-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hogyaza
tag
válasz fragola.6035 #74196 üzenetére
Köszi az ötletet.Én nögyógyász vagyok,és ez alapján fogom megdizájnolni a rendelömet....
(jajjj el ne higgyétek.)
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
stereofan
tag
válasz fragola.6035 #74196 üzenetére
nagyon ötletes, figyelemfelkeltő, szinte megállítja az embert.
😃
ügyes volt aki kitalálta!
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
CB
senior tag
válasz fragola.6035 #74196 üzenetére
Hát ez nagyon király!
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
senior tag
-
Fixmiki
tag
Sziasztok ha valakit érdekel egy Fiorenzato F64 evo szinte új fenn van az aprón.
https://hardverapro.hu/apro/fiorentina_f64_evo_kave_daralo_szinte_uj/hsz_1-25.html
-
zoknee
csendes tag
A csoki/egyéb csatlakozó alapvetően nem hülyeség, mert ha mondjuk a gép külső oldalára van rakva a pid, akkor ha ki akarod venni a bojlert, nem kell kifűznöd a hőérzékelő vezetékeit. A K hőelemeket mondjuk nem tudom mennyire szokás megszakítani egy csatival, én nem nagyon láttam ilyet. A Pt100 az egy más tészta, más elven működik. Egyébként a Rex C100 is tudja a Pt100-at, ha jót vesz az ember
-
John3:16
csendes tag
válasz SoundON #74184 üzenetére
Köszönöm a tippet! Kikötöttem a csokit én is, mert nálam is okozott hőmérséklet-különbséget az, hogy fél órája vagy több órája volt bekapcsolva a masina.
Nekem speciel az Auber vevőszolgálata egyértelműen a Pt100 mellett tette le a voksát, azt mondták hogy sokkal pontosabb ebben az applikációban (mármint kávéfőzőgépben), mint a hőelem.
Én mindkettőt használtam és nem érzek különbséget. Jelenleg k hőelemet használok.
-
prandris
tag
-
SoundON
tag
válasz prandris #74175 üzenetére
A rövidtávú, csapolás közbeni hőstabilitást valóban a rézbojler oldotta meg, ahogy korábban is írtam.
Ennek ellenére azzal küzdöttem, hogy a bekapcsolást követő 30.percben még jó, de a bemelegedést követően már hibás volt a hőelem mérése így a pid működése, ami folyamatosan, szépen lassan emelkedő valós hőmérsékletet eredményezett. Tehát a hosszútávú hőstabilitást a csoki kiiktatása, a hőelem közvetlen bekötése hozta. -
coppola
tag
válasz SunMount3r #74172 üzenetére
Papiron az instant az alja minőségileg a kávéknak, ha már rendes őrölt kávén vizet csepegtetsz át az is jobb. Főzetnél a presszó adag lenne ideális, mert egységnyi kávén minél több vizet engedsz át annál több méreganyag oldódik ki, és annál rosszabb minőségű a főzet.
-
SoundON
tag
válasz Elekellek #74181 üzenetére
Én hiszek a jó minőségű PID, jó minőségű, hőszigetelt vezetékű K hőelem párosításban.
Sokak szerint ez a leggyorsabb, legpontosabb hőmérséklet mérési eljárás.
Csak jól kell bekötni
Az Omronos szaki szerint ilyen E5CC k hőelem párosítással dolgoznak a KFKIben is részecskeméréseknél.
Vagy igaz vagy nem. Én tuti nem cserélem le ezt a párosítást. -
-
John3:16
csendes tag
válasz SoundON #74179 üzenetére
Köszi, hogy megosztottad!
Szerintem itt erről a témáról van szó, de majd nálam elektronikában pallérozottabb kollégák kijavítanak, ha tévednék:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hidegpont
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hidegpont-kompenz%C3%A1ci%C3%B3 -
SoundON
tag
válasz fragola.6035 #74173 üzenetére
Nem titok! Aki eddig megkérdezte annak elmondtam, de akkor most közzé teszem:
Nálam az volt a gond, hogy annyira kezdett el lefele csalni a hőelem amennyire meleg volt a gép belül. Ez azt jelentette, hogy minél inkább emelkedett a gépház hőmérséklete, annál kevesebbet mutatott a hőelem a pidnek, ami így folyamatosan feljebb és feljebb melegítette a valóságban a bojlert, miközben a pid kijelzőjén a beállított és a pillanatnyi hőmérséklet meg se moccant, tehát úgy tűnt minden a legnagyobb rendben és atom biztos és állandó a hőmérséklet.
Amikor az eredeti OMRON E5CC T QX3A5M 001-est is megvettem és még így is ugyan ez volt a jelenség na akkor lett elegem és jártam a dolgok végére. A hibajelenséget az OMRON Magyarország fejlesztő mérnöke fejtette meg nálam, mert én egyáltalán nem értek sem a kávéfőzőgépek szereléséhez, sem az elektronikákhoz.A hibát az okozta hogy a hőelem egy csokin keresztül volt bekötve ami melegítés hatására ezt a csalást okozta.
Ezt mindenki lepróbálhatja ha leveszi a gépház tetejét és egy hajszárítóval elkezdi melegíteni a csokit, már akinek ezzel a megoldással lett bekötve a hőeleme.
Az is lehet hogy egyes rosszul hőszigetelt hőelem kábelek is ezt okozhatják, de ezt nem tudom, nem próbáltam. -
HÁZIGAZDA
jó, de ez kb. a fej és a bojler lehet, mert a többi (opv, háromjáratú, csövek, pumpa) hasonló a nagyobb gépekbe rakottakhoz. illetve lehetne még az elhelyezés (túl zsúfolt itt-ott), de ilyet is látni nem egy nagy gépnél.
nem értek hozzá, de én nem félteném a fejet és a bojlert sem.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
And06
aktív tag
igen, arra gondolok, hogy az anyagok nem arra vannak terveze, hogy napi 12 órát menjenek.
az őrlőknél is meg van adva, hogy napi hány adagra vannak kitalálva, ezért gondolom, hogy a kávézó üzem (=egész napos használat) nem rendeltetésszerű használata a kisgépeknek.
#Bazsee71, nem egy alkalomra gondoltam
[ Szerkesztve ]
-
prandris
tag
válasz fragola.6035 #74173 üzenetére
A rézbojler oldotta meg elvileg neki, visszakerestem pár napja.
Idézem, ha nem gond:
Én mostanáig az alus, réztuningos, rézvízterítős, pides GCt használtam.
Ez a rézbojleres teljesen máshogy viselkedik!
A PID a réginél is ki volt szögelve csapolás közben, max 1fok esést mutatott a végére, de a valós kijövő víz kb 3 fokot is hült egy dupla 30mp 50ml alatt.
Ráadásul az alu-réz családegyesítés miatt a rézfej és a réz vízterítő sokszor sokkal jobban felmelegedett mint ahogy azt az aluban mérő pid mutatta. Sokszor égette szarrá a kávéimat miközben a pid kijelzője meg se mozdult.
70709,70711[ Szerkesztve ]
-
mdav88
aktív tag
Eladnám frissen épült gépemet.
Alap: Faema Family, Gaggia bojler van rászabva.
Benne van mindne földi jó: rézcső, tágulási, nyomásszabályzás-nyomásmérő, szigetelés, XMT7100 pid, réz vízterítő, ipari gőzcsap és persze új pumpa és fot opv.
Szimpla szűrő, ipari kar, szimpla kifolyó.
Gőz funkció kiiktatva, de aki nagyon akar, a pidet felcsavarva tud gőzölni.Esztétikailag nem a legszebb gép, aki akar foglalkozik vele, a full alu öntvény ház kitart még egy darabig.
Ára 85e forint ami a full tunci gaggia ellenében szerintem kiváló. -
prandris
tag
válasz zoknee #74166 üzenetére
Most, hogy ki tudjam zárni a hibákat a pid egy japán RKC cb100, az SSR egy Crydom d2425 és K hőelem a termosztát helyén. Eredetileg a gépet Fragola építette még valamikor régebben(2016 talán) ezért felmerült, hogy a K hőelem elmozdulhatott az idők alatt, ezért hogy ezt is kizárhassam átadtam Siminek, hogy gyors nézzen már rá. A régi jó helyen volt, de hogy ezt is ki tudjam zárni ez is cserélve lett. Kétlem, hogy két szaki is rosszul tenné be, szerintem egyet értünk. A helyzet változatlan volt, ezért maradt a fedél szabás.
Az érintés védelemmel kapcsolatban annyit írnék, hogy az eredeti fedél sem fog megvédeni senkit szerintem ha ráborítja a vizet. Nem tudom egyébként hogy kerülne bele víz, de mindegy rá lehet mondani, hogy az ördög nem alszik. Az új rácson ki van alakítva földelés csatlakozója is, a rács maga pedig La Marzocco gépekről lett kb mintázva, szerintem azok sem "ip44"-esek. -
coppola
tag
válasz SunMount3r #74167 üzenetére
Vannak olcsó villanyos kotyogók a hipermarketekben is, ugyanazt az égett iszapot főzik, mint a tűzhelyes verzió, én az alu miatt nem lájkolom azokat.
-
Jókv
csendes újonc
Sziasztok! Most kezdem a Tisza-tavat kerülgetni bringával. Tud valaki útközben olyan helyet ahol érdemes megállni egy jó kávéra?
-
zoknee
csendes tag
válasz prandris #74155 üzenetére
Bocsi, hogy lusta vagyok végigkeresni, de le tudnád írni, hogy mivel, és hogyan mér a PID, ami szabályoz?
Mikor fejlesztettem a saját PID-em, akkor nekem olyan volt, hogy a pőid szerint jó volt a hőmérséklet, de valójában sárkányos volt a gép, csapolás elején jött a gőz. A gond a hőmérő szenzor volt, aminek rossz volt a hővezetése, kontaktusa, és a reakcióideje is elég lomha volt így. Nem is látta a Pid, hogy kicsit túltolta, mert már a szenzor maga szűrte kicsit a jelet.
Miután kicseréltem egy jóféle Pt100-ra, a probléma megoldódott. Én az eredeti bimetál termosztát helyére, a bojler oldalába raktam be a szenzort, ez egy 3mm átmérőjű henger, amit betoltam, hővezető pasztával kitömtem, majd FBS-el fixáltam. -
coppola
tag
válasz SunMount3r #74137 üzenetére
Elektromos kotyogós, fél litert tudja, kotyog is,meg minden:
Cloer CL 5928Én kb. másfél éve használom, amazonon vettem,de ott is 20k körül volt, full saválló acél, könnyű tisztítani.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz prandris #74155 üzenetére
hát most teljesen beparáztattál. hogy kéne tapasztalnom a problémát?
(nincs dugi szenzorom, műszerem, arduinóm, raspberrym)ha van ilyen bajom, nyilván érdekel, de azért titkon reménykedem, hogy nincs.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
prandris
tag
Készítettem a GC-hoz egy újragondolt fedlapot ami megoldja a túlmelegedés problémámat. A lemez rozsdamentes tükröződő acél, a méretei megegyeznek az eredeti fedéllel. Az acél lézervágóval készült, elég jó lett és be is vált, most már stabil a fejhő. Itt egy videó a működéséről. A hőmérő szenzorját a vízterítő egyik lyukába szorítottam. Körülbelül 15 percnél beáll a fej 92 fokra az új fedéllel. 35 percnél ráteszem az eredeti fedlapot és elkezd emelkedni a fejhő 99 fokig. 50 percnél leveszem az eredetit, hogy csak a szellőzős fedél legyen és szép lassan visszaáll 92-re. Három darabot csináltattam, ha valaki tapasztal ilyen problémát a másik kettőt eladom, darabja 9000Ft.
-
djboris
csendes tag
válasz Petyuska111 #74126 üzenetére
Már bocsánat, de almát körtével nem hasonlítunk. French Press vs. eszpresszó? Ez nem túl bölcs összehasonlítás. Szenzorilag miben jobb ez a gép az FP-nél? Komplexebb íz, több test esetleg balansz? A test nyilvánvaló de a másik kettőben kételkednék.
Javasolnám italkategóriában maradni az ilyen összehasonlításokat illetően. -
Bazsee71
őstag
válasz SunMount3r #74151 üzenetére
Első körben el kell döntened, hogy mit is szeretnél igazán. Olyan töményebb italt, mint amit a kotyogós is ad, nem fogsz tudni előállítani egyszerre 1-1,5 litert. Itthon lehet kapni 9 csészés Bialetti Moka Express-t (500ml), illetve 18-ast is (900ml), szerintem ez a maximum, de tudtommal itt nem használ senki ilyen batár kotyogóst.
Ha filteres/áztatós eljárás mellett döntenél, akkor arra a válasz az, hogy nem, természetesen nem olyan, mint a kotyogós. De hogy neked ez megfelel-e, azt csak Te tudod eldönteni, erre pedig a legolcsóbb módszer, ha kipróbálsz egyet, 2e forintot talán megér.
Ez sajnos egy vagy-vagy szituáció.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz SunMount3r #74151 üzenetére
Hát bolti darált kávéval nem igazán fog működni, annál durvább őrlemyényt kíván, különben “zaccos” lesz valóban.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
norkov84
tag
Bizonyos szempontból egyetértek, ezért is írtam, hogy egyéni preferencia, kinek mi - mennyit ér meg.
OFF
A korábbi autós hasonlatoddal élve pl. volt lehetőségem hosszabb távon a manapság divat szídni konszern két pólusához (négy karika vs indián nyilas): azonos méret kategórián belül (kisautók) bár éreztem némi előre lépést, de azért lenyűgözve nem voltam. A különös az volt, hogy kategória váltás esetén sem dobtam hátast (A4 vs. Octavia), pedig ott a plattform is különbözött (MLB vs. MQB). Szerencsére egyiket sem én fizettemEl tudom fogadni, hogy valakinek ez a különbség megér több mint dupla annyi pénzt De pl. az én igényeimmel, felhasználásommal egyszerűen nekem nem érné meg, ha tehetném sem.
Ugyanez van szerintem darálóval is: valakinek az az x% plusz, amit egy EK, Robur... stb. hoz, megéri. Vagy kíváncsi... vagy csak szimplán megengedheti magának és akkor már miért ne.
Én így a jelen szettemhez eljutva (full tunning Silvia + tunning Major) úgy érzem, nekem ez a plafon, ami anyagilag belefér. És bár érzek különbséget a kiinduló GB + Lelit Fred szetthez képest, közel sem akkora az ugrás, mint a kotyogós/szarvasi vagy akár a munkahelyi automatás vonalról volt annó 2.5 éve.Magyarán: értem és elfogadom, amit írsz, ezért is tanácsoltam a kérdés-felvetőnek, hogy valószínűleg a Catlerrel is teljesen jó kávét tud főzni.
Egyébként meg tudod: elnök élet EK és Slayer alatt úgy sincs
-
2007ath
aktív tag
válasz SunMount3r #74139 üzenetére
Szerintem te French Press főzőt keresel.
Kb. 2.-eFt-tól indul az áruk. (Tesco hipermarketben elég jó választékot láttam belőlük.)
[ Szerkesztve ]
-
Johnny70
tag
válasz #25954560 #74145 üzenetére
Az amerikai kávék kb. olyanok, mint nálunk a menzateák. Jó régen,a mikor voltam kint egy hetet az volt a legrosszabb, hogy sehol sem tudtam inni, csak ilyet. A szállodában 3-6 decis poharak voltak kint a kávénak, a cappuccino is egy ultra híg sok decis lötty volt, pedig a legtöményebbet kértem. 4 nap után eljutottunk egy olasz étterembe, kértem egy igazi eszpresszót, ha jól emlékszem közelebb volt a decihez és a filterkávéhoz (mármint a némethez). Hazafelé még a Lufthansa kávéja is hirtelen nagyon tömény lett....
-
And06
aktív tag
válasz SunMount3r #74144 üzenetére
azzal kezdted, hogy kotyogós kávét szeretnél:
"Olyan elektromos kávéfőzőt keresnék (olcsót), ami kb. arra képes, amire egy kotyogós, csak egyszerre legalább fél liter kávét tud lefőzni."
erre ajánlottam valamit, illetve az általad felhozott filterkávé készítő készülékre mondtam, hogy nem kotyogós kávét ad. amúgy ittam, volt az irodában ilyen, kávéminőség tekintetében egy fos, ellenben 1,5 literkávétgond nélkül el lehet vele késziteni se perc alatt.
igazi filterkávé készítéséhez többek között egy frenchpress vagy V60 kell. ha német kávét akarsz inni, akkor tudom ajánlani a coop-os 3ezerforintos csepegtetőskávéfőzőt.
részemről ennyit a témáról. -
#25954560
törölt tag
válasz SunMount3r #74144 üzenetére
nem igazan lehet osszehasonlitani a ket kavet.
a kotyogos erosebbet foz, meg ha nem is feltetlenul finomabbat.
az amerikaiak azert (is) jarnak pl starbucks-ba, mert egy felliteres kaveval sokuknak megvan a reggeli (persze, tonnanyi cukor, fagyi, tejszinhab, nemtommi), de ha az akar csak capuccino erossegu is lenne, egesz heten porognenek. -
SunMount3r
nagyúr
Miért te már ittál olyat? Németországban már a 90' évek eleje óta népszerű volt a filteres.
(Amúgy én egy szóval sem írtam, hogy az kotyogós, épp ez a lényeg.)
Jobb a sima kotyogós? Csak abból minden reggel kellene 2x is főzni legalább, hogy meglegyen az adag. Jelenleg instant-ot tolunk. Mega a kotyogósban előbb-utóbb gajra megy a tömítőgumi, amit megint "vadászni" kell.
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz SunMount3r #74142 üzenetére
az amcsi filteres
kávéfőző! -
nemethsza
tag
-
And06
aktív tag
válasz SunMount3r #74139 üzenetére
az nem kotyogós, azt a kávét speciel nem hivnám kávénak sem, akkor inkább teáznék (ahogy teszem az irodában is a fél-ipari kihelyezett nyomógombos automata ellenében.)
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz SunMount3r #74137 üzenetére
nem tudom 10 személyes kotyogó van-e, de ez az ikeás 6 személyes 3 decit főz, és pont olyan mint egy kotyogós
ezeket a müanyag gépeket ne várd, hogy ajánlja bárki is, ahogy a szarvasit sem fogja senki felhozni szerintem -
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Olyan elektromos kávéfőzőt keresnék (olcsót), ami kb. arra képes, amire egy kotyogós, csak egyszerre legalább fél liter kávét tud lefőzni.
Ilyesmire gondolok, de nem lenne esetleg, ami nem filteres (nem akarok papír ízű kávét inni, no meg a filtert is külön kell hozzá megvenni mindig)? Mondjuk ez nem tudom számít e a minőség szempontjából, melyik a jobb, illetve ha max 10K ig lenne valami igazán ajánlott típus.
Köszi!
-
HÁZIGAZDA
válasz norkov84 #74132 üzenetére
"Mérges is lettem volna, ha nem hoz fejlődést a befektetett összeg"
igazság szerint épp ezért nem sokat érnek ezek a "tesztek". megveszed, szép, nagy, drága, örülsz neki, ki vagy hegyezve rá, a kávé meg jobb lesz. muszáj neki.
az lenne érdekes, hogy fél év major használat után visszarakod a pultra a régi kisdarálót és megnézed, hogy elromlanak-e a kávék.
nem kell messzire menni, én - bár véletlenül, de - ezt tettem a gaggiával a dalla corte "után". és nem lett rosszabb a kávé, így eladtam a drágább és jobb gépet.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
#25954560
törölt tag
mi voltunk par hete tobbszor is az embassy-ban. nyitasra mentunk, szerintem olyankor meg egeszen rendben van a hangulata, nem ereztuk szemelytelennek.
etiop es kenyai kavekbol ittunk presszokat, az etiop nagyon bejott (Worka). a kenyabol nalunk is csak masodik fozesre iteltek elfogadhatonak, azt kaptuk meg (de abbol eleve hosszabbat is javasoltak, nem presszot)
-
norkov84
tag
Ahogy a többiek is írják: nem arról van szó, hogy Major alatti szintű darálóval rossz lesz a kávé. Szimplán csak érezni némi különbséget. Hogy ez kinek mennyit ér meg, az egyéni preferencia.
De előtte sem volt panasz nálunk sem a kiskúpos Lelit Fred-re, sem az Eureka Mignon-ra. De az igaz, hogy minden váltás hozott valami pluszt.
Mérges is lettem volna, ha nem hoz fejlődést a befektetett összeg
-
WiZARD
addikt
válasz Petyuska111 #74104 üzenetére
Azért azt a 15-20 bart megnézném (és ha lenne is ennyi, tök felesleges).
Nekem egy minipressom van, videó, működés, felépítés alapján kb ugyanaz, csak más a külső design.Arra jó, hogy évente 1-2x nyaralásra elvigyem, és ne a szállodai löttyöt kelljen kerülgetni. Csodát azért nem kell várni ezektől.
Presszónak jobb mint a semmi, de ennyi.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
Rush77
aktív tag
Ez így van. Nekem meg is lett jegyezve itthon, hogy így legalább már érti, hogy miért akartam váltani. Mondjuk az egész családom szemében én csak "kütyü mániás" vagyok a kávé terén, meg nem értik minek ennyi cucc meg ilyenek. (Bár számomra a család ilyen szempontból nem mérvadó mert mindenki nespressozik kivéve engem)
Parci véleményét meg abszolút osztom, hogy nem rossz. Sőt én szerettem is csak hát tovább szerettem volna lépni mert úgy éreztem, hogy elértem a korlátait.
-
adp
őstag
válasz Petyuska111 #74126 üzenetére
azert megneznem azt hogy porigalaz mondjuk egy jol elkeszitett AP-t vagy FP-t gyanitom nem, en eddig a legjobb otthoni filtereimet ezekkel keszitettem, mondjuk nem is ertem az osszehasonlitast, szezont a fazonnal...
-
Petyuska111
tag
válasz vTamas35 #74123 üzenetére
A crema elég jól látszik a videón, arról nincs mit beszélni... A gép alapvetően nagy nyomáson - 15-20 bar - pumpál át forró vizet a kávén, az asztali gépek is pont ezt teszik. Azt nem mondom, hogy jobb kávét csinál, mint egy profi asztali gép, de nem is azokkal versenyez, hanem: Brikkával, Aeropressel, French Press-el, hagyományos kotyogóssal, stb. - ezeket pedig porig alázza. Na mindegy, én csak megírtam a tapasztalataimat, hátha valakinek érdekes lehet, de vitákba nem szeretnék bonyolódni, lépek is innen, csá.
-
Petyuska111
tag
válasz Bazsee71 #74120 üzenetére
Nem. Csináltak egy hordozható kézi gépet alapvetően őrölt kávéhoz, aztán valaki rájött, hogy Nespresso kapszulával is müxik, csak ki kell lyukasztani 3 ponton az alját. Így most már mellékelnek egy lyukasztót is. És kapszula használatára - tetszik, nem tetszik - elég nagy az igény. De nem kötelező kapszulával használni, mehet bele Jamaica Blue Mountain őrölt kávé, vagy ami éppen van otthon:-) Kapszulából meg Colonna például, az még talán itt is elfogadott (megtűrt?). A lyukasztás kb. 2 másodperc. A lényeg nem ez, hanem az, hogy nagyságrendekkel jobb kávét csinál, mint az istenített Brikka vagy az Aeropress, és azokkal ellentétben valódi eszpresszót, valódi cremával. Utazáshoz, telekre, hegymászóknak, stb. Vagy otthonra is, ha nincs már hely a pulton.
-
vTamas35
csendes tag
válasz Bazsee71 #74120 üzenetére
Hát nem tudom... így a videók alapján ez egy 3 dekás műanyag valami, aminek az aljába berakod a kávét, a tetejébe a forró vizet, amit a tetejébe épített bicikli pumpával (pumpálásonként!!!) áttolsz a pogácsán. Ennek a kütyünek is biztos megvan a maga helye és szerepe, de én az alábbi jelzőket azért kicsit erősnek tartom:
"brutálisan nagy és hosszan tartó valódi cremát ad, konkrétan szebbet, mint bármilyen asztali gép amit eddig láttam"
"valódi - nagyon jó minőségű - eszpresszót lehet csinálni"
Ok, hogy nem a hardcore (sznob) felhasználók a célközönség, de azért azt amit ezzel a kütyüvel összepumpál az ember, azt ne nevezzük már espressonak, meg valódi cremának, meg jobbnak mint amit bármelyik asztali gép produkál na...
O1G
-
Rush77
aktív tag
Itt nem arról van szó, hogy abszolút keserű volt, hanem mindig volt benne valami kis kesernyés íz ami nálunk a majorra váltás után eltünt.
Amúgy megjegyzem, hogy tényleg elkezdtek "kinyílni" a kávék a majorral.
Most éppen Blasius van ami aztán nem egy nagyon összetett ízvilág (feleségem mégis imádja) de a Majorral azért vannak új ízek benne.
Majd kipróbálom valami különlegesebbel is.Még egy észrevétel.
Eddig a catlerrel elég volt a "hanyag, laza" előkészítés a szép lefolyáshoz a nyitott karral. (WDT, egy rázás, hogy eloszoljon a kosárban a kávé, majd újjal elsimítás és tömörítés)
Most picit körültekintőbben kell egyengetnem (majd hamarosan beszerzésre kerül a keresztapper féle cucc is de mindent nem lehet egyszerre ), mert ha nem vagyok elég alapos akkor spriccel. -
zarew
senior tag
-
Bazsee71
őstag
válasz Petyuska111 #74119 üzenetére
Jól értem, hogy csináltak egy kézikütyüt Nespresso kapszulához, ami még arra sem képes, hogy a kapszulát kilyukassza?
-
Petyuska111
tag
válasz yazoo1 #74108 üzenetére
Minőségre jónak tűnik, meg nem is nagyon van benne olyan alkatrész, ami elromolhat, teljesen mechanikus. Kínában gyártották, mint szinte mindent. Ha gond van, az Amazon.de-nek visszaküldhető, ők elég rugalmasak ilyen szempontból. Youtube videókat érdemes megnézni a használatról, pl. ezt, kapszulánál fontos a megfelelő behelyezés meg 3 lyukat fúrni az aljába, enélkül szétfeszítheti a nyomás a gépet! De mivel nem egy nagy összeg, túl nagy kockázat nincs... A Barsetto is jó lehet még, ha valakinek az szimpatikusabb. Érdekes, hogy Mo-on ezek a kis hordozható gépek mennyire ismeretlenek, miközben az Aeropress-nek meg mekkora reklámkampányt csináltak korábban, a csapból is az folyt, pedig hát... Ja, még annyi, hogy az üvegpohár, ami benne van, kicserélhető egy teljesen szabványos műanyag kávépohárra, így jelentősen csökken a súlya, pl. kiránduláskor, hegymászóknak, horgászoknak ez fontos lehet. Jó minőségű őrölt kávéból vagy kapszulából nyilván jobb kávét csinál, mint gyengébből, ezt nem szabad elfelejteni, jó alapanyaggal kell etetni.
-
WiZARD
addikt
Masik orlovel (illetve ekk43 masik oldalaval) daralta ha jol lattam, raadasul en voltam az elso tegnap, aki kert, igy a harmadikat itelte olyannak a srac, hogy megkaptam.
(Szoval 75-90g kavebol kaptam 1 shotot )Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
adp
őstag
42coffee kezdte el tolni, 20g vagy 22?! nem is tudom van e olyan vst kosarba elvileg belefer 30g koruli kave,es ebbol huznak kb 40gt en mindig megkostolom kaves rendezvenyen aztan nem rossz, utana iszok casmot normal adagbol 1:2.5 arannyal aztan rajovok hogy ez ezerszer jobb
-
HÁZIGAZDA
válasz WiZARD #74114 üzenetére
nem igazán értem ezt a 25-30 grammos shotot. ehhez tripla kosár kell, akkor viszont tök más őrleményfinomság jár vele. vagy ez valami új őrület, mostantól a durvára darált kávéból készült presszó a prezident
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
WiZARD
addikt
Ma végre csináltam szabadnapot magamnak, így eljutottam 2 számomra új helyre, amikre kíváncsi voltam.
Első a Double Shot Partisan volt a Veres Pálné utcában, a "Partisan shot"-ot akartam már kipróbálni. Elvileg sok kávé (25-30g, nem tudom pontosan mennyi, és sajnos nem is kérdeztem), aránylag kevés víz (kb mint egy dupla), így elég sűrű, tömény kávé a végeredmény. Nekem nagyon ízlett, reggel kezdek kísérletezni, hogy hasonlót alkossak (bár asszem először egy nagyobb kosarat kéne hozzá szereznem), és valami hasonlót fel is akarok venni a menübe. Asszony flat white-ot ivott, elégedett volt vele.
Második a Forest Cafe volt, szimpatikus kis hely, ahol a tulaj áll a pult mögött. Egy ízletes naked shotot ittam, feleségem ismét flat white-ot, ami szintén hibátlan volt.
mind a 2 helyet ajánlom
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
HÁZIGAZDA
válasz Daneeka #74112 üzenetére
hát nézd, engem nem kell győzködnöd arról, hogy ez egy ilyen elsznobosított kifejezés. mellesleg nem is kaptam inni az ek-ból. túl van lihegve, a kávé legyen jó, nekem teljesen mindegy, hogy a jó kávét eureka, mazzer vagy mahlkönig daráló adta.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Daneeka
senior tag
Amúgy az mondhat valamit az utca emberének, hogy “EK shot”? Én úgy képzelem el, hogy kb. 50-en sejthetik az országban, hogy mi az de ebből 30-an ha akarnának se tudnának inni mert éppen a saját kávézójukban dolgoznak. Érted, bemész egy helyre, ki van írva, hogy a legdrágább cucc “MB Flop”, te kipróbálnád?
szerk: mondjuk “speciality” sörnél ez működik
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Az arak mar igy is magasak, de itt siman van ra fizetokepes kozonseg csak megfeleloen kene marketingelni. Nyilvan annyiban rosszabb a helyzet, hogy elegge szezonalis a dolog, mondjuk majus-szeptemberig.
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
HÁZIGAZDA
igen, vidékiában még komoly lehetőségek vannak (kérdés, hogy van-e rá kereslet is, mert azért itt tényleg el lehet adni egy kávé + süti kombót 1500 ft-ért, fene tudja, hogy máshol is lenyeli-e a nép).
a design annyira nekem sem jött be, én korán voltam, akkor nem volt pörgés annyira, sőt.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
MODERÁTOR
Nem volt rossz a kave, de nekem nagyon ipari hangulatu a kavezo. Tulsagosan szemelytelen es porgos kb mint az embassy.
Lenne annyi penzem esku nyitnek egy spec kavezot Siofokon. Komolyan mondom siralmas, hogy milyen minosegu hulladekokat arulnak a legtobb helyen, horror aron raadasul. Eddig egy kavezot talaltam ami elfogadhato, de pl pesti viszonylatban ez se allna meg a helyet.Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
yazoo1
tag
válasz Petyuska111 #74104 üzenetére
Engem kezd a dolog meggyőzni-sztem rendelek egyet...köszi ,hogy megosztottad!
ui.minőségre milyen gyártmány-csak hogy ne keljen gari miatt rohangáltatni...? -
HÁZIGAZDA
ma voltam a flóban. ettem két sütit, a banános jó volt, a mákos felejthető. ittam egy doppiót, nem ek-shot, de etióp kávé, és nagyon rendben volt. nem tudom mellétenni, hogy milyen lett volna a budapest baristasban mondjuk, azért specialty és jó helyeken jellemzően ilyen szokott lenni egy jó presszó, de a lényeg, hogy öröm volt inni.
úgy amúgy a szokásos dolgok megvannak, a fal indusztriális, a barista hipszter stb.
ja, és két rugó volt a kávé plusz két süti, ami azért elég horror. de legalább tény, hogy ilyen kávét én nem tudok otthon csinálni magamnak.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
jack B.
csendes tag
ha valakit érdekelne egy patent ECM Casa II-es, írjon privit. adok hozzá egy PID-készletet, beépítéssel már nem szórakoznék, sajátnál is túl sok időt vett igénybe. K-hőelem pont nincs, de ha az érdeklődő tud várni 2 hetet, azt is dobok a csomagba, olyan jobb fajta, sárga fejűt.
-
Agostino
addikt
sziasztok
akad valakinél otthon nem repedt, szétszedhető - tehát összességében jó állapotú gaggia baby / classic szűrőtartója? a teljes kar érdekelne kompletten. budapest.
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
Petyuska111
tag
Sziasztok, a hordozható gépekről nem nagyon ír itt senki, ezért leírom az én tapasztalatomat. Vettem egy Staresso-t, ez egy hordozható kézi eszpressó kávéfőző, hasonló pl. a Minipresso-hoz, amiről már volt itt szó. Olyan gépet kerestem, ami rendes olasz kávét, eszpresszót készít, nem pedig híg löttyöt (bocs, de nekem a hosszú kávé nem kávé, így pl. az Aeropress szóba sem jött, akármilyen barista is készíti vele a kávét, az akkor is csak mosogatólé lesz szerintem). Túl sokat azért nem vártam a Staresso-tól, az eredmény megdöbbentett. Pozitív értelemben. Olyan minőségű kávé jött belőle, ami magasan meghaladta minden várakozásomat. Ízes, aromás, erős, igazi kávé, nem teaszerű lötty! Abszolút eszpresso vagy még inkább ristretto, bármelyik étteremben elém teszik, nem reklamálok. A kis gép 15-20 bar nyomáson préseli át a forró vizet az őrölt kávén vagy kapszulán (ugyananis mindkettővel használható, Nespresso kapszulákkal - klónokkal is - kompatibilis, csak 3 lyukat kell a kapszula aljába fúrni a hozzá mellékelt eszközzel, Youtube videó van róla). Csak a forró vizet kell hozzá adni a kávén kívül, aztán a kézi pumpával pumpálni. Nagyon kis méretű, bárhova vihető. Ja, crema: brutálisan nagy és hosszan tartó valódi cremát ad, konkrétan szebbet, mint bármilyen asztali gép amit eddig láttam. Csak 1 adag kávé készíthető vele egy menetben, mennyiségre az eszpresszó és a ristretto között. Vannak más ilyen gépek is, de pl. a Minipresso csak 8 bar nyomást tud, ez meg 15-20 bar-t, ami meg is látszik az eredményen. Hasonlóan jó lehet még a Barsetto is, az volt a másik opció, de ezt választottam. Igazából úgy indult ez, hogy kíváncsi voltam, fejlődött-e már a technológia az Aeropress megjelenése óta, ami nekem nagyon nem jött be (sem a gép, sem a produktuma). Kérem szépen, fejlődött. Nem keveset. Az elmúlt 1-3 évben olyan kézi cuccok jelentek meg, amivel már valódi - nagyon jó minőségű - eszpresszót lehet csinálni, nyilván a használt kávé meghatározza a végeredményt. Az meg nagyon cool, hogy örölt kávéval is müxik, de kapszulával is! Amazon.de-ről 50 euró plusz 4-8 euró szállítás. Sznoboknak nem, bárki másnak nagyon ajánlom!
-
Bazsee71
őstag
Le a kalappal, nagyon igényesen járattad csúcsra a Delonghit.
Valószínűleg kapsz majd más véleményt is, de ahogy írtad, egy GC-t lőnék első körben, PID-del és rézcsővel. A nyomásszabályozás nem sürgős szerintem, majd inkább egy daráló, ha igazán belendültél a lejtőnek lefelé.
-
l3v3e
csendes tag
Üdv!
Nemrég találtam rá erre a topikra. Jó látni itt a sok modifikációt, házi espressozást.
Én jelenleg egy Graef CM702 + Delonghi ECZ 351 párossal csinálom a kávét, úgy, hogy kiiktattam a Delonghiból a nyomásfokozós kosarat, egy barátommal körbevágattam a kar alját (így lett "naked" karom), illetve a kosár helyére (sokféle szűrő tesztelése után) bepattintottam egy IMS La Pavoni kosarat, aminek kissé barbár módon, de kiegyenesítettem a karimáját (mert amúgy méretre pont passzol). Azóta ezzel megy a presszózás otthon. A Delonghi egész jó pumpával bír, persze hiányzik belőle pár dolog (pl. egy PID vagy a nyomás állíthatósága, és a gőzölője sem akkora nagy szám), de úgy érzem kihoztam belőle mindent, amit ki lehetett házilag.
Ti merrefelé indulnátok el, ha az eddigieken túllépve kicsit upgrade-elni akarnék?
Gaggia Classic tuningolva? Láttam itt elég vad megoldásokat, pl. PID-del felszerelteket is.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD APU (AM4 és AM5) topik
- Opel topik
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Parfüm topik
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Politika
- Filmvilág
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- Xiaomi Mi hajszárító új 6hó jótállással!
- Corength dönthető pad + 20kg-os súlyzókészlet + 2x5kg tárcsa + francia rúd
- Philips Lumea Advanced SC1997/00 villanófényes IPL szőrtelenítő
- DJI Mavic 2 Pro Fly More Combo FMC drón - 1" Hasselblad kamerával (2 akkuval)
- Mast A1 vezetéknélküli tetoválógép újszerű 6hó jótállással!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest