-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bbuffy
senior tag
-
#75655680
törölt tag
-
qvik27
tag
válasz Cathfaern #112154 üzenetére
Az acél fajhője kb. tized része a vízének, így ha a henger viszonylag vékony falú, akkor a hőmérséklet kiegyenlítődéshez a víz nem fog sokat hűlni - persze számolni kéne anyagmennyiségekből, amiből csak a vízé adott.
Igaz: az acél jó hővezető, tehát "viszi a hőt" a dugattyú csatkalozásain keresztül is. Ahogy nézem, hőszigeteléssel nem nagyon foglalkoztak. Sztem a szilikon szigetelés leginkább a kezet védi, a hővesztést kevésbé befolyásolja.
9bar: Ahhoz, hogy ez a nyomás megjelenjen, a dugattyúra (ha jól számoltam sajtfecnin) kb. 600N lefelé nyomó erő kell hasson (kb. 60kg súlya). ...szóval meg kell nyomni azokat a karokat - saccperkábé - 7"kilóval" oldalanként, ha 9 bar-ra célzunk.
Az mondjuk kérdés, hogy mennyire idő- és terhelésálló a hengerpalást kötése - az főleg anyagminőség meg precizitás kérdése - ezekről nyilván nincs szó egy promóban. Viszont -ahogy nézem- ha a felső kötés elfárad, akkor nem annyira javítható vsz.
Az mondjuk elég elgondolkodtató (a nem tökéletes lefolyás mellett), hogy egy demóban jól látható annak a jele, hogy a dugattyú "billeg" csapoláskor - a nyomásmérő megmozdul oldalirányban. Ettől persze nem lesz rossz a kávé, csak a tartósság kérdéses, és persze az emlegetett magas színvonal (newest cutting edge technologies, highest quality design...). Szóval itt sem spóroltak a mondásokkal. (Jól hallom, hogy 6 év kutatást emleget? - Hát, abba akkor már a tanulmányok is benne kell legyenek meg a katonai sorszolgálat is.)--------
Nálam kinyílt valahogy kiváncsiságból egy Red Baggies Guji. Az sem szerénykedik ízvilában :-)[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
kozsy18
tag
válasz Cathfaern #112234 üzenetére
Nagyon korrekt a cucc, ahhoz kepest, amire szamitani lehet. Ha jol tevedek, akkor szaraz feldolgozasu, 70h fermenttel, igen intenziv, edes illattal. A savai nagyon citrust ideznek, a ponelo nekem nem volt egyertelmu, de a vanilia es a szotyi nagyon jon, utobbi tipikus robi izjegy allitolag.
Filterben talan egy furcsa utoiz, ami nagyon szembetunik, ez hasonlit kicsit a porkolt szotyi hejara, ha raharapsz
veletlenul.
Nem mindennapos’ es semmikepp sem napi tobbszor fogyaszthato kave, inkabb kuriozum, amit alkalomszeruen elorantasz a fagyobol.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
qvik27
tag
válasz Cathfaern #112667 üzenetére
Elolvastad, amit írtam?
Azt írom, hogy az A.X nem a minőségről híres név.
A linkelt leírás szakmai és nyelvhelyességi hibákat tartalmaz - ez árulkodó a márkára nézve.
Egyébként miért is volna egy házimárkás gép elfogadható minőségű attól, hogy ott van mellette a polcon egy Rancilio??10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Metatron123
újonc
válasz Cathfaern #112692 üzenetére
Én értem hogy Bélát nem kedveled, nem is kell. De ennek a DB1-hez semmi köze. Egy jó ideje használlom. Volt Anitám, volt Silviám, dolgoztam nem kevés ipari géppel. És a DB1-el nincs semmi baj. Nagyon jó kávét lehet vel főzni, ismetelhető shotokat. A kivitelezésével nincs semmi gond, gond, vagyis én nem találtam. Tehát ha tudsz valamiről amiben ez a gép nem konkurencia képes ebben az árkategóriában, erre kiváncsi lennék. És Bélát nem akarom védeni, mindenkinek szive joga a véleménye. Csak valami konkrét dologra lennék kíváncs amiben a DB1 nem jó ebben a kategóriában.
[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
válasz Cathfaern #112692 üzenetére
Köszönöm! Itt a korrekt információ:
"Bármi ami AVX név alatt fut az random kínai gyártó terméke (...) aki nem ragaszkodik ahhoz, hogy saját nevén fussanak a dolgok, hanem vállal "átmatricázást""
Egyébként az AVX-nek van bármiféle minőségirányítási megoldása, vagy csak matricája van?10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
sgery
őstag
válasz Cathfaern #113007 üzenetére
Köszi a tippet, rendeltem is pár dolgot.
A kávék árai drágábbak mint itthon - pl. kávétársaság áraihoz képest, de cserébe elég sok minden van ami itthon nem beszerezhető - eszközök közül is.
Házhoz és gls pontba is ingyen szállítanak Mo-raFurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
mclord
aktív tag
válasz Cathfaern #113464 üzenetére
Azzal nincs baj ha nem tudnak filtert , de specility még lehet tőle, mint írtam is. Igen van pár hely, de úgy is gondolom ha valahová mész előtte megnézed mettől meddig van nyitva és látod azért itt, azt tegyük hozzá minimális ez a eset :). Minden esetben amit ajánlottam azokat heti szinten szoktam látogatni, így azok biztosan nem esnek bele .
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
senior tag
válasz Cathfaern #113519 üzenetére
Háát pedig a Major a C-s késsel simán single dose, olyan sebességgel köpi ki az őrleményt, hogy a garatban nem marad semmi. Ha venném a fáradtságot és felpolíroznám a tölcsér belsejét, még azt a ~0,2 g-ot sem kellene sepregetni.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
general
addikt
válasz Cathfaern #113459 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a bp-i kávézós ajánlásokat, végül a Flow-ban ittam egy isteni filtert, a párom pedig egy szerinte csodásan mazsolás ízű capuccinót.
Később pedig a Mantrába is elmentünk, ott nem estünk hanyatt a kávétól, saját pörkölésük volt, de nem volt rossz. (cortado)Itthon eléggé küzdök a filterrel, egyelőre nem tudom eltüntetni a kesernyés mellékízt. Egyszer sikerült egy szépen kerek gyümölcsös, de reprodukálni még nem tudtam. Általában 15g/250gvízzel, 45mp-es időközök, a Hoffman féle videót vettem alapul. Gyakorolok, bár kb kétszer iszom csak egy héten, nekem ennyi elég a napi presszó mellé. (még alig 6-8szer készítettem, főleg hétvégén).
-
general
addikt
válasz Cathfaern #113564 üzenetére
Kifejezetten filter pörkölést vettem eddig, illatra is gyümis volt, bár a másodiknál sajnos benéztem a pörkölés dátumát és sajnos elég "öreg" kávét vettem, valszeg az volt a gond. A vizet viszont nem vettem számításba, ez tény. Presszónál oszkár párnával lágyítom, állandóan benne van (kb havonta cserélem). Filterre milyen vizet érdemes használni, vagy hogan érdemes előkészíteni?
-
-
K1nG HuNp
őstag
válasz Cathfaern #113617 üzenetére
királyság, köszi.
még 2 darab kérdésem lenne a v60-al kapcsolatban. james hoffman technikaja nagyon bejövős, szerintem már begyakoroltam elég jól.
A hario mini millemen a 10 kattanás jó méretet ad kb a pour overhez?
valami menő kávét ajánlottok esetleg amit mindenképpen érdemes kipróbálni pour overhez (light roastokat csípem)(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()
-
Toobee
veterán
válasz Cathfaern #113855 üzenetére
Nem próbáltam, kávét se vettem még tőlük. Valószínűleg nem is fogok. Próbálkoztam mostanában drágább anyagokkal, de valahogy mindig visszatérek oda, hogy CasMo, Roastopus, Bagira, meg a tucat külföldi "normál" (értsd. kibaszott drága, hisz 12-15k egy kg) árazású kávék tökéletesen megfelelnek az igényeimnek.
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz Cathfaern #113859 üzenetére
Volt most valami karácsonyi/bf válogatás is, 5x50g talán ilyen 120-130 dollár körül. De itt szerintem a vélt pozícionálást fizeted, meg a szép csomagolást, brandinget. Azért egy közös kóstolásban benne lennék, ha normál élet lenne már. Követem őket instán is, állsz a folyóban, azt brúvolsz világ. Sokan kajálják ezt, gondolom.
https://barbieripnk.hu/
-
kzoltann
aktív tag
válasz Cathfaern #113872 üzenetére
90+ - mini dripper, alternativan, van meg az Orea Brewer az is irto picike, tokeletes 10-13g brewkhoz.
De amivel en is egyetertek, hogy hario switch sokaig aztatva tokeletes.
Ninetyplus rendeles - azok a kavek annyira intenziv processeket kapnak, hogy 150-200 italmeret tenyleg eleg beloluk... -
-
hyperspace
őstag
válasz Cathfaern #113884 üzenetére
Bloom elején, és a 160g víz után megpörgettem, úgy lett két és fél perc felett. 94 fokos vízzel, nagyon édes volt, a tea lágyságával. Jó lett tényleg (számomra). Ma 92 fokos vízzel, csak a bloom elején pörgettem meg, szűk két perc lett a lefolyás, és inkább grapefruitos savasság jött ki.
Már nem sok filteres van itthon, azokat így fogom elhasználni. Tetszik, hogy kisebb adag, 250ml meg 300ml (mínusz ami a kávéban marad) valamikor sok nekem.ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
Toobee
veterán
válasz Cathfaern #113816 üzenetére
Fellow Ode stepples/fokozatmentes mod. Itt azt mondja a "jóllalkott óvodás", hogy elég a teflonszalag.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
qvik27
tag
válasz Cathfaern #114055 üzenetére
Háát, nem tudom.
Volt, hogy muszájból a helyi közértben vettem kávét, épp Starbucks lett. Nem mondanám, hogy kedvenc lett, de vállalható volt (a "világos").
Ami viszont a Freitől volt (ajándék), annak mind volt egy rossz, büdös íze az ízesítés mögött. Érzeésre pocsék minőségű alapanyagot áztatnak be mindenféle cuccokba, hogy aztán fancy nevekkel lehessen árulni. Az omnia silk ráver simán minőségben.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Cathfaern #114096 üzenetére
huh. Macerásnak tűnik
Vennem kell hozzá egy hattyúnyakút. Hoffmann receptes Switch-hez elvileg felesleges, én meg azt nyomom filterhez. Meglátjuk."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
konzumpro
senior tag
válasz Cathfaern #114096 üzenetére
Kipróbáltam, nem is vészes, ki lehet rá találni a workflowt, egyszerűbb ha van hattyúnyakú vízforraló, ha nincs akkor se bonyolult, eggyel több forró dolgot kell fogdosni. Még automatához vágtam filterkorongokat, az jó volt Mokinába. A végeredmény egy jó balanszú átmenet a filter és a mokka között, de nincs sok összehasonlítási alapom. Talán kicsit túlkivonatolt a durva őrleményhez képest. Nem biztos hogy jó lesz finomabb őrleménnyel.
-
konzumpro
senior tag
válasz Cathfaern #114096 üzenetére
Na most a második próbálkozás nagyon kellemes gyümölcsös ízű lett. Tegnap az őrlőt 14 körülire állítottam, 3 a presszó, ma 7 lett, csak belekerült az őrlemény a kosárba és a felesleg egyenesen lehúzva, a virágzó kávé nem nagyon fér a kosárba.
Valahogy sikerült mégis összetekerni filterrel és egy plusz dolgot is kipróbáltam a kommentekből: van aki kevés vizet önt a felső részbe, hogy azzal találkozzon a kávé, ne a forró fémmel. Bevált, nagyon világosnak tűnt végig ahogy főtt, a végeredmény tisztább mint a durvább őrleménnyel és mokkából még nem bújt elő ilyen gyümölcsösség, élesebb ízek, bevált a teóriád, működik finomabb őrleménnyel a dolog!
Ideje elővenni a Brikkát hogy Mokaként (megemelt súlyszeleppel) is ki tudjam próbálni ezt a főzési módot. Vagy talán kéne egy kétszemélyes Moka Express, bár ez a Grosche is hármas, akkor marad a Brikka. Mert finom a Mokinából, de eléggé kevés, kb. 40 ml, úgy hogy a szelepig megy a víz, a kosár is kap vizet a felöntéssel és még a felső rész...
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Politika
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Jövedelem
- SONY LCD és LED TV-k
- kraftxld: Diáklaptop - Dell Inspiron 3140 - Királyunk ajándéka
- Milyen egeret válasszak?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen