- 
			
						Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
 
Új hozzászólás Aktív témák
- 
			
			
						yazoo1
tag
válasz
							
							
								Csápájev
							
							
								#77614
							
							üzenetére
						Tetszik ez a podos gép és a megoldás.
A képeken még a presszó N van crema is.
Eddig nem adtam bele a témába magam ezért kérdem mennyire elfogadható az eszpresszó ja? Ízvilága gondolom nem annyira Széles mint a szemes kávéknak?! Gondolok itt arra hogy nincs podban: yirga, Chocco madness, stb. - 
			
			
 - 
			
			
 - 
			
			
						Nibiru
tag
válasz
							
							
								Csápájev
							
							
								#76490
							
							üzenetére
						Volt bennem elég kitartás, hogy kitapasztaljam ezt a kis gépet az olaszos keverékekkel és egy ideje már kva jó kávékat csinálok. A következő az lesz, hogy rákötök egy hőmérőt a kazánra és addig játszom géppel míg ezt a kihívást is teljesítem, akármennyi időbe is kerül.

 - 
			
			
						fragola.6035
aktív tag
válasz
							
							
								Csápájev
							
							
								#76429
							
							üzenetére
						Mert a fejbojleres gépeknél a kb. 20 fok különbség van a bojler felső és alsó részébem lévő víz hőmérséklete között.
Többek között ezért is kevésbé alkamas spec. kávékhoz, mint pl. a Gaggia, mert csapoláskor emelkedik a fej hőmérséklete. A Silviánál az eltolt fej miatt nincs ez a hömérséklet emelkedés. - 
			
			
						SoundON
tag
válasz
							
							
								Csápájev
							
							
								#75895
							
							üzenetére
						Hát nem tudom... Drága lenne? Persze ez a hobbi eleve drága.
Nekem itthon a Casino Mocca a kiindulási pont. Mind minőségben, mind árban.
A Casino Mocca is 3000Ft körül mozog, de az csak 200g. Ez a Caravan 250g 3600Ft az kb ugyan az.
Ha azt is beleszámolod hogy most 3600Ftért 2db 250grammos zacsit kapsz akkor az ár tekintetében lassan a közértes kávéknál tatunk
Ezért írtam ki, mert szerintem ez most nagyon megéri. Ha még maradt egyáltalán tegnap óta... - 
			
			
						Nibiru
tag
 - 
			
			
válasz
							
							
								Csápájev
							
							
								#75602
							
							üzenetére
						Ami még fura volt és eddig nem láttam, hogy pár sec előáztatás után felmegy a nyomás ~9 barra és a csapolás során szépen lassan elkezd csökkenni. (remélem nem a gép szart be) Az őrlővel még játszok, de egyelőre nem találom az optimális beállítást.
Hamar kifogy a zacskó aztán meglátjuk mit hoz az Impresso etiópja. - 
			
			
válasz
							
							
								Csápájev
							
							
								#75602
							
							üzenetére
						kicsit gyanús innen monitor mögül, a fotelből távokoskodva
, hogy csatornásodtak azok a shotok. olyankor szökik fel hamar a pogi hőmérséklete és kell egyre lejjebb mászni a hőfokkal -- mert úgy amúgy a 80 fok elég vékonykának tűnik. persze a kávé világában minden is lehetséges. 
 - 
			
			
						hifis50
csendes tag
válasz
							
							
								Csápájev
							
							
								#75236
							
							üzenetére
						A lehetőségeim különlegesek, amit persze kihasználok. Már nem zsebből megy a fejlesztés. Mivel eddig műszakilag stabilnak bizonyult a konstrukció (bár a golyósorsó élettartamát, határait még nem teszteltük), mindenképpen hasznosítani kéne az ötletet. Főleg, hogy az igazi poént, a léptetőmotor programozhatóságát (nyomás vagy volumetrikus prrofilozás szoftverből) még össze sem hoztuk.
 - 
			
			
 - 
			
			
						Rush77
aktív tag
válasz
							
							
								Csápájev
							
							
								#74023
							
							üzenetére
						Hát igen ez nem az a bizalomgerjesztő

@adp
Olaszt kevésbé de néha azért jól esik. Inkább valahol a kettő között szoktam főleg a feleségem miatt.
Szoktam spec kávékat is bár kevésbé mert egyelőre még próbálom kimaxolni a jelenlegi kevéske tudásomat.
Most pl volt egy Yirga odaátról és eléggé nyögvenyelős a történet. Most már kezd valamennyire összeállni de mire eljutok vele oda, hogy egy épkézláb dolgot kihozzak belőle már el is fogy.Meg azért is szeretnék darálót cserélni mert némelyik kávénál nem tudok elég finomra menni mert még egy alátéttel már összeérnek a kések.
Jut eszembe, hogy múlt héten voltam a Pazarban ésa Rusty boxban is.
Pazar-ban Etiópot ittam és elég jó volt kellemesen savas (öcsém megkóstolta és egyből rávágta, hogy savanyú
 ), némi valamilyen piros bogyós beütéssel.
Rusty box. Hááát. Felemás a véleményem. Biztos az is közre játszik, hogy nagyon felkapott lett de emlékeim szerint tavaly jobb volt. Egyrészt kb 15 percet kellett várni a 3 kávéraúgy, hogy 2-en voltak elöttünk a sorban. A kapott kvé nem volt rossz de jobbra számítottam. Brazilt ittam és igazából semmi extrát nem kaptam.Olaszosról pedig a Lavender étteremben ittam Balatonvilágoson egy elég jót (ha jól emlékszem Corso Verona talán). Teljesen jól volt elkészítve, nem volt benne semmi bántó íz mint sok másik helyen. Kifelyezetten kellemes mogyorós, csokis ízvilág volt.
 - 
			
			
válasz
							
							
								Csápájev
							
							
								#73743
							
							üzenetére
						[link]
Bár persze én vagyok a f sz, hogy bemegyek ilyen vegán helyre. Ugyan ez nem egy latte art verseny, de nem ilyen látványhoz vagyok hozzászokva egy spec. kávézóban. (netes kép, de hasonló volt az enyém). Feleségem cortadót kért, erre kihoztak neki egy presszós csészében egy shotot némi (elcseszett) tejhabbal a tetején.
 - 
			
			
 - 
			
			
válasz
							
							
								Csápájev
							
							
								#73738
							
							üzenetére
						igen, erre írtam sokszor, hogy "kezdők" összekeverik a savasságot a savanyúsággal. pedig valami lehet savas és édes is, lásd tokaji aszú. de erre az a frappáns riposzt, hogy a rib-eye steaknél nem kell magyarázni semmit.
viszont a savanyú savas kávé, na, az vacak. ugyanúgy, ahogy a savanyú bor is.
és persze a keserű dettó. - 
			
			
						Libretom
aktív tag
válasz
							
							
								Csápájev
							
							
								#73677
							
							üzenetére
						Köszönöm! Ha tudtok ilyen Gaggiát, szóljatok légyszi. Persze én is ráállok, viszont ráfaragni se szeretnék egy rossz vétellel... Őrlőnek kezdésnek elmehet a Vario Mini Mill?
 Egyébként le tudnátok írni 5-6 szóban a különbséget az én "darálóm" és a Classic között? (Mintha egy kávét jellemeznétek... 
 ) Még 1x kösz! - 
			
			
						bl4ze
veterán
válasz
							
							
								Csápájev
							
							
								#73655
							
							üzenetére
						Haha, ez jó.
Amikor katona voltam akkor kezdtek bejönni a "gyros" helyek Magyarországon.
Pápán, reptéren voltam katona. A katona társaim legtöbben finoman fogalmazva sem voltak túl okosak.
Jártunk ki a városba enni, inni, hepajkodni, főleg enni - mert bitang szar és kevés volt a kaja.
Volt egy "Gyros" büfé, oda sokat jártunk. Az egyik srác hónapokig mondta, hogy gyors büfé (ami az is volt - de mégsem ahogy Ő gondolta) - amire kiderült, hogy a GYROS-t olvassa GYORS-nak
A másik professzor meg a Dréher sört hívta folyamatosan "Drebber"-nek, aztán felvilágosítottam, hogy az "H" nem "B"

 - 
			
			
 - 
			
			
 - 
			
			
válasz
							
							
								Csápájev
							
							
								#72931
							
							üzenetére
						valamiért nálunk ez a vonal az, ahol hajlandó a nép kinyitni a pénztárcát és megvenni az ezer forintos kávét is. már egy starbucks is elég, csak very american legyen. so much sznobság. valamikor majd kikóserolom a helyet én is, de a sok duma után a hibátlannál gyengébb presszót very much és ruthlessly megírom will.
 - 
			
			
						Peti...(16v)
tag
 - 
			
			
						jack B.
csendes tag
válasz
							
							
								Csápájev
							
							
								#71087
							
							üzenetére
						ez egy szimpla kávés fórum, nem profi baristák gyűjtőhelye. akkor meg zárttá kell tenni, ha ez a vélekedés. betéved ide valaki, aki kotyogósat iszik minden nap (vagy urambocsá DG-t), arra fog rájönni, hogy nem kívánatos személy, nincs témája, nem veszik figyelembe.
de mondom, nem támadásnak indítottam, csak az ihatatlan nem a Gustónál kezdődik (bár igaz, kinek a pap...), sok-sok szempont miatt sem. én például voltam olyan cégnél, ahol egyrészt hülyének néztek volna, ha 20-30 perceket szórakozok egy sima presszó elkészítésével, másrészt idő is csak egy kapszulás elkészítésére "megengedett". gyorsaságban, kapott minőségben vállalható a Dolce Gusto. azt kell megérteni: van az a réteg, akit behatóbban érdekel a kávézás (mint bennünket a fórumon), és nem spórolnak erre pénzt, időt, energiát. míg van a társadalom 90%-a, akik pont leszarják, hogy mekkora hőfokot esik a csapoláskor az ital, a kávézás pedig inkább rutin nekik, mintsem élvezet.
ezzel nincs baj, én is örülnék, ha minden háztartásban ECM gépek lennének, rendes őrlővel, de attól még nem vonulok az utcára, hogy "bazzeg, fos, amit isztok". sarkítva mondom persze.
túl lett ragozva.
 - 
			
			
						Koczó93
őstag
válasz
							
							
								Csápájev
							
							
								#70814
							
							üzenetére
						Hát sajnos elgondolkodtam egy rotós e61 hx-en. Nacyon szeretem a gc-t, de szívesen összehasonlítanám egy e61el. Elég sokat olvastam vissza,tudom hogy macerásabb belőni a fokot, több ellenérv is volt felhozva ellene. Az eszem azt mondja hogy ne, de a szívem azt mondja hogy igen
 Két gépet hosszú távon nem biztos hogy szeretnék tartani, így is szűkös a konyha Félek hogy ha szembe jön e61 jó áron, nem fogok tudni ellenállni 
 - 
			
			
						mdav88
aktív tag
válasz
							
							
								Csápájev
							
							
								#70768
							
							üzenetére
						A ket fajta kozt a mennyiseg a kulonbseg: szimplabol a regi iskola szerint 7-8gr kavebol 22ml vagy ugyanennyi kavebol 30ml (dupla eseten dupla mennyisegek) de mind a ketto egysegnyi ido alatt keszul. Mondjuk 30mp.
Eloszor troll kerdesnek tartottam, leven, hogy regota vagy itt, de akkor nem biztos hogy megvolt a ket fogalom kozti kulonbseg.
 - 
			
			
						szaki1986
tag
válasz
							
							
								Csápájev
							
							
								#70668
							
							üzenetére
						Köszi. Na mindegy, végül is egy plussz nyélre így is úgy is szükségem van
. Csak gondoltam addig átrakhatnám arra ha épp nem kell a naked.
Lehet előveszem a barkácstudásom és összehozok egy ilyet
.(#70670) sz.zs.: Igen, akartam rendelni egy plussz fa nyelet, csak pont nem volt ami tetszett volna. Úgyhogy szerintem marad a DIY.

 - 
			
			
						sz.zs.
senior tag
válasz
							
							
								Csápájev
							
							
								#70668
							
							üzenetére
						Így van, itt az ábrán a 70 sz. alkatrész mind ilyen nyél akar lenni...
 - 
			
			
						#91073280
törölt tag
válasz
							
							
								Csápájev
							
							
								#70030
							
							üzenetére
						A Saeco-k őrlője eléggé limitált, presszóhoz durva az őrlemény és gyenge a tamperolás, az OPV meg csak 19 baron nyit. Csak vész esetére, ha dugulás van, műanyag biszbasz.
A felhasznált beállított vízmennyiséget még az OPV előtt méri, nem is készültek fel rá, hogy normális tömörítést használva nyisson.A lefolyást egy változtatható nyomásfokozóval lehet szabályozni, ez határozza meg az elkészült kávé kioldottságát. Nem tudom, lehet-e nyomásfokozóval tökéletes eszpresszót készíteni, lazára tömött kávépogácsával, mert ha igen, akkor ebbe az irányba is lehet haladni.
Simán lehetne automatizálni a kávéfőzést hagyományos eszpresszó szabályainak megfelelően, de akkor több lenne a hibalehetőség, többen vinnék vissza a gépet, ezt nem vállalják be a gyártók.
 - 
			
			
						XFishboneHUN
senior tag
válasz
							
							
								Csápájev
							
							
								#70030
							
							üzenetére
						A legtöbb gépnél nem állítható a darálás finomsága,ami teljesen alapvető dolog, alig van olyan kávé,ahol ne kéne állítani az előzőhöz képest.
Egy adott kávénál is állítani kell az idő elteltével.
Az,hogy be lehet állítani ezeknél a gépeknél,hogy milyen kávét akarsz -gyenge,közepes,erős- nem ezt jelenti.
Hőfok általában szintén nem állítható,pedig ez az egyik legfontosabb dolog.A termékleírás alapján tud őrlési beállítást 10 fokozatban, 3 hőfokot és 5 aromaerősséget.

 
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Új és újszerű 13-14 Gamer, ultrabook, üzleti, 2in1, X360, Touch készülékek kedvező áron Garanciával
 - GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 512GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3867
 - BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650 R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070 Ti 12GB Asus TUF Gaming GT 501 750W
 - ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
 - BESZÁMÍTÁS! ASRock B650 Steel Legend WiFi R5 8600G 32GB DDR5 500GB SSD RX 7800XT 16GB NZXT H700i
 
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
						
								
							
								
 LOL!
								
								
								
								
								![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
								
								
								
 
								
								
								
								
								
								
								
								
								
								
								
								
								
								
								
								
								
 Egyébként le tudnátok írni 5-6 szóban a különbséget az én "darálóm" és a Classic között? (Mintha egy kávét jellemeznétek... 
								
								
								
								
								
								
								
								
								
								
								
								
								
								
								
								
