-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sinisi
senior tag
-
Sinisi
senior tag
-
Sinisi
senior tag
válasz soldier2 #41179 üzenetére
Ok. a pörkölési idő kiválasztásában ez nagy segítségemre lesz!
A kis adagokban porciózást, hogy csinálod? pl. 1000gr-t négyfelé osztod és vákkuumcsomagológéppel a három részt lezárod?
Meg van pidelve a gép! (eddig az arabicáknál 90-96°C próbálkoztam), a cremára vonatkozóan is hallottam már
olyat, hogy fehéres-vöröses a jó mert ha szimplán barnásvörös akkor "megégeti" a hőfok.Malátabár: AVX-nél ugyan akciós de nincs készleten..
Ennek (és a akkor a többinek) a pörkölését is ezek szerint magad végzed? mármint gondolom nem lehet kérni a formalmazótól, hogy milyenre kérem ha már egyszer szerepel a pörkölés dátuma a leírásnál.A gyári szűrőjével próbálkoztam a szimplával 1-2 főzet erejéig, ezután letettem ennek az eröltetéséről, és addig amíg nem volt darálóm fokásnyomozós szűrővel ügyeskedtem (latinnegyed általi darálmányból, amiről minősítés helyett annyit írnék, hogy szintén 1-2 főzet után átkerült a kotyogósba , amivel jobb eredmény született... )
Igen a grammokkal is volt egy-két köröm. (fentebb írttam, hogy próbálkozásom kiterjedt volna a 3személyes IMS-re is, pont emiatt ((ha a méretek egyeztek volna)). 18gr éppen már nem(felragad a felső szűrőre) így eddig inkább a 16-17gr-al volt megoldható a mutatvány a 2 személyes IMS szűrővel.
Ezt úgy értsem : "Dupla szűrőbe 16-18g kávé, és hadd szóljon. kávé/ital arány legyen 1:2-1:3 közt (g-ra mérve, nem ml-ben), és nagy baj nem lehet." , hogy ha 17 gr kávét tamperelek bele a szűrőbe akkor 34ml-ert csapoljak (2x) a poharakba?
-
Bazsee71
őstag
válasz Sinisi #41191 üzenetére
Folyamatosan untattam itt a jónépet a fejleményekkel, a következő hozzászólásaimat olvasd át, kronológiai sorrendben: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
Ha jól emlékszem, én is így kezdtem, hogy áhh, az elején nem mélyedek bele ennyire. Na ez volt februárban, márciusban pedig már próbálkoztam a pörköléssel. Persze komoly tényező volt, hogy volt otthon elfekvőben egy popcorn készítő, és helyben van szuper zöld kávé forrás.
Most a Roastuino - Fluid Bed Roaster építésébe kezdtem bele (erdélyi, magyar srácok projektje), apróbb módosításokkal, dobozolt, praktikus kivitelben. Talán nyár végére lesz belőle valami. Leszögezem, hogy édesapám nélkül a popcorn pörkölő átépítése sem ment volna, és ez a projekt is az ő tudásán alapszik, én nem értek az elektronikához.
-
paljoc
tag
Az a vicc, hogy ugye itthon hárman kávézunk, a nagyobbik gyerek is már szokja a világosabb, gyümisebb SO vonalat meg a feleségem is, sőt, néha már elismerően csettintenek is hogy na ez de jó gyümis volt. Aztán néha kerül az őrlőbe /pontosabban az egyikben mindig ilyen van, csak nem mindig abból kapnak :-)/ egy kis sötétebb GetUp meg Choco vagy ezek elegye, a maradékok. Na akkor mindig kipattan mindkettőnek a szeme, hogy na ez most bitang jó volt, de 10-ből 10X megjegyzik! :-) Amúgy én is a lightosabb verziót szeretem, de van akinek meg még ez is világos, amit most iszol, minden egyes alkalommal megkérdi, hogy nincs valami ennél is klasszikabb!? :-)
-
Sinisi
senior tag
válasz Bazsee71 #41178 üzenetére
Akkor ezek szerint ez beválós dolog. Bár nem hiszem, hogy nálam ez a szint következik de ráolvasnék a témára, főleg ha átalakítós a dolog. Kapok egy linket ami alapján megoldottad? Mi alapján döntöd el, hogy mennyi a max mennyiség amit egyszerre lepörköl? Szemezgettem korábban pörkölőkkel, csakhogy mit kóstálnak, de az áruk khm... számomra borsos...
-
Sinisi
senior tag
válasz fragola.6035 #41177 üzenetére
Infógyüjtési, illetve egyeztetési "körúton" vagyok, hogy kiszűrjem a problémás tényezőt ami miatt nem ok még a dolog... azon már túlvagyunk, hogy a gépeket kiküszöböljük mint lehetséges hibaforrás. A szerelő (aki pidelte a gépet, és ellenőrizte a nyomást, pumpa vízhozamát...) a saját szemem láttára, a hozott kávéjából olyan patent csapolást "mutatott be" amit ha nem látok akkor még azt hinném, hogy a hiba az én készülékim valamelyikében leledzik. Utólagos kérdésemre, hogy milyen kávét használt azt a választ kaptam, hogy egy szimpla 1€ németet. Mondtam neki, hogy mások által is ajánlott konkrét boltból rendeltem azokat amiket eddig kipróbáltam. Amire azt modta, hogy azoknak teljesen rendben kell lenniük... nos nem kukacoskodásként de az aromazáró szelep nem szuperált egyiken sem megfelelően... emellett nem volt feltüntetve a pörkölési idő sem... telefonos megkeresésre konkértum helyett az a válasz jött, ogy frissek... A rendelési tételek között egy háromszemélyes szűrő is szerepelt(pont azért, hogy ne kelljen vacakolnom azzal, hogy a felsőszűrőhöz hozzá ér-e a pogácsa), úgy, hogy mivel csak röfi fejem volt, rendeltem hozzá egy kart és egy kettős kifolyót. Kifejezetten kértem, hogy nézze meg, hogy összepasszol-e a szűrőkosár a karral, azaz, hogy felmegy-e a gépre (vártam is rá majd 3 hetet mert meg kellett rendelnie) és mielőtt feladta címre a csomagom még egyeztettem vele, hogy biztos passzolnak-e a részelemek. Nála passzoltak, nálam nem. Nem lehetett felcsavarni a feljet (pár mm-vel nagyobb volt a kar öblénél). Az ördög nem aludt. Bár bíztam abban, hogy rendben lesz minden de biztonságképp rendeltem abban a körben egy 2 személyes IMS-t is... amiben hiba nincs! (tudta hogy egy GC-hez lesznek a dolgok)... Ezzel azt akarom megerősíteni, hogy infókat gyüjtök, hogy a továbbiakban minél több tényezőt ki tudjak zárni, és ne nehezítsem meg a véget nem érő gyakorlás útját olyan infókkal, amelyek esetleg mítoszok amiket korábban gyűjtöttem be és a gyakorlat mást igazolt... Ezért az érdeklődés, többek között a blendek és a pörkölés iránt...
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Keresztapper #41186 üzenetére
3 hete voltam náluk, akkor sajnos nem volt, hoztam volna, de szerencsére nincsenek messze. Nekem a Djimmah a világos pörköléssel való próbálkozás miatt rossz emlék, de erről nem a kávé tehet, majd még próbálkozok vele.
Itt találtam ajánlást kezdő kávéra pörköléshez: a kolumbiait, a guatemalait, és a costa ricait javasolják. Eddig ugye az elsőhöz volt szerencsém, és csak ajánlani tudom kezdő próbálkozáshoz.
-
Keresztapper
senior tag
válasz Bazsee71 #41165 üzenetére
Van nekik Guatemala, és ha jól emlékszem, éppen bevezető áron (4,4 EUR + ÁFA) adják. Szóval eléggé megérős.
De nekem még mindig a Djimmah a stabil kedvencem, mert pörköléstől függően egészen színes és széles pektrumon mozog az íze. Igaz, a babok kicsik, és nem olyan mutatósak, mint mondjuk egy kubai.
[ Szerkesztve ]
http://palscoffeetech.com/
-
HÁZIGAZDA
most tényleg elmagyarázod nekem, hogy mit ittam?
kifejezetten szép savai voltak, nem egészen értem, hogy miért jobb egy 120. buta csokis cucc, mint egy különleges csokis, aminek pazar savai vannak. és semmi köze nem volt anno sem a gyümölcsös kávékhoz, nulla fanyarsága volt, egy természetesen édes, csokis ÉS szép savakkal bíró kávé volt. most szénbánya. ahhoz képest egyébként zseniális, ha nem tudnám, hogy milyen volt előtte, nem rínék.
de a megoldás nem a sírás és mások győzködése, hanem egy saját házipörkölő és paljoctól alapanyag kunyerálás. aztán majd beállítom magamnak.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Tonyo
őstag
válasz bajnokpityu #41151 üzenetére
Viszont lenne vevod a ranciluora
-
soldier2
őstag
Savas nem volt, de voltak savai. Valahol a mostani CM és a Spicy közt. De szerintem is jó így, egy finom csokis kávé, és kalap. A neve alapján először, még a legelején csalódtam benne, mert nem volt Csoki Madness, aztán megszerettem azt a vonalat, majd változott a kávé, azóta inkább Spicy, ha Paljoc blend (de inkább SO). Akinek nem tetszik, rendel mást. Az Indián Choco sem rossz, ideje lenne kipróbálnom otthon is.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
bl4ze
veterán
Parci: CM sosem volt "savas" kávé, azt ne keress benne. Az egy klasszik talján vonalat hozó cucc, jó úgy ahogy van, szerintem. Ha savas kávét keresel, kérj mást peldzsoktól
.:. bl4ze .:.
-
bajnokpityu
félisten
válasz soldier2 #41179 üzenetére
tegnap olyan KVt ittam, és élveztem, ami még meleg volt a pörkölés után. Igen jobb, miután elhül,de most nem volt türelmem.
kicsit széndioxidosabb az első napon, de ennyi. és én pl szeretem az ilyen bubisabb KVt. sőt, ha nem zacskózod be, akkor eleve 1 hét után odalesz az aroma nagyja.
5 nappal igy még nincs gond, és általában 5 nap alatt elfogy a 250g.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz fragola.6035 #41173 üzenetére
Azt hiszem arra írtad legutóbb, hogy "takarmánykávé"
Sinsi: nem olyan régen volt róla szó, de a teljesen friss pörkölés nem jó, 4-5 nap minimum amikor a maximumot hozzá, de ez lehet 7-10 nap is, kávétól függően. Én inkább a világosabb porkolésű kávékat szeretem, most épp Casino Mocca van csapra verve, két hetes, és mondhatni tökéletes. Bontás után viszont 3-4 bappal már érezhető volt a különbség, ezért kis adagokra porciózom. Klasszikusabb kávéknál, amiket te is kértél elég a 250g-os zacsiban hagyni. Ha van pid a gépen, akkor hagyd a francba a robusztás blendeket, és próbáld ki a Monsooned Malabart. Full csoki (még világosra pörkölve is) és annyi crema (ha már ennyire fontos) hogy csak győzd kivárni, míg kávé is lesz alatta . 250g-al nagyot nem buksz, elfogy pikk pakk, ha nem jön be rendelhetsz robusztás blendet. De az, hogy kezdőknek csak robusztás kávé való, az nem igaz. Mikor a Malabart próbáltam nem volt jó a darálóm, minden más kávé spriccelt, nem volt jó az eredmény, a Malabar ott is szépen jött, elég nehezen elrontható. Nem tudom miért vagyok ennyire egyedül a Malabar ajánlással, pár hete annyian zengtek "odákat" róla, hogy én is kipróbáltam, pedig nem vagyok az a csokibomba hívő.
Én anno sokat szívtam a szimplákkal, kíméld meg magad ettől az elménytől. Dupla szűrőbe 16-18g kávé, és hadd szóljon. kávé/ital arány legyen 1:2-1:3 közt (g-ra mérve, nem ml-ben), és nagy baj nem lehet.P.S. Csavar megszrorítás, központosság beállítása után a második zacskó Casino Mocca kávét bontottam tegnap, és semmi spriccelés. Ilyen jó nem volt ez a daráló soha. Öröm, boldogság ☺ (azért a nyomorult csavarokat megszoríthatták volna jobban)
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz Sinisi #41170 üzenetére
Innen a fórumról jött az ötlet. Átalakítás előtt 3-4 perc alatt lepörkölt egy adagot, de olyan is lett. Teljesítmény-szabályzóval 10-12 perc körül van egy kör, 85g nyersből átlagosan 72g az eredmény, ami ~4 dupla. Jó móka, de már készül a nagy testvér, mert munkahelyen is inkább sajátot fogyasztanék.
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz fragola.6035 #41173 üzenetére
Blendet még nem próbáltam, de dicsérték nagyon mindkettő konkrét kvt.
-
Surda-
őstag
-
Sinisi
senior tag
válasz soldier2 #41171 üzenetére
Igen, az avx-el már szemezgettem de mivel nincs a kínálatukban csak 1-2 blend ezért elvetettem az ötletet. De kezdek elbizonytalanodni... mert az az irány kezd kirajzolódni, hogy a pörkölés nagyon lényegi elem! Az avx-nél nem tudom, hogy láttam-e olyat ami nagyon friss pörkölésű, bár ha figyelgetem a honlapot akkor biztosan lesz olyan ami egy-két napos lesz.
-
soldier2
őstag
válasz Sinisi #41166 üzenetére
Nálam kávé rendelésnél az alap, hogy ha lehet, ne a Magyar Postát gazdagítsam, ezért többnyire helyi pörkolőktől veszek, akik Budapesten ingyen szállítanak. Te szegeden laksz, miért nem nézed meg az AVX ([link] ajánlatát. Én továbbra sem ajánlom a robusztás blendeket, egy friss arabica olyan cremát ad, aminél jobb nem kell. A Malabar meg szinte tiszta crema. Ha a zacskó nem bontott eláll a kávé több mint 2 hetet is jól, de amint megbontottad, már gyorsan öregszik ( ezért jó porciózni az elején Max 250g-os adagokba). De persze kisérletezhetsz amivel akarsz, eredményt úgy is a gyakorlás hoz.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Sinisi
senior tag
válasz Bazsee71 #41169 üzenetére
Láttam olyan kv teszteket amelyeknél kb. semmi crema sem volt és mégis jó értékelést kapott. Valójában az íz az elsődleges de egyelőre a crema valamiért megbabonáz amolyan hab a tortán, látványelem mint kellékként tekintek rá, ami gondolom a tapasztalatszerzés alapján majd változhat. Popcornkészítő mint pörkölő ötletes! mennyi ideig megy míg végez?gondolom nem sokkal több mint egy-két duplára elég mennyiség megy bele egyszerre.
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz Sinisi #41164 üzenetére
Igen, azt látom, hogy rámfér az irodalmazás. Nem szeretném leírni az Arabicát. Azért is kezdtem tisztán azzal a próbálkozásomat mert csupa jót olvastam róla, de egyelőre valami hiba van a képletben. Lehet, hogy rendelek egy friss pörkölésű tiszta Arabicat is bár ha a pörkölés kulcsfontosságú akkor nem lesz sok időm kiélvezni a tényleg jó ízeket és a megfelelő cremat.
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz gubabela #41161 üzenetére
Így már tisztul a kép! Tehát a friss pörkölés kulcsfontosságú, azért így már más a képlet... mert ha azt vehetem alapul, hogy a 2 hetes (ezt az adatot olvastam) pörkölés után már nem az igazi, akkor az jelentősen befolyásolja a crema képződését.. ilyen gyorsan nem iszom a kv-t, akkor közelítem meg ezt az időtartamot ha ha 250gr-t veszek egyszerre és a szállítás napján a pörkölés 1-2 napos, de erre nem látok sok esélyt... szóval mennyire lehet a jó crema kapásához idős a pörkölés?
-
Bazsee71
őstag
válasz Sinisi #41157 üzenetére
Ne írd le az Arabicát, lehet idővel csak az kerül majd a gépedbe. Ha jó és friss a pörkölés, akkor olyan krémet kapsz, ami könnyedén megtartja a cukrot. gubabela által linkelt oldalt is érdemes olvasgatni, többek között. A kávé minőségét pedig nem érdemes a crema mennyiségében mérni.
És ha már kávé...legutóbbi zöld vásárlásom a Columbia Ace National Winner/ Cundinamarca fajtára esett a Brandonál, és elkezdtem sötétebbre pörkölni. Popcorn pörkölővel nehéz belőni, de City+ és Full City környékén lehet a legutóbbi adag. Gyenge az eszköz, hiányos a tudásom, de a kávé valami fantasztikus. Már zöldként is gyönyörű, méretes, egyforma, hibátlan szemek. Első reccsenés ilyen határozott, hangos még egyik kávénál sem volt. Ha lesz guatemalai kávéjuk, feltétlen kipróbálom azt is.
A kezdeti nagy lelkesedéssel próbáltam világosra pörkölni eszpresszóhoz, de csak folyamatos csalódást eredményezett, nagyon nem ízlett. Ezzel a kávéval kezdtem sötétebbre pörkölni, és nagyon bejön. Párom nem kávézik, de most reggelente ragaszkodik az adagjához, ennél nagyobb sikerélmény nem kell. Lehet amit filternél kedvelek, espressoban nem jön be, de ez majd kiderül, még messze vagyok a céltól.
-
Sinisi
senior tag
válasz verti1 #41162 üzenetére
Nem tudom lehet, hogy igazad van. Én a tapasztalatom alapján (túl finom őrlemény, víztartályba visszafolyó víz jelensége) kezdtem keresni és a linkelt anyagban találtam rá meg a választ ami valóban nem teljes körű és bár az általad írt tisztítást veszi fővonalként nekem úgy tűnik, hogy a hozott kérdésre is benne van a válasz...
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #41149 üzenetére
na ez az, hogy csokis kávénak is lehetnek tök szép savai, a choco régen ilyen volt. most csak csokis, olyanból viszont van rengeteg. én sajnálom, azért a régi formájában is ízlett a kezdőbb arcoknak is. a gyümölcsös vonal teljesen más tészta.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
verti1
tag
Na ez pont nem az...ez a három járatú szelep és annak tisztítása. Ez a szelep akkor engedi el a nyomást a kávé pogi fölött amikor a szivattyút lekapcsolod, tulajdonképen egy kényelmi funkció, egyből leveheted a kart anélkül, hogy a benrekedt nyomás szét fröcskölné a zaccot. Amit kérdezett a kolléga ott jó esetbe az OPV dolgozik ami egy állítható nyomás szabályzó szelep. Ez adott nyomáson a pumpa többlet nyomását vissza vezeti a tartályba. Másik esetben a biztonsági szelep dolgozik és az engedi vissza a nyomást a tartályba, mert a kávén keresztül nem tud távozni. A harmadik eset, mint a régi krups-om és az eldugult nyomásfokozós kar amikor befulladt, tolt a pumpa amit tudott, majd elhalkult és amikor a szelepet vissza fordítottad akkor elengedte a nyomást. De biztos van még egy-két műszaki megoldás. A lényeg ha túl finom az örlemény akkor befullad a gép.
-
gubabela
senior tag
válasz Sinisi #41157 üzenetére
Ez nem így működik. Ha kellően friss a kávèd ès mindent jól csinálsz, akkor lesz crema is, függetlenül a kávè fajtájától. Az igaz azomban, hogy a robusta szemekben pörkölès után több szèn dioxid marad meg ami a crema kèpződès egyik fontos eleme. Kis olvasnivaló.
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
"Az OPV (over pressure valve) a túlnyomás szelep, ha a rendszerben a nyomás egy bizonyos érték felé nő, kinyit és visszairányítja a vizet a víztartályba. "
Ilyen túlnyomást tud előidézni az általad hozott példa
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
Azt nem tudom, hogy mi az arány amit nézni kell. Mármint azt olvastam, hogy a 80/20 vagy 10-es Arabica/Robusta arány a megfelelő. De ajánlásként egy 80/30 és egy 80/40-es kávét kaptam amiből jó cremat lehet kihozni... Arról nem is beszélve, hogy több olyan blend is van aminél fordított az arány a Robusta javára, és gondolom ezeknél nem lesz extra nagy hab, tehát csak van egy pont aminél már nem számít a Robusta mennyisége a crema javára. Sőt azt is el tudom képzelni (bár erről nincs infóm), hogy a tiszta Robustával ugyan olyan nehéz bánni mint a tiszta Arabicával.
[ Szerkesztve ]
-
mufi
senior tag
Az létezik, hogy a kávé olyan finomra van őrölve, hogy nem tudja a gép átpréselni rajta a vizet és nem folyik ki a kifolyón? Ha igen, olyankor mi történik?
https://www.instagram.com/the_parfumeour/profilecard/?igsh=MXVibW0wb29vb2x6ZQ==
-
Sinisi
senior tag
Igen, az ingyenes szállítási feltételhez szükséges ár verhetetlen, és ha jól értettem az oldalon írottak alapján csak friss pörkölésűt küldenek. Nekem is az a gyanúm, hogy a 100% arabica kezdésnek túl nagy falat volt. Valóban a hőfokkal való babrálásra egy-egy főzet egész jól adta ki magát. De 250gr-ból beállítani a hőfokot és a darálmány finomságát nem jött össze .
-
rallypix
csendes tag
válasz fragola.6035 #41128 üzenetére
A QM0650 és a Gaggia Baby helyett mennyire lenne ez jó választás szerintetek?
-
Sinisi
senior tag
Azt is olvastam, hogy a pörkölés szerves része egy jó presso elkészítésének. "Minél erősebb" a pörkölés annál jobb pressot lehet legyártani. Azaz 3 pörkölési fokozatról olvastam a Bécsi, Francia és az Olasz. Az utóbbi kettőt ajánlják a presszókhoz de ezeknek a legmagasabb a savas vonaluk, amit a gyomrom nem részesít előnyben, de gondolom nem lehet megalkudni. Valamit valamiért...szóval ha már savas legyen patent a crema.
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
Köszönöm az ajánlásokat! Szegedi vagyok, de valóban a Danettitől rendeltem a főzőhöz ezt-azt és akkor már a kávékból is hozzáraktam a listához. A crema valóban nem jött össze rendesen, a választottakból, ezek szerint mellé nyúltam . Ezért is kezdtem el olvasni és érdeklődni a "problémám" után, és egy sokkal gyengébb minőségű kvból olyan cremát nyomott a gép, hogy azon kívül, hogy csak nagyot néztem igazolni láttam, hogy a 100% arabica számomra nem a legjobb választás a kitűzött cél irányába...
[ Szerkesztve ]
-
bajnokpityu
félisten
válasz fragola.6035 #41128 üzenetére
csorog a nyálam, de rancilio 20perc alatt felfűt, kérdés, hogy ami KVt iszok, abban lenne-e hozzá képest elég előrelépés. Tudod, én sziruposan szeretem, hogy megáll a kanál a duplában.
-
soldier2
őstag
Gyümölcsösebb blendnek jó a Spicy Italy, a Choco meg legyen csokis nem.
Kezdő kávénak Sinsi, az India Monsooned Malabarnál nem kell jobb. Avx-nel ma nem láttam, de Kapuczinernel és Kávékalmárnál is van. A Pacificcafe Malabart nem kóstoltam. Nagyon finom, krémes állagú, csokis kávé, rengeteg cremával, és ha van pid, akkor szinte elronthatatlan.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
levytee
csendes tag
Ha pacciffitől rendelsz a ház kvja,és a panama sz egészen kezdőbarát, az east timor nem az. Kapucinertől én zolnagy jóvoltából kostóltam a Brasil hunda Novat az mindet verte.de rz annyira egyéni dolog
levytee
-
HÁZIGAZDA
paljoc choco madness: régen ittam, akkor nem volt vele jó tapasztalatom, most újra kértem. hát, elég fekete. régen nem is volt ennyire sötétre pörkölt kávéja a mesternek , semmi jóra nem számítottam. keserű is lett. viszont némileg hangolva (gyorsítva a csöpögős lefolyásból, csökkentve a hőfokot) eltűnik és tök jó a cucc. sajnálom, hogy a köz nyomására ennyire sötét lett, mert azzal együtt, hogy finom és hamar el fog fogyni, egysíkúbb lett a kávé így, a savakból nem sok maradt.
de végülis az első ránézés utáni sokkhoz képest zseniális.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
verti1
tag
Kezdő GC tulajként lenne egy balga kérdésem... Az én gépembe nincsen PID. A "legtöbb" helyen azt olvasom, hogy olyan 93-98 fok körül csapolják a kávékat és onnan változtatnak rajta. Azt értem, hogy pár fok is teljesen más ízeket hoz elő és azt is, hogy egy PID beépítése a leg célra vezetőbb, de az motoszkál a fejemben, hogy miért van gyárilag 107 fokos termosztát a GC-ben? Létezik 100 fokos,95 fokos is. Nagy általánosságban nem lenne jobb egy alacsonyabb hőmérsékletre kalibrált termosztát? Egyenlőre klasszikus olaszos-csokis-robusztás blendekkel próbálkozok, de nem túl magas azoknak is ez a hőfok? Kinek mi a tapasztalata hőfokokat illetően illetve műszakilag lehet, hogy indokolt a 107-es, mert pontatlanabbul szabályoz mondjuk, a kis kazán miatt nagyobb a hőesése stb...
Köszi
-
HÁZIGAZDA
miért lenne kicsi? a hx gépeknél a 2 literes bojler a gőz miatt akkora. meg persze azért, hogy amikor a hidegvizet keresztülhúzod a hőcserélőjén, akkor legyen, ami felmelegíti azt. ha már itt tartunk, 8 dl eleve jó hőfokra melegített víz még csőkígyó nélkül is valószínűleg hatékonyabb, mint a 2 literes gőzbojleren áthúzott hidegvíz.
sőt, másképp fogalmazva: a rancilio silvia bojlere 3,5 decis, a fej 1,5 kiló és elég jó gép. itt ugye a fej 4,5 kiló, tehát ugyanazzal a 3,5 deci vízzel is még hőstabilabb lenne a csapolás, a 8 decivel pláne, a csőkígyó szerintem már csak hobbi, hogy rákerült
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
bl4ze
veterán
válasz Sinisi #41136 üzenetére
A listából azt veszem le pécsi vagy, akkor meg ott a Danetti, lehet onnan is veszed ?
Ha crema érdekel ezeket ajánlom a szortimentjükből :
Caffé Veronesi Brasilia
Caffé Veronesi Oro Cream
il Moretto Superbar
LA GENOVESE COLONIALE
LA GENOVESE MEZZOCHILO AVORIO
LA GENOVESE MEZZOCHILO BLUE
LA GENOVESE ORIENTALEEzekben nem fogsz csalódni, van mindig friss és jó crema bajnokok
.:. bl4ze .:.
-
adp
őstag
válasz Sinisi #41141 üzenetére
Elsore sztem valami robusztas blenddel probalkozz
Most pl a pacificaffeban akcios a pin up espresso. Sztem kezdesnek jo lehet. Hozza dobsz meg valamit es mar 5e felett is vagy es nincs posta dij.
Kapucziner kavek: velencei gondolasok kedvence, jubileumi blend, palermo aranya mind jo lehet mert nem olyan erzekeny a hore. Mas mas hon mas mas izt ad be.En semmikepp nem single origin kaveval kezdenek a helyedben. Meg most se mindig talalom el azokat pedig mar egy ideje uzom a dolgot.
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
Huh! Köszönöm! ezekkel elleszek egy darabig!!! Azt nem tudom, hogy a pörköléssel volt-e valami gigszer de a csomagolás nem volt rendben mert mindegyiknél beeresztette a levegőt... mármint nem volt jó a vákuumzár, megszívtam (szó szerint) a zárnál és kijött a benne lévő levegő majd pár perc elteltével ismét megtelt a csomag...
-
gubabela
senior tag
válasz Sinisi #41136 üzenetére
Szia!
A crema képződése nagyban függ a pörkölés frissességétől (is), gondolom ezért is lehetett, hogy nem voltál megelégedve.Frissen pörkölt kávét tőlük érdemes rendelni (biztosan van még, de őket merem ajánlani):
Pallyotz
Pacificafe
Kapucziner
CasMo
Avx
Monterosa[ Szerkesztve ]
-
Surda-
őstag
válasz Sinisi #41136 üzenetére
Kezdőként abszolute ajánlom a Pacificaffet.
Viszonylag olcsón, 5000 feletti rendelés esetén ingyen postával rendelhetsz kávét.
Ha beütöd az itteni keresőbe a nevüket, olvashatsz egy csomót a kávéikról.[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Sinisi
senior tag
Sziasztok!
Csak nemrég kezdtem a kávékészítést itthon amiben egy Ggaggia Classic és egy SM 92/A segítségét veszem igénybe.
Eddig amiket kipróbáltam 100% arabica szemes kávé (LA GENOVESE BLUE GOLD; és a LA GENOVESE ORIGINE családból a: BRAZIL, COLOMBIA , EL SALVADOR, THIOPIA SIDAMO, GUATEMALA ANTIGUA, KENYA) illetve az Tchibo Espresso Sicilia Style...
A crema nem jött le ezekből szépen. Olvastam, hogy nem árt ha keveréket használok (Arabica/Robusta), kezdő lévén szeretnék ajánlásokat kérni ebbe az irányba, illetve mivel vidéki vagyok gyanítom, hogy csak online rendelés jöhet szóba, tehát webáruház is jól jönne ha kapcsolódna a kvhoz.
A crema szempontjából eddig a Veronesi Ciok Cream ajánlották (még nem próbáltam) de többet is szívesen kipróbálnék.
Van egy olyan szempont is persze ez másodlagos (és ha nem összeegyeztethető a presszó lényegével akkor természetesen erről lemondok), hogy ha lehet minél kevésbé legyen savas vonala. -
Ábi
tag
válasz fragola.6035 #41128 üzenetére
Nem kicsi a 0.8l kazán ekkora vasnak?
Egyébként szokásosan gyönyörű munka! 😉[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #41128 üzenetére
fú, de megvenném, ha nem értem volna még célt a témában!
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
looser
addikt
Ez a ROK még mindig baromira bejövős... Kicsit túl van árazva, de egy ilyen ősi Protoss relikviáért... :-))
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Wolfy999
tag
válasz fragola.6035 #41128 üzenetére
Hú ez elég menő gép és gyakorlatilag egy Rancilio Silvia árában van.
-
fragola.6035
aktív tag
Eladó egy E61 SB PID kávégép. [link]
https://caffe35.webnode.hu/
-
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #41104 üzenetére
Na ez új info, én csak a thermoblokk méretéből indultam ki.
Nem volt még ilyen új QM gépem (most is egy piros 0650 tart hazafelé, valahogy sosem tudom ezeket otthagyni, ha meglátok egy jó állapotút)
Neked volt most a közelmúltban ilyen, ha jól emlékszem. Milyen anyagból van itt a fej?(a réginél ugye egybe volt öntve a thermoblokkal). Itt is O-gyűrűvel tömít a szűrőben, tehát ehhez is az egyenes falú szűrők használhatók, mint a réginél? -
Surda-
őstag
-
soldier2
őstag
válasz fragola.6035 #41115 üzenetére
"Ugyanolyan állapotú használt Baby és Classic esetén én egy Classic-ért 10-15ezerrel többet adnék." - ez korrekt, sőt inkább 15k mint 10. A sokkal silányabb neked, mint szerelőnek vsz igaz, de a mindennapi felhasználó szempontjából annyira nem rossz azért. A pohárban nincs különbség (ha beállítottad az Opv-t, vagy tettél bele) és 10 évet lazán elmegy gond nélkül (az enyém legalábbis már nyolc volt mikor eladtam, és még 9 évesen is tettél fel képet róla.
Azok a fekete Classicoc viszont nagyon jók. Ha ki tudnám használni, vennék is.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vikla007
aktív tag
válasz adriankoooo #41113 üzenetére
Ez jóóó...
-
fragola.6035
aktív tag
Persze nincs gond a műanyag opv-vel, csak ha pl neked 0.5 barral alcsonyabb nyomás jobban bejön, akkor azt egy Classicnál rögtön átállitod, a babynél be kell érni a beállított értékkel plussz egy kis mászkálással.
A lényeg, hogy egy Classic műszaki tartalma jóval magasabb színvonalú.https://caffe35.webnode.hu/
-
adp
őstag
válasz fragola.6035 #41108 üzenetére
A muanyag opv-t beallitva mi vele a gond? Multkor azt mondtad jo ez igy most ahogy van.
A muanyag reszt megertem. De ha nem szedegetem szet miert torik el?
Csepptalca tenyleg fos. De ha minden fozes utan kiontod a vizet es beleteszed a tanyer csepegtetobe vagy eltorlod sztem nem rohad el. Persze aki lusta az igy jart[ Szerkesztve ]
-
adriankoooo
senior tag
OFF:
"Minden reggel ágyba viszem a feleségemnek a kávét!
...
Neki már csak meg kell darálnia" -
Wolfy999
tag
válasz fragola.6035 #41108 üzenetére
Nekem csak a kocka Baby volt, de szerintem nem öregedett olyan vészesen. Egyedül a gőzgomb adta meg magát. A műanyag háznak semmi baja nem volt, pedig legalább 12-15 év körül lehetett a gép. Abban még rendes OPV volt tudtommal. Persze ettől még teljesen igazad van abban, hogy kevesebbet ér, mint egy ugyanolyan állapotú Classic. Viszont ha valaki el tudja fogadni, hogy műanyag gépe van, akkor a belépő gépén spórolhat egy kicsit, így szerintem a Baby továbbra is ajánlható kezdő gép. Egy PIDes beállított Baby semmivel sem fog rosszabb kávét csinálni, mint egy ugyanilyen Classic. Azonos áron persze én is a Classicot venném.
-
bl4ze
veterán
válasz fragola.6035 #41108 üzenetére
Nekem régebbi, műanyag Baby van és teljesen jó. Semmi baj vele.
.:. bl4ze .:.
-
fragola.6035
aktív tag
Nincs opv, a műanyag túlnyomásszelep nehezen és nem pontosan állítható
kicsi, korrodáló csepptálca,
rossz minőségű és a bilincseknél sokszor szivárgó nyomócsövek,
rosszul szerelhető,
az inox borítás silány, könnyen megmarják a tisztítószerek,
a burkolat szerelő csavarhelyek műanyag menetei néhány szétszedés után megszakadnak,
de legfőképpen a műanyag ház. Pl. a fejtartó alaplap előbb-utóbb biztosan törik, először csak a pumpa felfogatásnál, majd belül a szerelvények felfogatása, majd az egész. Idén már vagy négyet cseréltem és 10e. Ft.Ezzel szemben a Classic örök élet, tiszta fém, mély csepptálca. Könnyen, gyorsan szerelhető. A néhány műanyag alkatrész (csepptálca, fedél, beöntő) olcsó, 1-2e. Ft-ért pótolható.
Ugyanolyan állapotú használt Baby és Classic esetén én egy Classic-ért 10-15ezerrel többet adnék.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
adp
őstag
válasz fragola.6035 #41106 üzenetére
Mi a baj a babyvel?
-
fragola.6035
aktív tag
válasz zolnagy #41102 üzenetére
Ez tapasztalat, ilyen thermoblokk van a Silvanomban is, de ott kizárólag gőzöléshez
Ez azért nem egészen így van! Az újabb QM gépeknél a kerek termoblokk alatt van még a fej rész, ami közel megduplázza a termoblokk tömegét. Teljesen vállalhatóak ezek az új QM gépek is, bár valamelyest tényleg elmaradnak a régebbiektől. Az új árát szerintem nem érik meg, de azért az ajánlható kategóriába tenném.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
zolnagy
őstag
válasz Illesvik #41092 üzenetére
Az új Quick Millek thermoblokkja fele, harmada a régi 0650 thermoblokknak. Ez kávékészítéshez már nem hiszem, hogy elég hőstabil lenne. Gőzöléshez elég, ha két adagot gőzölsz. Ez tapasztalat, ilyen thermoblokk van a Silvanomban is, de ott kizárólag gőzöléshez. A kávéhoz egy ~3,5 dl-es rézbojler van itt.
Tehát én ez alapján kizárólag ezt az oldalt nézve ezt találom minimumnak: [link]
A Silvanos tapasztalatból úgy gondolom, hogy ez belülről kb. ua, mint egy Faema Family, Brasilia Lady.
A Silvano valószínűleg a külön thermoblokkos gőz rendszerével több, no meg a beépített pid szabályzóval.Ennyi pénzből viszont valószínűleg nem ezt venném, hanem egy új Rancilio Silviát kb. ugyanennyiért, mert egyrészt jobban tetszik, másrészt azzal pozitív tapasztalatok vannak többektől.
Ha sokat gőzölsz, akkor viszont sokat ér a Silvano külön gőzegysége. Persze én azt sem venném meg újonnan.
Az enyémet se vettem volna meg, ha nem adta volna Parci féláron. -
soldier2
őstag
válasz Illesvik #41096 üzenetére
Hogy minimum ajánlott kávéfőzőt szerrtnél erről az oldalról? (értem én, csak még mindig nem írtad le pontosan). Mindenkinek más a minimum, az új Quick milleket nem ajánlják már a belépő kategoriában, így marad az új Sylvia (hogy egy szépen felújított pides Gaggia Classic sokkal jobb eredményt ad, attól tekintsünk el. A sylviára is kell pid, hogy jó legyen, de azzal ugrik a garancia.
Időközben rájöttem az értetlenkedés okára. Mikor először rákattintottam a linkre, akkor vegyesen hozott darálót, kávéfőzőt minden márkából. Miután megnéztem a Quick milles linket, az első link már a Quick millhez vitt, majd miután az "Espresso főzőkre" kattintottam oda. Szóval innen a Gaggia Baby2014 alatt én nem vennék (a Classic 2015 -öt semmiképpen). De erre is kell a pid utólag.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest