pörkölők kávéival is jó eredményt ad. Darálón azt írta, hogy később ugyan, de majd publikálja az eredményt, szerintem arra nyugodtan lehet majd adni.
-
Rush77
aktív tag
válasz
Deadzone41
#72411
üzenetére
Köszi. Kipróbálom.
-
WiZARD
veterán
válasz
Deadzone41
#72424
üzenetére
Gaggiaba tettem már mindenféle vizet (Norda, Nestlé, laica szűrős, laica kávé szűrős (+Mg), csapvíz), nem segített a cél elérésében egyik se (legalábbis nem eleget)
-
válasz
Bazsee71
#70889
üzenetére
ezt előszedném, mert nézegettem a vera összetételét:
"Gyógyszertárban lehet venni magnézium-szulfátot (keserűsó), abból 10g-ot oldasz 2 dl desztvízben, ezt adagolva pedig g-onként 5 mg/l-rel növeled az adott víz Mg-tartalmát. Az optimumot 150 környékére mondják. Norda ideális alap, mert a puffere (talán CAOH) az optimális (Colonna, BH szerint) tartományban van. Az biztos, hogy 300 mg/l-nél már érezhetően nyomta el az édesség a savakat/ízeket, de pl. laikus barátomnak az jött be igazán."
tehát, ha jól értem, 150 mg/l magnézium koncentráció az elnök, és minél több a magnézium, annál édesebb lesz a kofi? csak mert a verában 12,6 mg/l van.
-
sz.zs.
senior tag
válasz
fragola.6035
#72417
üzenetére
Hogy a pitlibe fér el a régi, "vaskosabb" solenoid mellett is a 2 tekerés rézcső? Nekem nem sikerült

-
WiZARD
veterán
Na megjött az LM a boltba, lassan az örlőktől is elköszönök (leglábbis beviszem itthonról). Más mint itthon a Gaggia, és egyben továbbra is hihetetlen nekem.
Adott kávéból (világos pörkölésű yirgacheffe, a téma szempontjából mind1, hogy konkrétan honnan van) itthon sose tudtam olyan kávét készíteni ami nekem ízlene, amivel bármilyen szinten is elégedett lennék. Mind1 melyik örlővel próbáltam, milyen kosárral, milyen hőfokon, súllyal, stb. Itthon a CM kávéi váltak be, azokból tudtam többnyire számomra megfelelő kávét csinálni, de mindig azt éreztem, hogy jobb specialty kávézókban más szinten van a kávé, és itthon nem tudom ugyanazt elérni sehogy, az adott felszereléssel.
Tegnap helyére került az LM, gyorsan csak az adott világos yirgából tudtam szerezni, valamivel mégis csak ki kellett próbálni. Minden különösebb állítgatás nélkül, elsőre olyan shot lett belőle, ami köröket vert bármire amit korábban otthon készítettem, bármilyen alapanyagból. (17g örlemény, 34g kávé, 92 fok, 9 bar)Mi a magyarázat erre? Mit tud az LM, mivel más az LM-ből jövő 92 fokos 9baros víz, mint ami a Gaggiaból folyik?
Picit más téma:
Most voltam Tatán a Platánban, amikor beléptem és elsőre megpillantottam a Mythos-t, akkor felcsillant a szemem, hogy talán lesz jó kávé. Kaja után megkérdeztem a pincért, hogy milyen kávéból készítik a kávét. Erre kérdően néz. Kérdezem milyen pörkölésű, világos/sötét? Erre lelkesen mondja hogy "világos pörkölésű, kollégánk készíti direkt nekünk. 70% arabica, 30% robusta"
Inkább nem kértem. Asszony kiváncsi, kért egyet, én sajnos beleittam. Alig bírtam kiöblíteni a számból az ízét, szörnyű volt, életem legrosszabb kávés élménye. Gyümölcsös, világos ízekhez köze se volt, valami keserű ihatatlan izé volt.
Miért van ez? Miért nincs szinte semmi étteremben világos, gyümölcsös, specialty kávé? Átlag helyen, ahol a tucat sarki Segafredo szint a cél, ahol nem akarnak foglalkozni vele, nem mernek bevállalni olyat ami picit is más, ott megértem hogy ilyen van. De egy legújabb trendeket követő étteremben, ahol a minőségi étel a lényeg, odafigyelnek mindenre, bevállalnak mindent ami trendi, kihozzák desszertnek a céklás édességet, meg az uborkafagyit, ott miért nem lépnek kávéval is tovább?
De szóljatok, ha bennem van a hiba, és az én elvárásaim a hibásak. -
CB
senior tag
válasz
fragola.6035
#72417
üzenetére
De jól néz ki!
Nekem is kell egy ilyen! -
gogh
csendes tag
válasz
fragola.6035
#72417
üzenetére
Köszi! Küldtem privátot.
-
Lefty
addikt
válasz
Peti...(16v)
#72413
üzenetére
Hat meg ehhez az is hozzartozik, hogy vilagos porkolest latvanyosan cirmosra nem is nagyon lehet szerintem elkesziteni.
-
Peti...(16v)
tag
Ez is jól néz ki!
Igazából azért tettem fel a képet, mert a Kony kése tapintásra tök életlennek tűnt, de a csapolásokból ezt nem érzem. Mindenképp fogok kést cserélni, de akkor is feltűnt, hogy minden kávé (amit nem szúrok el) szép cirmos vele, és mintha korábban az lett volna a vélekedés, hogy a párducmintához mindenképp jó daráló kell éles késekkel és persze friss kávé. Most vagy az van, hogy csorba őrlővel is működhet a dolog, vagy mégse olyan kopott a késem. Aki cserélt már kúposban kést: itt is működik a körömteszt? Érezhetően éles az új?
-
sz.zs.
senior tag
válasz
#52469760
#72410
üzenetére
Én úgy gondolom hogy ebből a pénzből egy használt, felújított Gaggia Baby jó választás lehetne. Ha darálóra már nem szeretnél költeni, illetve az előkészítéssel sem szeretnél vacakolni, nyomásfokozós szűrővel, bolti előredarálttal etetve is viszonylag jó eredményt hozhat ( kapszuláshoz képest mindenképpen ).
És ha esetleg később téged is elkapna a hév, ebben a gépben még ott van a tuning, a fejlesztés lehetősége!
-
Deadzone41
őstag
-
Rush77
aktív tag
A hosszabb kávékat mennyi idő alatt csapoljátok? Gondolok itt az 1:2,5 - 1:3 körüli arányokra.
Eddig mindig 1:1,5 - 1:1,7 körülieket csináltam de most elkezdtem szórakozni az 1:2 - 1:2,5 körüliekkel és érdekelne, hogy merre induljak lefolyásban. Maradjak e a kb 25-27 másodpercnél vagy esstleg nyújthatom mondjuk 35 felé.
Nyilván kávé függő de érdekelne mik a tapasztalatok. -
Lefty
addikt
válasz
Peti...(16v)
#72395
üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- EAFC 26
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Lexus, Toyota topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Villanyszerelés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Electromos Guitar ( Cort Kx300 oprb+premium ortega tok+ Black Star Debut 10E erősitő!
- DJI Air 3 Fly More Combo RC2 drón - NO LIMITS
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett - 500m magasság, C1, kevés repülés
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett - 500m magasság, C1, Care Refresh, PL Filter
- DJI RC RM-330 drón távirányító
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3770, 91% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Apple iPhone 15 Pro Max / 256GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia / 98% akku
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3611, 94% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ APPLE WATCH ULTRA 2 NATURAL TITANIUM 49MM -1 ÉV GARANCIA - MS3715, 98% AKKUMULÁTOR
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest



Hát a következő minőségi szint a síktárcsás. Kúposokból már csak néhány








