-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
SoundON
#75890
üzenetére
Hát igen... Nekem is hasonló élményeim voltak. A barista hölgy kifejezetten kedves, közvetlen, és úgy tetszik, imádja az egészet.
Per Nordby +-20: amikor kinyitottam a tasakot, és megszagoltam, az első benyomásom az volt, hogy olyan, mint anno a Monterosa Yirga - persze ez már nem tegnap volt, hanem akor, amikor még a Memories-ban összefutottam Erberling Judittal... Ízre persze nem annyira lehet ilyen távlatból bármiféle összehasonlítást tenni. Az akkori és mostani benyomásaim alapján viszont a Monterosát keresném inkább.
Egyébként a By Beans árul Le Piantagioni kávékat is, azokból eddig kettő a kettőből ízlett jobban, mint a +-20. A Harenna pl. egy nagyon testes, szinte földes, sűrű, nem "üde", ízgazdag kávé.Másik: ma megkóstoltuk az Impresso brazil sweet collection-jét. Ez viszont rendben van öliggé. Kedvesem első mondata a tejeskávéjára (~flat white): "Úúúú, ez nagyon finom! Hú, ez simogat!"
Aztán persze toltam belőle egy pucér duplát. Finom, édes, vannak savai, de nem "lógnak ki" az ízharmóniából, a savak inkább bogyósokhoz hasonlítanak, nem citrusos. (A webshopjukban nem láttam ezt.)
[link] - ...miért nem sikerül "köpésmentes" pucért csinálnom a 15g-os VST-vel?... -
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
soldier2
#75893
üzenetére
A késekről. A hedonban mintha öszvér kés/kések lennének. A kúpos előtöri a babokat(?), utána megy a síktárcsák közé vagy valami ilyesmi. Erről tud valaki valamit? A románosra: látnátok a szilikon szíjhajtást, mintha ragasztópisztollyal volna összehegesztve, kicsit eldolgozva és jó az.... Na azt gyenge láncszemnek érzem, az szakadhat és cserélheti az ember. Egyébként engem ez a koncepció meggyőzött. Aztán lehet ha otthon használnám huzamosabb ideig kijönnének a gyerekbetegségek, de Tibi már huzamosabb ideje használja és imádja.
-
soldier2
őstag
válasz
qvik27
#75883
üzenetére
Az vsz én voltam
az alapötlet persze a Hg1, de megoldották a motoros hajtást. Érdekes egy szerkezet, kár, hogy a tengely rögzítését ha lehet még rosszabbul oldották meg (távol a késtől). Ettől még játszanék a gondolattal, hogy vegyek egyet ha nem lenne egy hasonló elven felépített masina már a pulton.Fragola: esetedben duplán rizikós a dolog, nem elég, hogy összerománozódsz, még össze is szegedeződhetsz
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Nibiru
tag
válasz
GAgyiXyXy
#75881
üzenetére
Sokat olvastam a Silviáról és ha nem folyton másra menne el a pénz, azt vennék, nem GC-t. Egy kis tuning a Silvián azért lesz, de az más kérdés.
Hogy mikor azt még nem tudom. Mindig van valami esemény a családban. Esküvők, unoka születés és borulnak a prioritási listák. Nem mintha ezeket nem élvezném. 
-
SoundON
tag
válasz
qvik27
#75871
üzenetére
Mivel a kévé napján az egy-másfél órásnak tűnő sorok győzedelmeskedtek rajtam, így nem tudtam kóstolni ezeket a Per Nordby kávékat sem. Nem volt türelmem ennyit sorban állni egy 'ingyen' presszóért. Viszont nem hagyott nyugodni és elmentem megnézni őket a Hold utcai piacra, ahol a bázisuk van.
Sor nem volt, kedvesek voltak, minden kávé ott volt amit a kiállításon náluk láttam, kaptam némi infót is és 2percen belül bele tudtam kortyolni a díjnyertes El Gambalache eszpresszójukba amire nagyon kíváncsi voltam.
Hát nagy kár, hogy ennyi utána járás után végül nem könnyeztem meg.
Nem volt rossz, de a 350grammos zacsit (amit végig a kezembe fogtam míg ittam a kávét ) végül otthagytam a pontosan nem emlékszem 9500Ft körüli árcédulájával együtt.
De örömömre a kedves barista lány megkérdezte hogy ízlett-e. Ez nálam egy nagy nagy 5ös
Így hát elmondtam neki is, hogy finom volt, de semmi szuper extrát nem éreztem amit ennyire fel kellene hájpolni vagy túl kellene árazni. Olyasmi volt mint egy közepesen sikerült CM Kenya ami viszont harmad ennyibe kerül és nem utolsó sorban jómagyar.
Mivel kedvesek voltak biztos hogy máskor is megyek majd kóstolni az aktuális pöriket, hátha lesz majd amibe beleszeretek. Ez nem volt az.Ja és aki szereti a Caravan kávékat az nézzen be Budapesten a Nádor utca 14be, mert most a 250gos zacsi megvételekor egy másik 250gos kávét kap ajándékba ugyan abból. Ha jól láttam volt 3fajta eszpressszó meg 3
fajta filterpöri. Az Aldo Parducci - El Salvador presszóra brutál finom, az tuti!Köszönöm a figyelmet!
Mára ennyi
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
qvik27
#75883
üzenetére
Hát igen, a pletykák szerint sok benne a ctr-c ctr-v. De akkor is pöpecül összerakták, teljesen vállalható a kinézete, mérete, súlya olyan tekintélyes, mintha az örökkévalóságnak készülne. Nagyon szemezek vele. Nem olcsó, de drága, viszont pont olyan és azt tudja ami nekem fontos.
Fixmiki: nem merem leírni..
-
Értem én, értem, csak erősen úgy sejtem, hogy ha a hőmérséklet érzékelő jó helyen van és jól van kialakítva, akkor bőven elég egy P, max egy PI szabályozó (a D már nem tesz hozzá érdemben), ha meg nincs jó helyen, akkor meg így se, úgy se jó.
Ettől persze még lehet PID, miért ne; főleg, hogy ilyet árulnak, ezt használjuk, és pont.
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
Nibiru
#75858
üzenetére
A Silviával azért két-három duplát is lehet húzni ínyenceknek, nem fog lehűlni, de túlfűteni sem. És gőzölni is lehet, ami nem utolsó szempont vendégek esetén. Nem kell várniuk félórát capura. Nem rossz gép az, masszív darab. Régebben még itt is dívott a "van benne anyag abból baj nem lehet" nézet, mára kiderült, hogy baj

Más: Pénteken megnéztem, sőt kipróbáltam a hedone honne darálót. Első látásra szerelem, éredekes szerkezet, gyönyörű örlemény, 0 rög, 0 pangó, engem lenyűgözött. Piszok jól mutatna a pultomon (nekem ez is fontos). Az alap anyaghasználat brutális, mérete ideális, nem nagy otromba, formátlan ipari valami. A felépítése, kidolgozása alapjaiban tényleg a profizmust tükrözik, de néhány megoldás, mint pl. a bab beöntő lezárása (itt nincs babtartály, ezt az otthoni verziót egy adagra tervezték) elég gagyi, egy plasztik lap. A burkolatok megoldása szintén a gagyi kategória közelebbről megnézve, bár anyag van benne, az nem kétséges. A funkciolanitását tekintve nálam a tökély, ideális lenne, kivétel a finomság állítás azt nem is értem igazán, profinak tűnik, de szerintem nehézkes. Bár lehet valamit félreértettem. Várok még, biztosan tökéletesítik a körítést. Ennyi pénzért elvárható szerintem. Nagy duzzogva azért így is elfogadnám ide a pultra. Ja, és nagyon tetszik a karbaölés megoldás, bár azt is tudom, hogy minden ötletet úgy loptak össze és egybegyúrták, megcsinálták olyan románosan. De legalább megcsinálták.
-
Nincs valakinél véletlenül elfekvőben egy eladó Gaggia Classic (vagy hasonló kategória) ? A héten hirdetett mindkettőt elvitték előlem a Jófogásról

-
Réz-alumínium kapcsolat.
Csináltam néhány fotót:
1. galvánelem feszültsége citromsavas oldatban (Cu-Al)
[link]
Ennél a konstellációnál nem tudtam mérhető áramot produkálni, dehát a réz elektróda felülete nagyon kicsike. Ha találok valami nagyobb rézdarabot, lehet, bemártom azt is egy ilyen oldatba, aztán rámérek.2. Cu-Al galvanikus kapcsolatban, tiszta vízben, kb. 40 óra elteltével:
[link]
[link]
...ez meg nem annyira tetszene, ha a saját rendszeremben volna....és hát kellene egy megoldás... Szvsz itt jön képbe a nem galvanikus (fémes) kapcsolatok lehetősége. Pl.: be lehet tenni egy darab (nem gagyi) műanyagot a rézcső és az alu bojler közé, illetve csillámmal szigetelni az elektromos kapcsolatot a rézcső és az alubojler között (a csillám jó hővezető, de nagyon rossz elektromos vezető - gyakorlatilag szigetelő); és a nagyon eltérő elektródpotenciálokból adódó lehetséges problémákat egyszerűen kiküszöböltük.
Szerintem érdemes így csinálni - nincs benne nagy varázslat. -
Azért az is hozzátartozik a teljes képhez, hogy ha valaki ezt el- vagy kitalálta így, a dolog:
- egy csapolásra igaz hőstabilitás szempontjából, illetve
- egy PID befolyása erősen több szempontú, és nem is feltétlenül előnyös.
Utóbbihoz: egy nem tipikus körülmények között "szocializált" PID könnyen lehet, hogy butaságokat fog csinálni tipikus esetekben.
Szóval azt akarnám mondani ezzel, hogy az "egy shotos" atomstabil megoldásnál egy jól elhelyezett hőmérő és egy kapcsoló kell, nincs szükség okos berendezésre, ami alkalmas időben kapcsolgatna, hogy a bojlerből kimenő vízhőmérséklet közel állandó legyen. Csak zavarna. Meg kell várni a csapolás után a következő "nyugalmi hőmérsékleti állapotot", és biztosak lehetünk abban, hogy egy csapolás idejére ismét jók vagyunk. -
-
válasz
Nibiru
#75859
üzenetére
Nem, nem "ez az ára"
Ez egy megoldás, ami megfelelő használat mellett és bizonyos keretek között jó-nagyon jó-atombitangjó, vagy hívja mindenki, ahogy szereti.
Amit Parci írt korábban, ott van a megoldás: ki kell találni rendesen a rendszert, ebbe beleértve a melegítés könnyen számítható értékeit (teljesítmény, hömérséklet különbség, vízmennyiség, idő), és ami nagyon is releváns, a hőmérséklet mérésének megfelelőségét (pl. a mérési helyet), a belső áramlásokat, az alkalmazott eszközök jellegzetességeit (hőelem, termisztor), a szabályozó rendszer összes tulajdonságát, és ezekből lehet kialakítani egy jó rendszert, ha tudjuk, hogy mi mire hogyan hat. Ha nem így van, abból furcsa eredmények születnek - nem hoznék példákat.
A külső csövezésnek persze megvan az a diszkrét bája, hogy ha egyszer már átmelegedett az egész, akkor a bojlerbe - ahol a hőérzékelő van - a cső űrtartalmának mértékéig szinte a kívánt hőmérsékletű víz áramlik, hisz a csőben kb. egyirányú az áramlás (~a hideg víz "tolja maga előtt" a meleget). Ha a cső űrtartalma elég egy dupla vízigényéhez, a csapolás alatt bitang stabil lesz a hőmérséklet. -
adp
őstag
-
sz.zs.
senior tag
Sajnos a Piros Rövidnadrágos Úriember is filléres tasakokba csomagol újabban, nem értem miért?!

-
-
válasz
Nibiru
#75854
üzenetére
"A vízterítőt ki lehet cserélni másikra"
ki, rosszabb vízterítésű gépeknél el is szokott fogyasztani a hardcore user 3-4 fajtát, mielőtt feladja. én megcsináltam ezt a silvanóval és a dalla cortével is.
a rézbojlereseknél (pedig milyen nagy! és réz!!) most írta fragola, hogy miért nem jó ötlet rézcsövezni. eleve jellemző rájuk az emelkedő hőkarakterisztika csapolás alatt (a rancilio kisgépek talán kivételek, ezt nem tudom), ha ehhez képest még forró vizet is kap, pláne az lesz.
-
-
levytee
csendes tag
sziasztok,
Egy kis tanácsot szeretnék kérni, akinek van benne tapasztalata. Tejhabosító kancsóból mekkora méretet javasolnátok 1 max. 2 capu elkészítéséhez? Illetve rozsdamentes, vagy a teflon bevonatost?
-
válasz
Nibiru
#75850
üzenetére
a régi gc-ről, az új vacak lett.
audrey = silvia (fej és bojler tekintetében).
a gaggia a rézcsővel (és pid-del, de az szerintem minden gépre "kell") ezektől mind jelentősen ellép, egyszerűen atom hőstabil egy dupla erejéig. ezen felül a vízterítése, ami még fontosabb is, mint a hőstabilitás is jó. az ergonómia szubjektív, de abban is jó szerintem nagyon. viszont a kávé minőségét ez a két dolog befolyásolja, a hőstabilitás és a vízterítés (meg a nyomás/vízhozam működése a csapolás alatt).
-
Nibiru
tag
Igen, de ez így elég szubjektív. Ha úgy van ahogy írod, elfogadom, de én a miértre vagyok kíváncsi, Nyilván a régi GC-ról beszélünk. Ugyan most ez egy másik összehasonlítás, de nagy különbség nincs. Az Audrey-t nem ismerem, nézzük a Silviát és a GC-t. Mindkét bojler a fej fölött van, ha jól tudom.. A GC-ben nagyobb teljesítményű a fűtés de hamad akkora a bojler. Ennyit tudok. De azt nem, hogy mitől volt a régi Gaggia annyival jobb, hogy visszatértél hozzá. Vagy csak a tunigolhatósága volt az ok és nem is a bojlerekről van szó?
-
mdav88
aktív tag
válasz
fragola.6035
#75848
üzenetére
+1
GC tuningolva egy nagyon jól kitalált cucc, kár hogy nem lehet újonan hozzáférni. Ez nyilván sokak kedvét elveszi. Nekem volt Anna, és Gilda is, szerettem mindkettőt. Volt utána e61 hx, azt is szerettem, mindegyiknek megvolt a maga gyengesége és előnye.
Helyén érdemes kezelni minden gépet, és nem érdemes habzó szájjal a sajátunkét/szomszédét az égbe magasztalni

-
fragola.6035
aktív tag
Most amúgy nem mindegy, hogy a langyos víz árt valamennyire a pumpának, vagy nem árt. Mondjuk ha 3 évente pumpát kell cserélni 4000 Ft-ért, azért az egy ilyen hobbiba belefér.
Nemrég volt itt nálam egy Lelit Anna fűtőbetét cserén. Az tény, hogy újonnan ennyi pénzért jobbat nem nagyon lehet venni. Ha egyszerűbb, klasszik kávéval használják, akkor teljesen jó.
De egy pides Anna és egy tuning Gaggia Classic nem igazán egy kategória. Az Anna valóban a fasorba sincs a GC-hez képest.
De aki nem akar mélyen belemerülni a kávézásba, annak szerintem jó választás az alap Lelit, megéri az árát, de sokat ne várjunk tőle. -
-
Nibiru
tag
Ha valaki pl. ezt a konkrét témát nem teszi egyszer tisztába, újra és újra fel fog bukkanni, ugyanazokkal az érvekkel, ahogy írtad. A dezinformáció ugyanis abból adódik, hogy nincs elég információ, az emberek meg óhatatlanul kitöltik a hézagokat a fejükben. Továbbá vannak még akik cikkeket és videókat gyártanak a logikailag jól felépítettnek látszó elméleteikből, a többiek meg elolvassák gyanútlanul.
-
soldier2
őstag
válasz
GAgyiXyXy
#75839
üzenetére
A válasz nyilván Nibirunak ment, ő kérezte, hogy mi a különbség. Arra nem gondoltam, hogy a kérdés a meleg és forró víz közötti különbségre vonatkozik, így feltételeztem, hogy forró víz megy a tartályba. Vita nem is kellett, meg lett vitatva ezerszer. Nem lehet összehasonlítani két gépet pusztán a bojler mérete alapján, márpedig az eredeti írás ezt tette, és sugallt téves következtetést. Ezt többen kijavították, ki ki a maga vérmérséklete szerint, te meg felkaptad a vizet. Kb ennyi a történet, a többi fingfűrészelés kategória.
-
válasz
Nibiru
#75842
üzenetére
szerintem kicsit fingfűrészelünk most épp
, de: általában folyatni kell jó sokáig azt a csapot, hogy tényleg hideg legyen a hideg, mert a házban lévő vezetékben lévő víz felmelegszik jobban. ha kávégépbe készülök tenni, nyilván ezt nem várom meg. ha meg verával/nordával etetem, nem rakom be a hűtőbe és kész. -
Nibiru
tag
A csapból csak akkor folyik szobahőrsékletű víz, ha állni hagyod a vezetékben amit legtöbben kieresztenek.
Nálunk pl. januárban télen 8 fokos, nyáron július végén 15 alá sosem megy.a csapvíz. A 8 fokhoz képest, na jó, tegyük fel, hogy a tartályba öntéskor még melegszik két fokot, legyen akkor 10, már nem 70, hanem 80 fokos az a lépcső, szemben azzal az 50-nel. Fogalmam nincs, hogy mennyit számít, csak számolgattam.
-
adp
őstag
válasz
sz.zs.
#75823
üzenetére
Na igen, beírtam itt a keresőbe a monterosa -t és szomorúan tapasztaltam, hogy régen tényleg jobb, szelepes zacsiban adták, egyébként most épp a korzónál van teszten szóval, nem tudom, hogy esetleg emiatt adták nekünk másba, bár kétlem, mert rendes feliratos "gyári" zacsinak tűnik, mindenesetre jó kis újhullámos cucc. Sokat fejlődhetett a cég mert ilyen '13-mas képek alapján azért egy két pöri akkoriban nem igen tűnt valami szépnek ( tudom, tudom a kép semmit nem jelent, de volt aki ezt le is írta)
-
soldier2
őstag
válasz
Nibiru
#75832
üzenetére
Az, hogy a rézkígyóban bojler hőmérsékletéhez nagyon kőzeli hőmérsékletű víz van, míg a tartályból sokat hűl a bojlerig, és akkor nem is beszéltünk arról, hogy a forró víz az álmoskönyv szerint nem tesz jót a pumpának.
A hasonlatodra meg egy kiforrot nitrós, tuning Lada tuti lenyomja a gyári Escortot (nem kell benne ülni, elég ha ismered a paramétereket).
Ui. Volt gaggiám és használtam Lelitet is egy keveset. Persze a gyárilag pides Lelit jobban muzsikál mint egy gyári GC, de itt nem erről ment a vita. -
-
Nibiru
tag
Nyilvánvaló hozzá nem értés részemről, mivel mint írtam, nekem nem olyan gépem van, másodkézből van az infó. Sajnos nem sikerült rávennem, hogy regisztráljon itt.
Más:
Egy pasas a nyolcvanas években a tuning Ladájával hencegett, hogy az simán leveri gyorsulásban a szomszédja Ford Escortját. Kérdeztem, hogy ült már abban is? Hát nem, de ő tudja, mert ez meg az és elkezdte sorolni. Sajnálom és biztosan nincs igazam, de a GC-vel kapcsolatban gyakran van ilyen érzésem. -
válasz
GAgyiXyXy
#75824
üzenetére
ugye az egész onnan indult, megint, hogy milyen fasza az xy cucc, hiszen a bojlere nagyobb a gc-énél. ez vagy szándékos ferdítés vagy csak hozzá nem értés, nem tudom, de ilyenkor mindig szólni kell, hogy ez olyan, mintha valaki az autókat a benzintankjuk mérete alapján akarná rangsorolni, megfejteni.
a többi, amit írtál, akár érdekes is lehetne, hiszen tapasztalat, kár, hogy mellétetted ezt a kéretlen reklámozást.
-
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
sz.zs.
#75823
üzenetére
Ezt azoknak írták eligazításképpen, akik nem annyira "vájtfülűek" és a forgalmuk >90%-át generálják. Szerintem Te is érted ha akarod.
Kérdés: a hedone honne darálóról ki mit hallott? megérheti az árát? a darálóban esetleg már említették? valaki olvasott róla jót vagy rosszat?
-
GAgyiXyXy
aktív tag
Én állatira örülök, hogy itt ilyen sok "szegedi vasat" rendszeresen használó van, aki tapasztalat útján kijelenti, hogy az a fasorba sincs a GC-hez képest, max. véleményes. Én ugyan GC-ből nem ittam kávét, sem alapból, sem tuningoltból, sem űrből, de érdekes lehetne egy összehasonlítás és engem érdekelne is. Én otthon Szilviázok, munkahelyen meg (alap) Annázok. Utóbbit kizárólag közepes pörikkel etetve és azt kell mondjam, 57-es kar ide-oda, az Anna teljesen jól használható, nagyon jó kávét főz. A sorozatos csapolást (>2) nem szereti, akkor hajlamos túlfűteni. De azt egyik kisgép sem nagyon szereti. Viszont az 57-es szimpla kosarával olaszos lazasággal (nekem) sokkal könnyebb jókat húzni mint a Szilviámmal spéci kosárral pepecselve, nagyon odafigyelve. És ez nem érzés, ez igazi tapasztalat. Azt is le kell írjam, hogy dupla esetén a Szilvia nekem jobban ízlik. Ugyan az a kávé, más az örlő. Az alap "szegedi vas" 99eHuf, szerintem sokkal jobban megéri az árát, mint pl. az alap Silvia 200kHuf-ért annak, aki tényleg csak jó kávét akar inni. A többi "szegedi vas"-ról nekem nincs tapasztalatom (pedig elég széles a választék), de ezek után már én is bátran kijelentem, hogy a GC minden formájában jobb, de legalább véleményes.

Lelit made in Szeged!
-
PeterAgos
csendes tag
Genével pörkölök, megpróbáltam 130g-al, de kb. 8 perc alatt érte el a beállított hőfokot, 13-14 percnél jött az első reccs.
Eztán tettem bele 200 g zöldet, a levegő-beömlő nyíláshoz meg oda tartottam egy "izmos" hajszárítót. Így 2 és fél perc alatt volt üzemi fokon, a tizedik percre már javában recsegett. Töröm a fejem, hogy lehetne visszavezetni a kifúvott forró levegőt a beszívó nyílásokhoz. -
Nibiru
tag
Igaz, az Annás ismerősöm szerint vannak korlátai a gépnek ilyen téren, de messze nem vészes. Annyira meg főleg nem, hogy utólagos tuningra szoruljon. amit leírtam, nem saját tapasztalatom, csak azt írtam le amit tőle hallottam, ha már szóba került ez a márka és típus.
Ő ha sok kávét kell főznie egymás után, pl. vendégeknek, meleg vizet tesz a víztartályba. -
adp
őstag
Ha valaki valami újra vágyik speciality terén, ajánlom a monterosát. Kenyát kóstoltam, és baromi finom, picit féltem tőle, mert sztem nem ittam még tőlük, max valamelyik kiállításon ihattam de igazából nem is emlékszek rá, hogy kóstoltam-e valaha. Nagyon szép egységes világos pöri, tuti friss cucc, annyi, hogy egy szelepes zacsit beszerezhetnének, mert nem visszazárható amibe adják
-
yazoo1
tag
-
válasz
fragola.6035
#75813
üzenetére
"Épp elég legenda kering már itt."
Így van.
-
válasz
fragola.6035
#75788
üzenetére
Érdemes amúgy tuningolni, kísérletezni vele ezt azt kicserélni?
-
Jókv
csendes újonc
Azokat faggatnám akik pörkölnek otthon kávét. Costa Rica SHB EP pörkölt már valaki filterhez?
-
válasz
Nibiru
#75786
üzenetére
"Az új GC semmiképpen. De a régi sem. A Lelitek jó kis gépek, sárgaréz bojlerrel, minőségi alkatrészekkel.
Az Anna (Anita) bojlere pl. két és félszer akkora mint a régi Gaggiák bojlere de még mindig nagyobb 50 ml-rel mint az új GC-é. "nagyobb = jobb, kész-passz. ne írj már le ilyeneket, mert valaki még komolyan veszi!

segítek: tök más egy dupla külső fűtőszálas, nagyon gyors reagálású, kis víztérfogatú bojler, mint egy nagyobb víztérfogatú, lomha másik. egyszerűen más az elv, amivel a hőstabilitást el kívánják érni. nyugodtan vegyen valaki "minden van már 57-eshez is" lellittet, de ne ilyen hibás érvek mentén. egyébként egy régi gc-nél csak akkor jobbak ezek a szegedi vasak, ha a régi gc-hez hozzá sem nyúlsz. de még akkor is véleményes.
-
válasz
Nibiru
#75795
üzenetére
sokkal pontosabb lenne, ha azt írnád, hogy a pid-del tökéletesen beállítható a csapolás kezdő hőmérséklete.
hogy utána mi történik, az ugyan függ részben a fűtőszál teljesítményétől, de egy sor másik dologtól is. a "pid+erős fűtőszál" nem old meg nagyjából semmit a csapolás alatti hőingadozásból.
-
soldier2
őstag
válasz
Nibiru
#75795
üzenetére
"A kiskazános gépeknél (pl. Gaggia Classic) előfűtéssel szokták megoldani a csapoláskori hőmérséklet esést.a kávémániás tuning-őrültek. Ez egy rézcső amit a víztartály tartály felőli oldalon rátekernek a kazánra kívülről.
A Lelit meg berakott egy nagyobb cekászt, hogy a PID rendesen tudjon szabályozni.." azt azért tudod ugye, hogy hőstabilitásban a gyári állapotú Lelit a fasorban nincs egy rézcsövezett GC-hoz képest.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Bomba ár! HP ProBook 450 G8 - i3-1115G4 I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! MSI PRO X670-P R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RX 6900 XT 16GB ZALMAN Z1 Plus Asus 1000W
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i5-1235U I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari
- Lenovo ThinkPad T14S Gen1 Ryzen5 4650U / 8GB DDR
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

az alapötlet persze a Hg1, de megoldották a motoros hajtást. Érdekes egy szerkezet, kár, hogy a tengely rögzítését ha lehet még rosszabbul oldották meg (távol a késtől). Ettől még játszanék a gondolattal, hogy vegyek egyet ha nem lenne egy hasonló elven felépített masina már a pulton.![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)








