-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#85578752
törölt tag
válasz
gergo5991
#127598
üzenetére
Elvileg a kávéval töltött idő határozza meg a koffeintartalmat, meg persze a magashegyi arabica kevesebb koffeint tartalmaz. Automatás kávéval ha nagyon rövidre veszed és nem túl finomra az őrleményt, akkor jársz jól koffein tekintetében. Az alapértelmezett 40ml-rel kiázik minden a kávéból, túl erős, próbáld 20ml környékén tejjel, ha bírod. A csersav is tud problémákat okozni.
-
gergo5991
őstag
válasz
#85578752
#127597
üzenetére
egy espressot ittam meg reggel éhgyomorra és jött a remegés.. máskor pizza után megittam másfél liter coca cola zérót és jött a hasmenés semmiből semmi..
kávé után elkap az extrém álmosság is, van hogy erős szivdobogás de közben csak 60-70 a pulzusom
változó szerintem mikor mennyit tolerál a szervezetem ugy vettem észre..
mikor megvettem a delonghi gépet és eloszor ittam a delongi prestige kávéból hát 170 körül volt a vérnyomásom.. -
gergo5991
őstag
van itt valaki aki koffeinérzékeny?
immuno-allergológián ki tudják ezt vizsgálni szerintetek?
2 napja nem iszom kávét, és végre tudok aludni 8 év után..eddig sose gondoltam volna, hogy a kávé okozna problémát, de ezekszerint az lesz a ludas. 2 napja reggel megittam egy kávét és elkezdtem remegni rá 10-20 perce, azt hittem meghalok olyan rosszul lettem, pedig 8 év alatt nem volt ilyen egyszer sem (8 éve kávézok rendszeresen).. -
Toobee
veterán
válasz
Deer76
#127586
üzenetére
Én Brazilt kerülöm: ha már kávézóba megyek, valami különlegesebb tételt szeretnék inni. Mivel csak az volt eszpresszó verzióban, feleztunk a barista sraccal egy V60-at, ami kiválóan sikerült. Ez volt az:
Yemen BANI AL AREEF
ezt ajánlom, ha valami rendelne mostanság. -
Deer76
aktív tag
Sziasztok!
Az új Gaggiák (Classic, Baby) esetén is 58mm a tamper átmérője? (nekem régebbi Baby Twin van)
Más. Ki próbálta már a naughtydog (cseh pörkölő) kávékat?
A brazilt ittam tegnap a Kéke Elefántban, az ízlett. Vettem egy etiópot, majd kíváncsi leszek rá. -
vendingo
veterán
Megkezdtem a CM tesztpörit. Eddig még nem volt dolgom vele, de 9000-ért megérte, nekem bejön. 1-2 hét és szerintem még jobb is lesz.
Világosbarna címke van rajta, jelentsen ez bármit is.
Dél Amerikai tételnek tűnik. -
-
Ludovicus
aktív tag
válasz
billyjoe
#127581
üzenetére
+1
Remek kis (és ezen most különösen nagy a hangsúly!) szerkezet. Remélem, lesz olyan tartós, mint amennyire jó végeredményt produkál. Egyetlen kritikus pontja az előmelegítés, ami valóban nem bonyolult, de egy-két késötétebb pörköléstől (pl. impresso brazil) eltekintve kell a háromszori felöntés - legalábbis nálam.
-
#98690560
törölt tag
válasz
Zen42
#127572
üzenetére
Én úgy látom, hogy megoszlanak a vélemények, 1 hét-4 hét között, szerintem érdemes lenne azt csinálni, hogy adott kávénál magát a pörkölőt megkérdezni, mit ajánl, de ez is érdekes, mert én kaptam olyan választ pörkölőtől, hogy presszó tételt nyugodtan bontsak 2 naposan is. Hát nem tudom...
Az viszont már saját tapasztalás, hogy rengeteg felesleges frusztrációt megspórolhattam volna eddig magamnak, ha hallgatok az itteni srácokra és kivárom a kávéimmal a minimum 3 hetet, amíg kipiheni magát a cucc, plusz 1-2 órát még bontás után. -
icm
tag
válasz
WarLock07222
#127569
üzenetére
Pont ezt. Kisebb méretben.
jobb, rosszabb, kényelmetlenebb.. ennyi erővel csak mindent üdvözítő presszógép kell és a többi felesleges. Mi értelme GS3at venni, ugyanazt tudja mint a Bianca… vagy fordítva
-
Bazsee71
őstag
válasz
Zen42
#127572
üzenetére
Szerintem ez egy elég komplex kérdés, meg hogy miért 3 hónap. Nálunk pl. azért, mert ha nem tűző napon tárolod, akkor 3 hónaposan még biztosan egy élvezhető ital lesz a végeredmény. Eddig mindig megbontottam a NÉBIH ellenmintát is, az általában 6-12 hónapos addigra. Ilyenkor már bekúszik egy kis mellékíz, de a fő karakter mindig megvolt.
Ha rendezvényre megyünk, és van idő rákészülni, akkor mindig 4-6 héttel előre pörkölök presszóra (filternél az a tapasztalat, hogy 2-3 hét is oké). Bontás után még úgy is kell neki 1-1,5 óra, hogy "normalizálódjon", de addigra szép letisztult, és "jól viselkedik".

rastacz: Hát igen, a színmérés sem egzakt. Az sem mindegy a pörkölés után mennyi idővel, és milyen szemcsemérettel méred, mind befolyásolja.
-
rastacsz
tag
válasz
Zen42
#127572
üzenetére
Akkor lehetne, ha pl a pörkölők ugyanazt értenék a világos, közepes, sötét jelzők alatt. De valójában még az agtron színmérésnek is van egy specifikációja, hogy milyen szemcseméreten kellene a színt mérni...
A tutiság, hogy a különböző pörkölő típusokon készült kávék, különböző módon öregedhetnek. Ahogy a különböző pörkölő típusok látszólag ugyanolyan szín esetén más ízeket hozhatnak ugyanabból a zsák zöldből.
De Samo Smrke anekdotális grafikonja már volt, hogy a világos, közepes és sötét pörkölés hogyanöregszikérik be ízben (nem felbontott csomag esetén)
Én azt vettem észre, hogy a Casino mocca filter kávéi például nagyon stabilak a második-harmadik héttől és akár a bontott zacsi is bírja a nyitogatást két hétig. De itt is volt egy-egy tétel, ami nem így viselkedett és bontás után az első hét volt jó, a másodikon már érződött, hogy "régen" nyitottam. -
Zen42
tag
válasz
#98690560
#127571
üzenetére
Ezt a pihentetés témát ki kéne egyszer vesézni. Sokszor melléfogtam már. 3 hétnél sosem vártam többet, azt sem szándékosan. Ebben az évben egyre többször olvasom, hogy egy hónap meg több, miközben a tisztességes pörkölők eleve 3 hónapra írják a lejáratot.
Durva túlzással élve a végén még eljutunk oda, hogy a döglött kávé csudijó.
-
#98690560
törölt tag
Határozottan jót tett a múltkori Kalmár kolumbiának a több mint 1 hónap pihentetés, a zacsi bontásakor rögtön éreztem, hogy "megjött" az illatta. A kávét sima alap beállításokon készítve, 91fok, 1:2 arány, 25 mp, egy teljesen új italt kaptam a korábbi próbák után, egyértelműen rozé boros ízeket éreztem. Igyekszem ezentúl úgy menedzselni a kávéimat, hogy a 3-4 hét pihi mindig meglegyen.
-
vendingo
veterán
válasz
WarLock07222
#127569
üzenetére
Szerintem is, hiába hordozható a flair, robot, vagy éppen az említett szerkezet, de kell hozzá még vízforraló, vagy gázégő meg valami lábas vizet forralni.
-
WarLock07222
tag
Lehet, hogy én járok vakon, de mi a nagy fogás abban, hogy ugyanazt tudja mint a robot, csak rosszabbul, kisebb méretben? Ugyanúgy egy teljes apparátust mellé kell pakolni, hogy lehessen vele értelmes kávét főzni egy utazás alatt, mint a többi hasonló eszközzel. Akkor pedig már ugyan mindegy, hogy kisebb-e a Robotnál vagy sem
-
icm
tag
válasz
rastacsz
#127567
üzenetére
Igen az a V1 és V2 volt. A V3 is műanyag hengeres, de valamit variáltak mert külön lehet a V3hoz meg a V1&V2höz hengert rendelni. Azt tippelném, hogy hátha masszívabb lett. Én a sima V3-mal szemezek irodába, az is lehet elgurul a gyógyszer (nem kizárt) és esztergálok egy hengert hozzá… persze első körben aluból. A PRO az teljesen más liga. Árban is. Fém hengerrel. Ezt javasoltam, mert itt nem kell szarakodni cserébe zsebbe kell nyúlni, robot feletti ár ami nem annyira sexy. DE a robot tudása a hátizsákban. Igazából állvány kell hozzá, nélküle elég szerencsétlen bármelyik. 51es kosár kell neki, aránylag normális méret.
-
rastacsz
tag
Azt hiszem ez a leverpresso (korábbi modelljei voltak, amik ugyanúgy néztek ki, de legalább 2 kickstartet futott rájuk), amik széttörtek, de nem tudom, hogy merre volt és mi lett a vége, csak azt, hogy egyik-másik ember szintén írta, hogy neki is már a második adta meg magát, de volt olyan is, akinek a cserét/javítást elutasították. Főleg a műanyag, üveg akármi tört, de volt, hogy a felső, fogazott karos rész. De amíg jók voltak, addig jól működött. A törés és egyéb hibák aránya sem ismert.
Lehet, hogy a pro már a stabilabb, mindene is fém verzió? -
RetepNyaraB
veterán
Hmmm.
Amúgy jól néz ki, jó a kosara, hordozhatós, relatíve kevésbe fáj.Nade. Nincs hozzá állvány és táska. Állvány nélkül röhejes a gyári fogmosópohárba csapolás, táska nélkül meg mégse a nejlonszatyorban hurcoljam már. Hopp, máris 450 dolcsi.
Illetve a portafilternek nincs fogója. Mivel garantáltan érdemes ezt is melegíteni világosabb pörikhez (igen, a kempingben is, hamár), az rendes szopás tud lenni
De csinos tényleg.
-
Zen42
tag
válasz
Cathfaern
#127541
üzenetére
A cuppingolás jó, de csak ritkán, főleg a vízkeverékek kitapasztalása végett szoktam szórakozni vele.
Inkább valami alternatív készítési módszerre szoktam váltani amikor érzem az babok illatán, hogy sokkal több van bennük mint amit espressoként ki tudtam belőlük hozni. Ez néha filter, néha cold brew. Az illat nagyon beszédes, de ebben a konkrét esetben az sem ígért semmi extrát. -
Zen42
tag
Hát ilyeeeet... valaki meghirdetett egy Rocket Giotto-t nagyon jó áron. A facebook azonnal az arcomba vágta. Becsengetett a szomszéd valamiért, meg beugrottam a slozira. Mire visszaértem, nem telt el 15 perc, eltűnt mintha sose lett volna.
-
stereofan
tag
-
vendingo
veterán
Gondolkodok robot vételén. Használtan kb milyen árban szoktak mozogni a barista verziók?
-
#85578752
törölt tag
válasz
kmarci25
#127549
üzenetére
Manuális módban megy egy darabig. A hőfokon lehetne emelni kicsit a hőérzékelő mókolásával, ki kéne deríteni milyen érzékelő és milyen értékeket ad vissza üzemi hőfokon meg gőzölésnél... Ha már raknak bele dimmert akkor ez se lenne nagy valami, csak egy kapcsoló, ellenállások.
-
#85578752
törölt tag
válasz
kmarci25
#127546
üzenetére
Bambinoval tudsz hosszabban előáztatni, megment sok világos pörkölést. A sorozatgyártás ellenére akadnak forróbb példányok... Nekem az első ilyen volt, csak más bajai voltak, a többi meg sajnos hőfokilag nem jól sikerült, így aztán Barista Proval folytattam. Abból is volt már kettő. Sagenél a black trufle a jó bevonat, a többi hamar le fog amortizálódni.
-
rastacsz
tag
válasz
Petyb00
#127545
üzenetére
Magyar nyelvben a karos=szűrőtartó karral rendelkező gép sajnos. Angol, német nyelvben lever, Hebel Espressomaschine gépek az emelő karos, ahol a kar segítségével nyomod át a vizet.
Azért írtuk ezeket, mert ezek a manuálisak sokkal jobban használhatók, ha kicsi a büdzsé és nem a bolti tégla, vagy erősen sötétre pörkölt kávé a cél. Pl robottal, flairrel rengeteg paraméterrel tudsz játszani. És tíz-tizenöt perc egy adag, a kettő pedig nem a duplája.
A szeánsz dolgot sosem értettem. Nekem nem szeánsz, ahogy a filter sem. Tizen perc odafigyelés és kész. -
kmarci25
veterán
válasz
Petyb00
#127545
üzenetére
Sajnos az eszközök ára nagyban befolyásolja hogy profi vagy kezdő. Értem ezt úgy, hogy egy olcsóbb gép egyszerűen nem alkalmas arra, hogy a jó minőségű kávét úgy készíthesd el vele, hogy érezd rajta a jó minőséget. Az én Sage Bambino Plus-om sem alkalmas világosabb pörkölésű kávéra, mert nincs lehetőségem befolyásolni olyan tényezőket, amik ehhez kellenének.
-
Petyb00
aktív tag
válasz
JackFeryll
#127543
üzenetére
Köszi a válaszokat mindenkinek, meg fogok nézni mindent amit írtatok/javasoltatok.
Nespresso nem pálya, bolti őrölt KV sem.
Örlőben van elképzelésem, azért nem kérdeztem.Karos gép alatt nem a manuálisra gondoltam, lehet kosarasnak kellet volna írnom, úgy talán helytállóbb. Megmondom őszintén, ha csak magamnak kellene, akkor kézi örlő, és manual gép, ezeknek a folyamata egy szeánsz, ami a KV-zási élményt emeli.
Nem tudom, hogy a kezdő és a komoly kávézás közt mi a különbség, nem feltétlen a gépben keresem, egy kotyogósat is lehet kezdő és haladó szinten művelni, és elérni, az adott eszköz nyújtotta lehetőségek maximumát, ezért kérdeztem itt. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Petyb00
#127540
üzenetére
Az összes feltételedet csak egy nespresso kapszulás gép fogja kielégíteni tejhabosítóval
Vagy az árat kell fentebb tolni, vagy a többi paraméterből engedni.
Illetve ahogy a többiek is írták már, ha nincs őrlő (vagy pengés darálód van), akkor azzal is számolni kell.
Ha pedig őrölt és/vagy bolti kávéval akarod majd etetni, akkor tényleg célszerűbb a másik topikban kérdezni, ott több tapasztalat lesz: [link] -
JackFeryll
őstag
válasz
Petyb00
#127540
üzenetére
(kávé kezdőknek topik lehet jobb irány)
Kérdés hogy van-e jó őrlőd, mert az legalább olyan fontos ha nem fontosabb.
A legolcsóbb őrlő amivel érdemes is 55 ezer forint és kézi (K6), ha nem kézi kell akkor drágább.
Egyik bojleres gép se fog 10 percnél hamarabb hőstabil lenni (inkább 15-45 perc), okos konnektor lehet a megoldás.
A legolcsóbb HC kávés espresso-s setup egy jó kézi őrlő és egy manuális dugattyús gép (flair, cafelat robot stb) amihez külön kell vizet melegíteni, de ez is picit túlmutat a kereten.
A tejhabosításra meg egy french press (nekem most ez a kedvenc ami nem gépi) vagy egy nanofoamer lehet jó irány.
(átlag speciality kávé úgyis 12-20K/kg az azért 6 számjegyű tétel éves szinten, ezért sem érdemes annyit a gépek árával foglalkozni) -
rastacsz
tag
válasz
Petyb00
#127540
üzenetére
Van itt aprón egy Flair neo 50k körül, ahhoz egy nyomásmérő 29, meg egy bottomless szűrő 10. Ez így 90 kb.
Vagy újonnan egy Flair classic 80+ nyomásmérő 29,de ezzel már 110 az a 100.
De lehet, hogy van használtan is valahol classic vagy signature.
Ezekhez még kellene egy normálisabb őrlő, ami ha kézi, akkor kingrinder k4, k6, ez 54? Vagy van kis szépséghibás 1zpresso jmax 65-ért.
Elektromos őrlőre is kell szánni, ha 70-80 körül lenne jó mazzer, az nyerő. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Zen42
#127536
üzenetére
Én ezért szoktam javasolni a cuppingolást. Ha lefőzök egy kávéból 3-4 adagot és sehogy se akar jó lenni, akkor mindig csinálok egy cuppingot. Ha ott se ízlik, akkor ez a kávé tényleg ilyen. Ha ott jó, vagy legalábbis jobb, akkor én csinálok valamit rosszul.
Nyilván filter viszonylatban nagyobb az átfedés, de espressora is releváns a cupping ízvilága. -
Petyb00
aktív tag
Szeretnék tanácsot kérni, első karos kb. főzőre.
Kedvtelésből iszom a KV-t, 95%-ban espresso minden nélkül.Nem szeretnék vagyonokat ráköltani, 100K HUF alatt maradnék a géppel. használt gép is számításba jöhet.
Ami feltétel lenne, hogy nem szeretnék 10 percet várni, mire elkezdhetem a KV-t lefőzni, és nem lenne állandóra bekapcsolva, nem kell beépített örlő, a tejhabosító kell asszonynak, víztartályos legyen mert nem szeretnék, külön vizet melegíteni.Nagyon köszönöm a segítségeteket, tudom kicsi a keret egy tökéletes gépre, valahonnan el kell kezdeni.

Köszönöm! -
#85578752
törölt tag
válasz
ribarszki
#127533
üzenetére
Let's Roast Coffee-nál most jó áron vannak zöldek.
-
SoundON
tag
válasz
SoundON
#127537
üzenetére
Mondjuk a számrendszerben elmélyedve szívesen kóstolnék akár egy 70pontosat ( hogy a 30pontosról ne is beszéljek ) hogy azok mik lehetnek???
Ha a 85 és 90között is óriási a difi akkor azok mik lehetnek? Vagy ez olyan mint az Xfaktor ahol a legszarabb pontszám a 8as mert mégis csak cuki aki énekli? 
-
SoundON
tag
válasz
paljoc
#127531
üzenetére
Köszi, igen, ezeket pontosan tudom. Én a kávégííkek és podcastosok számrendszerében gondolkodva írtam le mindezt. De ha megnézed a Gardelli kínálatát ez a 85pont a legalja. 85 alatti nincs is, viszont ezután már csak 87-91 közöttiket találtam. Ennél a Gardelli számozásnál szerintem az nagyobb baj hogy ez a saját pontszámuk
ha jól tudom tehát azt írnak amit akarnak.Ettől függetlenül sokszor néztem a zöldkávé kereskedői honlapokat egy adott kávénál amiket ittam és azért ott sem számít tigrisnek, sőt még kismacskának sem egy 85pontos tétel. Ettől függetlenől biztos azokból is jó kávét lehet csinálni, sőt az is biztos hogy van aki ezeket jobban szereti.
-
Zen42
tag
válasz
Cathfaern
#127502
üzenetére
Elismerem, az első mondatom tényleg nem volt korrekt. Kissé túltoltam.
Ám egy egyszerű blend esetén az én hibámnak betudni az esetet, az is túlzás.
Úgy vélem, hogy túl vagyok már néhány kiló kávén ahhoz, hogy alapvetően a kávéban és ne a technikámban keressem a hibát egy ilyen kirívó esetben. -
ribarszki
őstag
Kedves "otthon pörkölők!" A Danetti oldalon található zöld kávékat próbálta valaki? Egészen baráti az áruk. Vagy AVX-en kívül más forrás zöld beszerzésre? Nincs nagy igény, tisztességes brazil/kolumbiai már tökéletes

-
paljoc
tag
válasz
SoundON
#127522
üzenetére
“…pedig egy 85 pontos kávé azért az nagyon az alja.”
Független attól h az adott tétel amiről szó volt épp, az jó volt e avagy sem, ill. a pontérték témában való elmélyülést határozottan mellőzve, azért ezt idemásolom. 😊
“The widely accepted definition of specialty coffee is coffee scoring 80 points or above on the 100-point scale used on the Specialty Coffee Association Cupping form. Coffee scoring from 90–100 is graded Outstanding, coffee that scores 85–89.99 is graded Excellent, while coffee scoring 80–84.99 is graded Very Good.”
-
Tomace91
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#127525
üzenetére
Te milyen keveréket hazsnáltál a GC-dhez? Kellett vízkőtlenítened?
-
icm
tag
válasz
vendingo
#127520
üzenetére
Freiben találkozott a kedves NEJEM evvel (neki ízlett), így otthon is kellett készítsek. Sőt mondta, hogy próbáljam ki mert ízleni fog. Szkeptikus voltam aztán kellemesen csalódtam. Én az E.T.-t is szeretem, ezt is megkedveltem. Valami közepes pörkölésű babból készítettem az is lehet klasszik kolumbiai volt, nem emlékszem már. 3-4 jégkocka arra a kb. 200ml narancslé és a jégkockára öntöttem a kávét (akár egy kanállal akár kicsi kiöntővel). Akkoriban nem voltam túl nyitott kísérletezni, most simán eldobok egy adag kávét ha nem jön be (oké én szimplázom, de a lényeg ugyanaz), de kipróbáltam.
-
Zen42
tag
válasz
SoundON
#127522
üzenetére
Valószínűleg, pedig nem szoktam az ilyesminek felülni.
SO-knál nincs standard recept, teljesen igaz, de a blendeknél azért törekedni szoktak rá, hogy 92 fokon, 25-30 sec között muzsikáljon egy kávé. Ennél is csak egy fokkal tér el fölfelé az ajánlott hőmérséklet espressohoz, igaz 18 g-os kosarat ajánl.
Ok, én 15g-os kosarat használok, nem 18-ast, de megszoktam. Némi eltérést okozhat talán ízben, de akkorát azért biztosan nem amit tapasztaltam. Meg picit eltérésekkel ki lehet igazítani, hogy jó legyen de itt nem sikerült. -
#98690560
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
#127525
üzenetére
Az én gépemre azt írja az internet, hogy nikkelezett sárgaréz bojler, erre viszont elég ellentmondásos infók jönnek, hogy ezt hogyan pucoljam majd a későbbiekben. Bár csak kevert vízzel megy, de szeretném legalább évente átmosni, itt mehet a citromsav vagy vegyek valami dedikált folyadékot hozzá?
-
#85578752
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
#127525
üzenetére
És a sima "boiler safe" lágyított vizet lehet használni? Csak nem finom? Vagy de? Az ilyen gyantás lágyítóknál mindegy milyen az input? Nem kerül bele túl sok nátrium/hidrogén ion ha kemény a víz? Manuális vízlágyítók. Ez meg (asszem) belelógatós patron.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
mézespálinka
#127524
üzenetére
BH azt hiszem semmilyen DIY vizét nem ajánlja presszógépekhez, vagy a galvánkorrózió, vagy a furcsa lerakódások miatt. Ettől még sokan használják és aztán vagy van gondjuk, vagy nincs...
Acélbojler legalább nyugodtan citromsavazható; az aluval kínosabb bánni, de tejsavas keverék azt se bántja. Viszont ott korrózió és lerakódás is lehet. -
Bazsee71
őstag
válasz
RetepNyaraB
#127515
üzenetére
Nekem most több ismerősöm is volt Döniznél, és üdítő volt hallgatni amit tanultak, teljesen használható, naprakész és specialty fókuszú tudást kaptak. Ha lenne 3-4 napom, még én is beneveznék egy barista képzésre.

Anno Antalóczy Gyuri és Boross Gergely Sensory Foundation képzésén voltam, mikor még a Keletben tartották, nagyon élveztem (most a Flowban mennek).
Illetve egy többnapos zöldkávéson Nagy-Bertók Anitánál, szintén bátran ajánlom.
---------------------------------------------
A kávés véleményekhez amúgy szerintem is annyi a kulcs, hogy a mondatokat érdemes úgy kezdeni, hogy "Szerintem..." vagy "Én azt tapasztaltam, hogy....".
Rengeteg a kinyilatkoztatás, amiről egy betévedő tényleg elhiheti, hogy az úgy van. Kúpos vagy síktárcsás őrlő? IMS, VST vagy Reneka? Kevert víz vagy Fecoter? "A" pörkölő vagy "B" pörkölő?
Közben meg látjuk, hogy lassan naponta dőlnek meg dogmák, meg bukkannak fel újabb trendek. -
SoundON
tag
válasz
Zen42
#127489
üzenetére
Ott csúsztál el szerintem hogy tök laikusnak nézhettek amikor feldícsérték ezt a kávét. Biztos hogy a sárga kockához meg az amerikai frencsájz plázakávéhoz szokott 95%-nak talán az is extra lehet hogy nincs szénné pörkölve. Valszeg ennek a marketingdumáját kaptad el és Te többet vártál... pedig egy 85pontos kávé azért az nagyon az alja.
Másik:
Szerintem nincs olyan hogy sztenderd recept. Pont ezt mondom, hogy míg egy CM-nél pl 18g a kiindulás a legtöbbnél, addig pl egy 42-nél 20-21, az előbbinek jó tud lenni néha kis előáztatás a másiknál nem igazán és akkor bele se mennék a többi 20paraméterbe.
Én szerintem pörkölőnként van kiindulási reci, amit valószínű ennél a kávénál nem találtál el. Amúgy a honlapjukon ott van filter és presszó recept is. Érdemes abból kiindulni. -
vendingo
veterán
Ma rengeteg ázsiai kávés videót dobott fel a yt, amiben narancslére öntik rá a kávét. Próbált már valaki ilyet?
8. perctől látható.
[link] -
Safi1988
csendes tag
Köszi az ajánlásokat! A Coffee Education Center szimpatikusnak tűnik.
-
válasz
RetepNyaraB
#127515
üzenetére
Oh azt nem tudtam, azert a penzert lehet nem volt akkora kereslet.
-
-
WarLock07222
tag
válasz
Jhonny06
#127503
üzenetére
Pont azért, mert nem igazán van. Annyira recept-, őrlő-, kávé- és ízlésfüggő az összetétel, hogy hiába esküszik a topicban valaki valamire, annyira nagy mozgástér van az arányokat illetően, hogy egy baselineon túl igazából az a fontos, hogy azt kitapasztald, melyik változó mi a fenét csinál és hogy neked mi ízlik.
Amúgy itt van hozzá minden matek az Excelben
-
TDX
tag
válasz
Jhonny06
#127503
üzenetére
Kb. egy hónapja utána számolgattam, egy délutánom elment hogy megértsem pontosan mennyi GH és KH-t változtat egységnyi (tömegre) epsom só (=keserűsó) és szódabikarbóna hozzáadása. Azért is annyi idő volt mert nem jó egységekben számoltam egy jó ideig. Itt (és általában kávézásnál azt vettem észre) a GH és KH értékek mind ppm CaCO3-ban vannak megadva.
A recept: 1 GH = 0.01232382 g epsom só, 1 KH = 0.008400661 g szódabikarbóna 5 liter vízre!!
Ez alapján ha azt szeretnéd hogy X legyen a GH és Y a KH értéked, könnyen kiszámolhatod mennyi epsom só és szódabikarbónát kell hozzáadj 5 liter 0-ás vízhez.
Néhány gyakori recept (GH/KH): CasMo filter 20/40, WOC Budapest 50/40, SCA optimal 68/40, Barista Hustle 80/40, Rao-Perger 90/42.
Alábbi képeken összefoglaló ábra különböző receptekről/zónákról. Az első képen Total Hardness ~ GH, Alkalinity ~ KH (általában véve úgy emlékszem ez nem igaz, de ha valamit rosszul írnék, valaki úgy is kijavít).
-
#98690560
törölt tag
válasz
Safi1988
#127507
üzenetére
Madal-ban voltam (Barista Campus), alap barista képzés, aztán később egy latte art tanfolyam is megvolt, nagyon profik, komoly gépeken ment minden, saját kávéval, kicsi csoportokban, szóval rendesen odafigyeltek ránk. Szerintem elég alapos volt a "tananyag", rengeteget tudtunk kérdezni és mindenre kaptunk részletes választ, nagyon sokat tanultam náluk, én abszolút ajánlom őket. Nyilván kávézót nem fogsz tudni nyitni ezzel, de bőven elég és stabil alapot ad ha a továbbiakban is érdekel a szakma.
-
válasz
verti1
#127486
üzenetére
én annyiban csatlakoznék ehhez, hogy egymást sem ismerjük igazán, nem tudjuk, hogy tényleg mit tart finomnak xy user, hogy készíti a kávét stb. ennek megfelelően a véleményét sem igazán lehet kontextusba tenni, amikor valamiről lesújtóan ír (vagy épp felmagasztal). időnként adódik összehasonlítási alap, például amikor olyan eszközről írják, hogy nem jó vele a kávé, amit évek óta használok és tudom, hogy de

-
-
-
Safi1988
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék majd elvégezni egy barista tanfolyamot a közeljövőben. Mindenképpen egy jó, elismert helyen szeretném elsajátítani a szakma alapjait. Van tapasztalatok arról, hogy hova érdemes jelentkezni Budapesten?
Köszi!
-
rastacsz
tag

Remélem jó nagy lesz a kép
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
#85578752
törölt tag
válasz
Cathfaern
#127502
üzenetére
Ha egyszer belőjük hogy itt mi a szokás, már nem illik eltérni tőle. Szerintem itt azért eddig voltak finom fokozatok, nem a lókupecek egymást ócsárló túlzásokkal teli minősítéseinek helye, szóval egyetértek, visszafogottan kritizáljunk, vagyis árnyaltabban és a haza fényre derül.
Ja meg van egy jolly jokerünk, a "Szerintem..." bevezető formula.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
#98690560
#127499
üzenetére
"Nekem fura, hogy simán mehet a "szegeden kínai cuccokat árulnak", meg a "kapucíner kávéiban drog van", vagy hogy "a fecoter víz pofátlan lehúzás" ".
Őszinte legyek, szerintem is gázok ezek is. Helyenként szólok is, de amikor már sokadszor jön elő akkor van, hogy nincs erőm hozzá."de ha beírom, hogy a pörkölő szerint sem 100%-os tesztpörkölést én cuppingban is fanyarnak, keserűnek érzem, akkor mindjárt károgó amatőr vagyok és írják a feljelentést"
Szerintem ilyen sose történt. A mostani konkrét eset innen indult:
"Ha valaki belefutna mostanában a Gardelli kávéiba, bottal se piszkálja!
" ( [link] )
És ez legalább olyan gáz, mint a fenti három idézet. Főleg úgy, hogy saját bevallása szerint technikailag nem tudta jól lefőzni:
"Viszont egész zacskó alatt küzdöttem a csatornásodással." ( [link] )
Tehát annyit tudunk, hogy vett egy kávét ami neki nem ízlik, amit valamiért nem tudott jól lefőzni, és ebből az a konklúzió, hogy soha senki semmilyen kávét ne vegyen a pörkölőtől. Ez így tényleg ok?Nincs azzal senkinek gondja, hogy valaki leírja hogy vett egy kávét ami nem ízlik neki és szerinte pénzkidobás volt. Nem egy példa volt rá a topikban, hogy valaki bedobta hogy van egy kávéja ami neki sehogy se jön be, kinek kell. Meg arra is volt nem egy példa, hogy valaki írt hogy sehogy se tud normálisat főzni egy kávéból mit csináljon vele.
De az, hogy az ember életében először vesz egy kávét egy pörkölőtől, és az a pörkölő rögtön értékelhetetlen szemét lesz, az azért kicsit túlzás, és szerintem érthetőek a rá érkező reakciók. Még ha azok között is van ami kicsit túlzás.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Disney+
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Konteó topic
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- Építő/felújító topik
- Az Intel szerint sokáig marad velünk az Intel 18A node
- Futás, futópályák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Panasonic HC-V770 FUL HD kamera
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3293
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3405
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 240GB SSD I 14" HD+/FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest





![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
" ( 

