-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sz.zs.
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#125199
üzenetére
Vagy amikor megvette valaki…
iatti: szó se róla, volt benne trutyi.
-
iatti
aktív tag
2év norda +2év pancsolt víz. nagy köszönet Stereofan-nak, hogy gatyába rázta a gépsárkányt!

-
#98690560
törölt tag
válasz
Erdei88
#125190
üzenetére
Na erre reggel ránézek, ma már nem akartam állítani a hőfok kapcsolót. Sajnos bedöglött a fejhőmérőm, szóval nem fogom tudni a pontos hőfokokat, de szerintem hűtőcsapolással 0 állásban 90 is belőhető. Egyébként szemre nem tűnnek sötétebbnek a babok a szokásosnál. Nagyon kíváncsi vagyok, köszi hogy írtál róla!
-
icm
tag
lszlfrng és stereofannak köszönöm a triakos puNpaszabyzó üzeneteket, lszlfrng-nek a konkrét szabályzót meg az idejét, hogy el is hozta nekem!
-
Gery0505
aktív tag
válasz
kmarci25
#125193
üzenetére
Hát hogy olyan, mint egy űrhajó. Gyakorlatilag a teljes belsejét lecseréltük Űrhajó alkatrészekre.
Most gondolj bele. Rézbojler, rézcsőtuning, tágulási tartály, nyomásmérő, 9 Bar-os ipari OPV szelep, nyomásszabályzó dimmer, Omron PID... Mind csupa-csupa Űrtechnikában alkalmazott eszköz.

Tomace91 Még annyit, hogy a felsőszűrő attól eldeformálódhat, ha meghúzod rajta a csavart. Ez nálam is így volt, ezért kellett kisüllyesztenem a gyári Oloméneom vízterítő középső furatát, mert ahogy meghúztam elemelkedett. A süllyesztés után jó lett. Ezt nézd meg, hogy kézben összerakva nem mozdul-e el, emelkedik-e el a szélétől.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Tomace91
#125189
üzenetére
Nekem még van több ötletem is hogy mi lehet még a baj, én most azt tapasztaltam, hogy ha egy tized grammal több kerül a kosárba, akkor csatornásodik, vagy legalábbis nem mossa át egyenletesen. A Naked karon jól látszik, hogy nem állt össze egy sugárba, és két sugárban jön a KV és középen nem. A mai KV nem sikerült, elbaxtam. Össze kell állnia egy sugárba, és akkor jó a lefolyás. Lehet egy kicsit a mennyiséggel kellene játszanod, hogy belődd azt a mennyiséget ami kell a kosárba. Próbáld ki a 18g-os kosarat is, lehet a magasabb pogi jobb lesz.
A következő ötletem, hogy kapd le a kartömítést, és tisztítás előtt, és után is fotózd le, hogy milyen, és muti.
Nem biztos, hogy baj van vele, ha nincs benyomódva, vagy kikeményedve, repedezve, akkor jó.
A következő ötletem, hogy a nyomás nem mászott el esetleg? Nem nőtt meg 9-bar fölé? Lehet rá kellene mérni.
Aztán, mivel ez egy Űr GC gondolom van benne vízütés gátló tartály... Ezt üríted rendszeresen? Ha tele van vízzel, akkor semmit nem ér, és akkor csatornásíthatja a pogit. Ez pont azért van benne, mert az Ulka pulzáló nyomását lehet vele valamelyest kisimítani. Néztem a felfúrt lyukakat, nem fekszik fel a sorján a felsőszűrő? -
zolnagy
őstag
válasz
RetepNyaraB
#125184
üzenetére
Hol? Én nem találtam meg.
-
Erdei88
veterán
Reggelem 0-ás állásban 91-91.5 környékén 35mp körüli lefolyással, kellemes volt nem volt kesernyés, nálam a csipkebogyó amit ki lehetett érezni. Most ittam még egyet, ugyanazzal az örlő beallítással 92.5 fokon, és 47mp volt. Ez nem volt az igazi konkrét ízeket alig lehetett érezni és egy kicsit keserű is volt. Szerint a 91-92 neki az ideális, 30-35 mp között.
-
Tomace91
senior tag
válasz
Zen42
#125188
üzenetére
Megpróbálom azt is, mivel már nincs veszteni valóm kb.
Órákat töltve redditen találtam több posztot is, hogy a kartömítést kicserélve megoldódott embereknek ilyen gondja, hogy adott helyen kráter van és mindig ugyanott. Legtöbbet a kék tömítéssel írták ezt. De idézek is: "I had troubles with the blue gasket however - it consistently caused channeling in a single place in my puck. I am still not sure why it was happening, but I found other people with the exact same problem and just ended up replacing the gasket with a new one solved the issue."Ha már megjött majd az új kartömítés is és azzal sem oldódott meg, mivel addigra le leesz tesztelve, új/használt/eredeti alu felsőszűrő tartóval is, új felsőszűrővel is, használt felsőszűrvel is amivel köztudottan nincs ilyen gond, sőt lehet kapok míg megjön expolys rendelés másik kartömítést is. Ha ezek sem oldják meg feladom.
"A felső szűrő széle ereszt mert nem fekszik fel szorosan a vízterítőre. Sérült a vízterítő, vagy a felső szűrő azokon a pontokon."
- Ennek számomra ellent mond az, hogy másik felsőszűrőtartóval (amivel nics probléma és más használja minden gond nélkül) is próbáltam igaz a saját gyári felsőszűrőmmel. De az egyik kráter megmaradt a másik meg eltűnt. Elég kicsi esély látok arra, hogy pont ugyanabban a pozícióban sikerült felraknom a felsőszűrőt, hogy a megmaradt kráter pozíciója ugyanott legyen. Másik ami ellent mond ennek, hogy akkor a másik miért tűnt el? Ha sérült a felsőszűrő 2 helyen is akkor meg kellett volna maradnia mind a kettő kráternek, max másik pozícióban jelentkeztek volna a pogácsán, de hogy egy teljesen az erdeti helyén maradjon a másik eltűnjön az azért azt sugalja, hogy a felsőszűrővel nincs gond. Továbbá arra is kicsit az esély, hogy a felsőszűrő tartó amit kaptam pont ugyanott legyen sérült ahol nekem is főleg úgy, hogy nem látok szemmel rajta semmilyen hibát.
Ettől függetlenül próbálom másikkal és hétvégén amim csak van/amit csak kapok kölcsön mindent kipróbálok... -
-
Tomace91
senior tag
-
RetepNyaraB
veterán
FB home barista csopiba felkerült egy Nanofoamer V2 lithium, kb. fele áron! Ha valakit érdekelne...
-
-
#98690560
törölt tag
válasz
hogyaza
#125180
üzenetére
A webshopban le is írták anno, hogy a tesztpörkölés nem 100%, tehát ennek tudatában rendeljen mindenki, ezzel semmi gond nincs, az is oké, ha valakinek nem jön be, vegyen mást, de szerintem teljesen oké az is, ha itt megosztja valaki a tapasztalatát arról is, ami neki nem jön be, vagy nem áll össze.
Én azt nem értem, hogy egy Impresso, Roastopus, OneEleven kávét 10 perc alatt beállítok és a hajam leteszem, olyan jót húzok belőlük, ha bontok egy random zacsi Casino Moccat, akkor meg az agyvérzés kerülget, mert ha fejen állok is, akkor is csak egy olyan kávét kapok,amit ugyan meg lehet inni, de sehol nem jön az a prémium, eget rengető, nemzetközileg elismert CM kávé érzet. Bármit csinálok, keserű, száraz, üres, az ízjegyek helyett a szokásos narancshéj rágcsálása utáni szájíz marad.
Sokszor van, hogy egy adott kávé egy jó szezonban több pörkölőnél is ott van, az Indonéz Kerinci például az Impresso-tól szuper volt, a CM-től meg szenvedve sem tudtam olyanra húzni.
De hozzá kell tenni, hogy volt olyan CM is, ami valami fura beállításon 1-2 shot erejéig sikerült, tehát félreértés ne essék, nem velük van baj, valószínűleg csak nem az én ízvilágom a pörkölésük. -
hogyaza
tag
Én reagálnek erre.
Mivel próbapörkölés,nyilván nem lesz olyan a végeredmeny,mint a végleges.Ezzel nincs semmi problémosz,mert akinek nem felel meg,vegye meg a véglegeset dupla áron.Pont.
Én a randomitáson akadtam fent,mert amit kaptam sosem venném.És nem a CM-ra voltam pipa,hanem magamra.Csak hirtelen felindulasbol itt adtam neki hangot. -
Tomace91
senior tag
válasz
Zen42
#125173
üzenetére
Mikor rendeltem a 6 furatos felsőszűrőt, akkor sz. zs. kolléga linkelt egy felsőszűrőt [link]így úgy voltam vele, hogy 550 Ft-ot megér és rendelek belőle. De biztos ami biztos alapon megpróbálok kölcsön kérni egy db-ot. Köszönöm az ötletet!

Így néz ki ami jött 550-ért, fény felé fordítva vannak lyukak amik éppen, hogy csak átlátszanak, de erről nem csináltam képet:
#125145 hogyaza: Csináltam a pogiról képet. Ma az volt a teszt, hogy a géppel kapott felsőszűrő tartó és az eredeti gyári felsőszűrő csak nem tökig ráhúzva. Egyből megvolt megint mind a 2 kráter, míg a kölcsön kapott felsőszűrővel és tökig húzott felsőszűrővel csak 1 kráterem volt.
Továbbá megcsináltam a 100 Ft-os tesztet de még csak 15g őrleménnyel, jól gondolom, hogy már túlságosan belenyomult a 100-as a pogácsába?
Pogi felülről a karban fotózva csapolás után:
Pogi alulról miutána kijött a kosárból (bekarikáztam hol volt a másik oldalon a 2 kárter):
100 Ft-os teszt:
-
rastacsz
tag
-
Meticulous review, honlap- nem tudom volt-e már említve, most találkoztam vele, de elég jól átgondolt terméknek tűnik. Egy Decent és egy Flair összegyúrva, elég jó kivitelezésben; márciustól 1500$ Kickstarter-en.
-
Zen42
tag
válasz
#98690560
#125154
üzenetére
Nekem ugyan Kerinci jött, nem Burundi de ez is sötétnek tűnt. 92 fokon túlkivonatolt torokkaparás, de 90 fokról indulva már nem rossz. Jobban tetszett az elején, rövid lefolyással, és még nem lőttem be teljesen de lefelé indultam el hővel, a színe alapján eszembe nem jutott volna magasabb hővel kínozni, főleg az első kóstolások után.
-
Zen42
tag
válasz
Tomace91
#125166
üzenetére
Nem emlékszem csatornásodásra a 151C esetén új korában, pláne nem ilyenre.
A vízterítő minden lyukán ugyanannyi víznek kell távoznia egységnyi idő alatt. De mivel vízterítő cserével már próbálkoztál, akkor már csak az maradt, hogy a felső szűrő valami deformitás vagy más miatt átereszt a szélén mikor nyomás alá kerül a lyukacsos rész a megduzzadt pogácsa miatt. Valahonnan kölcsönözz egy vízterítőt felső szűrővel együtt egy működő - és nem csatornásodó - gépből. Egész biztos vagyok benne, hogy azzal nem fog csatornásodni. -
icm
tag
válasz
sz.zs.
#125162
üzenetére
Na igen a valamit valamiért. Olcsó is legyen meg odab@sz is.. nem megy. Volt olyan is ami a semmilyen - számomra. Vagy a teszt vagy a kávé nem adta, mindegy. Ha különleges kell arra van hűtőben. Alap szürke hétköznapokra ez még mindig magasan a legjobb megoldás.
Kerincire én is kíváncsi vagyok. Egy végsőt mindenképp veszek majd. Általában mire rászánom magam mit akarok venni elfogy… -
iatti
aktív tag
kezdem érezni az iróniát a hozzászólásokon. azért engem is idegelne, ha megveszek két kilóért egy rézbojlerest, aztán ilyen pogácsák jönnének ki.
-
válasz
Tomace91
#125166
üzenetére
ok, akkor íz alapján is alul és túlkivonatoltnak tűnik egyszerre, ami alátámasztja a csatornásodást természetesen.
A diagnózisban nem tudok segíteni, nincs jobb ötletem mint ami már elhangzott.. de esetleg kisebb nyomással (ha most ilyen 8-9, akkor 4-5), durvább őrleménnyel lehet hogy legalább ihatóvá tudnád finomítani a dolgot.
Vagy ha most megjöttek a további alkatrészek a hibakereséshez, akkor hajrá! -
Tomace91
senior tag
válasz
pető bá'
#125165
üzenetére
Spriccel is és a gödrökben általában 2 vagy több pici luk is szokott lenni. Miért lenne irónia?! Engem konkrétan eléggé frusztrál ez az egész.... De konkrétan próbál nekem segíteni verti1 kolléga is privátban és az ő szavaival is élve: "Ilyen csatornákkal esélytelen rendes kávét készíteni." Cappucino csészét használok alatta mindig és hát eléggé összespriccelt szokott lenni, de ez lehet még az új 151C kés miatt is.
Erre a képre reagálta:
Nem nagyon adja vissza de itt mind a 2 kráterben van vagy 2-3 kisebb lyuk...
Az íz érdekes, mert először amúgy savanyúnak mondanád, aztán később megjön a torokszárítós égett keserű íz. -
válasz
Tomace91
#125164
üzenetére
most komolyan vagy ez csak irónia?
nagyjából átfutottam a kommentjeidet még egyszer, ha jól értem azt írod nem sikerült még értékelhetőt húzni emiatt a kráter miatt? a lefolyáson is látszik, spriccel, vagy csak a pogácsán érzékelhető? azt értem, hogy zavaró, de nem gondolnám hogy ennek ekkora hatása kellene hogy legyen.
Ízre amúgy milyen? -
sz.zs.
senior tag
válasz
Tomace91
#125156
üzenetére
Teljesen random, hogy kinek mi jut, de lehet kérni, ha tudja az ember, hogy miből választhat…. én írtam Szabolcsnak, hogy Kerincit kérek és azt kaptam

aradebil2: nekem is van itthon egy Sara Vapore, valóban jó kis gép!

icm: én is várok velük 3-4 hetet mindig. Ihatatlan még egyik sem volt, de az is igaz, hogy hűha sem…
-
#98690560
törölt tag
Nézd, nem tudom... Az előzőt bőven 1 hónap után bontva tapasztaltam ugyanezeket, mint most. Nem tudom, hogy mi az igazság a pihentetéssel kapcsolatban, oké, tudom, hogy kell, de például a OneEleven a kérdésemre simán bedobta, hogy nyugodtan csapjam fel a tasakot 2-3 nap után presszózni. De más pörkölők kávéival sem tapasztalok ilyet frissen bontva sem, hogy ennyire nem tudom belőni a cuccot, egyedül a Cm-nél szívok rendszeresen.
#125157Erdei88 igen, MaraX, majd még úgyis írom, hogy mire jutok, valószínűleg bontok mást most kicsit, és megfogadom a fenti pihentetős tippet, aztán meglátjuk. -
icm
tag
válasz
#98690560
#125154
üzenetére
Bőven várnék vele vagy 2-3 hetet.. nálam most Roberto Mata van, dec 20.-i pörkölés - nem bontottam hamarabb mert volt más. A zsákba(b)macska meg ilyen, néha odaver néha nem. Csak azt akarom mondani, hogy 9 nap után… hát Te tudod, én biztos csak végszükség esetén bontanám.
-
Tomace91
senior tag
válasz
Gery0505
#125126
üzenetére
Itt vannak a képek amikkel tartozok.
Igazatok volt. Mivel teljesen meg volt húzva a felsőszűrő csavarja szinte homorú lett de teljesen felfeküdt a felsőszűrő tartóra. Sajnos képet erről pont elfelejtettem lőni. Viszont megjött a 6 furat felsőszűrő tartó is. Ennél van egy kis kitüremkedés a felsőszűrő csavar furatánál így meg sem tudom annyira húzni, mint a 4 lyukassal és domború marad a felsőszűrő. Erről csináltam képet. Most visszaraktam az erdeti megnagyobbított furatokkal rendelkező felsőszűrő tartót és kevésbé húztam meg a csavart. Holnap teszt.#125155 hogyaza: mi a gond vele?
Én is ilyet kaptam, azért kérdezem. Jó lenne tudni amúgy, hogy mi alapján van eldöntve, hogy kinek mi jut. -
hogyaza
tag
Na én is Burundi tesztpörit kaptam.
Ezzel be is fejeztem a tesztpörit.
Többet nem veszek. -
#98690560
törölt tag
válasz
Erdei88
#125152
üzenetére
Igen, ugyanez a Burundi, 9 napos pörkölés.
A klasszikus 1:2 arányban 17ből 34g, ~30mp,
1:3 arányban 17ből 50g, ~30 mp.
Hőfokot néztem 93-96 között is,
próbáltam az idővel is játszani 25mptől 45 mp lefolyásokkal
de ugyanaz a keserű cucc, mint az elmúlt 2-3 tesztpörkölés.
Mostanában Roastopus és OneEleven kávéim is voltak, 2 csapolásból úgy be tudtam lőni őket, hogy a család minden tagja elégedetten fogyasztotta és én is imádtam, de ahogy a Casino Mocca kerül az őrlőbe, ha vért izzadok sem tudok értékelhetőt húzni kilós csomagokból sem és eléggé demotiváló tud lenni.
-
gtr313
csendes tag
válasz
rastacsz
#125150
üzenetére
A Jollykkal el lettek "kapatva" az emberek. 70-80, később 100-120k között mentek, az akár felszabályozott darabok. Most, hogy tombol az infláció, vagy az égig emelik a 20 éves romok árait (eladói oldal), vagy féláron szeretne új terméket, dobozzal, garanciával a delikvens
"Ma az emberek tudják mindennek az árát, de nem tudják semminek az értékét." /Oscar Wilde - Dorian Gray arcképe/ -
rastacsz
tag
válasz
mjxb90
#125140
üzenetére
Érdekes téma a használt kávés cuccok ára IS.
Decentet is láttam már hirdetve, ami az új ára fölött van, de a + áfa +vám nélkül. Meg voltak olyanok is, amik az új ára alatt volt és az eladó "benyelte" az áfa, vám költségeket. Utóbbiak el is mentek gyorsan...Jó a gaggia, de az pont 12. éves, ha csak állt, az sem tesz jót. Nem láttam a hirdetést, tuning, karbantartás, tömítések cseréje volt-e, milyen, de azért a közel új ár eléggé meredek, ha egy alap gép.
Ugyanitt hirdethetem a super jollyt 300-ért, mert hiába koros, de karc nélküli, újonnan meg 394 egy sj manual , vagy az xmillt, amit mondjuk ebayen hirdetnek 870€-ért, de na
Inkább tovább megyek, nem szólok bele.
Amúgy mindennek annyi az ára, amennyiért hajlandóak megvenni.
-
icm
tag
válasz
Parci
#125139
üzenetére
Nemigazán. Gázforrasztóval szokták - a lényeg, hogy stabil lángja legyen, pl ha épp van otthon egy flambírozód akkor evvel is tudsz forrasztani.
-
Tomace91
senior tag
válasz
hogyaza
#125133
üzenetére
Szia,
14g. Jelenleg Brazil Fazenda Miaki Yellow Bourbon kávéval, de ebből kb 100g van már csak. Mivel ismerkedés van még a géppel nem akartam egyből a nagyon várós kávékkal kezdeni, pont azért, hogy ha van valami anomália ne azok menjenek el. Van 2 CM (Gakenke (Burundi) T2/D jött most, múltkor pedig egy Roberto Mata (Costa Rica) T2/D), van 1,5kg Impresso El Salvador Lemus Bella Vista (ebből 0,5kg van jelenleg nálam és 1kg van úton). Továbbá van egy bontott Pellini no82 Vivace.
Kosrakból viszont úton van 2db VST (18g és 20g) és 2 db IMS (a 24.5mm és a 26.5mm magas). Azért vannak a nagyobbak is mivel végső tervemben az van, hogy pl a 20g-os VST-t 17-18g-mal használjam alul és felül papírral továbbá felül még puckscrennel. De előtte jó lenne megoldanom ezt az anomáliát...
Közben megjött a 6 furatos terítő is.

-
mjxb90
csendes tag
Elindult ma egy kisebb vita egy facebook-on hirdetett 2011-es Gaggia Classic okán. A vita tárgya az volt, hogy annyiért, amennyiért a 11'es modellt hirdetik már szinte Gaggia Classic Pro-t lehet venni (2018 utánit) ami azért jobb, mert majdnem olyan szint, mint a régiek és nem olyan "gagyi" mint a 2015-18 közöttiek.
Hol itt az igazság? Tényleg érdemes próbálkozni a '18 utáni Gaggia Pro-kkal? Ezeket is lehet annyira sikeresen tuningolni, mint a régieket? vagy egyelőre minden kommentelő tévúton jár ?
Azért érdekel csak a téma, mert a közel jövőben én is szeretnék kicsit jobban aktivizálódni Gaggia Classic vonalon. -
válasz
Zen42
#125136
üzenetére
ahol elrepedt, ott egy belső menet van rajta, a gépre húzható karba meg egy lyukas csavar megy, az fogja meg a kar belső oldalánál a gőzcsövet. tehát igen, bele volt hajtva "valami", a gyári csavarja. lehet, hogy a sok hőtágulás + a tej törölgetése gőzölés után jó 50-60 évvel végül megadta magát (nyilván némileg rángatja ilyenkor a csövet).
másikat találni kb. lehetetlen. gyártatni gondolom lehet, valahol, valahogy.
-
Zen42
tag
válasz
Parci
#125132
üzenetére
Elvileg forrasztható, kérdés azonban, hogy meddig bírná utána. Attól függ, hogy a csatlakozás hogy van kiképezve, milyen erők ébrednek ott rendszeresen. Csak merthogy elég furcsa egy ilyen hosszanti repedés egy csőnél ami nincs nyomás alatt. Nem ismerem a felépítését, de teljesen olyan mintha belülről lett volna szétfeszítve, pl. egy szakaszon bele lenne dugva egy másik, jobban táguló anyagból készült elem és az feszegette volna szét idővel.
Ha nem sikerül kannibalizálni egyet valahonnan, legbiztosabb ha gyártasz hozzá egy újat réz csőből és lekrómoztatod. -
Megérkezett otthonra az amazonról rendelt K6 örlő.
Kiváncsi leszek milyen lesz, majd csak jövőhéten kerül a kezeim közé
Egy kérdés, aki használja, Brikkához illetve Switch-hez mi lenne a javasolt beállítás?
Egy ilyet találtam neten:
Recommended Grind Settings:
Espresso Machine: 30-60 clicks.
Moka Pot: 60-90 clicks.
AeroPress: 60-90 clicks.
Pourover: 90-120 clicks.
Siphon: 90-120 clickse.
French Press: 150 clicks.
Chemex: 160 clicks.Jó kiindulás lehet?
-
Zen42
tag
Akartam már kérdezni, hogy tudja valaki, hogy a CM tesztpörinél mit jelent a rajta lévő jel?
Pl. az enyém most T3/D. Ránézésre valami olyasmi lehet, hogy 3. teszt, D profil. Idáig nem foglalkoztatott, de érdekes volna tudni. Sajnálom, hogy eddig nem írtam ezeket fel. -
-
Tomace91
senior tag
válasz
Gery0505
#125126
üzenetére
Szia,
Este teszek majd fel képet róla.
Ma csináltam egy kis tesztet.
Javított a stereofan felsőszűrő tartója, de nem oldotta meg teljesen, most csak az egyik helyen van (prios) a másik megszűnt (kék).
Bogarat ültettek a fülembe a topikban, lehet az a gond, hogy teljesen megvan húzva a felsőszűrő. Előtte Lelit gépem volt, azon nem szabadott ilyet mivel akkor csak a felsőszűrő mellett oldalt jött víz mindig, sőt az IMS felsőszűrő képes volt arra, hogy ha teljesen meghúztam, hogy domborúból átpattant homorúvá és akkor sehol máshol nem jött víz, csak a felsőszűrő széleinél körbe. Tény, hogy teljesen meghúzott csavar mellett a legszebb a terheletlen vízterítésem GC-n, de lehet nyomás alatt már viszont oldalt a felsőszűrő mellett szökik a víz. Majd próbálgatom lazítva is.
Ugye ezt a gépet még nem ismerem annyira és amikor először szétszedtem mikor elhoztuk tőled meg is lepődtem, hogy teljesen megvan húzva a csavar, de mivel gyönörű volt a vízterítést azt hittem így a jó. Próbáltam lazábban is, de akkor igaz picivel csak de rosszabb volt.Felsőszűrő (bal oldali a kölcsön, jobb oldali ami a géphez van eredetileg):

-
CB
senior tag
válasz
Gery0505
#125126
üzenetére
Ebben teljesen igazad van. Mikor a szűrő csavarját meghúzom, akkor kb. 2 mm-t közelebb húzza a szűrő közepét a szűrőtartóhoz (kvázi laposabb lesz a szűrő, szinte sík). Sosem figyeltem, hogy a széle mennyire fekszik fel a szűrőtartón.
Viszont a szűrő pozícióját nem határolja be semmi, tehát ahányszor leveszed és felteszed minden esetben más pozíciót vesz fel (elfordul). Viszont a csatornásodás mindig ugyanabban a pozícióban van.
Valaha volt egy időszak, amikor a vízterítő 4 darab kb. 3 mm-es furatát egyesek elkezdték kúpossá alakítani. A kúp a szűrő felé bővült. Ezt én is megcsináltam, megfelelő eszköz hiányában nem sikerült valami szépre, ezért kértem Tomace91-et, hogy ne tegyen fel róla fotót, de mindegy is, a lényeg, hogy derüljön már ki, miért csatornásodik.
Ha látjátok a fotót, ne sározzatok nagyon, élőben nem olyan szörnyű, mint a fotón. A kúp rendben van, csak nem sorjáztam le szépen a furatok szélét.
Akkor úgy emlékszem a kúp kialakításának az volt a lényege, hogy a víz sebessége a szűrő irányába lecsökkenjen. -
Gery0505
aktív tag
Amikor én a GC-mre megvettem az IMS felsőszűrőt (most attól tekintsünk el, hogy ez a legrosszabb felsőszűrő a GC-re ami kapható, ezt akkor még nem tudtuk), akkor a lyuk kúpos volt a szűrőn, ahová a csavar ment bele. Emiatt nem feküdt fel a széle, a szűrőnek a vízterítő peremére, ha meghúztam a csavart, mindig eldeformálódott, és elállt. Ez amiatt volt, hogy a gyári szűrőhöz képest ez a középső kúp (vagy hívhatjuk süllyesztésnek) magasabb volt az IMS szűrőn, mint a gyárin.
Ezt úgy tudtam orvosolni, hogy ne kelljen lereszelni a drága szűrőt, hogy kisüllyesztettem a vízterítőt éppen csak annyira, hogy szépen felfeküdjön a széle is a szűrőnek, és egy pici rugalmas alakváltozással rögzüljön. Ekkor nekem is jó lett a vízterítés, és a furatokon jött a víz.@Tomace91: vedd le légyszi a felsőszűrőt és a vízterítőt, majd rakd össze az asztalon, rendesen csavarral ahogy a gépen is van, és úgy fotózd le, hogy lássuk. Plusz még kellene csak a vízterítőről is egy fotó.
-
Zen42
tag
válasz
vendingo
#125124
üzenetére
A szebb lefolyás ízbeli változásokat is szokott eredményezni. Azt mondják, hogy a K4 inkább közepes pöriig remekel, de a savakat nem emeli ki, összehasonlítva a K6-tal. Ez tényleg így van? 5 kg után tudsz erről mondani valamit?
Nekem nem szokott problémám lenni a csomagautomatákkal, a Foxpost pl. általában három nap. (Plusz ha a hétvége is beleesik az szívás mert hozzájön) Ami nekem jött most pl. azt pénteken adtál fel, este 9-kor már a raktárukban volt de csak kedd este került be az automatába. Ez viszont azt jelenti, hogy akár majd' egy teljes plusz napot kell a csomagnak a rekeszben töltenie míg el tudom hozni. Amikor az automaták elkezdenek felmelegedni a tűző napon akkor én biztos ami biztos alapon egy másik, zárt, légkondis helyre szoktam kérni a kávét vagy közvetlen házhoz. -
vendingo
veterán
válasz
Parci
#125117
üzenetére
Köszi, bízom benne. Meglátom hogyan csúszik ez a mostani válogatás. Ha bejön, akkor ráugrok a világosabbakra is.
Beleriand72: Egyedül kávézok, havi 1.5 kiló lecsúszik.
Nekem szinte soha nem jön meg időben a kávé. Vagy az automata telitettsége miatt, vagy azért mert elkavarta a futár, vagy mint most napokig nem működik az automata. Ma megfogadtam, hogy nem engedem az itthoni készletet 1 kiló alá csökkenni.
Szerintem 2 kilós készlet nem nagy mennyiség (250g kiszereléseket vásároltam) -
Zen42
tag
válasz
vendingo
#124385
üzenetére
"Nekem a k4 más lett ~4-5 kiló után."
Le tudnád írni mennyiben lett más? A fiam pár hete vett egyet, meg van vele elégedve. Az mondjuk érdekes, hogy vizezni kell a babokat mert az őrlemény feltöltődik. Kézi őrlőnél erre nem számítottunk. De a minőség az rendben van azt mondja, egyelőre azonban csak közepes és annál sötétebb, klasszikusba hajló pörikkel kísérletezik. -
beleriand72
tag
válasz
vendingo
#125115
üzenetére
Szia. Nem tudom ti mennyit kávéztok de fölösleges nagy mennyiséget bespájzolni, bárhonnan 2-3 nap alatt elérhető. (mondom ezt én, év végi szabin, mikor párommal egész nap itthon voltunk fogyott 4*2 dupla/nap. Nem tudom hogy számoltam ki, de a biztos, ami biztos berendelt kávét most bontottuk😁)
-
Zen42
tag
Végre hozzám is megérkezett a tesztpöri. Nem brazil jött végül hanem meglepetésemre Kerinci (T3/D).
Van közületek aki felbontotta már? Rendeltem még két másik kávét is a CM-tól ezzel a szállítmánnyal de erre nagyon kíváncsi vagyok, holnap ezzel kezdem a napot. -
asus1
aktív tag
Sziasztok,
Gép vásárlása előtt vagyok, viszont elakadtam. Kiszemelt egy Gaggia Classic 2018, viszont van a "sima" Gaggia classic 2018 van a Gaggia Classic 2018 pro és van Evo pro. Melyiket érdemes most venni, vagy mi a különbség a 3 között?
Előre is köszi! -
Tomace91
senior tag
Nem tiportál a lelkembe, csak már frusztrál ez az egész téma.
Most kaptam kölcsön egy felsőszűrőtartót (Köszönöm stereofan!
) holnap azzal megy majd egy teszt azért.
A kartömítést csak úgy tudom tesztelni, ha rendelek újat, de abból kiindulva,hogy amikor rögzítem a kart érezni, hogy a szilikon puha, gumis állagú nem hinném, hogy baj van, de max akkor leadok explogynból is egy rendelést."Amikor a szűrőtartót felrakod nincs kosz vagy bármi a főzőfej és a szűrőtartó között?"
Megtakarítottam a fejet mielőtt visszaraktam a szűrőtartót, igaz csak a fejtisztításhoz való erős műanyag kefével."Mi van ha kicsit jobban meghúzod a kart és nem 6 óránál áll hanem fél hatnál? Megszűnik a kráteresedés?"
Kipróbáltam ezt is azóta többször is, mindjárt csatolok képet, hogy milyen állásban. Egyeztettem verti1 kollégával is, sokat segített eddig is (Köszi verti1!
) Kráteresedés szempontjából nem számít sajnos, hogy 6 óránál állítom meg vagy 5:30-nál. 
"Mondanám, hogy gyere nézzük meg, de nem tudom merre laksz... én Budapest, XI kerületi vagyok - ha közelben vagy... akár működhet is a dolog. Sajnos kartömítésem nincs amit be tudnék dobni gyorsan a tesztre. Kellene is lassan egy általános cuccos rendelést leadjak expolynak...
"
Veszprémben élek ez nem épp a legközelebbi, mondjuk nem is annyira távoli...
-
vendingo
veterán
Ha most szeretnék barátkozni a gyümisebb kávékkal, akkor mennyire volt jó választás kalmártól közepes pörköléseket rendelni? Világoshoz még nem éreztem elég bátornak magam. Pacific-tól is behúztam 3 fajtát, kalmártól is 3-at, kíváncsi leszek. Pacifictől elvileg világosabb tételt is választottam.
Most koptatom a második kiló impresso brazil-columbiát, ami nagyon bejött. Frissen bontva brazil dominált, 1 hónaposan meg a colu kezdte átvenni a hatalmat, ezen felbuzdulva próbálom szoktatni magam a savasabb, élénkebb kávékra. Múlt héten rendeltem világosabb pöriket is, de sajna annak az átvétele meghiúsult a szállító cég hibája miatt, így most több helyről többféle kávéval is próbálkozok, valami csak ideér jövő héten. :)
Amúgy nektek a foxpostos szállításokkal nem szokott gond lenni? Én folyamat ráfaragok velük. -
aradebil2
senior tag
válasz
Stauffenberg
#125101
üzenetére
A szétszedése pofon egyszerű, itt egy rövid videó róla.
Én 10-12 között használom kotyeszhoz, nekem 16on nagyon durva és atfolyik rajta könnyen a cucc, és csak a savak jönnek.Igaz nekem valszeg picit távolabb lehetnek az örlők, mert többen írják hogy 8-ason már összeér a két örlő náluk , nálam vígan csinálja a púdert.(nálam az ujabb, fém àllitógombos van már) -
#98690560
törölt tag
Nekem is Burundi tesztpörkölés jött, ki is próbáltam, de ugyanaz a túlkivonatolt, keserű istencsapása, mint az előző teszt, már nem is emlékszem hogy az mi volt. Szerintem ez elfogy, aztán elengedem a CM kávékat, mert hiába világbajnok a tesztpörkölés ára, egyáltalán nem éri igy meg, hogy semmi értékelhetőt nem tudok belőle húzni és még rohadtul frusztráló is.
-
Ludovicus
aktív tag
Én is pont ezt fogyasztom, 3 hetesen vettem át a pörkölést, tehát azonnal bontottam pár hete és elsőre valami hihetetlen szőlőillat áradt belőle, az ízében is ez dominált (hasonlított kicsit a Kapu. modica blendre), aztán egy hét elteltével a szőlő ananánszra változott (egyáltalán nem bántam
). Nálam ez az elmúlt kb. 6 tesztpörkölés győztese.Most próbáltam pico-val, kicsit hőhiányos volt, de itt is jött a tömény ananász íz. Javítanom kell még az előmelegítési technikán...
(#125101) Stauffenberg Nem bonyolult szétszedni, nálam eddig egyszer kellett, mert valahova beszorulhatott egy őrleménydarab és nem őrölt a korábban beállított fokozaton. Bár ez csak kipp, belenézve nem derült ki a probléma oka. Tehát: csak le kell tekerned a fokozatállító tárcsát a tengelyről és máris jön szét az egész.
-
icm
tag
válasz
Tomace91
#125106
üzenetére
Bocsánat nem a lelkedbe akartam tiporni - nem olvastam végig mindent visszamenőleg a válasz írásakor és felejtek is.
Nos ha a szűrőtartót forgatva is a kiindulási pontnál marad a kráteresedés az némiképp talán egyszerűsíti a szűrőtartó nem hibáját
Miután égettél egy kis pénzt ez lehet nem vígasz
Még megnézhetnéd, hogy a (2-3 éves) szilikon kartömítést egy újra cserélve megszűnik-e, ezt nem saját magamtól találtam ki, Vertié az érdem ha beválik. Mi van ha kicsit jobban meghúzod a kart és nem 6 óránál áll hanem fél hatnál? Megszűnik a kráteresedés?Amikor a szűrőtartót felrakod nincs kosz vagy bármi a főzőfej és a szűrőtartó között?
Mondanám, hogy gyere nézzük meg, de nem tudom merre laksz... én Budapest, XI kerületi vagyok - ha közelben vagy... akár működhet is a dolog. Sajnos kartömítésem nincs amit be tudnék dobni gyorsan a tesztre. Kellene is lassan egy általános cuccos rendelést leadjak expolynak...
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Stauffenberg
#125101
üzenetére
Annó C2-vel 14-16 között használtam 1 személyes, meg 2 személyes brikkához. Szerintem 16 jó kiindulás lehet neked.
-
Tomace91
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#125107
üzenetére
Az a következő lépés pont, hogy másik felsőszűrőtartóval lesz tesztelve, mivel mint írtam a jelenlegi sérült látható helyen, de hiába fordítottam meg nem vitte át a hibát, hanem maradtak ugyanot a kráterek amit furcsálok, de biztos ami biztos alapon lesz tesztelve másikkal és a sérülés miatt rendeltem újat is.
-
JackFeryll
őstag
válasz
LazacX
#125094
üzenetére
Most én is egy french pressre fogok beruházni. Nem szeretem a V1-es nanofoamerem. (mókolni kellett a gombot, a szűrő deformálódik, illetve könnyen le is esik már ami a legidegesítőbb benne)
A tejhab minősége sem az igazi, nem tudok olyan állagot hogy meg lehessen billegtetni a csészét és ne folyjon a csésze oldalán.
A v2-esből az akksisat kipróbálnám azért, de 30 ezerért nem annyira szimpatikus. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Tomace91
#125106
üzenetére
Felső szűrőtartót ellenőrizd akkor, nincs-e valami sérülés rajta a kráterek helyén. Pl. a pereme ép-e (amibe illeszkedik a szűrő). Ha mindig ugyanott szar más - más szűrővel, akkor spriccelhet - akár - nyomás alatt azokon a helyeken. Vagy veszel próbából egy legolcsóbb gyári alu felső szűrőtartót és csekkolod.
-
Tomace91
senior tag
Szia,
Minden ilyet amit írsz már leírtam több hozzászólásban, de akkor szummázom megint:
Legeslegelején amikor megjelent a probléma leírtam, hogy a gyári felsőszűrővel használom. Ezzel [link], mellékesnek írtam, hogy van ipari is ilyen [link], de ezt csak mint counter check raktam fel megnézni és igen forgattam, hogy jó legyen. Képeket is felraktam, hogy melyik 2 pozícióban jelenik meg a kráteresedés. Bármit csinálok mindig minden esetben ugyanott, pedig a procedúra WDT, disztribútor, Normcore V4 58.5 mm tamper és 58 mm-re vágott filter papír a pogácsa tetejére. Nem tudtam rájönni napokon át, hogy mi a gond, mert elsődlegesen arra gondoltam, hogy én rontok el valamit, de nem tudtam rájönni ezért fordultam a topikhoz. Eljutottunk oda, hogy nincs ötlet, ezért megpróbáltam a felsőszűrő tartót 180°-kal megforgatni mivel vannak rajta sérülések a furatoknál, hátha átmegy a kráteresedés, de nem ez történt, teljesen ugyanott maradtak, mint ahol eddig is. Ettől függetlenül mivel van sérülés a felsőszűrő tartón rendeltem másikat biztos ami biztos alapon, ha minden igaz holnap itt is van már. Nincs már más ötlet, mint hogy esetleg a fej felületén lenne valami vagy már tényleg nem tudom. Kipróbálom majd eredeti méretű AP (64 mm) filterpapírral, hátha az segít.
CB csak segíteni szeretne nekem mivel övé volt a rézbojleres ŰrGaggia és a szívéhez nőtt eléggé.
Hidd el nekem is frusztráló, hogy itt van a konyhámban egy gyönyörű állapotú és nagyon jó minőségi tuningokkal rendelkező Gaggia Classic és olyan szintű kráteresedés van mindig amivel eddig nem tudtam normális kávét csinálni.
Kartömítést is írtam, hogy fragola által volt cserélve a kék félére [link], pontosan nem tudom megmondani mikor (talán 2-3 éve), de CB azt mondta, hogy akkor lett cserélve amikor a rézbojler lett megcsinálva hozzá és azóta nem volt túl sokat használva a gép, inkább csak hétvégente.Nem esett jól, hogy azt írod nincs semmi infó amikor napok óta kb. mindent beírok mivel szeretném megoldani a problémát.
Kép a kráteresedésről (megint) ez pl a ma reggeli a 180°-os megfordítás után:

Szerk.: #125105 icm: Ezt nagyon szépen köszönöm! Remélem addigra sikerül megoldani az anomáliákat. Amíg nem tudok rendes kávét csinálni,és nincs megoldva ez a kráteresedés probléma addig nem is próbálkozok a pumpaszabályozóval, hogy ne csak 9 bar legyen végig, azt majd csak akkor ha már tudok konzisztensen jót csinálni.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
icm
tag
Mivel a 180 fokban elforgatta és aktuálisan nem tudom értelmezni az ugyanott kijelentést, az eredeti helyére vonatkozik a kráteresedésnek? Mert akkor nem a felsőszűrő - szűrőtartó kapcsolatánál van a gond, de ha az elforgatás után forog a kráteresedés is akkor a felsőszűrő és szűrőtartó kapcsolat a problémás. Lehet egy benyomódás, karc, stb ahol a víz utat tör magának...
Arról sincs semmi szó, hogy pl az ipari felsőszűrő a szűrőtartóval össze lett forgatva, hogy minden beáramló furat ki van-e takarva? Azt nyilván nem gépbe szerelt állapotban tudja meg az ember. Ezt jó lenne azért tudni... Ha nem az expolys ipari vagy gyári van fent akkor kicsit szélmalom harcot érzek.
Ha megvan a szemrevételezéses hibafeltárás, akkor egyszerűbb megoldást találni. Kapkodunk a felszőszűrők, szűrőtartók után... kartömítés volt már cserélve (Verti javasolta)? -
válasz
Stauffenberg
#125101
üzenetére
ne szedegessétek szét az őrlőket, légyszilégyszi! pláne ne azonnal.

nem kell "tisztogatni" egy őrlőt, csak ha sűrű masszára daráltál benne valami olajos sz.rt és tele van péppel. amúgy csak darálni kell vele és kész, öntisztuló.
ezeket a kéziket persze szerencsére nem igazán teszed tönkre egy szétszedéssel, de egy elektromost igen, amint leveszed a késeket a késtartóról (pontatlan lesz, amikor összerakod). és mindkettőt fölösleges.
-
Stauffenberg
nagyúr
Megjött a Timemore C2 Max!
Holnap reggel ki is próbálom, de azért két kérdés:
1.) Kell valamire figyelni a szétszedésnél ha tisztogatni akarom? Egyáltalán, hogyan lehet szétkapni?2.) Kotyogóshoz milyen fokozatra állítsam? A kézikönyv szerint az espresso 10-14 klikk, pour over 18-24 klikk, french press 25-27 klikk.
Egy apró negatívum is látatlanban: A hordozó szütyő maradt a sima C2-es méretében, így kicsit nehéz összehúzni. Ugye a Max csak annyiban különbözik, hogy kicsit hosszabb a nagyobb befogadóképesség miatt.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B650 Steel Legend WiFi R5 8600G 32GB DDR5 500GB SSD RX 7800XT 16GB NZXT H700i
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2247
- Macbook Pro 2019 // i9 // 32GB / 2TB // Számla+Garancia //
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3591
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Most gondolj bele. Rézbojler, rézcsőtuning, tágulási tartály, nyomásmérő, 9 Bar-os ipari OPV szelep, nyomásszabályzó dimmer, Omron PID... Mind csupa-csupa Űrtechnikában alkalmazott eszköz.
Nem biztos, hogy baj van vele, ha nincs benyomódva, vagy kikeményedve, repedezve, akkor jó.




Én is ilyet kaptam, azért kérdezem. Jó lenne tudni amúgy, hogy mi alapján van eldöntve, hogy kinek mi jut.


![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

