-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicces1
aktív tag
Egy rossz vicc ilyen áron, de ezek szerint megveszik.
A kávét cirka 10%-al vesszük drágábban, mint 1-2éve.
Ahogy írták is pl. egy Kinu, 1ZPresso, de egy Mazzer is max a Ft gyengüléssel drágább.
Bár a kéziket pint ugyanannyiért még meg lehet venni, mint 2éve.
Angol beszerzést elfelejtem sokáig.
(bár amiket pl. a laptop piacon hallok nem akarom elhinni) -
PeterAgos
csendes tag
Az a tapasztalatom, hogy mindennek brutálisan megy fel az ára. Én tán még 160-ért vettem a NZ-t, csak akkor 295 ft volt egy euro, 300 alatt volt a 95-ös benzin literje. Volt 260-ért újszerű KTM pedelec, meg 16M-ért győri lakás. Nehéz elfogadni, hogy ez már nem az a bolygó, amelyen korábban éltünk.
-
Cathfaern
nagyúr
-
kell a gőz, de ugye ez is olyan, hogy az egyszerűbb gépeknél a zárt bojlert fűtik agyon és van gőz (gőzöcske), drágább gépeknél aztán van neki külön kazán... na, akkor viszont a kávékészítéshez használt zárt kazán megint inkább probléma, mint megoldás.
volt mindenféle gépem, de per pillanat a dugattyú tökéletes vízterítése és a nyitott kazán tökéletes hőstabilitása mellett nem hoznak már lázba ezek a milliós vasak. nézegetni jó őket mondjuk

-
brumi1024
veterán
-
JózsefK
csendes tag
Az árral egyet értek, biztos nem ér ennyit. A kávé az az ízlések és pofonok kategória. Nekem spec bejön a sötét, mivel én alapból ezt a vonalat kedvelem. Én nem szeretem a “gyümölcslevet” (no offence), ezért számomra mássá teszi, hogy nem tolakodó a gyümölcsös íze, hanem a “rendes” kávé után van egy finom gyümölcsös lecsengése.
-
-
WarLock07222
tag
Crowd fundolnak egy Dalla Cortét, amit aztán kisorsolnak a "támogatók között", plusz keresnek rajta egy keveset, ha bejön a kampány. Nincs itt semmi meglepi. Magyar piacon nem hiszem, hogy bármi promo/speciális ajánlat nélkül be lehetne dobni 5000/250-es bármilyen, nem Gesha kávét egyelőre, amit aztán vennének mint a cukrot. Bármennyire is jó legyen a cucc.
-
Kulbi
aktív tag
Én tegnap kezdtem meg sorszámosat. Meglepően sötétre van pörkölve (ez a sötétebb verzió), finomabbra kellett őrölnöm mint a színe sugallta. Ennek ellenére van benne vmi gyümölcsösség és még vmi, amit a papírra nézve én a karibi rumnak tudtam be.
Nem tudom milyen lehet a világos. -
Mosqu!to
addikt
Köszi, Groby itt van a Móriczon úgyhogy betankoltam, a Tampból is elhoztam egy kis csomaggal, bár kicsit pazarlásnak érzem az első örlés/főzéseim kísérletein egy 4300Ft/250g kávén pazarolni, de remélem szerencsém lesz és hamar sikererül finomat készíteni és nem a lefolyóban végzi.
Ez most kicsit kutyafuttában lett véve, hogy holnap már főzhessek, de ahogy mondjuk a kapicziner árait nézem, ennél jóval kedvezőbben is lehet talán hasonló kaliberű kávét venni. -
Gery0505
aktív tag
Melyikek ezek a hibák?
A tamperolásnál gondolom az, hogy megkocogtatja a szűrőtartót, vagy hogy fordít rajta?
A Latte artnál meg szerintem azok, hogy nem kevergeti meg eléggé, hogy egy kúp legyen benne, öntésnél nem dönti meg a csészét, és összetöri a cremát, ezért nem lesz szép a minta. Meg a gőzcső le nem törlése nekem is szemet szúrt. Ezek voltak?
Szerk.:
Verti1: Tényleg olyan nagyon férfiasan teszi fel a kart.
-
verti1
tag
Nem ott teszi tönkre a pogit, ha megfigyeled csak kicsit megnyomja és a kosár oldalára feltapadt őrlemény szedi így le. Utána tamperel rendesen. Mondjuk nem elegáns ennyire durván ütni se a kart, se a tampert. Az igazi hiba amitől csatornásodhat az az amikor odaveri a fejhez.
-
SteelCowboy
csendes tag
Köszönöm szépen a választ mindkettőtöknek!
Igazából van egy digitális hőmérőm, bár kicsit lassúnak gondolom, de megpróbálom azzal, remélem elég lesz a tejezéshez. [kép]
Az hogy levegőt engedek bele, arról szól, hogy pár milliméterrel a tej felszíne alatt tartom a gőzpálca furatait? Ha kihúzom a tejből, szétprüszköli, nem? A csikorgó hang helyett mit kéne hallanom? -
SteelCowboy
csendes tag
Nincs sok változó szerintem, legfeljebb az én technikám. A hűtőben elméletileg 7°C van (tegyük fel, hogy az ajtóban, ahol a tej van, picit magasabb, de 10-nél nem több), a kiöntőt használaton kívül a hűtőben tartom, szóval mondjuk, hogy az is 7°C.
A gépet közben látom, megfejtettétek. Igen, a Pro800-ról van szó.
Csináltam két videót, remélem minden látszódik (nem vagyok egy pro operatőr) és kiderül hol lóg ki a lóláb.
[link] [link] -
Toobee
veterán
-
bencefica13
csendes tag
Hát úgy átszámolva itteni Áfával olyan ~260k körül jönne ki, de pl a Lagom-P64 tetszik még, viszont ha azt átszámolom szállítással már bőven kétszer annyira jön ki, mint a Niche.
Van valami amit ajánlanátok mint best buy helyette, single dosing, espresso és filterre is képes, illetve nem olyan ronda, hogy az asszony kitegye a konyhából? -
Piazza
tag
-
Cathfaern
nagyúr
50g?
Én egy személyre 12-13g-ból csinálok, kettőre tipikusan 20-ból. De "standard" kávézós méret is 15g adagonként.konzumpro
Itt csináltak egy mérést: [link] . Bár vannak némi problémák az adatokkal, de nagyságrendi összehasonlításnak elvileg jó. -
#85578752
törölt tag
Akkor nem jó ötlet egy 3-as Chemex adagot meginni egyedül

Jó lenne egy olyan összehasonlító szubjektív teszt, akár rendezvény keretein belül (majd a járvány után), ahol ugyanabból a kávéból a legjobban bevált filteres, mokka és presszó főzési módokat lehetne összehasonlítani. A filter csak egy szeletét mutatja meg a kávénak, de úgy néz ki elég fontos szeletét. Jó lenne akár olvasni a tapasztalatokról. -
-
le sem merem írni, hogy a 80e ft-os mini gaggia és az 50e ft-os qm0650 mellett, ha valaki darál és tömörít neked, megállás nélkül tudsz cappuccinót csinálni
. de segítség nélkül is elképesztő gyorsan megy, asszony már minden reggel cappucinót kér, nem több idő az espressónál. -
brumi1024
veterán
Igen, főleg nagyobb terhelésnél jön ki igazán az előny, ez nálunk viszonylag gyakori, gyakran ugrik be a család egy spontán kávéra, így nem ritka a 6 tejes ital gyors egymásutánban. Illetve a másik előny (szintén főleg a sok shotnál jön ki), hogy nem kell figyelni arra, hogy az extrakciók 1-5 percen belül legyenek egymás után. Elég sok iromány van róla netszerte meg tapasztaltam is, hogy a Mara vízhője X módban kilő ezen az intervallumon kívül, és én szeretek pepecselni a darálással (WDT, esőtánc, kézik meg pláne nem a leggyorsabbak ilyen téren).
-
brumi1024
veterán
Hétfőn reggel érkezett, azóta volt alkalmam próbálgatni. Amiben nekem előrelépés:
- gőzölés: közel 2 bar nyomás van (megemelve a steam bojler hőfokát) és sokkal tovább tartja/hamarabb áll vissza, mint a Mara X módban, így jelentősen gyorsabb a tejhabosítás, ez nekem fontos, mert párom főleg tejes italokat fogyaszt
- PID/hőstabilitás: abszolút stabilnak tűnt a Mara X módban, de a három szint nem mindig volt elég nekem, pl egy PY Choco Madnessnél soknak éreztem a 0 állás 91 fokját. 90%-ban 1-es állásban volt, ami a legtöbbször teljesen oké, de volt egy-két kávé, ahol nem tudtam igazán jót húzni és így utólag a hőmérsékletre gyanakszom. Persze lehet váltani, csak ez 15 perc várakozással jár, ami ritkán jutott eszembe időben (Homekites konnektorra van kötve, így általában automatizáltan kapcsolt be a gép, sokszor ott sem voltam a közelében).
- Paddle: erről sokat nem kell mesélni (persze rá lehet rakni a Marara is).
- Gyárilag sokkal kevesebb vizet pazarol, szinte semmi nem megy a csepptálcába.Hátrány:
- Sokkal nagyobb, most tűnt fel igazán, hogy milyen kompakt a Mara.
Semleges:
- Persze csendes a roto, de a Mara vibrája után nem egetrengető az ugrás. Sokkal-sokkal nagyobb különbség van egy Silvia és a Mara közt szerintem, mint a Mara és a Bianca közt.Jobb-e annyival, mint amennyivel drágább? Relatív, de nem csinál közel dupla olyan jó kávét.
-
SteelCowboy
csendes tag
-
WarLock07222
tag
Amire való ez a mérleg, arra pont elég ez a pontosság. A kávét ki tudod mérni egy kis tömegű műanyag valamibe 0.1g pontossággal. Aztán nekiállsz locsolgatni és legrosszabb esetben is lesz egy ~0.4% pontossággal kimért végeredményed (mondjuk 250g víznél, ettől kevesebbet nem hiszem, hogy szokás / érdemes készíteni). Ha pedig mondjuk sikerül kikóstolni a 15g-ból készített V60-nél ezt a +-1 gramm miatti eltérést az arányokban, akkor megeszem a kalapom

-
Toobee
veterán
Jók ezek a kínai dolgok, csak azt nem tudják mit, miért kell lemásolni. 2 hete használom a belépő Hairo mérleget, azóta nyugodtabb ember vagyok
-
SteelCowboy
csendes tag
Én alapvetően szkeptikus vagyok ezzel a vízzel kapcsolatban. A honlapja sem tesz igazán hozzá, hogy kiépítsek valami vonzalmat a termékei iránt. Nekem olyan kezdetlegesnek tűnik, minden lóg a levegőben, semmi konkrétum... Viszont aki eddig nagyon ajánlotta az Maran Marci és Bagira Ádám.
Marci ezt írta még tavaly:
"Amiket leírsz azt a víz tudná feldobni még. Illat jön, íz kevésbé akkor az lesz a kakukktojás. Nekem is van BWT kancsóm itthon meg Fecoter vizem és ízre a BWT tök lapos, szemben a Fecoter meg gyümölcsbombát csinálu ugyanabból a kávéból."Ádám pedig ezt írta róla:
"Ami a legjobb ízprofilt eredményezi, ezért én mindig ezt használom a pörkölőben cuppinghoz, illetve minden egyéb kávékészítéshez, az a Fecoter. Keresd Istvánt nyugodtan rám hivatkozva. Extra jó a víz, amit gyárt, viszont sajna nem olcsó, de érdemes megkóstolni, mert tényleg sokkal többet lehet kihozni vele minden kávéból."Ezek fényében sem visz rá a lélek, hogy 500 Ft-ot adjak egy liter vízért. Egyszer lehet, hogy kipróbálom, de mindennapos használatra elég költséges...
-
WarLock07222
tag
Sajna lehalt a Silvia pumpája már egy ideje, a Mini Gaggia pedig még nem üzemkész, úgyhogy messzemenő következtetésekbe nem szeretnék belebocsájtkozni, mert újra csak a Robotot sikerült használni már jóideje. Nekem a VST ízvilága messzemenően visz mindent, számomra a Superfine is már ad egy olyan "összemosott, egységízt" a kávéknak, amire én nem vágyom, a Reneka pedig ezt méginkább fokozza. Van akinek ez a lágy, selymes, édes világ bejön a világos kávékkal, de én sajna nem ide tartozom (csak alkalomadtán, vagy mondjuk espresso tonicba).
A Nanotech pedig messze a legjobb takarításban. Ennyire tisztán sose jöttek ki pogácsák kosárból, mint abból. Jó lenne, ha a VST-ből is ennyire "cseppmentesen" esne ki minden. Eléggé megbocsájtó amúgy az előkészítések mellett, de valszeg nem ebből fogod húzni életed kávéit, meg nem is ezzel leszel a legkonzisztensebb.
Én továbbra is azt mondanám, hogy VST + Reneka, és akkor lefedtél kb. mindent, amit a kosárral tudsz machinálni az előkészületekben. Innentől max a különböző méretű példányokat lehet gyűjtögetni

-
WarLock07222
tag
Az a baj, hogy ez a kérdés közel ekvivalens a "Milyen autót vegyek, Prius vagy Porsche?" felvetéssel. Mindkettő a maga pályáján teljesít jól. Tök más a két kosár, de a Superfine eléggé közeli mostohatestvér a Renekához. Szóval ha mindenképp veszel Renekát, akkor szerintem fölösleges a Superfine, mert pont azt próbálja mimicelni. Nálam van egy 16/20-as Nanotech IMS, meg amúgy 18-as Superfine is. Ha gondolod, szívesen odaadom játszani (Bp).
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Villanyszerelés
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Torrent meghívó kunyeráló
- Vezetékes FÜLhallgatók
- LEGO klub
- Battlefield 6
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- ASUS routerek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3425, 94% Akkumulátor
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Max 36GB RAM 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest


Nincs baj a kávéikkal, de eddig semmi olyat nem ittam tőlük ami különösebben jó vagy érdekes lett volna. Egy középszintet mindig hoznak, de annyi. Amihez képest azért drágák.
Én egy személyre 12-13g-ból csinálok, kettőre tipikusan 20-ból. De "standard" kávézós méret is 15g adagonként.


