-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dyde
aktív tag
Sziasztok. Régebben mikor visszaolvastam úgy rémlik hogy a Bialetti brikkát ajánlottátok. Indukciós lapunk van itthon, de ha azt mondjátok hogy ez a jó akkor megveszem ezt + alá indukciós alátétet hogy tudjam használni, inkább mint egy indukciós kotyogóst ami nem olyan jó. Kérdésem a következő, két féle van, melyiket vegyem?

-
Cathfaern
nagyúr
válasz
skoos
#118196
üzenetére
"mikor lefogyott az előző kiveszek kg 250gr-t ... Kb 1hetet hagyom állni"
Két probléma van ezzel:
1. Ha fagyasztóból vesz elő az ember, akkor vagy rögtön fel kell használni mindent amit elővett, vagy légmentesen záródó zacskóval együtt kell elővenni és nem kibontani amíg fel nem melegszik szobahőmérsékletűre (~24 óra ha biztosra akar menni az ember). Ha fagyasztóból előveszed a babokat és azok levegővel érintkeznek, akkor rögtön lecsapódik rajta a pára és nagyon hamar hazavágja őket ahogy melegszenek fel. Szóval az a megoldás, hogy a kilós kávét ne bontatlanul tedd a fagyasztóba hanem ~250g-os adagokba porciózva (vagy akár kisebbekbe, ami 3-4 nap alatt elfogy).
2. Tapasztalatom szerint a fagyasztóból (helyesen) felengedett kávébab hamarabb ledöglik. Szóval az az 1 hét pihentetés elég is arra, hogy ledögöljön a kávé mire elkezdenéd inni. Ha pihentetni akarod, akkor azelőtt tedd, mielőtt lefagyasztanád, fagyasztóból elővéve pedig minél hamarabb használd fel.Amúgy mennyi idő alatt fogy el az 1 kiló? Mert ha kevesebb, mint egy hónap, akkor nem is biztos, hogy van értelme fagyasztani, lehet elég szétszedni 4-5 részre (hogy mindig csak egy kis része legyen nyitogatva). Főleg ha tudod szobahőmérsékletnél hidegebb helyen tárolni az épp nem használt adagokat (kamra, pince, stb.)
-
skoos
őstag
Sziasztok!
segítsetek, gondban vagyok. Szerintem a kávébabot nem kezelem jól, de leírom kanosszajárásom:
nautictól rendelek brazilt vagy nicaraguait kilósan. Rögtön, bontatlanul fagyasztó.
mikor lefogyott az előző kiveszek kg 250gr-t, többi vissza fagyasztó. Kb 1hetet hagyom állni, de közben néha lehúzok egyet. Első löketek jelentősen jobbak, pár nap alatt viszont fekete vérszerűre vált az extrakció és 1-2 perc alaatt összeeső kermájú lesz. Ízek is eszerint, a közepesen jóból pár nap alatt fekete méreg lesz, rengeteg koffeinnel.
90-93 fokon főzöm, 30msp ig húzom, mennyiség ok.
sage oracle, 3hete vettem. Korábban rancilioval és gaggiával is ez volt a bajom. De ezzel végre feleségem is tud és semmi szemét nem lesz a pulton.Van tippetek?

-
válasz
Kávé Kálmán
#118193
üzenetére
Mennyi az annyi?
-
Kávé Kálmán
tag
Sziasztok!
Nem adta ki a motoros mozgatású flow controllal a tökéletes profilmásolás, úgyhogy:
az antracit színű ECM Synchronika, átfolyás-szabályzóval és nyitott szűrőtartóval eladó vált.
Sajnos belefáradtunk a kísérletezésbe, mert bár a profilok másolása már egészen jól ment, sajnos a szelep teljes elzárása, a relatív nagy erőkifejtés miatt már csak esetlegesen jött össze. Ez így csak félsikerként volt elkönyvelhető. Totál újszerű állapotú a gép. 100 kávé ment át rajta. Lágyított vízzel használtuk. Egy apró karcolás került a víztartály fedelére, amit az utolsó előtti fotón igyekeztem megörökíteni.
Jár mellé egy betöltő tölcsérünk és egy patentül illesztett tamper (a fotó a 49-es verziót mutatja, de a fa és a tölcsérek színe az totál hiteles :-)).
Érdeklődés jöhet itt, telón és mail-ben is (elérhetőségem a kalmár kapcsolat fülén). -
Csápájev
őstag
-
-
Zen42
tag
Silviám van. Azon könnyen lehet állítani, csak ugye gyárilag 12 Bar körül van. 9-ről 6-ra már nem biztos, hogy tetszene neki, de majd kiderül.
Szűkítőt lehetne a bojlerbe tenni az ejtőcső végére de pont tegnap végül eldöntöttem, hogy inkább egy dimmert fogok beépíteni az újabb PID boxba és meglátom. Mikrocsappal állítólag sokkal szebben lehet szabályozni, de egy próbát megér a dimmer és könnyebb kivitelezni.
Rézcsövezés még nem volt. Terveztem az elején aztán így maradt. Nem vészes így sem, de néha azért érzem a hiányát. Arra gondoltam először, hogy mi volna ha egy apró thermoblock-kal oldanám meg a kérdést de biztos van valami oka, hogy ez eddig nem merült föl lehetőségként, gondolom meghülyülne tőle a PID, úgyhogy elvetettem.
Összességében viszont úgy számoltam, hogy annyit kéne tuningolni a Silvián a mai igényeimhez, hogy talán inkább megéri továbblépni. De ezt a dimmert és a 6 Bar dolgot azért még mindenképp kipróbálom. -
-
rastacsz
tag
válasz
WarLock07222
#118172
üzenetére
Alapértelmezetten az erősen keserű kinin okozza a tonik keserűségét. De mivel már van bodzás tonik (pfejj) is és lehet, hogy valaki csak azt kóstolta, emiatt neki a bodzás fanyarság társul a tonikhoz, valóban tisztázni kellett volna, hogy a klasszikus, tonikra gondoltam, nem pedig a bodza, stb ízre.

@Cathfaern
Ez függ a vele fogyasztani kívánt gintől is.
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
WarLock07222
#118172
üzenetére
Milyen márkát (márkákat) érdemes megkóstolni ha az ember a "klasszik" tonikot sose szerette?
-
hoffman_
nagyúr
válasz
WarLock07222
#118174
üzenetére
jogos, de nekem ezzel együtt is a cukor elveszi a keserűség élét. jófajta citrusos tonik persze ritkább. bár véleményem szerint egy jó tonik keserű és citrus, semmint ezek bármelyike édességgel karöltve. persze nem vagyok egy nagy tonik szakértő : )
-
hoffman_
nagyúr
válasz
WarLock07222
#118172
üzenetére
mondjuk tonikból szerintem pont nem a Kinley a keserű, az egy cukorbomba : D
egy sima J.Gasco sem extrém keresrű, de na, valahol ott kezdődhet. -
Bazsee71
őstag
válasz
#69379456
#118167
üzenetére
Tömörítés szokott még félremenni. Meglepően sokaknál látom azt a mozdulatsort, hogy tömörít,, nekiüti a tampert a kosár szélének, még egyet rányom, majd még meg is forgajta. Ezek közül egy is elég önmagában, de láttatlanban ez csak egy tipp.
Dózishoz: mehet annyi, amennyi a kosárba fér úgy, hogy nem éri el a felsőszűrőt, illetve a végén sem élesen rajzolódik ki benne a nyoma.
-
rastacsz
tag
válasz
#69379456
#118167
üzenetére
Várj kicsit, a tonik nem keserű?

A hőfokhoz annyit fűzök hozzá, hogy az inkább irányadó legyen, mert ahány gép, annyi helyen és módon mér valamilyen feszültség szintet, aztán egy jobb/rosszabb algoritmus feldolgozza ésbumm, így lett a cho...egyáltalán nem biztos, hogy akár két azonos típusú gép, ugyanannyinak "mér" azonos hőmérsékletű vizet. Két különböző gép meg főleg.
A szokásos ökölszabály hőmérséklettel kapcsolatban, "ha minden más változatlan" (hahaha
) : ha savanyú, akkor több hő kell, ha keserű, akkor kevesebb hő. Ha pedig egyszerre savanyú és keserű, akkor nem csak hőmérséklettel van gond. -
-
#69379456
törölt tag
#118136 Sejtettem, csak még nem derült ki, hogy hol a hiba. Hőfokban a pörkölő által megadott hőt szoktam tartani, ez általában a Marax I-es állapota, 92-93.
#118136 Sajnos a CasMo elfogyott, azóta nem érkezett új kávém, nem tudok videót csinálni, de igyekszem összehozni, hátha megoldódik a probléma, bár nem akarom offolni a topikot a bénázásommal.
#118136 0.4-est tettem dugóhúzóba, mert még 0,25-ös volt kapható, de az annyira ruganyos volt, hogy inkább elnyomta maga előtt az őrleményt, mintsem egyengette.
Általában a pörkölő által ajánlott receptet próbálom megcsinálni, Impresso pl ad, CasMo is írt, szóval ez az irányadó. A kosártöltés az örök dilemmám, mert az internet egyik fele szerint tilos a kosárméretnél többet tenni bele (18-ba csak 18) másik fele szerint ami belefér. Előbbit értelemszerűen nagyon finomra kell őrölni, így baromira csatornásodik. Utóbbinál gyakrabban jön a felgyorsuló shot. Az ízérzékelés elég egyén függő, de az alulkivonatoltságot jelző citrom és a túlhúzott tonik ízeket elég jól érzem, de ha próbálom variálni az őrleményt, bemenőt, kimenőt, időt, azonnal belekeverdek és elvesztem a fonalat. Hétvégére szerzek kávét és próbálkozom még. Köszönöm a sok választ. -
icm
tag
válasz
Zen42
#118164
üzenetére
Ami a rugót illeti: tippem alapján 2018+ GC-d van. ShadesOfCoffee-ról vegyél egy rugószettet, vagy vágjad vissza az eredetit ahogy Fragola is írta anno. Én hittem Shades papának és bedobtam a 9bar-os rugót. Világoshoz is, közepeshez is. Talán egy puNpa szabályzás lenne a következő lépés, de kellene egy manométer is amit most nem igazán tudok hova tenni, hogy lássam is mi történik, különben nem sok értelme lenne.
Szűkítő: anno Verti csinált - tőle láttam a szűkítőt nem a 3 járatú szelephez tette hanem ahol a főzőfejbe belép a víz. A saját verziómhoz adaptáltam az ötletét, és nem a 3járatú elé tettem. A víz belépő csatlakozáshoz hozzá kellett nyúljak akkor már 2in1 jelleggel tettem be a szűkítőt is. Rézcsövezve van / tervezed? Ha kell tudok adni rajzot ha gyártatnál ilyet.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
#69379456
#118136
üzenetére
"Lelit MaraX gépem van, szintén puck prep, wdt, disztribútor, fejhőmérő, minden mágia, de a shotok egyszerűen rosszak."
WDT alatt akupuntúra tűs (0.3 - 0.35 méret) WDT-t értünk? Csak mert fogpiszkáló és társaival akár még többet is árthat, mint amennyit segít az ember.
-
Zen42
tag
válasz
vicces1
#118158
üzenetére
"Ami még tuti nem kell egy világos babnak a 9bar"
Az hótziher. Amikor a szokásosnál világosabb babokkal operálok, végtelen időt töltök előkészítéssel, de hiába. Szinte kivétel nélkül csatornásodás, gyorsuló lefolyás a vége. (15G-os VST) Befolyásolhatja ezt esetleg ha túl sok benne a pelyva? Gyanítom, hogy igen, de akkor is.
Mondjuk nálam nincs előáztatás. Egy mikrocsappal (hogyaza ötlete) meg lehetne oldani , hogy korlátozzam a vízhozamot az elején, de nincs az ilyesmihez érzékem.
Az OPV állítást már megcsináltam volna csak nem vagyok benne biztos, hogy a benne lévő rugóval le tudom-e szabályozni kellőképpen, hogy utána is még üzemképes maradjon. De ha megint működni fog egyszer a PID boxom és szét kell szedjem a gépet, rendelek egy karra szerelhető manométert is és leszabályozom a max nyomást amennyire csak lehet, hátha megúszom mikrocsap nélkül. -
VST rendelés még tegnap éjjel elment, reggelre a visszaigazolás, számla, követési szám megérkezett - köszi mindenkinek a gyors reagálást

FYI bárkinek aki esetleg a www.buymycoffee.de shopból rendel: a bankkártyás fizetésnél a PayPal-os felületen, Revolut-os kártyával a kártyakibocsátó általi pénzváltást választva a Revolut számlán levő EUR-ral fizet, ahogy az elvárható.
az érintettekkel a megosztott táblázatba dobálom fel a továbbiakban az infókat (pl. követési szám), priváttal majd csak akkor zaklatnálak benneteket, ha megérkezett a küldemény.
-
-
rastacsz
tag
válasz
vicces1
#118158
üzenetére
Ehhez a 9+bar és hőfok témához lazán kapcsolódik, hogy filter pörkölésű casmo etiópból tegnap sikerült befullasztani a flairt, de hosszú percek alatt csak sikerült áterőltetni 11-10-9-8 barral.
Az eredmény a szokásos olajcseppes kávé mellett egy klasszikus kávéra hajazó, kissé kesernyés, utóízben sport szeletes ízű kávé. -
vicces1
aktív tag
válasz
#69379456
#118136
üzenetére
Van egy jó hírem, a hiba nem a kávéban és a feleslegesen ráköltött gépparkban van.
Simán rossz előkészítés, rossz hőfok, rossz nyomás, lefolyás, előáztatás.
Már csak ha addig emeled a hőt amíg a citrompótló megszűnik azzal közelebb kerülsz. Akár valós 100 közelébe, főleg ha hazudik a pid.
Ami még tuti nem kell egy világos babnak a 9bar, de a 7se! -
rastacsz
tag
sziauram! Egy kis vst, pullman, avx szűrős rákthread érdekel?

Sziauram! 4 fejes cremina érdekel? By @kavekalmar
Avagy a képen elrejtettünk kb 17000 eurót. (Sajnos eléggé drága innen nézve a cremina és a forint sem erős, csak az áfa
)Egy europiccola mennyire tud cremina szintet hozni?
Illetve ezekkel mennyire lehet 1:3 arány fölé menni? -
sz.zs.
senior tag
Akik régebben és mostanában is szoktak Red Baggies kávékat inni nem éreztek némi hanyatlást? Nekem az összes elég “üres” mostanában.
-
nate82
csendes tag
válasz
Toobee
#118146
üzenetére
Egyáltalán nem zavaró a szivattyú hangja, volt már hangosabb gépem is. 3 fajta van belőle egy ami pumpás és belső tartályos, egy ami pumpa nélküli de vízhálózatra kell kötni és egy ami mindkettőt tudja. 20 gramm őrölt kávéból 60ml kávé a max amit el lehet érni az én mérésem szerint.
-
stereofan
tag
válasz
Andreaspasco
#118152
üzenetére
igen, valószínűleg ugyanaz a felsőrész, meg az alsó is
-
Andreaspasco
tag
Gaggia 9840/11 és a régi Classic kazán furatai ugyan azok lehetnek?
-
-
nate82
csendes tag
válasz
Nyufiful
#118139
üzenetére
Én egy Expobar Brewtus 4 rotary és a Bezzera strega között őrlődtem, végül az utóbbi nyert, és egyáltalán nem bántam meg. A gép kb 15 perc alatt használatra kész, a kar játékával lehet a nyomással játszani. Minden kávékészítés élmény lett, semmivel nem nehezebb mint egy E61 fejessel. A képen a 2. kávém látható amit a géppel csináltam (Impresso Brazil India).

-
Toobee
veterán
-
Nyufiful
csendes tag
Sziasztok, Eléggé elszállt mostanában a Lelit Bianca V3 ára /800.000 Ft/. Jól emlékszem akkor a V2 olyan 600.000 Ft környékén ment. Mi a véleményetek, továbbra is a dual gépek közül ezzel az árral is a Bianca a legjobb választás ebben az árkategóriában vagy érdemes lenne mást is megfontolnom?
-
Sziasztok
Van már valami hír az Eureka Precisa-ról?
Valaki próbálta már?
Lassan egy éve csak kávézunk és nem fejlesztettem semmit
-
brumi1024
veterán
Kávéajánló: Awaken Burundi Nemba Natural. E61-en "Londinium" jellegű profillal húzva (VST 18g be, 40g ki) nagyon kellemes, abszolút hozza ami rá van írva. Illatra csokis-áfonyás, ízre eleinte szőlő, majd bejön az áfonyás savasság és végül étcsokis íz marad a szájban. A Peru és a Burundi is jó a kínálatból, de talán ez jött be a három közül a legjobban.
-
#69379456
törölt tag
válasz
roBEEsz
#118134
üzenetére
Rendszeresen járok specialty kávézókba, általában otthonra is azt veszem, amit ott iszom. Pont az a smooth érzet hiányzik, amit írsz, emellett állandóan az az erős citrom íz, ugyanúgy savas és mar. Teljesen ugyanez nálam is. Itthon ugyanaz a kávé, ugyanazzal a recepttel, nem hogy nem hasonló, mint a kávézóban, de a közelében sincs.
Lelit MaraX gépem van, szintén puck prep, wdt, disztribútor, fejhőmérő, minden mágia, de a shotok egyszerűen rosszak.
Azt mondták, nem jó a gépem, vettem egy jobb gépet, azt mondták, nem jó az őrlőm, már a 4. et vettem, a kávé továbbra is citromlé. Rossz a recept, hát az internet összes receptjét lepróbáltam, nem finom tőle a kávé. Van, hogy tankönyvi lefolyás, olyan szép a kávé, hogy szépségversenyt is nyerhetnék vele, de az első kortynál kiderül ,hogy egyszerűen vállalhatatlan harsány, maró, savas, bántó az íze.
Mégegyszer írom, ugyanazt a kávét veszem, amit a kávézóban iszom, ahol ízlik. Fogalmam sincs mi a gond. -
Toobee
veterán
válasz
mézespálinka
#118131
üzenetére
11-12 bar? Mi ez, Nespresso?
Megkeresem a Karchert, szétcsapatom vele a kofít. -
roBEEsz
csendes tag
válasz
mézespálinka
#118128
üzenetére
Hát, ha biztosnak nem is mondanám, de az Omron ha jól tudom még viszonylag megbízható.. persze nem vagyok egy atom zseni a témában, így elképzelhetőnek tartom azt is, hogy jóval kevesebb. Mindenesetre meg fogom próbálni egy kicsikét magasabb PID álláson, mondjuk 96 környékén. A valóság az, ha van lehetőségem speciality-t inni - sajnos Mosonmagyaróváron viszonylag kevés - DE, ha van, akkor azt mindig kihasználom .. és a nagy különbség, hogy azok a kávék valahogy "smoothok", könnyedén csúsznak, és persze mégha nem is a zacskóra írt ízeket adja 1/1-ben vissza, de közelít hozzá.
Az általam otthon készített kávék egyszerűen sok esetben nem esnek jól.. érzem, hogy savam lesz tőle, kb. büfögtet, sok esetben bántóan erőteljesnek érzem..
Félreértés ne essék, abszolút nem az adott kávét, vagy gépeket hibáztatom..
Azt gondolom, hogy a géppark alapvetően tökre rendben van, így az emberi tényezőben próbálom a hibát keresni .. viszont ezt sem igazán találom.. Többször tapasztalok csatornára utaló jeleket a lefolyáson/pogin, de nem igazán értem, hogy honnan erednek.. Őrlés - WDT - Puck Perfecter - Tamp (ha úgy tartja kedvem maroktamper) és megy a shot.. nem tudom ebben a folyamatba hol tud hiba menni.
-
Toobee
veterán
válasz
#69379456
#118132
üzenetére
Persze, hiszen valamiért leesett az a nyomás. Az a valami a pogácsa erodálása, azaz csatornásodás. A nem megfelelő előkészítésből fakad. Én egyre inkább azt látom, hogy a klasszikus OPV-s gépeknek nem sok helye van, ha a minőségi kávézás a cél. No nem mindenkire gondolok, de én használok mindenfajta gépeket, heti szinten minimum négyet és akkor még nem beszéltem az alternatív eszközökről. Szóval az én koordinátarendszeremben legalul helyezkedik el a Lelit Diana, ami a cégnél van. Rugós karos, karos, illetve variálható nyomású gépekben látom a megoldást. Egy olyan géppel, ahol bele tudsz nyúlni a nyomásba, tök jól utána lehet menni a dolgoknak, nem igazán van vele klasszikus értelemben vett rontott shot, ehhez persze kell a világos pörkölés meg a normális daráló is.
-
mézespálinka
senior tag
válasz
pető bá'
#118129
üzenetére
Igen
Továbbra is állítom a fórumtársaknak, hogy próbálják meg a GC-n a 11-12 bar-t akkor is, ha mást mond a "nagykönyv". Csak egy próba erejéig. (Természetesen menjenek utána az őrlemény finomságával, mennyiségével, tampereléssel stb). Nekem 10/8 kávé jobban adta (kevert vízzel). (Persze tudom, hogy mindenkinek az ízlése más. Nálam jobban bejött az így készült kávé a GC-n, az utódon már a 8-9bar volt jobb, mint a 12bar) -
Toobee
veterán
válasz
#69379456
#118124
üzenetére
Miért baj, hogy esik a nyomás? Nem is tudom mikor készítettem utoljára 9 bar körül kávét (kivéve a céges gép). Ez például egy Casino Mocca burundi, idei évem egyik legjobb kávéja, a másik rendkívül jó élményem a Shokunin Intango Washed-del volt a múlt héten. A burundi tétel legjobbja egy olyan shot volt, ahol a 2 barba épphogy belevertem (SEP-em nincs, így a nyomásértéket ne nézzétek, analóg műszerről olvastam le).
-
válasz
mézespálinka
#118128
üzenetére
egyébként szerintem ez egy nagyon jó tanács, hogy helyi kávézókban kell kóstolni, aztán kérni 2-300g anyagot, így már tudod milyen ízeket keresel
nekem is így derült ki, hogy a 103 fok a 95
minden más paraméter rendben volt, lefolyás, időtartam, nyomás, őrlés, wdt, tamp.. -
mézespálinka
senior tag
válasz
roBEEsz
#118123
üzenetére
Az a 93 biztos, hogy 93?
Visszaolvastam a hozzászólásaidat, én nem tudom... elmennék a közelben egy jobb kávézóba, kérnék tőlük egy presszót, vennék a kávéból amit használnak és úgy hasonlítanám össze az otthonival. Nálam is specialitá van, járt Siren is a konyhában, GC is tuning GC volt, és nem volt ilyen problémám.
Nem lehet, hogy nem a kávéval vagy az eszközzel van gond, hanem olyan ízjegyeket keresel, amit nem a kávénál vagy nem úgy fogsz megtalálni, ahogyan fejben "elképzeled" ? (Az ízlés elég egyedi dolog, a zacsikon szereplő ízjegyek csak egy "megközelítés"-t jelentenek) -
-
Toobee
veterán
Goat Story - Arco
Kipróbáltam, mielőtt eladom. Ide raktam fel a hirdetést, 150.000 Ft-ért vihető motorral, keménytokkal. Kinunál nagyobb az átmérője, de még jól megfogható, ebben segít a csúszásgátló gumi is. Picit hangos a motor, de ezt lehetett tudni előre. A bajonettje lehet, hogy idővel problémás lesz, fém-műanyag kapcsolat miatt. Jó szar videó lett, plusz az őrlést elfelejtettem felvenni, de babbal együtt is ilyen a hangja. Aeropress, espresso ment vele tegnap meg ma. Gyönyörű az őrlemény, nagyon légies, nem tapad a tartályba sem (pár csepp vízzel). Szóval, ha akkor kapom meg, mikor ígérik, valószínűleg használnám is, de idő közben megoldottam a daráló kérdést.
-
#69379456
törölt tag
válasz
roBEEsz
#118123
üzenetére
Ugyanezzel kínlódom hetek óta. Világos pörkölés, tehát az a tanács, hogy hosszabb legyen, mint 1:2, tehát 19ből 42-45-50 körül jöjjön le, az idő legyen 30-35 sec, hőfok 93-94. Ahogyan nálad, nálam is minden stimmel, mégis a végeredmény, a kávé savanyú. Hosszabban húzva már üres, ha gyorsítok a lefolyáson, azonnal szétesik, a nyomás elkezd leesni 7 bárra is akár. Elékészítésbeli változtatások, hőfok emelés, ilyen olyan lefolyások, hogy 19-ből 30, 19ből 50, egyik sem segített. Egyszerűen nem jövök rá sem én, sem aki segítene, hogy mi a fene a baj. Én már ott tartok, hogy eladom az egészet.
-
roBEEsz
csendes tag
Sziasztok!
Tegnap megjött a Roastopus csomagom és már neki is ugrottam a Sirennek.
Eddig kettőt húztam belőle, amelyek így néztek ki.
19.2g - 42g - 30 sec - 93 fok (pid szerint legalábbis, szerintem kicsit kevesebb is)
19.2g - 45g - 34 sec - 93 fok
Mindkét esetben túl domináns volt a savanyúság, nem a kellemes vonalon.. Sajnos az isten se tudja miért, de finomabbra nem tudok már menni az őrlővel, így nagyon a lefolyás idejét nem tudom tovább húzni, max ha még ennél is kicsit hosszabbra engedem. Tolják rá esetleg +3-4 fokot, hátha az kiveszi belőle ezt a túl erős savasságot?
Ti milyen lefolyással szoktátok fogyasztani ezt a kávét?
Setup egyébként Gaggia Classic 2018 (tuning) + Specialita + IMS 12/18g (nem sokára VST <3) - Fecoter 955 víz
Válaszokat köszi-köszi!
-
válasz
hoffman_
#118101
üzenetére
igen, annyira, hogy nem is tudtam mindenkinek sablon privátot írni, mert a PH spammernek nézett
Mindenki aki jelentkezett VST rendelésre elvileg kapott vagy privátot vagy e-mailt, vagy privátot arról, hogy adjon egy e-mail címet, amire ki tudom küldeni az infókat.
Ha valakihez esetleg nem ért oda akkor írjon egy privátot
és e-mail címet! -
weinmaker
őstag
válasz
Andreaspasco
#118117
üzenetére
Szerintem megérte

-
Cathfaern
nagyúr
válasz
justgiveup
#118114
üzenetére
French Presshez mindenképp javasolnék valami filter pörkölést kipróbálni Hoffmann-féle főzési módszerrel. Nehéz ajánlani konkrétumot, mert ez a kategória folyamatosan változik attól függően hol érik a kávé, illetve miből vásárolt a pörkölő, de Casino Mocca bármelyike jó lehet, vagy picit alacsonyabb árkategóriában Roastopus valamelyik filter pörkölésű kávéja.
-
stereofan
tag
válasz
justgiveup
#118114
üzenetére
paljoc Get Up!, Hello Sicilia
perfero Strong, Mild
kapuzciner Velencei gondolások kedvence
avx La Dolce Vitaezek "hasonló" jellegű blendek, brikkába (is) ezeket ajánlanám
-
coffeehub.hu-n a giro2000 kóddal 2k kedvezmény a kávékra
-
justgiveup
tag
Sziasztok!
Jelenleg van egy Brikkám és egy french pressem, valamint lassan érkezik egy Timemore C2 őrlő is. Már csak egy valamit kellene beszereznem. A kávét
Nem nagyon van tapasztalatom a témában, szeretnék kezdésnek több mindent megkóstolni, több irányban, hogy megtaláljam mik azok, amik közelebb állnak az ízlésemhez. Viszont azt sem szeretném, hogy berendeljek 15-féle kávét és rám rohadjon végül az egész
Tudnátok ajánlani mondjuk 3-4 kávét, amivel érdemes lehet kezdeni? Minél konkrétabban, ha lehet
Webshop játszik, de Budapesten, ha tudtok ajánlani bevált boltokat azt is megköszönöm! -
roBEEsz
csendes tag
válasz
skoos
#118110
üzenetére
Alapvetően a pihentetési idő függ a pörkölés idejétől.. pl. Kávékalmár konkrétan 1 napos pörkölést ad.. annak azért célszerű lenne 2 hetet hagyni, de én 1 hét után is szoktam fogyasztani
Láttam több helyet, ahol már ezt a két hetet megvárják és utána kapod meg, ergo egyből fogyasztható.Tárolással kapcsolatban elég sok hasznos infót találsz itt.. Én alapvetően mindenképp hagynám a gyári zacsijában (ez a közeg lesz neki a legmegfelelőbb, hogy minél frissebb tudjon maradni).. + beszoktam rakni egy simítózárasba is a biztonság kedvéért.. Nem árt, ha nem öntöd a kávészemeket, hanem az aktuális adagot kanállal szeded ki (a zacskó aljában helyezkedik el a szén-dioxid, ami pedig a frissességért felel.)
Ezen kívül persze csomó más módszer is létezik, érdemes szemezgetni, hogy neked melyik a legtesthezállóbb..
-
icm
tag
válasz
skoos
#118110
üzenetére
Van olyan hely ahol pörkölést követő másodperceken belül már nyomatják is...

Egyébként célszerű pihentetni. Én ~2 hetet szoktam várni.
Olvass vissza kb 1-2 oldalt a tárolásra, épp ezek a kérdések merültek akkor is fel. Nem baj ha kérdezel max megkapod, hogy olvass vissza
-
skoos
őstag
válasz
Andreaspasco
#118108
üzenetére
Köszi Mindenkinek! És Ti hogy használjátok? Megjön, felbont és nyomjátok is az első extrakciót? Vagy, hogy pihentetitek és meddig?
Meg itt hallottam azt is, hogy érdemes fagyasztóban tárolni. -
Toobee
veterán
válasz
Andreaspasco
#118108
üzenetére
Nem, mert az nem fér bele a keretbe.
-
skoos
őstag
Sziasztok,
Kiemelkedően csokoládés jegyű kávét keresnék 8000Ft/kg-ig. Mit javasolnátok?
Illetve Ti mennyit pihentetitek pörkölést követően a kávét és hogyan? illetve hogyan tároljátok?
Köszi előre is!
-
Toobee
veterán
Ha minden igaz, ma érkezik az Arco. Laza 1 év várakozás után már azt se tudom van-e egyáltalán szükségem rá. Egy próbát biztosan teszek vele, de aztán lehet feldobom az apróra, hacsak nem győz meg, hogy a Kinu mellé feltétlen kell ő is.
-
Madara
tag
Van egy eladó ECM Mechanika IV-em. Az ára 450 ezer forint. Hibátla állapotú. Az oldallapok is teljesen hibátlanok. Nemsokára meg is hirdetem az aprón.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Microsoft Surface Laptop 3 13.5" i5-1035G7 8GB 256GB 1 év garancia
- Samsung Galaxy A80 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3180
- Samsung Galaxy A21s 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest




)


Megkeresem a Karchert, szétcsapatom vele a kofít.



