-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adp
őstag
válasz
soldier2
#41294
üzenetére
Rendelnék már egy jó PY kávét, csak nem járok mostanában Pesten. Így marad a pacific mert ott legalább 5e felett nincs posta.
Amúgy úgy gondolom, hogy a lidlis szarnál csak jobb lehet. Úgyis cukorral illetve cukorral és tejjel isszák, szóval csak jobb lehet mint a bolti -
mester6
tag
válasz
verti1
#41295
üzenetére
A feltett kérdéseidre fragola már választ adott, így azt nem ismételném meg. Annyit megjegyeznék, hogy több Rex C100 építettem saját gépeimbe, de már csak olyan gépem van amiben Sestos PID került. Ha nekem most kellene választani, csak Sestost használnék.
Az autotuning egy fontos funkció a rendszer alapbeállításához. Legtöbbször az a nyerő amit az autotuning beállít, de a P. I, D, értékeket magad is állíthatod. Amikor lesz egy PID-ed minden hamar világos és érthető lesz. -
verti1
tag
válasz
fragola.6035
#41297
üzenetére
Mi ez az auto tuning pontosan? Ezt a nyolc általánost nem értem (pedig a nyocat kijártam...
), hol lehet követni ezeken az Auber klónokon? Ezeknek az Auber klónoknak mi a kínai ebay-es, megbízható megfelelőjük? -
fragola.6035
aktív tag
válasz
verti1
#41295
üzenetére
A Gaggiákhoz maximálisan jó a REX is, viszont szerintem nehezebben boldogul a víztérben elhelyezett szondáknál, ott jobb lehet a SESTOS.
REXből olyan kell, amin van autotunning.
Az egysoros Auber klónt inkább csak akkor használjuk, ha kevés a hely, de egyébként teljesen rendben van, már 8 általánossal is jól lehet követni a beállított és aktuális értékeket. -
verti1
tag
válasz
mester6
#41292
üzenetére
Köszi neked is a választ. Kérdés, hogy a kávéfőző esetében szükség van e ezekre a többlet dolgokra? Az a helyzet, hogy nem fogom megúszni ezt a PID beépítést.
A mit hova kell kötni/műszaki része tiszta a dolognak. Igazából a működése homályos egy kicsit. A komolyabbakon láttam, hogy be lehet állítani, hogy milyen hőelemet használ stb. De pl ez az auto tuning, on/off mód között mi a különbség. Elméletileg ha jól olvastam akkor be lehet akár programozni ezeket a P, D, I értékeket, hogy milyen gyorsan és , hogy tartson egy hőfokot. Mondjuk egy kemencénél ez fontos ha kinyitod az ajtót, akkor kihül, de kezdjen fűteni, de ne fűtse egy értéknél túl. A kávéfőző esetében gondolom ez nem annyira lényeges, mert mindig változtatsz rajta és vársz amíg beáll a hőmérséklet. A 20 vagy 22 is mindegy tulajdonképen, mert ezt egy viszony számnak kell használni, ahogy írták lehet nálad 84 fokon jó a kávé ugyanaz másnál lehet 92. Vehetek ezek szerint rex c100-ast vagy ezt a Sestost összekötöm, max beállítom, hogy milyen hőelem van rajta és kész? Vagy kell valamit állítgatni, kalibrálni? Még egy utolsó kérdés...az Auber féle kicsi PID gyengébb valamiben? Az egy soros nem lehet követni a beállított és az aktuális hőmérsékletet, de a mérete nagyon nagy előnye.. -
soldier2
őstag
Nem totál rosszak voltak, csak valamiért alulkivonatolt volt mindegyik. Hogy a hőhiány, vagy a csatornásodás miatt, azt nem tudhatom, de egyedül az East Timor villantot egy olyant, de olyant, hogy ha reprodukálni tudtam volna, esélye sincs másnak az automatába (4-5 kávé befulladt előtte, szóval fel volt fűtve a fej rendesen, de ezt eljátszani nem lehet minden csapolás előtt, a sima forró vizes öblítés meg nincs ilyen hatással). Sajnos a többi csapolás nem lett jó ebből sem. Lehet egy robis blend jobb lenne, de egyik kolléga elzárkózik tőle, így kerestünk mást (PY Indian Choco) ami mindenkinek elfogadható.
-
gubabela
senior tag
Pacificaffetől csak a sima lagost vettem, azt ismerem. Illetve tőlük még kipróbáltam a rome, la piazza, pinup, monsooned malabar, ethiop yirga, zambia kávékat is. A lagos alapjában véve elég erős, sok benne a koffein, bár ha kis mennyiséget iszol meg belőle akkor annyira nem vészes, legalábbis engem még nem ölt meg.
Mondjuk a magas hőt nem szereti, hamar elő jön belőle a fanyar robis utóíz, viszont ha eltalálod, akkor nagyon jó. Automatánál ez gond lehet. -
mester6
tag
válasz
verti1
#41282
üzenetére
Ha jól emlékszem, a Sestos PID-ben szükség szerint korrigálni , hitelesíteni lehet a beállított hőfokot. Pl. bekapcsolod a kávéfőzőt, a konyhában minden hőmérő 22 C fokon áll a PID meg 20 C-ot mutat , akkor beállíthatod , hogy a kávéfőző PID-je is 22 C-ről induljon.
A Sestos PID kisebb , mint a REX C100 , vagyis a kijelzőtől a sorkapcsokig rövidebb 10 mm-el.
A REX C100-ból többféle változat is van. Van amelyik csak K tipusú hőmérőt fogad. Ez a mérés (szabályozás) pontosságát befolyásolhatja.
-
adp
őstag
válasz
gubabela
#41288
üzenetére
Te ittal mar lagos p-t is. Az azert komolyabb mint a. Sima nem? Es romet kostoltad? Nekem az atjott

Igazabol ugy vagyok vele hogy a lidls meg a regi poris kvknal ezek csak jobbak nem? Csak mondom azert megkerdem mi is jo automataba ha mae rendelek jot rendelejek nekik. En ugye magamna tudok szorakozni a piddel biztos ki tudok belole hozni jot. Csak az automatanak nem tudom melyik a jobb..
Soldier: egyik sem volt jo? Marmint total szarok lettek? Ok azert mint irtam a lidlissel meg vannak boven elegedve
-
adp
őstag
válasz
weinmaker
#41285
üzenetére
hogy erted hogy nem annyira klasszik?

Ja es akkor seaco automataba mi a jobb? Pl hoigeny sempontjabol.? Rome az belemegy?
Mondom nekik a segafredo es a bellarom az kifelyezetten izlett

Gubabela: nem nagyon eros? Vernyomasom miatt felek a 100% robitol. Meg amugy soha nem ittam tisztan.
-
soldier2
őstag
A 100% Arabicákat próbáltam tőlük az Aquavivában, egyik sem volt jó. A Malabar lett volna jó, ha nem rögösödik olyan szinten, hogy néha az adag fele jutott el a főző egységig, máskor meg másfél adag. Az a pár, ami jól sikerült, az finom volt, de összességében nem ajánlott. A többi nem volt jó. Robusztás blendeket nem próbáltam.
-
adp
őstag
Pacifiktol mi ajanlott egy automataba? Keresztanyamek eddig segafredot meg bellaromot ittak. Aztan szeretnek kiprobalni a friss porit. Elsore lagos premiumra gondoltam. Egyreszrol mert nem koltenek sokat kvra masreszt meg klasszik vonalat kedvelik, harmadreszt most epp akcios negyedreszt mintha valaki regen azt irta volna az jo az automataba.
Lehet veszek kozosen veluk 1 pin upot meg egy lagos p-t es megfelezem veluk. A lagos sztem teljesen jo lenne nekem is vendegkavenak itthonra. Vagy meg a rome. Azt ittam es nem rossz.Az jobb mint a lagos premium?
Egyeb javaslat? -
adp
őstag
válasz
Bazsee71
#41276
üzenetére
Erre a picikere 'sajnos'a szuro is eppenhogy felfer
de amugy sztem legkiralyabb cucc nekem is ilyen van csak az 250g-os. Papirpoharba orlok aztan ugy pont jo.Amugy nekem mostanaban valamiert alig akar kijonni a betett kv. Szinte mindig csapkodni kell es megdobteni nem vagom miert... Egyszer tobbet kene beletenni, hogy toltse ki a lyukakat vagy mi? Vagy akkor az csak a kovi daralasnal soprodne ki...
-
verti1
tag
Miért jobb a Sestos PID? bl4ze is ezt írta nemrég. A fenti eladó GC-ben is az van.
-
fragola.6035
aktív tag
Eladó Gaggia Classic. [link]
-
mrrr74
aktív tag
Sziasztok, Morosito Caffé POD-jait ismeri valaki?
A leírás szerint nem lehet olyan rossz:
Kitűnő ízt adó gyönyörű lefolyású, bársonyos kávét adó arabica-robusta keverék.(50-50%)
A hagyományos olaszos ízvilágot kedvelők POD formában is élvezhetik a kellemes napfényes Itália remekét.
Köszi -
Balus
tag
-
Sinisi
senior tag
Valóban vaterán is fellelhető. Gondolom a 0.0 és a 0.00 között már nincs akkora különbség a kv grammozásában. Az egyik 500-ig a másik 200-ig mér.
-
Sinisi
senior tag
válasz
Surda-
#41265
üzenetére
Sanszos, hogy a kávé sem stimm. Mert Ok., hogy kb. kettő napja bontottam föl de már több mint egy hónapja nálam van. Ezért is voltam kíváncsi a pörkölés idejével kapcsolatos infókra, hogy ne kövessem el újre azt a hibát, hogy jól berendelek és csak a szekrényben állnak a kv-k.
-
adp
őstag
!!!!Mérleg!!!!
Ettol olcsobbat szerintem nem kapni. En is ezt hasznalom. Zsebben elfer akarhova viheted magaddal
http://s.aliexpress.com/6zEfe6RF
-
Sinisi
senior tag
Itt nincs szó olyanról, hogy nem hiszek a tapasztalatmegosztásnak. Megyek is és beszerzek egy jobb grammos mérleget még ma. Van egy üzletlánc (szerintem füves bolt
) és itt szegeden is képviselik magukat és ma du-tól van nyitva
, elég széles a választáka a tized, század pontosságú mérlegek terén. Mivel 28-gr-t mutatott a mérleg az üres szűrőre és a belekerülő kv az kb max 20gr, amiből még visszaszedek, akkor egy 100gr-ig mérő már bőven jó tud lenni erre a célra! Nincs szándékomban az eddigi úton járni. Mert ha az apró nüanszok összeadódva adják ki amire vágyok akkor ahogy korábban írtam, nem fogom tovább azt csinálni mint amit eddig, és más eredményt várni. Örülök is annak, hogy a sok tapasztalatotok amit megoszttottatok velem jó alapot adnak a várt eredményben való bizakodásra! Hisz ha nem csináltam volna rosszul a lépéseket akkor az új eredmény reménye nem lenne ilyen kecsegtető, illetve akkor a műszerek irányába kerülne a fókusz. Persze ettől azért csak meg lesz nézetve a daráló szakmai szemekkel is. Addig viszont lesz némi időm a gyakorlásra. -
waxos
csendes tag
Nem tudjátok, hogy a Danetti honlap miért nem engedi a regisztrációt? Kiírja, hogy ezzel az email címmel már regisztráltam (próbaként beírtam egy másikat is, annál szintén...), pedig ez volt az első próbálkozás.
-
adp
őstag
válasz
Sinisi
#41257
üzenetére
A 0.0 v 0.00 merleg sokkal fontosabb mint a tampereles.
Persze 100-200 kvn tul leszel elhagyhatod. Mondjuk en mindig hasznalom ha mar ott van. Max + 10mp.
Es mint irtam a ledaralt kvt vissza kell merni!!!!!!! Mert en bedobok 18-at sokszor 16 jon ki parat odacsapok vagy megdontom rainditok akkor kijon a maradek is.
Boven jo lenne a g merleg is ha az pontos lenne. Az a baj en szorakoztam ezzekkel nekunk van harom 2g 1 0.00. A regebbi g merleg 18g-t mutat felemelem rateszem mar 19 de volt mar h felment 20ra. Vagy az ellenkezoje 17-re... Vagy honnan tudom pontosan visszamerni hogy kijott e mind. En nekem volt mar hogy 0.6h marha sokat javitott a kvn. Azt g merleggel soha kinem merem ugye mert ott van kb 1-1.5g szoras siman.Rem egyszeru tamperelni elkuldtem a vidit. Ezt mindenki tul akarja bonyolitani.
Elkuldtem mar neked a wdt-is nem tudom miert nem hiszel nekem/nekunk. Par honapja ugyanezek voltak a hibaim.... -
And06
aktív tag
-
soldier2
őstag
válasz
Sinisi
#41257
üzenetére
Próbáltam desztillált vízzel kávét készíteni rossz lett. De a te problémád ennél sokkal nagyobb. Ha minden más megvan, akkor osszehasonlítod a RO, csap és egyéb szűrt vizeket ha akarod. A Brita biztosan nem jó a Gaggia alumínium bojlerének, hogy a RO visszasózás nelkül mennyire eszi az alumíniumot, Fragola talán tudja.
-
Sinisi
senior tag
Köszönöm a válaszokat! Rámfér a gyakorlás az biztos! Ehhez a sok csábító ajánlás közül a Pacificaffe Pin Up Espresso-t rendeltem 1kg-s kiszerelésben (aztán később jöhet a többi is szépen sorba). A mérleggel kapcsolatban lenne az a kérdésem, hogy a tizedes pontosságú feltétlen fontos? mármint a tamperelés és a mérés kapcsán azért nem foglalkoztam ezekkel többet mint amit a vid is mutatott mert azt hallottam róluk, hogy ha "jól" meg van tamperelve akkor nem számít annyit az a "kis" tized gramm eltérés, és a húzásról is azt, hogy egy bizonyos mértékig szokás függő (persze konkrét kv fajtán belül). Ezért nem is gondolta, hogy ezekkel lenne az a baj ami miatt nem jön össze a dolog...De ha azt mondjátok akkor azon ne múljék, hogy meg wdz-em, és beszerzek egy tizedes mérleget, és a tamperelésen is változtatok. A kart fent szoktam hagyni amíg bemelegszik, azt a videó indítása előtt vettem le a gépről, amit hagyok, h kellően átmelegedjen... Szóval a lényeg, hogy akkor jobban odateszem magam és ezeken nem fog múlni a "boldogság"! A tárolással kapcsban azért esett a csatos üvegre a választás mert ezt a típust konkrétan ajánlották, méhozzá egy olyan kávézóban ahol elég jókat húznak különböző válogatásokból, még egy kicsit fanatiknak is gondoltam a baristát mert azt is a lelkemre kötötte, hogy egy üvegbe csak egy fajta kv-t tároljak! De persze ha az az egyhangú javaslat, hogy speckó zacsi, és minél kevesebbet nyitogassam akkor ezt is számításba veszem. Szóval köszöm a hasznos segítségeteket!
Ami még talán fontos lehet de eddig nem jtott eszembe!
RO vízszűrős vizet használok a főzéshez, visszasózás nélkül! nem tudom, hogy ez számí valamit a képletben? -
And06
aktív tag
válasz
Sinisi
#41242
üzenetére
már mindent leirtak a többiek, még annyit, hogy a kávészacskót majd ha lesz, a lehető legrövidebb ideig tartsd nyitva, nem úgy mint most, hogy szellőzteted a húzás alatt

szerintem a tamperelésen lehetne sokat javitani, ahogy irták, nem kell túlkomlikálni. lenyomod kis erővel, emel, majd a "normál" erejü lenyomás, ennyi. forgatni, kocogtatni nem kell. -
-
jolti
senior tag
-
soldier2
őstag
válasz
Sinisi
#41248
üzenetére
Jobb is a 134-es lefolyás, egy picit még finomíthatsz a szemcseméreten.
Hibák szerintem:
1.van egy viszonylag lapos felszíned, erre ásol egy lyukat a közepébe, így garantáltan kapsz egy kis ellenállású részt a pogácsában, ahol átzubog a víz. Megoldás: wdt
2. Csattos üveg: rengeteg levegő marad a kávé fölött, villámgyorsan bedöglik - ez a gond megoldódik amint veszel visszazárható zacskós kávét, a zacskó újrahasználható
3. Tömörítés: 1x tömörít, óvatosan kihúz, ennyi (esetleg megpörgetheted benne, szerepe nincs, de jól mutat.
4. Tizedgrammos mérleg, a pontos reprodukálhatósághoz -
gubabela
senior tag
Elnézést, kifutottam a szerkesztési időből. Pár tanács, aztán vagy megfogadod, vagy nem. 10-ed gramm pontos mérleg jó lenne.Tömörítés előtt wdt.
Tamperolás: először lesimítod, és utána egyszer elég határozott erővel (15-20kg) lenyomni, figyelve, hogy ne ferdén nyomd, (találsz videókat a megfelelő technikáról). Óvatosan kihúzod a tampert és ellenőrzöd, hogy mindenhol egyforma magas. Ne ütögesd, ne kocogtasd! Ha kell korrigálsz. Felhelyezésnél figyelj, hogy ne koccanjon a főzőfejhez, mert csatornásodhat tőle! -
Sinisi
senior tag
Videók a készítés menetéről, hátha ezekből kiderül a hiba... A 134 számú videó csapolásának eredménye ez 100 fokon ment. A 133-as vid 102 fokon. Az elkészülés másodpercei is látszanak de a végeredmény grammja a mérleg rakoncátlansága miatt csak a 134-esnél. Csak a másodiknak az eredményét kostoltam meg de rém keserű volt
az amelyiket tegnap csináltam és amire írtátok, hogy hőfokhiányos annak az íze iható volt... -
paljoc
tag
válasz
looser
#41239
üzenetére
En ugyan nem kostoltam, de megneztem a leirasat es nem ir ilyen konkret gyumit, csak hogy melaszos edesseg, hosszu lecsenges, cirtusok es olykor bogyos gyumolcsok. De van olyan ahol kifejezetten megfoghato h paradicsom, eper, stb. Ilyenre kellene rakostolni ha vmi konkret gyumi izt keresel a kofiban es erdekel, hatha meglesz.
-
looser
addikt
Megkóstoltam az El Triunfo-t a BB-nél. Őszintén szólva még mindig nem érzek a keserű és savanyú ízek mellett semmi ismert gyümölcsre hajazót, de valami dereng, valószínűleg csak bebeszélem magamnak, mert nagyon szeretném érezni :-)
Sörből már 4-500 félénél járok, ott azért elég letisztultak az ízjegyek :-) -
válasz
paljoc
#41192
üzenetére
jókat lehet ebből is húzni (azért figyelni kell, tud keseredni, ha kicsit hosszabbra hagyom), kicsit világosan meg mégjobbabb volt
de tényleg az a megoldás, hogy pörizek magamnak, amúgy is tervben van már évek óta, most már hely is van hozzá, csak csinálni kéne (meg egy gene hozzá). -
Sinisi
senior tag
válasz
soldier2
#41235
üzenetére
Karcolni simán, mármint rendesen, nem nagy erőkifejtéssel megkarcolja... na holnap majd csinálok videót és az majd talán többet elárul...
A feltöltéseket nem telóról intézem (ha van rá mód), mert már volt olyan adat ami vagy kettő nap alatt érkezett meg
(mail) de hallottam ismerőstől, hogy volt ami majd egy hetet vett igénybe 
-
soldier2
őstag
-
adriankoooo
senior tag
válasz
Sinisi
#41230
üzenetére
Rakj fel most.
Tök mindegy, hogy mennyire kopott a kés kép alapján. Ha képes olyan finomra őrölni, hogy befullassza a KV gépet, akkor olyan nagy gond nem lehet. Szemcse egyenetlenséget ne számítsuk most.YouTube. Letöltötd az appot az okostelefonodra és onnan fel is tudod tölteni.
Szerk: ha ránagyítok és jól látom, akkor jó nagy szemeket látok. Szerintem csak annyi a gond, hogy nem daráltál elég finomra.
Ez nem egy K6 őrlő? Nekem is az van. Kapcsold be a gépet és a felső részt csavard odaáig amíg fogod hallani, hogy a kések összeérnek (fém-fém hang). Onnantól gyere vissza egy centit kb. Lehet nem segít, de nekem most 27-en áll. Csak hogy legyen némi referenciád. Aztán ha állítasz a finomságon, vagy kiporszívózod kell 1-2 darálás, amíg beáll a szemcseméret a beállított értékre.
Én vettem új kést tavaly, de egy f*s. Vissza kellett tennem a régit. Az új kés összeérintkezve, ciripelve sem adott elég finom őrleményt. Visszatettem a régit, azzal nincs ilyen gond. Ha veszel kést én eredetit javasolnék, amibe bele van ütve a K6 felirat, a többi lutri.
-
Sinisi
senior tag
válasz
excalibur36
#41231
üzenetére
Annyira, hogy nem lesznek a kávészemek egyenletesek, illetve a csapolást befolyásolja?
-
Sinisi
senior tag
válasz
adriankoooo
#41224
üzenetére
Amúgy gondolkoztam már rajta
de nem tom hova töltsem föl (ahonnan lehetőleg le is tudom majd törölni (nem mintha a jogdíj miatt aggódnék
)) -
soldier2
őstag
válasz
excalibur36
#41221
üzenetére
Én két félét próbáltam, az AVX sötétebb és a Kalmár féle világosabbat (közepes). Állítólag most már az AVX is világosabb (közepes) pörköléssel árulja, nekem speciel mindkettő egyformán ízlett, nagy különbség nem volt ízben, a vilagosabbra hagyott egy picit jobban bejött, de nem volt savas az sem. Bármelyiket merem ajánlani.
Sinisi: " Ezek szerint a PID arra jó, hogy ha finom az adot kv akkor az a suám ami a kijelzőn van lesz az irányadó és a 90-95 fok csak egy nagyon durva iránymutatás." pontosan. Nem kalibrált szenzorral, különböző helyre rakott szenzorokkal inkább viszonyszám mint abszolút érték. Annyit fogsz tudni a többiek értékei szerint, hogy alacsony, kp vagy magas hőigényű egy adott kávé. Azt, hogy ez a te gépeden mennyit jelent, neked kell kitapasztalni.
-
Wolfy999
tag
válasz
Sinisi
#41218
üzenetére
Nem az a kérdés, hogy hány fokos a víz, amikor a pogit éri, hanem az, hogy mikor finom a kávé. Az meg végképp mindegy, hogy hány fokos a kazán fala, ahol a szenzor van. Ne a számokkal foglalkozz. Ha hőhiányos emelj rajta, a megégett vegyél le belőle pár fokot. Az mindegy, hogy nálad épp ez 84 fok vagy 98.
-
Sinisi
senior tag
Értem! A 84-et azért furcsállotam mert azt olvastam, hogy 90-96 fokosnak kell a víznek lennie amikor találkozik a pogácsával, és olyat hallottam már, hogy ha körbe van csövezve a kazán akkor elég ha 87 fok körüli hőt mutat a PID , hogy ezt a értéket érje el a víz tényegesen a kávénál.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Keresztapper
#41186
üzenetére
És tényleg, továbbá mosott Honduras is ezen az áron. Hoztam is gyorsan egy-egy kilót, illetve még egy csomag Columbiát. Köszi a tippet!

-
Sinisi
senior tag
válasz
soldier2
#41209
üzenetére
A daráló simán lehet még a gyenge pont. Ez nincs még tesztelve... erre is sort kerítünk majd, de csak a kövi hóba jön össze, addig csak kitartok már ha eddig is kibírtam... a gépet láttam már, hogy "mit tud" szóval az rendben kell, hogy legyen... lehetek én is a leggyengébb láncszem, de ez majd kiderül... az biztosk, hogy elakadtam... ezért egyelőre ráhagyom, úgy tűnik, hogy fizikailag jelenlévő szaksegítség nélkül nem boldogulok
Köszönöm mindenkinek a hasznos tanácsokat!!! remélem, hogy miután rendbeszedtük a dolgokat minél többet tudok belőlük kamatoztatni! Köszöm! -
soldier2
őstag
válasz
fragola.6035
#41204
üzenetére
Wdt - igazad van, van ahol el lehet hagyni, van ahol nem, kezdők inkább csinálják, egy hibaforrással kevesebb. Ez a csapolás egy feneketlen karral vsz horror lenne, és normál kifolyóval is vsz idegesen, csapongva jön az ital, nem szép egérfarokban. Azt írta a gép rendben van, a darálót nem tudom tesztelte-e más géppel. A Malabar nálam az elállítódott darálással is jó volt, ezért mertem ajánlani. Hogy daráló vagy eloszlás a hiba az talán kiderül, darálóról semmit nem tudok, feltételeztem az is kipróbált, lehet nem.
Kávé szétcsomagolás: én is így gondoltam, de a gyakorlatban nem éreztem különbséget hogy átkanalaztam, vagy öntöttem. A 125g elfogy pár nap alatt, némelyik kávénál a zacskó vége így sem igazi. Mivel többnyire egész friss a kávé ami érkezik ( 1-2 napos), még az új zacskóban is sok a CO2. Inkább azt látom, hogy mikor kevés a zacskóban a kávé, akkor látványosan gyorsul a folyamat. Az utolsó 1-2 adag már szenvedős néha, szinte fuggetlenül attól, mikor bontottam (nyilván a CO2/O2 arány ilyenkor a legrosszabb).
-
verti1
tag
Nekem pl nagyságrendekkel javult a minőség a WDT-től. Mondjuk egy Eureka Mignon darálóm van ami rögösít elég rendesen...
-
Sinisi
senior tag
válasz
soldier2
#41203
üzenetére
Igen ez éppen az előbb merült fel mint kérdés!
32mp alatt!!!! úgy, hogy némi a víztartályba történő visszafolyás a csapolás alatt tapasztalható, és csak így ennyi idő mellett ad le ilyen sovány cremat!!!! ha finomítok az őrlésen akkor a szűrőn nem folyik ki kb semmi.Állítgattam a hőfokot de 96 fölé soha nem mentem, az őrlési finomsággal is próbálkoztam de ha gyorsan folyt át a crema elmaradt! olyan volt, hogy egy-két főzet azért egészen finomra sikerült de csak úgy, hogy a többi korábbi kudarcos próbához viszonyítva lett jobb.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
soldier2
#41202
üzenetére
Én tényleg értékelem, ha valaki wdt-zik, én is szoktam egyes kávéknál, de ezt a képeken látható kávét némi kevergetés nem fogja megoldani. Itt valami nagyon alapvető hiba van. Hő problémára nem gondolnék, mert van a gépben pid.
Én még mindig az őrlőre/őrleményre gyanakszom, Ez a képeken látható kávé olyan, mintha szar lenne az őrlemény, vagy erősen döglött, bár ezt ki lehet zárni, mert ennyiféle kávéból lehetetlen, hogy mind döglött legyen. .
Vagy a kávé szar, vagy az őrlővel van valami beállítási probléma.
Mintha nem frissen őrölt kávé lenne. Amikor a vendéglátósok dózerében pang a kávé, akkor szookott ilyen világos lenni.A kávé szétcsomagolásáról: az olasz kávék (és pl. a Paljoc kávék is) bontatlan csomagolásában általában nincs levegő, mert a szén-dioxid kiszorítja. Ez elég jól megóvja a kávét az oxidációtól, öregedéstől. Ha felbontod, és nem öntöd, hanem valami kanállal veszel ki adagonként őrölni kávét, akkor még mindig benne marad a szén-dioxid, mert nehezebb a levegőnél és a zacskó alján marad.
Ha a kávét szétöntöd, akkor már el is veszítetted a szén-dioxidot, körbevetted a kávészemeket levegővel, újra el fog indulni az öregedés. Főleg ha sima símítózáras nejlonzacskóba kerül.
Az én véleményem szerint a közepes, vagy sötét pörkölésnél jobb, ha az eredi zacskóban marad. -
soldier2
őstag
válasz
Sinisi
#41194
üzenetére
96 fokon ilyen fehér crema csak akkor lesz, ha átzubog a kávé (nagyon gyorsan lejön). Vagy mert csatornásodik, vagy mert durva a szemcseméret. Én először a wdt, rövidebb lefolyás (25 másodperc alatt kevesebb kavé) irányába vinném el a dolgot, és csak ha az nem segít, akkor emelném a hőmérsékletet. Az is lehet, hogy döglött a kávé, de attól én nem láttam még rövid kávés pályafutásom alatt ilyen világos cremát.
-
soldier2
őstag
válasz
Sinisi
#41194
üzenetére
Én általában 2*250g-ot rendelek, bontás után kétfele öntöm.
Az 1:2 - 1-3 arányt úgyértettem, hogy 17g kávéból készül 2*17=34g, vagy 2*25=50g ital. Már a második is elég híg, az alá nem mennék, inkább alá.Crema: ha fehéres, akkor biztosan alulkivonatolt (vagy csatornásodott, vagy kevés a hő, többnyire az első. Keress rá a youtubon a weiss distribution technic - WDT-re, azzal sokat tehetsz a csatornásodás ellen). A sötétebb pörkölésnél azt tartják irányadónak, ha mogyoróbarna alapon sötétebb ún. tigriscsíkos sötétebb mintázódás van, de ez is csak egy irányadó adat, lényeg, hogy neked hogy ízlik jobban.
Malabar: állítólag lesz hamarosan, és legalább tuti friss
csak vigyázz, mert gyorsan elkapkodják. A pörkölési fokot, van ahol kérheted milyen legyen (pl Kávékalmár - bár ott is érdemes egyeztetni, hogy a pörkölő szerint hogy jobb), de pl az AVX is most világosabbra kérte. -
Bazsee71
őstag
válasz
Sinisi
#41199
üzenetére
Ezen nyugodtan emelj 5-6 fokot, de lehet több is kelleni fog. A kosárban az őrleményt tömörítés előtt oszlasd el egyenletesen egy fogpiszkálóval, ahogy itt is írják.. Attól, hogy a nyomás egyenletes, az őrlemény eloszlása még nem feltétlenül az.

Gyakorláshoz ajánlott beszerezni egy nyitott szűrőtartót az expolygontól, minden hibát megmutat, büntet.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- EAFC 26
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Lexus, Toyota topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Villanyszerelés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Mac Mini M4 AZONNAL 16GB 256GB 1 év gar
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB ZALMAN Z1 Plus A-Data 750W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- HP EliteDesk 800 G5 DM Desktop Mini - Intel Core i5-9500T 16GB 256GB SSD (utolsó darab)
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
), hol lehet követni ezeken az Auber klónokon? Ezeknek az Auber klónoknak mi a kínai ebay-es, megbízható megfelelőjük?
A mit hova kell kötni/műszaki része tiszta a dolognak. Igazából a működése homályos egy kicsit. A komolyabbakon láttam, hogy be lehet állítani, hogy milyen hőelemet használ stb. De pl ez az auto tuning, on/off mód között mi a különbség. Elméletileg ha jól olvastam akkor be lehet akár programozni ezeket a P, D, I értékeket, hogy milyen gyorsan és , hogy tartson egy hőfokot. Mondjuk egy kemencénél ez fontos ha kinyitod az ajtót, akkor kihül, de kezdjen fűteni, de ne fűtse egy értéknél túl. A kávéfőző esetében gondolom ez nem annyira lényeges, mert mindig változtatsz rajta és vársz amíg beáll a hőmérséklet. A 20 vagy 22 is mindegy tulajdonképen, mert ezt egy viszony számnak kell használni, ahogy írták lehet nálad 84 fokon jó a kávé ugyanaz másnál lehet 92. Vehetek ezek szerint rex c100-ast vagy ezt a Sestost összekötöm, max beállítom, hogy milyen hőelem van rajta és kész? Vagy kell valamit állítgatni, kalibrálni? Még egy utolsó kérdés...az Auber féle kicsi PID gyengébb valamiben? Az egy soros nem lehet követni a beállított és az aktuális hőmérsékletet, de a mérete nagyon nagy előnye..
(auber, ha jól emlékszem)


az amelyiket tegnap csináltam és amire írtátok, hogy hőfokhiányos annak az íze iható volt...
Tök mindegy, hogy mennyire kopott a kés kép alapján. Ha képes olyan finomra őrölni, hogy befullassza a KV gépet, akkor olyan nagy gond nem lehet. Szemcse egyenetlenséget ne számítsuk most.


![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

