-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
WertyUio
újonc
Sziasztok!
Eladó Graef CM802 örlője nincs esetleg valakinek?
Üdv,
Werty -
fragola.6035
aktív tag
Eladó Mazzer SJ. [link]
-
szuszinho
őstag
Ha már víztéma.
Milyen vízszűrő ajánlott otthonra, (nem csak a kávé miatt)?
Mosogató alá szeretnék beépíteni egyet. Az RO víz most jó, vagy sem? Annyit találni a neten, de nem tudom mi marketing duma és mi hasznos információ... -
Nespresso KV főzőhöz (ne öljetek meg) Britta szűrős vizet használunk.
De most hogy kifogyott a szűrő és várni kell az utánpótlásra... Milyen palackos vizet vegyek ami bevált? -
Teljesen igazad van.
Anyagösszetétel mérésre nekem sem szaktudásom, sem lehetőségem nincs. Arra hagyatkozom, amit mások mérnek, és azok alapján következtetek. Persze: a puding próbája az evés. Ha adtam egy használható tippet azoknak a fórumtársaknak, akiket jobban bánt a koffein vagy a csersav, akkor örülés van
-
válasz
qvik27
#74786
üzenetére
kimaradt a maximális szó (nem túl nehezen megtippelhetően...). szóval maximum 400 mg-ot még ők is ihatnak.
próbálgatom majd, de azért a savakat leginkább mérni kéne, mert millió másik tényező is befolyásolja, hogy én éppen mit érzek egy kávé után a gyomromban. a szokásos dolog játszhat: elkezdek innentől végig rövideket inni, és ha összességében azért gyanús, hogy javult a helyzet, elfogadom.

-

Szóval ha ittunk két büfés kávét, gyorsan toljunk is be egy duplát otthon, hogy visszaálljon a koffeinkoncentrációnk az egészséges szintre! -
Zseniális! 
Én egyelőre visszafogom 25mp-re a csapolási időt, illetve beállítottam a rövidebbet 15mp-re. Még picit játszom vele, aztán beszámolok a tapasztalatokról ha érdekel vkit.
Mondd, hogy mire jutottál, lszi! -
kozsy18
tag
Sziasztok,
Gondolkodom, hogy eladom: Mazzer SJ, keveset pörgött Italmill bicskák, karbaörlősre alakítva.
Gyári alkatrészei, tölcsér, dozer mind megvan.80-90 ezredes reális lenne-e érte?
Ugyanitt a pidelt, átalakított Isomac még mindig eladó: 70 ezredes.
Kettőre egyben is tudunk akudozni

Írjatok, hívjatok, integessetek hangosan!
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
John3:16
#74781
üzenetére
Ami jó a Mythosban, az a kés. Egyébként sok sebből vérzik pont az állítómechanika miatt. Hogy a WOC-on mi van, feltételezem, hogy jórészt pénz kérdés.
Hogy miért nem tud egyik gyártó sem egy tisztességes darálót vagy kávégépet tervezni, nem tudommegfejteni.
De az tény, hogy egy Mignon még csak a közelébe sincs egy Mazzer Minihez vagy egy F4-hez. -
válasz
qvik27
#74770
üzenetére
koffein miatt az emlékeim szerint ennek nincs sok értelme, terhes anyukák napi adagja is 400 egység (gondolom mg) belőle, egy tipikus eszpresszó meg szintén emlékeim szerint valami 80 mg. mi meg ugye nem is tipikusakat iszunk a 200% arabicáinkkal, azok már szinte kiszívják a koffeint a szervezetből.
viszont a savak miatt jó ötlet ez, majd így hangszerelem a sajátjaimat

-
John3:16
csendes tag
A Mignonban emlékeim szerint 1g alatti a pangó. Ha kiütögeted még kevesebb. Próbálj ki egy tesztpéldányt, ha teheted. Itt a fórumban nem túl jó a megítélése az Eureka darálóknak. Azért azt érdemes figyelembe venni, hogy ugyanez a cég gyártja a Mythost is és ők gyártják a Nuova Simonelli és a Victoria Arduino cégek darálóit is. A tavalyi World of Coffee is tele volt Zenithekkel és Olympusokkal. Mindben ugyanaz a mikrometrikus állítási megoldás van. Azt hozzáteszem, hogy semmilyen üzleti érdek nem fűz a céghez, csak használom a termékeiket.
-
sz.zs.
senior tag
válasz
Koczó93
#74775
üzenetére
Igen, nekem volt ilyen problémám, bár egyesek szerint ez user error volt, hát nemtom.... azóta megfordult 1-2 Mazzer a kezeim között és azt kell mondanom, hogy ezeknek nagyon jól hozzáférhető a garat, kényelmes használni, soha nem vennék mást! Mindezek mellett “elpusztíthatatlan” darabok!
-
Koczó93
őstag
Ha jól emlékszem SZ.ZS-nek volt dugulási problémája, de én mástól nem hallottam. Neki talán még a régebbi f4 volt, fragola szerint az újabban már kevesebb a pangó is. A garatot nehezebb elérni mint egy Mazzeren ez tény. De nagyon pontos örlő fragola szerint. Én csak az f64Evo-ról tudok nyilatkozni de úgy tudom van 1-2db f4 a topicban.
-
gofry
senior tag
válasz
Koczó93
#74772
üzenetére
Korabban olvastam valakinel, hogy fio ennyi penzert korulmenyes. Jelentos dugulas elharitast kellett vegeznie. Milyen folyamatot kell vegigzongorazni? Eurekaban mondjuk nem tudom mennyi a pango.
Igazsagszerint eddig egy lelit fredet probaltam..mas mas kategoria, de annyiert rosszat nem tudtam rola mondani. -
Azt gondoltam, hogy nem én látom először a fórumozók közül

Azért írtam, hogy érdemes ránézni, mert én azt következtetem belőle, hogy ha 12-15mp között megállítjuk a csapolást, akkor relatíve lényegesen kevesebb a koffein az italban, az ízanyagok pedig már elég jól állnak, tanninok meg még gyakorlatilag sehol sincsenek. (A görbék alatti területek arányát kell nézni.)
Nyilván: mindegyik befolyásolja az ital harmóniáját, ízvilágát, és ezekre senki sem mondhatná - persze bizonyos határok között -, hogy jobb vagy rosszabb, inkább azt, hogy jobban vagy kevésbé ízlik.
Ha valakit bánt a több koffein, vagy a csersav, szerintem érdemes kipróbálni a rövidebb csapolási időt. -
Rush77
aktív tag
válasz
sz.zs.
#74765
üzenetére
Újabb pár kísérlet után a következőre jutottam.
Végig próbáltam gyakorlatilag az egész skálát és a megoldás végül az arány változtatásában van.
Mivel akármilyen mennyiséggel próbálkoztam mindig kb a közepétől kezdett spriccelni (addig teljesen szép volt a lefolyás) ezért elkezdtem lejebb menni az aránnyal.
Most 22g-27s-30g az arány és eddig ez a legjobb ízre is. Egy picit még finomhangolok majd rajta mert most már majdnem megszűnt a spriccelés és hátha ízben is lesz még némi javulás mert most mar nem savanyú és a füves íz is eltűnt, és mar némi gyümölcsösség is előbukkant. -
gofry
senior tag
Sziasztok!
Örlőt készülök venni és F4e -re kaptam egy igen jó árat (120), viszont ha jól sejtem erősen szürkeimportos cucc, "gyári gari van rá". Általában nincs szerencsém..és ami elromolhat az el is romlik.
Beleugorjak, vagy hagyjam inkább a storyt? -
Rush77
aktív tag
válasz
sz.zs.
#74755
üzenetére
Reggel kipróbálom. Van még bőven szóval tudok játszadozni.
Igen eszpresszó.@ qvik27
Az opv be van állítva rendesen. Az utolsónál megnéztem amúgy a pogácsát és szép volt. Nem volt sehol kráter meg egyéb csatornák. Egyben volt.
Majd valamikor beszerzek egy oszlatót, addig is marad a wdt meg a kézi egyengetés ami az esetek többségében megfelelő eredményt ad. -
Koczó93
őstag
válasz
qvik27
#74761
üzenetére
Etióp harrar, egy barátom pörkölte

Gyári rocket kosár, semmi extra 16gramm körül megy bele.Mutyi: nem mértem a kifolyót de annyi biztos megvan. Általában szemre "mérem" és amikor már nem olyan csíkozott akkor a fejezem be a csapolást. Ritkán megyek 1:1.5 1:2 arány fölé, kedvelem a markáns, testes italokat.
-
válasz
Rush77
#74750
üzenetére
Nekem nem Gaggia-m van, így nem tudom, hogy az a 13mm jó-e vagy sem. Gondolom, OPV van benne, és azt szakember be is állította.
A spriccelés meg a nem egyenletes áramlás szvsz. arra enged következtetni, hogy az előkészítéstől nem lesz kvázi homogén a pogácsa. A következménye meg vmi ilyesmi:
Ahol van kevésbé sűrű/tömör összefüggő "út", ott kialakul egy csatorna, a végénél elkezd spriccelni, és mivel ilyenkor könnyebben áramlik a folyadék a csatornán, a nyomás csökken. Aztán ez persze álltalában "beomlik", ettől el is tömődhet, ilyenkor a nyomás visszaáll részben, a jelenség pedig ismétlődhet másutt.
Hangsúlyozom: nem mértem vagy vizsgáltam ilyet, cuspán hasonlítom a víz okozta erózióhoz analógiák alapján. -
-
Deer76
aktív tag
Ha valakinek van tapasztalata: a rozsdamentes acél Bialetti Kitty (4 személyes) kotyogóm csak hígabb kávét tud készíteni, nem lesz olyan, mint az alumíniumban. Gondolkodom, hogy cseréljem-e le inkább Moka Expressre. Van valakinek tapasztalata? Nem tudom magam rávenni a 4 személyes Brikkára, mert túl sok kávét kér (250g kávé kb. 10 napra elég) és max. 2 személyre lenne jó. (Egy főre van 2 személyes Brikka itthon.)
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Ide is bedobom hátha van valakinek valami ötlete.
A héten vettem egy Burundi Kayanza-t és egy kis segítségre lenne szükségem.
Eddig akármit csinálok vele nem adja ki. Olyan mintha egy savanyú "fű lé" lenne.
A géppark egy Mazzer Major és egy pides GC. Oszlató nincs csak wdt-zek.
Jelenleg 94 fok a PID beállítás.
20 grammról indultam most már 22,5-nél járok.
A lefolyás normálisan indul de kb a felétől kezdve elkezd össze -vissza csapkodni és fröcskölni.
Időre és mennyiségre ( 1:1,5 arány 25mp kb 30-35g "kávé") megvan a dolog de a többi nem stimmel.
Kérdés, hogy min változtassak, hogy valami ihatót produkálják belőle. Csavarjam fel még jobban a hőt?
Köszi. -
szaki1986
tag
Sziasztok!
Graef CM 800-ról szeretnék feljebb lépni, de nem igazán tudom mi lenne a jó választás. Full tuning GC mellé lenne, árban olyan 100 ezer körül áldoznék rá (mindegyh. új v. használt).
Sajnos a Graef-ot nem tudom olyan finoman állítani mint szeretném, illetve 2 egymás után készített kávénál már szerintem nem tudja tartani az adott őrleményfinomságot (legalábbis ennek tulajdonítanám a kb. 10 mp-es különbséget a két lefolyás között), gondolom felmelegszik kicsit a gép.Szóval mit ajánlanátok?
Nézegettem Mazzer Mini/Major/Super Jolly-t, Fiorenzato F4 EVO-t, Eureka Mignon-t, stb.
Mindenképpen fokozatmentesen állítható gépet szeretnék, illetve lehetőleg karbaörlős kialakításút.Előre is köszi a segítséget!
-
sz.zs.
senior tag
Nem minden kávénak áll jól a hosszabb kivonatolási idő ( más lesz az íze) ezért érdemes lehet kísérletezni azzal, hogy nem változtatsz az őrlési finomságon / lefolyási időn, hanem americano szerű italt készítesz. Először mondjuk úgy, hogy annyi forró vizet teszel a csészébe, mint amennyi a kávé lesz. Aztán a vízmennyiségen változtathatsz majd ízlésed szerint.
-
válasz
norkov84
#74733
üzenetére
Haat, azt nem tudom, h kinek mitol lesz hevesebb a szivverese, de ket dolgot viszonylag alapos szakmai iromanyokban olvastam tobb helyen:
1. arabica kavekban kb. fele annyi a koffein, mint a robustakban - a chocomad arabica.
2. a koffein picit kesobb es lassabban kezd kioldodni, mint az izanyagok stb.
Ha ristrettot rovidebb fozesi ideju kavebol csinalsz, akkor elvileg egy dupla ristretto nem igazan lehet nagyobb dopping egy ettermi bufes robusta espressonal. -
mutyi
senior tag
válasz
Keresztapper
#74730
üzenetére
Paljoc Choco Maddness van terítéken.
Háát azóta is érzem a hatását, mivel ez már délelőtt a második volt, amiből az utóbbi a dupla. -
Keresztapper
senior tag
Pont az előbb mondtad magad is, hogy kosarat nem töltünk kevesebb őrleménnyel, mint ami kell bele. A javaslatomat meg leírtam. Amúgy a koffein miatt nem aggódnék ennyire. Egy jó áztatós német kávéban biztos van rendesen, de egy duplába tuti nem halsz bele.
Milyen kávéval kísérletezel amúgy?
-
lorcsi
veterán
válasz
Keresztapper
#74719
üzenetére
mi az ami tönkremegy benne először?
-
soldier2
őstag
"A vízgőz által okozott felületi feszültség, illetve vákuum nem mindig jön létre (gyorsan), ami megfogja a súlyszelepet a kellő nyomás kialakulásáig" ezt kifejtenéd? Honnan lenne vákuum a gépben a kávékészítés alatt, amikor a melegedő víz is tágul, és a felszabaduló vízgőz is emeli a nyomást?
-
mutyi
senior tag
válasz
Keresztapper
#74725
üzenetére
Nem látszódott a levétel után a csavar helye.
Ellenben picit vizes volt közvetlenül levétel után a pogácsa,de nem állt rajta,csak szívós,de nem olyan szép száraz. Egyben kiesett.
Most hat a dupla adag koffein...
Mi lenne ha levinném a 16 grammot 15 gramm körülire és a finomságot állítanám?
Akkor nem kevesebb koffein oldódna ki? Vagy az a jobb megoldás amit te javasolsz, hogy marad a 16 gramm, de durvábbra őrlöm és akkor több kávé folyik le,ellenben kevésbé lesz testes? -
Keresztapper
senior tag
Vagy változtasd a kivonatolási arányt úgy, hogy 16g őrleményből ne 32, hanem mondjuk 40, vagy akár 48g italt készítesz. (1:2, helyett 1:2,5, vagy 1:3) Ebben az esetben a darálót kell durvább irányba állítanod. A végeredmény így hígabb, kevésbé testes lesz.
Amikor most levetted csapolás után a kart, akkor látszott a pogácsán a felsőszűrő, vagy a csavarjának lenyomata?
-
mutyi
senior tag
Tehát a körbefutó csík épp látszódik a kosár tetejénél, mintha a vízfelszín lenne?
Most készítettem el magamnak 4 év után az első dupla espressomat az új IMS-el 16 grammból és nem vagyok tőle elájulva.
A gép vízszintbe került, ráadásul eddig a gép tetején néztem a vízszintet,de ez rossz ötlet volt tőlem,most a telefont a felsőszűrőhöz tettem és úgy állítottam be és szemmel láthatóan most a jó. Ha üresen kezdek csapolni, látszódik hogy szépen csepegve,egyenletesen jön a víz belőle.
Szóval 16 gramm kávé az ims-be, a felsőszűrőig nem ér fel a kávé,mert feltettem a portafiltert és nem hagyott nyomot.
A lefolyás szép volt, több is a crema mint eddig,tartósabb is,ellenben sokkal testesebb, erőteljesebb kávét kaptam,mint amikor normál esetben két csészét dugok alá és szimpla espresso lesz.
Nekem ez nem ízlik, túl durva és ütős, nem érzem azokat az ízeket,amiket eddig igen.
Két opció lesz:
1. 16 gramm kávé két csésze és az egyik kuka.
2. mégis veszek egy 6/9-es single ims kosarat + egy 41-es tampert és magasítót és megnézem azzal is.
Így nem pocsékolok el 8 gramm kávét naponta 2-3 alkalommal, ami napi 16-24 gramm, azért az nem kevés. -
ZeCse
csendes tag
-
mutyi
senior tag
válasz
Keresztapper
#74717
üzenetére
Épp most olvastam pár cikket az olaszpresszo.hu oldalon és nem tudom hogy, de eddig teljesen elkerülte a figyelmem az a tény, amire most világosodtam meg, amit Te is épp írtál, hogy nem szabad a kosarat alultölteni.
Szóval eddig azt hittem szinte minden apróságra figyelek,de ez elkerülte a figyelmem, hogy a kávé felszíne szinte érjen hozzá a felsőszűrőhöz, mert akkor lesz a legjobb eredmény a kávé és a kiáramló víz között.Melyik méret a legtökéletesebb az IMS 12/18-as dupla kosarához? Nekem 58-as van,de tudom hogy ez kicsi, 58.3, 58.4 vagy 58,5 a legjobb? Nyilván ha megszorul az gáz.
Pár lényegtelennek tűnő dologgal kapcsolatban kérném ki a véleményeteket.
Én minden kávé készítés után enged ki egy kevéske vizet hogy a felsőszűrőre ragadt zac lejöjjön. Jobb esetben csinálok egy vakszűrőzést.
Mindig szárazra törlöm a felsőszűrőt mielőtt friss kávét készítek.
A portafilterből mindig kiveszem a kosarat, jól elmosom, a portafiltert is jól átöblítem forró vízzel hogy a két lyukon a régi kávé ne nagyon maradjon benne, viszont ezt sosem törlöm szárazra, csak a kosarat,amit beleteszek.
A kérdés, hogy amit leírtam, van-e hibás lépés és rontok-e bármit is az új kávém minőségén vagy ezek annyira nüansznyi dolgok,hogy semmit sem veszek észre belőle?Pár napja vízszintbe tettem a gépet, azt vettem észre,hogy durvábbra kellett állítanom 1 fokozattal a gépet,mert lassabb lett a lefolyás.
-
Bandus99
őstag
Sziasztok
Automata kavefozovel kapcsolatban volt kerdesem, atiranyitottatok egy masik forumba, de az kb halott forum.
Most megint kerdeznek, igaz nem ajanlott keszuleket, hanem az orlovel kapcsolatban.Ugy tudom az ajanlott a keramia örlő viszont a kinezett Delonghi kavefozonek rozsdamentes acél.
Ez akkor felejtős? Nem szabad megvenni? -
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Elkezdtem az ismerkedést az eszközeimmel
Sikerült eltalálni a csapolási időt és a darálás finomságát, azt hiszem, viszont a darálások végén vettem észre, hogy jó adag kávé maradt a darálóban. Erre majd oda fogok figyelni, és kikocogtatom a maradékot.A gőzcsőről levettem a műanyagot, és úgy gőzöltem. Nem is lett rossz, de szeretném a GC gőzcsőjét Rancilio Silvia típusúra cserélni. Látom, hogy kétféle kapható, az egyiket reszelgetni kell. Működésben van különbség a kettő között?
Eddig nem volt tapasztalatom a tömörítéssel, de a műanyag tampert is szeretném lecserélni, illetve beszerzek IMS szűrőket is. A duplához ez jó lenne?
-
Nimda
addikt
Nekem is IMS szűrős brikkám van és azt vettem észre, hogy időnként elmarad a pukkanás. Szoktam takarítani, de csak sima vízzel öblítem át. A felső szűrőt átnézve, hajlamos nagyon gyorsan eltömődni az apró lyukak miatt (kb. 30-40 főzet után). Keményebb ecsettel próbáltam rajta segíteni és mintha ez lenne a hiba okozója, ritkábbak lettek a túl gyors "lefolyások". Pedig az őrlemény és a kávé nem változnak. A vízgőz által okozott felületi feszültség, illetve vákuum nem mindig jön létre (gyorsan), ami megfogja a súlyszelepet a kellő nyomás kialakulásáig. Ha látom, hogy már az elején hirtelen folyni kezd, nem alakul ki a szigetelés, egy pici ideig rásegítek, lenyomva tartom a súlyszelepet, különben nekem is langyos lesz a vége és mokkás. Sajnos nincs két egyforma főzet, de gondolom ez mindenhol így van, bármivel is főzünk kávét. Még majd megpróbálom a gyári szűrőt, hátha kevésbé tömődik el. Az őrlemény pedig nem túl finom, búzadara méretű, ennyi azért kell neki.
-
ussseal
tag
Köszi, mindenképpen figyelek majd, egy éve Venust használok és eléggé sok baj volt vele (meg úgy alapból is elég pocsék kávét főz sajnos), úgyhogy emiatt megtanultam, hogy nagyon figyelni kell az anyagra meg az illesztésre is.
Azért is merem az ismerősömre bízni, mert tapasztalat alapján az olaszok szerencsére elég háklisak a kotyogósukra, meg általában a kávéra. Egyszer egy észak-olasz kávézóban akkora sallert kapott szegény pincér a mellettem lévő asztalnál a vendégtől, hogy nekem fájt, mindezt mert más kávébabra váltottak a kávézóban és erről nem szóltak a törzsvendégeknek. -
mutyi
senior tag
Ma vettem IMS 12/18g-os dupla kosarat.
Reggel fogom tesztelni.
A kérdésem a következő lenne: ha egymagam iszok többségében, akkor ha 12 grammot teszek bele, hogyan érhetem el, hogy a legjobb lefolyást kapjam?
Mindenképpen olyan őrlési finomságot válasszak, hogy a 12 grammból 25-30 mp alatt jöjjön ki egy single espresso vagy valami más trükkje lesz?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3389, 94% Akkumulátor
- HP EliteBook 840 G7 i5-10210U 16GB 256GB 14" 400nit 100% sRGB 1 év garancia
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3284
- Új! AKRacing Premium Master gamer szék
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)


Zseniális!





