-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jana86
csendes tag
Nem mondták soha, de számomra ez lenne az újrahasznosítás.
"Minden egyes kapszula, amit újrahasznosításra kerül, mindennapi tárgyak formájában ölt új formát – újabb kapszulaként, kerékpárként, svájci bicskaként, zöldséghámozóként, létraként, vagy éppen egy szemüveg kereteként. "
Ez nem épp az....
Egyébként a környezetvédelem a kávéfogyasztó közösség számára az átlagembernál is fontosabb kellene legyen, mert a klímaváltozás miatt pl. a kávé termesztése hamarabb lesz lehetelen, minthogy kipuszulnánk. Na de kávé nélkül minek túlélni?!?! Ide most tehetnék
-t is, de ez inkább
! -
mikromanus
veterán
Jana Baby van most vízben tesztelve. Bár nátriumban szegény, de lehet mészkövet épít ez is 3 főzésből mint más (ásvány)vizek. (jelezve a címkén nem nagyon volt semmi, de ebben is bent figyel egy rakat hidrogénkarbonát) Majd 2-3 főzésnél elválik számít-e a végtermék szempontjából. A tegnapi rosszabb nem lett, az tuti. Csak egy alkalom nem biztos adat még.

A javasolt vized kicsit kevesebb oldott anyagos. Megsasolom majd azt is.
-
thomasrc
tag
Az ún. "double shot" nem 60 ml? Legalábbis itt azt írják, én ez alapján lőttem be az adagot.
Megpróbálom 40 ml-el is, de szerintem a kesernyés mellékíz meg fog maradni, tekintve, hogy eddig akárhogy csináltam mindig benne volt valamilyen mértékben. -
Nibiru
tag
Maximálisan egyetértek, az americano, valóban egy mosogatólé.
És én lungot sem iszom, részben pont amiatt amit írtál. Nem véletlenül ment ki a divatból.
Csak a tények kedvéért írtam le, hogy lehetne akár jó is azok számára akik a kevésbé intenzív kávékat kedvelik, miközben nem vetnek meg egy kicsit több koffeint az italukban. -
GAgyiXyXy
aktív tag
Azért mert ez egy ilyen topik. Itt gyűlölni kell az AVX-et, akkor jófej vagy, ha nem, akkor feketeseggű. Pedig az AVX egy cég, nem egyetlen ember, sok alkalmazottal, széles választékkal, jó árakkal a kávézás minden területén. Ezek után gondolom az "elvtelen" kávékorzót is útálni kell majd, mert szponzorai közé fogadta az AVX-et és ezzel feladta függetlenségét (az itteni elvek szerint). Ne legyen igazam....
És jön a nyílzápor... -
Nibiru
tag
A klasszikus lungo nem egy hígított espresso, hanem egy kb 1 perces, folyamatos, nagyjából 150 ml-es csapolás eredménye. Ettől a lungoban sokkal több a koffein és keserűbb is, bár a nagy hígítás miatt ez nem vészes.
Ma már lehetne olyan lungo-t is csinálni ahol pl. 92.5 helyett pl. 85-re van beállítva a gép a folyamat alatt, így nem ég meg a kávét, de nem tudok róla, hogy valaki is így csinálná, pedig ha jól tudom van olyan LM gép amin fejenként lehet hőmérsékletet állítani (javítsok ki vki ha rosszul emlékszem) -
*Mukeey*
addikt
Ims dupla van most a karban, meg a lefolyója egy LM-ről van átrakva. Ez most 17g volt, multkori Yirga 18.5g-ot is elbírt, úgy adta ki. Talán lehetett volna ez is 17.5 meg egy halványan finomabb őrlemény, de így is 3.ra tudtam elfogadhatóra állítani, már nagyon kávéztam volna😂
Ja amugy tök jó kis gép, itthonra perfekt tesztelgetni.
-
*Mukeey*
addikt
-
-
zozy84
senior tag
Ez amit linkeltem , hogy egyben van a darálóval de karos ez milyen megoldás? Próbálta már valaki? Amiket lehet olvasni róla az alapján jó. De írni bármit lehet.
Pl : "Beépített kónuszos rendszerű kávédaráló fém őrlőkővel" ,"Beépített kávédaráló fém őrlőkővel
Thermocoil vízmelegítő rendszer
Electronic PID hőmérsékletszabályzás konstans vízhőmérséklet biztosítására az aroma kivonásának végéig
Előgőzölés alacsony víznyomás mellett
18-féle őrlési mód
250g kapacitású szemes kávé tartály
Automatikus őrlés közvetlenül a szűrőbe
Automatikus és manuális kávéadagolás
Nyomásmérő az aromakivonás folyamatának ellenőrzéséhez
Kivehető tamper (praktikus tárolási lehetőség a készülékben)
Különösen nagy hely hosszúkávé készítéséhez
Különálló forró víz kimenet
360°-ban forgatható gőzcső
Kivehető 2 literes víztartály, szűrőrendszerrel felszerelve
Melegen tartó talp
Tápkábel tárolási lehetőség
Praktikus fiók a tartozékok tárolására"Alapból a SAGE mint márka a kávézásban jónak számít?
Vagy egy automata Gaggia a mindenapokban ugyan azt tudja hozni. -
mutyi
senior tag
Tisztában vagyok én is vele,hogy a friss hideg tej a legjobb, én is abból szeretem készíteni, ezzel nincs is gond, azzal inkább, hogy azért nem fogok napi fél liter tejet eldobni,mert mindig a tökéletes tejhabra vágyom, arra elég, ha 10 ezer felett költök a havi kávébabra.
Szóval a kérdés arra vonatkozott,hogy ha már valaki mégis bűnös módon felhasználja a már használt tejet ismét, akkor gyakorlati tapasztalat alapján érdemes-e újra levegőt engedni bele vagy másodjára már nem?
Azt meg ne mondja senki nekem,hogy mindenki kiönti a tejet minden alkalommal és csak és kizárólag friss tejből készíti minden egyes alkalommal a tejhabot.
-
And06
aktív tag
ez a magyar üzletfilozófia sajnos. meg nem nevezett bababoltban (nem lánc), vettünk egy svájci gyártású "ráolvasós" lázmérőt a gyereknek aranyáron (mielőtt megszületett még). itthon kipróbálom, összevissza mér, 36.8tól 37.5ig mindent mutatott embertől függően. másnap viszem vissza, hogy selejt, kipróbáltunk másik 2t, az is ugyanilyen pontosan mért. mondom ok, akkor pénzt kérném vissza. aszondja, de hát a leirás szerint 37.5 alatt nem is láz, igy hát jól mér, szóval szerinte jó, de ha akarom le lehet vásárolni. (szerintem meg egy überdrága lázmérő ne 1.5fok pontossággal dolgozzon, főleg ne a gyereken...) 2 odavissza után mondta az asszony, hogy akkor levásároljuk, mert nem akart balhézni. a végén hiányzott még 1500Ft, azt sem adta vissza, hanem venni kellett még 1 krémet hogy kijöjjön az ára. remélem nagy a haszonkulcs a hőmérőn, mert be nem teszem oda a lábam többet, a babakocsit jóval többért nem ott vettük meg...
-
WiZARD
veterán
Múlt héten voltam náluk, presszóként kóstoltam. Finom volt, de annyira nem fogott meg. (Jobban ízlett mint az EK43 shot a Flow-ban)
Amit szerintem érdemes kóstolni, legalábbis nekem most nagy kedvenc az a CM Santa Marta (Guatemala). (és nem azért mert ez van nálunk, de az elmúlt 4 hónapból ez ízlik a legjobban)
-
*Mukeey*
addikt
Igen és köszönöm a tippeket/tanácsokat.
Azt hiszem,jól döntöttem.Bár a rá szánt keret legteteje volt,de a dual boiler miatt ezt választottam.Képben volt még a Silvano is,meg használtban is több típus,de végül a hazai gari és alkatrész ellátás miatt ez lett.
Valami jó fajta specialtyt kell beszereznem tesztelgetni még😉
-
Jókv
csendes újonc
Igen, de ez attól függetlenül egy csepegtetős szerkezet. Még az üzletben sem tudtak igazán tapasztalati dolgokat mondani róla. Mivel jelenleg Pesten vagyok, csak a jövő héten fogom tudni otthon kipróbálni. Viszont ha valaki tud hozzá filterkávét ajánlani azt megköszönném.
-
Bazsee71
őstag
Nem szoktuk egyenértékre váltani a kávét.

Az más dolog, hogy több az anyag a saját kávéban, de aki ennyi pénzből keres a párjának valamit, az tényleg csak kotyogó vagy Nespresso. Utóbbi sem csúcs, de a többi kapszulánál azért jobb. Meg gyárt már hozzá a Jacobs is, jó áron tűrhető eredménnyel (persze kategóriájában).
-
soldier2
őstag
A rugós karos gépek a változó nyomásprofil miatt sokak szerint jobbak a pumpás gépek állandó 9 baros nyomásánál, cserébe macerás őket használni (a rugót kézzel kell felhúzni csapolás előtt) és a hőmérsékletet sem lehet fokra pontosan beállítani (azért valamennyire lehet a kazán nyomáskapcsolójával.
-
*Mukeey*
addikt
Jó a Balatont hagyjuk inkább.Idén normális kávéra vadásztam Keszthely környékén 4 napig,olyan löttyöket kaptam,hogy legszívesebben visszaküldtem volna.Helyeket nem nevesítek,nem célom a lejáratás,de pl az egyik "legmenőbb" cukrászdában a presso kb 6mp alatt folyt le,a capuccinohoz már egyszer (kétszer??) gőzölt tejet csinált újra a srác stb.
-
Karoson még csak-csak, de pl. kotyogósokon várhatod!
Epként ezek a tipikus f..ságok. Anyagösszetevő mérésekkel kimutatni, hogy mi ízlik jobban az embereknek, hát, ez olyan önbizalomra vall, amit nem tud megzavarni a lényeglátás.
Egyenek sót tört borssal meg faggyúval t-bone steak helyett!
Egyébként nincs benne valami ellentmondás? (70°C vs. minél magasabb hőm.)
...de esköszöm, kipróbálom vmi kevésbé finnyás kávéval!
Egyébként igaz, hogy a hőmérséklet emelkedésével növekszik általában a kioldódás, de másik oldalról meg ott van, hogy a hőmérséklet hatására bomlanak, átalakulnak, néha összeállnak molekulák, így íz összetevők is.
Ha van vegyészünk, biztos profibban tudja ezt nálam. -
#25954560
törölt tag
mi voltunk par hete tobbszor is az embassy-ban. nyitasra mentunk, szerintem olyankor meg egeszen rendben van a hangulata, nem ereztuk szemelytelennek.
etiop es kenyai kavekbol ittunk presszokat, az etiop nagyon bejott (Worka). a kenyabol nalunk is csak masodik fozesre iteltek elfogadhatonak, azt kaptuk meg
(de abbol eleve hosszabbat is javasoltak, nem presszot) -
igen, vidékiában még komoly lehetőségek vannak (kérdés, hogy van-e rá kereslet is, mert azért itt tényleg el lehet adni egy kávé + süti kombót 1500 ft-ért, fene tudja, hogy máshol is lenyeli-e a nép).
a design annyira nekem sem jött be, én korán voltam, akkor nem volt pörgés annyira, sőt.
-
looser
addikt
Szerintem sem, az elején még én is vettem, a fahordóba lehetett kinder játékot, bizsut, akármiket rakni és egész jópofa, a kávé meg friss volt és szép, csillogó, olajos, nekem ízlett. A Pennyben eleve 1500-ról indult és 1000 Ft volt a leárazott ár.
Nézegettem az említett pörkölőt, a FIKA nevű kávéjuk megragadta a fantáziám :-))(#74045) Bazsee71: még fejlődnie kell az ízlésednek :-D
-
-
paljoc
tag
Ők kértek egyszer tőlem is, többfélét is, mert próbálgatták hogy melyik kávé tud jól együttműködni azzal az elég karakteres ízű mandulatejjel, amit ők készítenek. Vittem is nekik vagy 4-5 félét, de aztán nem kértek többet, lehet egyik sem tetszett nekik...nem mondták mi a baj, pedig mindig kérem hogy jelezzék akár pozitív, akár negatív vélemény van.
Én akkor kíváncsiságból hoztam tőlük egy üveg mandulatejet, de az egész jól habosíthatónak tűnt, el is küldtem a tulajnak a fotót, itt van, szerintem jobb lett mint amit te kaptál, igaz ez Catleren lett habosítva és nem La Marzocco-n
:
-
Csápájev
őstag
Nagyon sok ilyen van.
Sokan próbálkoznak most világosabb pörkölésű kávékkal,mert divat lett.
Azt azonban nem tudják,hogy ehhez viszont sokkal jobban kell érteni,mint a klasszik vonalhoz,sokkal macerásabb jól elkészíteni.
Rengeteg helyen adnak iszonyú savanyú , rosszul elkészített kávékat.
Melyik helyről van szó egyébként? Nyugodtan leírhatod, sokszor beszélünk konkrét helyekről.GAgyiXyXy
Minden előfordulhat,de mivel ezek alapból nagyon savasak, egy laikusnak szerintem az tűnik fel elsőként,hogy a megszokottnál savanyúbb.
MOst azokról beszélek,akik a klasszikus olaszos eszpresszókhoz szoktak. -
Nimda
addikt
Pontosan azt. Én még szimpla presszózni nem nagyon láttam ott senkit. Ez afféle dumálós, menő trendi helynek számít, főleg a fiatalok körében. A costának is van egy hangulata, kár, hogy a személyzet is mindig változik (itt nálunk), ahogy a kávé minősége is. Nemrég mikor kifogytam a la piazzából, gondoltam veszek ott szemest, hátha jobbat főzök belőle. Az ára miatt nem mertem kockáztatni, mert csak átmenetileg kellett volna. Inkább maradtam egy lavazzánál, gyorsan elfogy úgyis. Na az ilyenek tej nélkül ritkán ihatók, mondjuk nem is presszózom otthon.
-
stereofan
tag
szia,
Veszprémben még érdekes lehet a Gusto delikát, illetve egy viszonylag újabb hely a Big Caffé House.
mindkettő az Almádi úton van, a Gusto a városhoz közelebb a rendőrség közelében, a Big pedig feljebb,
az Interspar felé bekanyarodva a villamossági üzlet mellett az udvarban.
itt még nem jártam, nekem is csak említették.
nyilván egyik hely sem Tizen1 színvonal, de egy próbát megérhet. -
CB
senior tag
Az első délutáni kávémat a sétáló utcában, a Marica kávéház és étterem-ben ittam.
A felszolgáló azt mondta, hogy Hausbrandt espresso kávéból készítik. Hogy mikori pörkölés, azt nem tudta. Tömény keserű kávé volt, amit csak a hozzáadott tejszínnel és cukorral tudtam meginni.
Határozott jellemzőkkel bíró kávé. A kávénak a Robusta testességet és összehasonlíthatatlan pirított kenyér és keksz aromát kölcsönz, szinte alig érezhető savassággal.
Na, én ezeket az ízeket nem éreztem sajna.Van a vár tövèben egy kàvézó, holnap után ott próbálkozok. Holnap Pazar kávézó B.Füred.
-
CB
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Reklámblokkolók topikja
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Arc Raiders
- Kompakt AIO-val használható rackmount ház jött a Chieftec fémjelzésével
- World of Tanks - MMO
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 14C 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP EliteBook 840 G9 i7-1265U 16GB 512GB 14" FHD+ 1 év teljeskörű garancia
- HP ZBook Power 15 G8 Mobile Workstation i7-11850H 32GB 512GB Nvidia RTX A2000
- Apple iPhone 16 Pro Max Desert Titanium Titán dizájn, Pro kamera, 120 Hz ProMotion,90%,3 hó gari
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3620
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
-t is, de ez inkább
!

Megpróbálom 40 ml-el is, de szerintem a kesernyés mellékíz meg fog maradni, tekintve, hogy eddig akárhogy csináltam mindig benne volt valamilyen mértékben.


volt jó, de ott nagyon


![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)


