-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #29498 üzenetére
Nem shot előtt öblítettem (olvastam, már hogy nem jó, de értelmét sem látom ezzel vizet pocsékolni, gyors felmelegítésre a kar félig történő felemelését használom, így ezzel nem veszítek vizet), hanem utána, a felsőszűrőre tapadt kávé nagy részét kiválóan lemossa, és ilyenkor dől a víz. Ezen pedig nem tudom mit változtat, hogy van kar bent vagy nincs. Amikor a kar eléggé magasan van, nyit valami lefelé, és el kezd dőlni a sárkányos víz - persze lehet, hogy ha bent van a kávé, akkor először az addig a fejbe bejutott temperált víz éri a kávét, csak ez ellenállás nélkül nem látszik.
Más: olvastam valahol (szerintem pont a HB Temp study part 4-nél), hogy ahhoz, hogy ne egy változó hőprofil legyen, a fejbe bejutott víznek kell 20s. Amit nem értek, hogy ez idő alatt a pogácsa tetejét már éri a víz. Ez nem okozhat gondot? (még nem próbáltam, fél kézzel így is elég érdekes mutatvány a: félig kar felemel - portafilter szorít - kar tovább emel - előáztat -húz)
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
A felsoszuro nemcsak a Pavoninal valtozott, hanem a Creminanál is az évek során. Nem tudom, volt-e olyan periódus, amikor egyezett volna. 1967-ben, a startnal tuti kulonbozott. Viszont, ha a vizteritesed toki (erre visszatérek meg), akkor csak userkulonbseg lehet. Én meg parajelensegeket nem tapasztaltam eddig legalabbis. Előbb-utobb rájöttem, mi, miért történik.
Ha belegondolsz, hogy tetűlassan huzod fel a kar és a víz tényleg csak beszivárog a hengerbe, ergo nem roncsolhatja a pogácsát, akkor a kar lenyomasanal mar nem történhet semmi, ha a vizteritesed kifogástalan. DE uresoblitesnel képtelenség pl azt kiszurni, hogy az egyik lyukon erősebben jön a víz. Szerintem a felsoszurodon a kimosas helyen van egy minimálisan nagyobb meretu lyuk, ami pont elég egy kis krater furasahoz.[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #29496 üzenetére
Mas! Nem veri telibe a pogácsát (hanem türelmesen var a hengerben, amíg el nem kezded a húzást), ha kellő időt eloaztatsz, amivel egyben temperalod is a vizet. Roppant logikus, és jól prognosztizalhato a kiskarosok viselkedese, csak az ember nem feltetlen gondol rá, mi miért van, mielőtt le nem mėri.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #29496 üzenetére
Hejjj! Az üresoblites a kiskarosoknál nem tanacsos. Közvetlen shot elott kifejezetten káros.
"The important point is that under no circumstances should you try and bring the group of the dipper design up to temperature after it has been sitting idle by embarking on what I call 'open port flushing'. That is to say, by simply moving the lever on the group and allowing water to gush from the boiler unrestricted. This will almost instantly exhaust the thermal capacity of the group as a result of the high flow rate that occurs through the group when no coffee is in the portafilter to regulate the flow. Rapid flushing of water at boiler temperature through the group not only over heats the metal immediately surrounding the bore in the group but also leaves cold spots in the group."
Idézet az ex angol Olympia-disztributortol (http://londiniumespresso.com/blog/how-to-warm-up-a-dipper-design-espresso-machine-group).
A blogbol igazából az sejlik, h Reiss sem tudott a fejben levő plusz járatrol, ami a gyorsabb felmelegiteshez is használható, de ettől függetlenül tanulságos olvasmány érdeklődőknek. -
soldier2
őstag
Néha úgy tűnik, hogy ezek a karos gépek más elvek alapján működnek. Látva azt a sárkányos vizet, ami a kar felhúzásakor telibeveri a pogácsát, nem értem, hogy nem fújja szanaszét a pogi tetejét, és hogy nem égeti el a kávét. De a végeredmény ma is jó volt. Ami agyamra megy, hogy naponta tölteni kell a bojlert. Olyan jó volt csak heti 1x gondolni erre a Gaggiánál. Lehet veszek aeropress filtert rá, így egy fejöblítést spórolva csak 2 naponta kell tölteni.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #29494 üzenetére
halvány emlékeim a pavoni és a cremina felsőszűrője ugyanaz. a kimosódás egyébként igazi x-atka, egyes pavoniknál van, másoknál nincs és nem userfüggő (a kávé ízét nem igazán befolyásolja, legalábbis anno nem tudtuk "kikóstolni" SiD-del)
és ja, teljesen jó a vízterítése, az e61 mellett ez a másik, ami abszolút bejött (végülis tök hasonló felépítésű).
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
soldier2
őstag
válasz bajnokpityu #29489 üzenetére
LOL. A kis "aftermarket" Reneka a kedvencem (volt) nekem is. A Cremina kis kosárkája is jó egyébként, bár ha volna ilyen méretben Reneka lehet megpróbálnám.
A Cremina vízterítése kiváló, még nem tapasztaltam olyan kimosódásokat, amiket többen is említettek a Pavoniknál. A pogi meg olyan száraz, amilyen sosem volt a Gaggiával. Igaz mások az arányai (kisebb atmérő, mélyebb pogi)Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #29489 üzenetére
akkor kezdem érteni, a 22 grammos expolys szűrőnél jobban bevált a kisebb kapacitású reneka. ezen nem vagyok meglepve
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz prandris #29488 üzenetére
szép látvány a gyöngyöző eső, de megtévesztő lehet, leginkább csapolás után a pogi állapotából tudsz következtetni arra, hogy mi történik. vannak rajta lyukak, járatok? ha kiütöd, egyenletesen nedves az egész? stb.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
-
HÁZIGAZDA
válasz prandris #29484 üzenetére
abból is adódhat, például figyelj arra, hogy mielőtt tömörítesz, egyenlő mennyiségű legyen az őrlemény mindenhol. oké, hogy ha például egy kúp alakban van az őrlemény és lenyomod, síkot kapsz, de a közepén értelemszerűen sokkal nagyobb lesz a pogácsa ellenállása. szóval síkba igazított őrleményt tömöríts és ne ferdén.
de sajnos a gépen is sok múlik, drága gépek is tudják egész pocsékul teríteni a vizet, sokat "ámokfutottam" már erről...
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
soldier2
őstag
válasz prandris #29481 üzenetére
Tedd amit Parci mondott. Esetleg csak átmenetileg 1-2 alkalommal próbáld átszitálni az őrleményt (akár egy A4-es lapra, amiből egyenletesen tudod a szűrőbe önteni).
Ez már az Ascasoval van?Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz prandris #29481 üzenetére
picit vedd finomabbra az őrleményt, nem baj, ha nehezen indul. de egyébként valószínűleg a kávé nem olyan friss már. a másik verzió, hogy csatornásodik, akkor gyorsul fel, amikor a víz utat tudott törni magának valahol.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz lagoon79 #29480 üzenetére
kísérletezem még, de fura módon a gyári dupla a jobb, pedig abba tényleg lapvibrátorral megy csak bele a 15 gramm. persze lehet, hogy inkább örülnöm kéne, ha 20 helyett 15 grammból kávézom, az egy szolid 33%-os árcsökkentés havi szinten
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
prandris
tag
A tömörítéssel van a hiba, ha a kávé vékonyan indul meg, de 20-25mp-nél már majdnem csobog?
-
lagoon79
tag
egyetlen egyszer probaltam, aztan szepen eletettem a fiokba. rengeteg kavet nyel el, asszem 23 grammot toltam bele annal a bizonyos probalnal.
egyeb irant ha jol tudom, a melysege es a teljes kart beterito alja miatt szeretik. latvanykonyha, plusz a melyseg miatt konnyebb szebb lefolyast elerni. pl. ezert is jobb a Te 53-as geped, ahol melyebb a szuro.
-
soldier2
őstag
Kisebb a dupla kosár ellenállása (több a lyuk), így többnyire egy picit finomabbra is kell darálni, hogy 30s alatt jöjjön le a dupla adag. Én ki kiserleteztem, hogy hány g kell a szimplába, hogy ne kelljen a darálón állítanom - kényelmes, bár nem mindig ad pptimális eredményt. Bár nálam ritkán készül szimpla
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Z0mbi
senior tag
Sziasztok,
Noob kerdes:
Ugye tok jol mennek a szimplak a fozommel a dupplat azert nem iszom mert kiugrik a szivem tole
Kerdes:
hogy csinalok 2 szimplat egyszerre a duppla kosarral es a duppla kifolyoval? Csak az idot novelni hogy 2x30ml jojjon ki az nem mukodne szerintem. (keseru lenne mint a fene)
kocc -
HÁZIGAZDA
válasz lagoon79 #29475 üzenetére
és neked bevált? közben utánanéztem, tényleg az van, hogy a dupla és a tripla ims szűrőnek is ugyanaz az alja. magyarán a triplába a több kávé csak úgy ad azonos lefolyást, ha durvábbra őrölök. ez milyen hülyeségnek tűnik...
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
And06
aktív tag
vettünk az asszonynak egy ikeás frenchpresst tejet habositani. gondoltam kipróbálom vele a kávét is, de sajna "kávéizü" lett. a mezei kotyogó is több izt hozott ki a kávéból
hogy kell frenchpressel kávét késziteni? olvasgattam pár leirást a neten, de inkább a fórumra hallgatok -
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #29473 üzenetére
még mindig nem értem.. milyen gép? milyen szűrők?
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #29471 üzenetére
mihez adnak 22 grammos szűrőt gyárilag?
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
köszi, akkor keresgélek tovább. bár a négyhez képest már a kettő is istenes (azzal legalábbis van rutinom a silvanón)
amúgy álmomban sem hittem volna és persze három shotból még kár következtetni, de a 14,5 grammot bíró gyári(?) dc szűrővel egyelőre jobb kávékat lövök, mint a 18-20 grammos ims csodalavórral , ráadásul nem is teljesen logikus az ims koncepciója: a 14-18 grammos és a 18-20 grammos szűrőjük is mintha ugyanolyan kialakítású lenne alul. ergo a nagyobbikba durvábbra kell őrölni..
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
srácok, hol kapok valami bevált egy vagy kétlyukú fúvókát a gőzcső végére? a dc-n négy van, szenvedek vele rendesen.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
zolnagy
őstag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #29463 üzenetére
Nézd meg a linkemet. Az konkrétan tariattila gépe, amit fragola csinált. Elfér. Ez alapján csináltam én is. Majdnem mindent lehet kapni hozzá expolygonban, kivéve a lefujató szelepre menő közcsavart (BB M12-1/8")
-
tariattila
veterán
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #29463 üzenetére
elfér!
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz soldier2 #29460 üzenetére
+1
en ajnlottam! a gyumis vonalat en alapvetoen NEM kedvelem, DE EZ meg nekem is nagggyon bejott!
veszek is majd Kalmartol babot itthonra is, kiserletezni, az bizzzztoss!az Eureka daralojarol kinek mi a velemenye? [link] vki hasznal(t) ilyet? (a korzos tesztet olvastam...)
igen, 0650-em (is) van! tudna vki akkor a 0650-hez valo ulka-t es opv-t linkelni? (expolygon) koszi!! (a hozza valo, kaphato tomites se lenne baj! ) (ugyanitt, ha vki Bpi-nek E-s cuccra lenne szuksege, szivesen elhozom, adott esetben JO kaveert, gep nezegetesert, tapizasert hazhoz is viszem! )
es akkor ez azt jelenti, h 1 0650-be nem fer el az ulka+opv???
kivel talalkozom vas a Kave napjan?
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz tariattila #29461 üzenetére
helyes, törjétek csak az utat, én majd akkor lépek be, ha már kinőttétek a gyerekbetegségeit a műtétnek
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
tariattila
veterán
igen! megy! szinte a nulláig lemegy vízhozamban...
érdekes mert régebben volt egy 0625-öm ulkával de nála alig változott valamit a vízhozam...
ez nagyon jó lett! (hiába na, a 0650 a termo high end )
nos akkor fragola több géphez is bevásárolhat ezek szerint alkatrészt
a kisérleti-mill szerepét vállalom! utána mehet a 'tömeggyártás' -
soldier2
őstag
Ügyes bajos dolgaim intézése közben ma a Mester utcában jártam, és mivel valaki itt nem rég ajánlotta (vagy az indexen? Nem tudom) beugrottam a Mester bike+ Coffee Project nevű helyre. Érdekes egy párosítás az biztos. A klausztrofóbiás fórumosok figyelmébe mindenképp merem ajánlani, az egy légtérben lévő bringabolt miatt oriási a hely, de a kávézó rész is tágas. Szendvicseket, bár voltak nem kóstoltam, az espresso viszont nagyon jó volt. Alapvetően gyümölcsös vonal, egy nagyon kellemes pörkölt diós utóízel. Ha valakit nem zavar az új kerékpárguik átható szaga, és a közelben jár, próbálja ki.
Most pedig megnézem Kalmár honlapján, hogy mit kellet volna éreznem .
A kávé El Salvador volt ha jól emlékszem. Egyre több az ilyen fura párosítás (Cut &Coffee, Antiqarium, Mester bike amiket ismerek) de amíg jó a kávé, felőlem jöhet több is.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
weinmaker
őstag
válasz tariattila #29455 üzenetére
Egy ilyen QM 0650 nekem is jöhetne
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
HÁZIGAZDA
válasz tariattila #29455 üzenetére
nyomásprofilozós poti az ulkával is megy?
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
zolnagy
őstag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #29447 üzenetére
[fragola]
Meg most én is. Ha jól emlékszem 0650-d van. Mert ebben jóval kisebb hely van, mint az espresso sprintben, amit lagoon szerelt meg (és amelyik gépet egy kicsit én is birtokoltam ) -
HÁZIGAZDA
válasz peter.szabo #29450 üzenetére
egy osztrák webshop. ha valami spéci dolog kell neked is, kitúrom az emailekből, hogy pontosan honnan.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
adriankoooo
senior tag
3000-ért tamper, holnap-holnapután!
http://www.mindenamibar.com/motta_tamper_weekend_2015_szeptember_26_szeptember_27_4901
Kéne venni, de nekem van kettő. Hátha valakit érdekel.
[ Szerkesztve ]
-
lagoon79
tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #29447 üzenetére
opv-t tettem en is bele, meg manometert (faszan lehetett nyomasprogilozni a gyari potival). pid-et azt nem.
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
probalkoztam visszakeresni, nem sikerult... benazok itt... ki szerelt opv-t qm-be es mik voltak a tapasztalatok? mintha ugyanez a szemely pidelte is vna... v az cs terv volt? koszonom!
Kave napjara ki jon meg? en ott leszek!
-
HÁZIGAZDA
ugye ez 54 mm-es, magyarán még jó, hogy magasabb a szemnek 58-hoz szokottnál. amúgy 21 grammos, a kedvencem. az első shot meg is volt, a gyári dupla 14 grammosához képest itt 18 gramm fölött is bőven volt még hely dagadni. egyenes fal, nincs perem, a kedvencem
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #29438 üzenetére
ha visszajön a gép, majd nekiesek újra, úgy is rég használtam, már hiányzik. addig a dc-t kiismerem jól.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
megjött az ims competizione megaszűrő! na, a PID mellett ez a másik olyan költés a gépre, ami látatlanban is minden fillért megért...
ez itten meg egy csapolás a régi "duplaszűrővel" (középső), a gyári, primkó felsőszűrővel. látszik is a csavar helye, ott finoman meg is ég a kofi mellesleg
és hát ilyen géppel és ilyen kávékkal a kis mikrobarista is elégedett
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Kávé Kálmán
tag
Well, innentől csak a triviálisabb hibákra következtetnék, amiket gondolom már ez előtt kiszűrtél. Felső szűrő likai. Felsőszűrőt más pozícióban visszarakni. Vándorol-e a vízmosás? Üresen ereszteni a vizet és nyomot olvasni. Ha így nem mén, akkor karral intenzíven át is húzni. Nehéz/veszélyes persze szemlélni is és húzni, mert a víz az meleg és fröcsél. Nem kicsit.
Segít a vízterítésen, a hb olvastam róla először egy minitopikban pár évvel ezelőtt, itt asszem Ádám (Lagoon) hozta a köztudatba, az Aeropress papírszűrő. Átnedvesítve a szűrőtartóra helyezve aztán szépen mehet fel a fejre. Duplán jó hatású. 1. Egyszerűen képtelenség, hogy utána is vízmosásos legyen a pogácsa, hacsak nem kukacos kávéd. 2. A felsőszűrőd sokkal ritkábban kell puceválni, amit különösen becsülnek az ántik (csavaros) Pavonikat használók. Környezettudatosok egy AP szűrőt átmosva többször használhatnak. Ez persze csak tüneti kezelés, de az eredmény szempontjából, úgy gondolom, tökéletes.
Nem erre a problémára megoldás, de lehet, h vkinek újat mondok. A szűrőtartót akkor érdemes zárni a fejbe, amikor a dugattyú/kar abban a pozícióban van emelés közben (vhol vízszinteshez képest 30-40 fokos szögben), mielőtt a víz útja szabaddá válik. Az emelkedő dugattyú ugyanis vákumot okoz, és a rázárt szűrőtartóban frankón megemelheti/zilálhatja a pogácsát. Ezek Frans videói közt (transzparens szűrők) nagyon jól követhetők. Frans Goddijn-ra kell keresni. A vimeo-n és a youtube-on is ott van.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #29436 üzenetére
csak az előző kommenten belül off
sajnos ezen rég túl vagyok, szintén be van jelölve fixen ez a pont, ráadásul síri csendet követelek mindig és hallgatom is a vizet, hogy szuper finoman legyen a pogira engedve. arra sajnos nem emlékszem, hogy pont 3 vagy 9 óránál volt-e, amint visszaszerzem fatertől a gépet, kipróbálom. talán amúgy a bojler felé inkább.
ja, amúgy a múltkori érvháborún még gondolkodtam, és persze egy lényeges dologgal nem számoltam, amikor a pavoni "kis" fejtömegéről írtam, miszerint ő forró vizet kap a csapolás alatt utánpótlásul, nem hideget... magyarán nem is kell neki annyi vas, nincs annyi mindent korrigálni
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Kávé Kálmán
tag
"nem tudom, hogy miért, talán kalmár jobban beleásta magát, de a kedvenc pavonim mindig egy szép nagy mosott krátert csinál a kávépogácsára, mindig ugyanott."
A karos az off topik Parci :-)?
Hol van az ugyanott? A kar vagy a bojler felé? Remélem, nem 3 vagy 9 óránál. Próbáld a kart abban a pozícióban, amikor épp eléri a dugattyú a beeresztőjáratot sokkal lassabban mozgatni. Ilyenkor inkább lassan csordogálva telik meg a dugattyú alatti tér vízzel és nem egy "nagynyomású" sugár csapja telibe egy bizonyos ponton a felsőszűrőt. Szerintem ez lehet a gebasz.
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #29433 üzenetére
egészen biztos voltam a hasonló reakcióban.. csak tudnám, hogy miért
a gép épp elég ultimáté, de attól még gondoltam beszámolok a tapasztalatokról (vagy egy fórumon ezt inkább ne?), pláne, hogy kicsit megkövethetem az e61-et. a felsőszűrőt tekintve az jobb. a gép egészét tekintve meg nem, bár a gyári termosztátos állapotában azért a dc is szépen lengedezett fragola mérései szerint. PID-del nyilván rajzszög.
attól meg, hogy valamit kritizálok, nem felejtettem el kávét készíteni, köszönöm az atyáskodást. elég sok gép ment át a kezeim között, látom a különbségeket, tényleg miért kell minden egyes alkalommal hülyének nézni, ha valamit szóvá teszek? a gépet ettől még nem szeretem kevésbé, viszont meglep, hogy amikor közismert egy ötven éves és jól működő megoldás, akkor egy tapasztalt mérnöki gárda csinál még tíz éve is rosszabbat egy drágább gépbe.
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
weinmaker
őstag
Ha valakit izgatna egy E61-es HX -es gép az nyugodtan keressen, mivel eladó a 2elle Eletta kávégépem, ami egy az egyben Bezzera Giulia csak átcímkézve.
Itt a gyári oldal: [link]
A Bezzera modell: [link]Árat privátban
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
HÁZIGAZDA
na, még némi tapasztalat (bocsánat, "állandó ámokfutás"): a vízterítést az e61-nél (és egyébként a pavoninál, bár ott van más gond*) nem lehet jobban megoldani, a dalla cortének sem sikerült. nem értem, hogy ha van egy frankó, bejáratott módszer, akkor miért kell valami primkóbb másikat csinálni. az e61-nél ugye nincs csavar, a kartömítés tartja a felsőszűrőt, ami sík felületű. pont, ennyi, semmi mágia.
ehhez képest a dalla corténél van csavar, ami nincs is teljesen síkban a felsőszűrővel, ami szintén nem teljesen sík felületű, ráadásul nem hálós dupla, hanem egy sima kilyuggatott lemez (könnyen vízkövesedik, zsírosodik).
ami ezek fényében meglepő, hogy ennek ellenére nincs csatornásodás semmi , de ötször annyit kell takarítani és hogy nem használ az e61-hez képest a változtatás, az tuti. ja, és persze a dc pro gépekhez egy komolyabb felsőszűrőt csinálnak (hálós, dupla, síkabb), ezt viszont képtelenség beszerezni. az IMS felsőszűrő, mert az megjött közben, pedig egy rakás sz.r, állati pipa vagyok az IMS-re, lehet, hogy ki is verem majd a balhét. konkrétan 1 mm-rel elkalibrálták, nem is illeszkedik pontosan, ilyet még a 200 ft-os expolys utángyártott izék sem csinálnak.
* nem tudom, hogy miért, talán kalmár jobban beleásta magát, de a kedvenc pavonim mindig egy szép nagy mosott krátert csinál a kávépogácsára, mindig ugyanott.
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
soldier2
őstag
válasz ronin s8 #29427 üzenetére
Legalább darált Mikor én kaptam a vaniliás/mogyorós szemest (azt tudták, hogy nekem csak szemest LOL) szedhettem szét a darálót, olyan vanília szaga volt mindennek.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vzeb
újonc
Sziasztok!
Más fórumokon egy ideje hirdetek egy La San Marco SM 90-es, automata ipari kávédarálót. Felújítandóként hirdettem, mert azt tapasztaltam, hogy nem mindig darálja le rendesen a kávét, és előfordul, hogy bent maradnak egész babok a torkában, illetve nagyobb törmelékek is az adagolóba kerülnek. Most kiderítettem, hogy mégiscsak tökéletesen működik, de tudatlanságomban nem járó motorral állítottam az őrlési finomságot, ezért a kés alá szorultak a kávébabok. Szétszedtem, kiporszívóztam, majd járó motornál állítottam be. Most már nagyon finomra darál, simán befullad tőle a kávéfőző… Úgy tűnik, bőven van még tartalék is a késekben, de ha valaki cserélni akarja, kifejezetten olcsó (3700 Ft).
A babtartály nem eredeti (4700 Ft – ha egyáltalán szükséges otthoni környezetben), hiányoznak a gumi talpacskák (200 Ft / db), az adagoló plexijén van egy repedés, a festése nem kopott, de csúnya színre festették. Az adagóló szépen teszi a dolgát, a motor egészségesen jár. Az Expolygonnál minden alkatrész kapható hozzá, és semmi sincs horror áron.
Eredetileg azt terveztem, hogy rendbe rakatom, homokfúvással eltávolíttatom a festést, és újrafestés helyett felpolíroztatom az alumínium készülékházat, így elég szépen mutatott volna. A polírozás ötletét innen vettem: http://www.kaffee-netz.de/threads/bilder-la-san-marco-sm90-restauriert-und-poliert.56047/
Egyedül a háziasszonnyal nem számoltam, aki nem engedi be a konyhájába (tény, hogy alig fér el). Feladtam a harcot, ezért kénytelen vagyok eladni a darálót.
Maga a La San Marco SM 90 egy nagyon komoly, elképesztően masszív ipari daráló, tank-szerű megépítettséggel, 64 mm-es késekkel. Nem tudom, minőségben hol áll mondjuk egy Mazzerhoz képest, de a hozzáértők nagyon jónak tartják. A gyakorlatilag azonos utódmodell 200 ezer forint.
A következő adatokat találtam róla:
Dimensions: 21cm (W) x 31.2cm (D) x 54.5cm (H)
Grinding Capacity: 6.6 kg/hour
Power Requirements: 350 watts / 220 volts
Burr Set: 64 mmMomentary delay on/off switch.
Thermal protection for motor comes with reset switch.
Bean hopper (bell) 1 kg.
Adjustable dose 6-9 grams.Én 25 ezer forintért vettem egy hónapja a Varerán. Nem akarok keresni rajta, de veszíteni se, ezért ugyanennyit szeretnék kapni érte. Jó állapotúként hirdetett, eredeti babtartályos, de felújítatlan és általában késcserére szoruló példányokat 40-60 ezer forint között láttam a neten.
A készülék Budapesten megtekinthető, átvehető. Postázni is tudom, de nem szeretnék zsákbamacskát árulni, ezért a személyes átvételt javaslom.
Üdv:
András
/dl/upc/2015-09/24/571825_fmdrgorc7rrqoaiw_dbd7_4_big.jpg
/dl/upc/2015-09/24/571825_h83tdzc7g1jkp5vi_dbd7_3_big.jpg
/dl/upc/2015-09/24/571825_zd962wf7eybdckob_dbd7_2_big.jpg
/dl/upc/2015-09/24/571825_jimjeldjtuedijow_dbd7_1_big.jpg -
zolnagy
őstag
válasz t-bali3 #29419 üzenetére
Mindkettőt csinálhatod, de gyakorlatban egyszerűbb benyomni a gőzgombot sztem.
A kettő kombinációja meg az, ha hasznosítod a pid alarm kimenetét, és azzal állítod a gőzölési hőt a termo helyett. Ehhez viszont barkácsolni kell még pluszban és vagy egy ac-ac ssr kell pluszban, vagy egy dc (5-12v) trafo. -
t-bali3
senior tag
Mint PID-hez hozzá nem értő valaki le tudná írni hogyan kell altalanossagban kezelni?
Illetve, ha habositani akarok akkor a PIDen kell emelnem a hőmérsékletet vagy csak simán használható a gőz gomb?
-
debsa
csendes tag
hello!
pedig a habkészítés nem atom fizika...
hány fokos a gőz?
hány lyuk van a gőzcsövön?
merre állnak?
milyen kicsi gőzkarnyitásnál van levegőbehúzás az örvénynél?
meddig viszel be levegőt azaz milyen hőfokig?
meddig hagyod állni, mielőtt kipörgeted, öntöd?
mi a baj a habbal? túl levegős, vagy nem lehet kipörgetni?tolj egy vidit és megpróbálom elemezni, vagy megmondani hogy mit vegyél fel hogy lássak mindent.
szivesen segítek
Debreceni Sanyi
-
dozó
tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #29411 üzenetére
Csak meleg tejet tudok vele csinálni, de mint írtam ez lehet felhasználói hiba, szerintem hő stabilabb gép, mint az utódok, GC Pellini Superioare kávéval csődöt mondott, GBPM finomat készített belőle, szerintem egyszerűen csak jobb kávét készít, de szerintem hamarosan rá fogsz jönni.
-
debsa
csendes tag
Sziasztok kvfanok!
ahogy látom és olvasgatom az utolsó hozzászólásokat, van jó pár fanatikus köztetek is.
esetleg építetett már vki közületek dual boylert?
én erre adtam a fejem. szeretném kontroll alatt tartani a csapolást.sestos pid bekötéshez tud vki tanácsot adni? (nc-no-com)-ra mit kötök? kontroll lámpát?
azt szeretném, hogy a pid egyrészről vezérelje a kv kazán fűtését, vmint, ha a kazán fűtést kér, akkor nyisson egy tűszelepet a hőcserélő körén, és ezt a melegebb vizet engedje a fejről visszatérő helyett/mellett.
a hőcserélőt azért gondoltam alapból kiiktatni az egyenletből, hogy ne tudja túlfűteni a kv boylert
előre várom az építő jellegű tanácsokat.
üdv
Debreceni Sanyi
-
dozó
tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #29407 üzenetére
-
zolnagy
őstag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #29407 üzenetére
A vallatásról kérünk majd visszajelzést.
@dozó, az a pid elhelyezés engem is érdekel. Megosztod a képet?
-
mester6
tag
válasz fragola.6035 #29406 üzenetére
Sajnos én nem tudtam megoldani mint Te, hogy közvetlenül a vizet mérje,-pedig az jobb lett volna- így a bojler tetején lévő M4-es furatba csavartam be a hőérzékelőt.
Itt látszik is valamennyire:
(A fölösleges hőátadó pasztát már letöröltem.)[ Szerkesztve ]
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
és Te, h oldottad meg? h néz ki a végeredmény? nekem is SESTOS lesz a PID, pont ezért, mert többen dicsérték, h jobb, elvileg pontosabb... PT100 as hőelemet rendeltem hozzá
mester6: köszönöm a részletes választ! nekem is kinn lesz dobozban... és a konyhapult meg nem a konyhában lesz, hanem a nappaliban! mondjuk kell is a hely! a GC, GBPM (egy ideig szinkronvallatni fogom őket! ) QM0650, LPEP, Mazzer SJ! és még kell hagyni helyet pörkölőnek is majd!
és Classichoz képest, cs pozitívumok? (szubjektív is érdekel! most vagyok/vagyunk benne egy GBPM pidelésében! matt fekete lett ez is! )[ Szerkesztve ]
-
mester6
tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #29400 üzenetére
Csak szubjektív dolgok vannak bennem.
Mindhárom gép szuper. Csak jót tudnék mondani, de azokat meg mindenhol lehet olvasni. Szóval nekem ezek szuper gépek, de csak 3 fér el az asztalon. A Primo az maga a gyönyörűség! Szeretem a PID-et, de nem szerettem volna a "szobor szépségét" elcsúfítani. SID amikor felszerelt egy Primora egy PID-et , szomorúan állapította meg, hogy nem illik oda.A szobor megnevezést is tőle vettem kölcsön. Hanolfe a PID-et egy külön dobozba szerelte az nagyon tetszett, de ahhoz nem volt kedvem. A konyhaasztal már így is olyan mint egy kisvasúti terepasztal. -
-
mester6
tag
Egy napja van meg a Sestos ezért csak a nagyobb dolgokat érzéklem:
A Sestos tud K tipusú thermocouplernél is tizedes pontosságot. Az At funkciót kétszer is megismételtem, profi megközelítést adott, a tuning közben pontosan kiírja, hogy milyen finom energiacsomagokkal közelíti a célt. Lehet 100 %, de 1% is szükség szerint. Öröm nézni, ahogy ígyekszik a lengést "lecsengetni".
A Rex C100 csak Pt 100 hőérzékelővel tud tizedes pontosságot. Kb 4 féle Rex C100 volt a kezemben, nagyon eltérő minőségű kivitelben. Volt olyan ami csak K tipusú érzékelőt fogadott, vagyis a programba be sem engedett lépni. Most egy Rex C100-at, egy Sestost és egy Unicont Nivelco-t használok. Azért mindegyik teszi a dolgát!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Babyliss AirStyle meleglevegős hajformázó szett új6hó jótállás!
- Tymo Ring kerámia hajsimító fésű új 6hó jótállás!
- DJI Air 2s FMC RC (Fly More Combo) drón - kijelzős távirányítóval
- DJI Mavic 2 Pro Fly More Combo FMC drón - 1" Hasselblad kamerával (2 akkuval)
- Corength dönthető pad + 20kg-os súlyzókészlet + 2x5kg tárcsa + francia rúd
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest