Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Teasüti #48726 üzenetére

    Stabilizált feszültséget állít elő, mint a 7812, de ezt igény szerint lehet szabályozni és jobb a hatásfoka, mert kapcsolóüzemű, alig melegszik. A LED-szalag fényét közvetlenül is lehet vele állítani, a távszabályzós kontroller nélkül is.

    7812-vel kapcsolatban egyébként a videóban szereplő CV változatnál csak 2V a dropout, de ettől még nem lesz alkalmas.

    A hálózati tápegységek trafós átalakítóval működnek, ami galvanikus elválasztást is biztosít a hálózattól. Egy ilyen DC-konverternél viszont közös a test / GND.

    Disszipatív elven működő, áteresztős 7812 és hasonló lineáris szabályzókhoz képest alapvető, hogy ezek elfűtik azt a különbözeti teljesítményt, ami a rajta eső feszültségből és átfolyó áramból képződik.

    DC-átalakítóknál viszont a transzformációs elv érvényesül (ha nincs is benne trafó), ami azt jelenti, hogy a bemeneti és kimeneti oldalon az áram és feszültség szorzata ideális esetben azonos lenne, gyakorlatban persze némi veszteséget elfűtenek ezek is.

    De az elv fontos hozadéka, hogy ilyen módon lehet nagyobb feszültség és kisebb áramból, kisebb feszültségen nagyobb áramot is létrehozni, mint a bemenő. Vagy fordítva. Az áteresztős megoldás ilyet nem tud.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák