-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
kk831228
#131098
üzenetére
nem volna logikus. dugattyús gép, tehát vízoszlopot nyom egyenletesen a kávépogácsára, képes 9 barig bármire, tud 92-93 fokos vizet. szóval tud mindent, innentől nem rajta múlik. valószínűleg a mini gaggiával eleve alacsonyabb nyomáson dolgoztam, inkább ilyen 5 bar, ez lehet az egyik különbség.
amúgy, bár ez persze engem minősít, hogy nem vagyok elég up to date, de mókás volt most megnézni lance videóit (ha már arra jártam) a turbo shotokról: már anno, amikor küzdöttem a világosra pörkölt casmo kofikkal (és az nem ma volt... még a gc korszakban, szerintem simán 6-8 éve), akkor arra jutottam, hogy ha mindenhogy savanyú egy kávé, akkor inkább durvábbra őrlök és gyorsabbra veszem, úgy azért sokkal ihatóbb lesz. tudományos magyarázat persze nem volt és anno úgy gondoltam, hogy így alulkivonatolt a kávé és ezzel mentem.
viszont a rao-féle blooming "espresso" sosem jutott volna eszembe, úgy még véletlenül sem húztam soha.
lényeg a lényeg, csodálkoznék, ha bármi baj lenne a f58-cal. illetve kizártnak tartom, akkor nem vettem volna meg.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
stereofan
#131091
üzenetére
Szerintem nagyon ajánlott. A robot gyári dizájn tampere egy vacak. Alulméretezett (keskeny és vékony is egyben) kis kakadarab. A szintezővel valamivel jobb, de érezhetően egy kényszerötlet, miután kiderült, hogy factory default hulladék. Még így sem nehéz csámpásan tömöríteni vele.
Ugyanitt avx indonesia gayo egy nagyon eltalált, klasszikra pörkölt cucc. Szerencsétlenkedem az őrlővel és egymás után kétszer 60mp csöpögős 1,5 arányú italt sikerült húzni; parádés.
-
hoffman_
nagyúr
hulye kerdes, de ha valakinek megkotlik a GC bojler - fragola rezcsovel szepen megtekerve - es vesz az uj bevonatos cuccbol, akkor a regi rezcso kuka? nem nagyon dolgozom rezzel, de gondolom nem koszonne meg egy lehajtogatast-felhajtogatast.
-
válasz
billyjoe
#131093
üzenetére
á, tényleg, úgy még egyszerűbb. én eddig levettem a fedelét, fejjel lefelé leraktam a pultra és arra tettem rá a fémpukkát.
egyelőre amúgy jóval lágyabb, tisztább kofikat ad a f58, mint a mini gaggia. viszont határozottan savanyúbb minden, míg a mini gaggia csokisabb, koncentráltabb. a vst 15g szűrő meg az őrlemény ugyanaz, persze ez a pukkakorong ott nincs, helyette aeropress papír van a tetején.
nem jöttem még rá, hogy a látszólag hasonló elkészítésnél mi okozza a különbséget, de csak tán meglesz majd.
-
stereofan
tag
válasz
RetepNyaraB
#131089
üzenetére
very nice!👍
ez amúgy ajánlott a robothoz?
-
TDX
tag
válasz
Parci
#131086
üzenetére
nekem az a tapasztalatom, hogy ha a screent a vízforraló gőzében (forróbb mint a forró víz) van előmelegítve a karral együtt, is majdnem teljesen lehűl a screen mire odaérek hogy wdt+tamp, szóval én nem melegítem elő a screent a f58-hoz. Mondjuk nekem a v1 modell van, szóval van egy beépített screen is a flairben, de rakok egyet a pogácsára is.
Szerintem forrásban lévő vizet érdemes etetni a f58at, Lance scacelte ebben a videóban (forrásban lévő víz, fej 3-mas fokozaton előmelegítve kb. 10 percet, kar a flairen előmelegítve, screen nem előmelegítve), kb. 92-93C stabilan két egymás utáni húzásnál is. -
stereofan
tag
válasz
OPiiPO
#131081
üzenetére
Gaggia szűrőtartó M10 (vendéglátós)
kart, illetve kifolyót is nézz hozzá
ui.: megjelent ugyaniitt az új bevonatos bojler 19685 Ft
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
HunLogin
#131083
üzenetére
Nekem ZP6-al meg Gagné's appal nézegetve az volt a konklúzióm, hogy a tekerési sebesség olyan sokat nem számít, ellenben az, hogy milyen dőlésszögben tartod az őrlőt igen (függőlegesen a leghomogénebb).
De ZP6 relatív speciális őrlő, egy klasszikusabb espresso profilú kézi lehet másként viselkedik. -
HunLogin
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
#131010
üzenetére
a tekerés legyen rohadtul konstans. Mondjuk 1mp\fordulat és azt tartsd, mert nagyon sokat számít a lefolyásban.
Itt volt a kutya elásva. Ég és föld a két sebességű tekerés. Külön becsapós, ha az ember világosról sötétre vált és próbálja hasonló lendülettel/erővel tekerni a sötétet, miközben az sokkal könnyebb őrölni. Köszi a segítséget!
Most persze leszakad a kezem...
nagy lendülettel mennyivel egyszerűbb volt tekerni
-
GC-hez merre találnék _nem nyitott_ seggű kart? Lehet bénán keresek, de csak nyitottakat találtam most reggel, mondjuk még KV elött vagyok

-
brumi1024
veterán
-
válasz
billyjoe
#131078
üzenetére
sajnos pont most futottak ki a régebbi pörik pár napja és vannak tök újak (beszédes, hogy magamnak pörkölök és így is állandóan túl későn veszem rá magam a következő körre, ezért nem pihen eleget a kofi). egyelőre a flairrel készültek szebbek (nyitott kar), tisztábbak, viszont savanykásabbak, mint a mini gaggiával. de ez csak egy megfigyelés, állítás nincs benne, ahhoz tényleg sokkal tovább kell nyúzni egymás mellett a kettőt (és akkor nem is lesz ilyen megállapítás már úgy sem, hiszen mindkettő egy forró vizet átpréselő dugattyú, nem űratomerőmű).
igen, tetszik. usability téren mostanra két dolgot sajnálok picit:
- marha kretén hangon ordít a kontroller, ha elérte a hőfokot a fej, brrr...
- igazán megoldhatták volna, hogy a szűrőtartót kényelmesen fel lehessen tenni a fejre anélkül, hogy a kart el kelljen emelni az útból
mindkettő olyasmi amúgy, ami az első próba után szemet szúr és nem nagy matek meggyógyítani. mondjuk nem is komoly dolgok. -
Jolida
tag
https://support.wholelattelove.com/hc/en-us/article_attachments/1500018961921
"3 seconds after the pressing of the last key, the data is stored and the display
will show the current temperature."
Ha ezt nem várod ki, nincs értelme nyomkodni.Szerintem állítsd vissza alaphelyzetbe (Factory parameters preset) és kezd elölről.
-
Topuka
csendes tag
https://youtu.be/Zd1WZz4FP4w?si=RvwdNnMCQ96PaOau
De van, ott nem találok erről infót, vagy hülye vagyok.
-
-
Topuka
csendes tag
[link] itt a videó, ugye a t1, t2 az tisztasor a kazánok. De utána a "no" vagy a 60 azt nem tudom.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Parci
#131069
üzenetére
Akartam írni, hogy működhet
De jó eséllyel csak ha kifordítod a kart, hogy alá tudj tenni valami nagyobb edényt (meg jó eséllyel picit nagyobb brewert, pl. 01-es v60). Az alap kiöntő csurig lesz már 340 ml-el is.Aztán, hogy ez mennyire befolyásolja a vízhőmérsékletet és társait főzés közben, az passz (figyelembe véve hogy mérések alapján a legtöbb ilyesmi brewer annál melegebb vizet tol ki magából, minél tovább megy).
-
aromaboy kérdés: ha nagyobb outputot szeretnék, az mennyire eretnek húzás, hogy miközben a gép issza a vizet és készül a filter, picit rátöltök a tartályra?
-
hát nagyon tetszik ez a fláré58, hogy feszített víztükrű presszókat lehet végre lőni az acf csészébe (40 helyett inkább 60 ml, de még nem mértem ki). az a puck screen (pukkanó) nem a kedvenc bíbelődésem, de amúgy zseni.
e.t.a. hoffman panaszkodott róla, hogy amikor betöltöd a vizet az előmelegített fejbe, sziszeg, valahogy fent fűti igazán. tényleg. épp ezért én azt csináltam, hogy teletöltöttem a hengert, még mielőtt felemelném a kart, majd úgy rá a szűrőtartót, addig pedig kiegyenlítődik a hőfok odafent, abbamarad a sziszegés stb.
egyelőre nem érzem hőhiányosnak a kávékat.
-
Topuka
csendes tag
Később töltök fel videót, mert így nem tiszta.
-
Topuka
csendes tag
jogos
-
-
Topuka
csendes tag
Üdv,
Tudja valaki ez mit jelent?
Meg hogy a 3.4 mire utalhat?
-
Tomace91
senior tag
válasz
stereofan
#131048
üzenetére
Köszi, ezt tudtam eddig is, hogy lehet venni belőlük. A kérdésem inkább arra szólt, hogy veszel egy 250 g-os kávét akkor annak a zacskóját felhasználod később egy szétosztás során? Pl.: 1000 g-os kiszerelést vettél valamelyik kávéból és 4 db 250 g-os zacskó kell akkor egy régebbi 250 g-os kávé zacsiját ehhez felhasználod vagy pedig mindig újat veszel?
-
stereofan
tag
igen, az első alkalommal nehezebb, de ezek után már könnyen fog menni a szerelés, látszik szépen megjelölted a csatlakozókat.
a tejhabra én is mást mondanék, pl egy french press szerű tejhabosítót.
-
rgb0007
csendes tag
válasz
Topuka
#131030
üzenetére
Szegeden, Coffeee Bud
-
RBJ
addikt
válasz
stereofan
#131053
üzenetére
Egy évig pihent mert automata gépre álltam rá idő hiányában. Csak észrevettem, hogy eresztette a vizet, gondoltam neki állok. Nekem teljesen megfelel így főleg, hogy most durván érzem a különbséget az autómat után a karos javára.
Egy bajom van tejhab készítésével vagyok gondban meg régen is az idegelt fel, hogy mintha kevés lenne a gőz nyomás és nehezen tudom beforgatni a tejet.
De majd kiderül,.lehet az eresztés volt az ok.
Amúgy kancsós vízzel használom.
Még örültem, hogy sikerült az egész művelet sose szedtem még szét. -
stereofan
tag
ez teljesen normális.
szerintem ez kimondottan szép állapotban volt.
ettől sokkal rosszabb belsők is szoktak lenni.
milyen vízzel használod? valószínűleg nem kevert vízzel.
van a gépben tuning? ha még nincs akkor most lehetett volna bele tenni: pl. szűkítőt, ovp-t, egy kis kazánszigetelést, esetleg pidet. -
-
RBJ
addikt
Csókolom.
Vettem a bátorságot szétszedtem a gaggia T.
Szétszed, O gyűrű csere, összerak, ellenőriz, nem folyik örül.
Szétszedés után citromsavas vízzel atkefelgettem, elején megijed, mert szürke lötty lett belőle, gondolom az alukazánt oldja kicsit. Normális ez? Utánna át torolgettem
Már nem fogott. Képek lent, véleményt kérek vészes volt e a kazán belseje?

-
Toobee
veterán
válasz
Parci
#131045
üzenetére
V4 már? Ha akarsz jobban kezelhető screent, akkor az Sworks-féle verziót érdemes megnézni. Abból van olyan verzió, ami ragaszkodik a mágneshez. Persze attól még nem pattan be a helyére, de ha igaz, amit állítanak róla, akkor könnyen tisztítható és pl egy mágneses végű wdt toollal könnyen ki is tudod venni.
-
válasz
lojzi1
#131044
üzenetére
az orchideák is rögtön befogadták

igen, a villanyos. megmondom őszintén, hogy pont azt tudja, amire számítottam, így 14 év után már viszonylag rutinos vagyok a témában. drága, kifejezetten szépnek sem mondanám, én biztos picit gondolkodtam volna még pár dolgon rajta (például a helyére pattanó, mágneses puck screen..? hogy azzal se te bohóckodjál), de működik, a célnak megfelel.
-
no, itt meg hosszú idő után van némi fennforgás, szegény barna qm 0650 egyelőre diszkvalifikálódott az asztalról, pedig tökéletesen passzol dizájnban az aromaboy-hoz. ami szerencsére a szép verzió, és minden előzetes várakozásnál is sokkal, sokkal kisebb, egészen pici, atom pici, mobiltelefon pici. ha ebből tényleg jó filter jön, márpedig az fog, akkor ennyiért ez ingyen van. miért, ó, miért nem csináltak belőle 500 ml-es verziót?
a flair58-cal pedig elsőre jó lett a kofi, a pukkaképernyő a stagg fordítva lerakott fedőjén melegszik át, aztán ennyi, 98 fokos vízzel etettem és lehúztam, ahogy épp kedvem volt. istenkirálymegacsászárzsivány, hogy lehet hosszú presszókat lőni, évek óta hiányzik.
-
-
Jolida
tag
Egyébként ezekkel a kosarakkal fogod kapni:
1 cup
https://espressodolce.ca/products/ac0970fi12 cup 14-18g
https://espressodolce.ca/products/ac0970fi2Blind
https://espressodolce.ca/products/blind-basket-insert-for-backflush-58mm-ac0970fc -
Jolida
tag
válasz
Topuka
#131034
üzenetére
"Össze se lehet hasonlítani a gyárit egy Vst/Ims-el?"
De, össze lehet -kell is-.
Aztán vagy használod a gyárit, vagy nem.
A magasító mindenképpen kell. Lehetőleg olyat vegyél, ami kívülről ül fel a kosár szélére.
Ha olyan boltban veszed, ahova be is tudsz menni, vidd magaddal a kart, kosarat, hogy ne érjen meglepetés.Egyébként milyen őrlőd van?
-
Topuka
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
#131031
üzenetére
Köszi, rendelni fogok perem nélkülit.
Közben találtam videót, hiába nyomkodtam nem volt egyértelmű de mostmár láttam, hogy külön tudom állítani a két kazánt.icm:
Köszi a linket. Ez a duálbojleres.
Egész pontosan ez:
Jolida:
A 18g-al a friss őrleménnyel van tele, aztán jön a wdt, disztibútor és aztán tamper utána rá a puckscreen. Végülis nem szokott sok őrlemény kijönni, csak mondom lehet jobb (kényelmesebb) lenne egy nagyobb kosár.
Miért felesleges? Össze se lehet hasonlítani a gyárit egy Vst/Ims-el?
A 25-ös kosár csak illusztráció volt, hirtelen azt találtam a perem szemléltetése végett. -
Jolida
tag
válasz
Topuka
#131030
üzenetére
"de 18 gramm nem nagyon fér bele a duplába."
"A 20grammos kosárba kényelmesen beleférhet a 18 gramm?"Nem nagyon értelek ...
QM Pippával 18-as VST kosárral 18..19 -> 42g-okat csinálok, úgy, hogy a tetején még ül PA papír + 1.7mm-es Normcore puckscreen is.
Két adagos karban, 16-os IMS-el is simán lejön két szimpla.A 20-as gyári QM kosarat egy próbán kívül sose használtam, felesleges.
Szerintem a 25-ös kosár csak feneketlen karba fog elférni a magassága miatt.
-
icm
tag
válasz
Topuka
#131030
üzenetére
Jó lenne tudni melyik verzió ez... csak a sima Vetrano nem PID-es. Ha duálbojleres akkor ott a PID rajta és van egy külön fejezet a használatiban, a PID programozással kapcsolatosan. 3as fejezet / 72 oldal.
-
Topuka
csendes tag
Sziasztok,
Tudtok ajánlani jó kis kávé pörkölőket? Mintha olvastam volna nemrég, hogy Szegeden is van valaki.
Rendelni akarok pár félét.
Más:
Nem tudom hány grammos kosárral küldi a Quick mill a Vetrano-t, de 18 gramm nem nagyon fér bele a duplába.Nézegettem ezeket a VST kosarakat, mi a különbség a ridgeless vagy a standard típusok között? Azt látom a képen de van ennek bármi jelentősége?
A 20grammos kosárba kényelmesen beleférhet a 18 gramm?Esetelg tudtok linkelni egy videót a PID beállítási lehetőségekről? Nem találok a leírásában se és youtube-on sem.
Most jött meg csütörtökön a gép, és jó lenne tudni kezelni.

-
HunLogin
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
#131025
üzenetére
Köszi
Még lehúzok párat, hátha megtalálom a megoldást. Aztán ki tudja, lehet a kávéval van valami, bár természetesen ez az utolsó amit feltételezek paljoc 
-
HunLogin
csendes tag
válasz
justgiveup
#131023
üzenetére
Szotam mérni őrlés előtt és után is. Most elgondolkoztam mondjuk picit, hogy mi is volt.
Volt reggel egy 16.0 gramm, 2.0.2 őrlő beállítás. Kb 38s alatt jött le. Picit savas lett, így azt terveztem, hogy a kövi adagra 15.8-as dózist rakok őrlés változtatás nélkül. Aztán délben csináltam a 32g őrlést egyben és szedtem szét őket 15.8, 15.8-ra. Ezek azok, amik le se jöttek, 2 perc erőlködés és 10g után inkább öntöttem ki az egészet. Utána visszaálltam a szimpla dózis őrlésére. Még mindig nem állítottam őrlés finomságot az eredeti 2.0.2-ről. Itt húztam egy 40s körülit. Ez a reggeli húzással konzisztens volt. A 40s-ot még mindig sokalltam, így egy kattot durvítottam 2.0.3-ra (nem tudom, hogy a többi őrlő hogyan működik, de a JX Pro durvul a szám növekedésével, szóval ezt tuti nem néztem be
). Itt aztán húztam egy 1 perceset. Már elegem lett, felöntöttem tejjel a jó keserű löttyöt és abbahagytam 
Arra sajnos nem emlékszem, hogy az utolsó 2 húzás mekkora dózissal ment. Vagy 16.0 vagy 15.8. Amatőr hiba lenne, ha a sok b@szakvás miatt véletlenül a 40seceset 15.8-cal, az 1 perceset 16.0 val csinálom. Az talán magyarázhatná azt, hogy tovább folyt az utóbbi. Persze úgy, hogy még durvítottam is, nem hinném hogy 0.2g-nak egy 1.5x-ös szorzót kéne jelentenie időben. Aztán lehet hogy összeadódik minden, és picit ez, picit a tamper, picit az amit lojzi1 mond, hogy a második lassabb neki (mondjuk az pavoni), picit esetleg a tekerés sebessége és ezáltal a fineok mennyisége.
-
zolnagy
őstag
válasz
HunLogin
#131019
üzenetére
Hát ott tényleg nem kerek valami. Pedig a leírásodból az látszik, hogy figyelsz a részletekre. Jó, az egyszerre őrlés nem jó ötlet, de ezk szerint külön is jelentkezik, ráadásul pont ellentétesen, ahogy kéne...
Nálam is robot van és egy mazzer mini-e, kéziből meg kingrinder K6, de sose tapasztaltam ilyet. Ha durvábbra állítom, akkor gyorsabb, ha finomabbra, lasabb a lefolyás vagy kisebb illetve nagyobb a nyomás ugyanazon flow-hoz. -
HunLogin
csendes tag
válasz
lojzi1
#131018
üzenetére
Letekerek 16g-ot kézivel (amikor éppen nem 32g-ot, de azt most egy jó ideig nem próbálom meg, nem esett jól kidobni..). WDT, tamper, papír, gyári shower screen. Víz ráenged, pici pre infusion.
Pont az a lényeg, hogy egyet durvítottam az őrlőn, és több idő alatt jött le. Azaz valami más probléma van, mert pont hogy gyorsabban kéne lejönnie. Szóval elrontok valamit amiről nem tudok.. A tamperen sokat gondolkoztam. Ott én tök sok helyen azt láttam, hogy nem nagyon kell vele fogalkozni. Addig nyomom amíg vissza nem nyom a kávé, aztán ennyi. Feleslegesen nem nyomom erősen, kb jó érzésig
De ennek nem kéne ennyire számítania nem? Vagy ha nagyon számít az baj, mert elég nehéz objektíven ugyanolyan erősen nyomni mindig.
Persze benne van az egészben, hogy nincs akkora mintám, csak pár húzás. Egyelőre annyit tapasztalok, hogy nem konzisztens dolgok történnek. Két egymás utáni azonos őrlésnél az egyik 2 perc alatt jön le, a másik 40s alatt. Aztán durvítom az őrlőt és 1 perc. Teljesen random értékek ezek, nincs összefüggés. Valami másnak kell lennie a háttérben. A tamperelés pl. egy ilyen dolog lehet talán. De meghallgatnám mások tapasztalatát is a tamperelés hatásának mértékéről.
Annyi még, hogy JX pro speci szerint 1.2.0-1.6.0 között kéne mennie a presszónak. Másoktól is ilyeneket olvastam. Persze kávéja válogatja, így nem foglalkoztam azzal, hogy nekem az egyik CM világos 1.9.0-n megy, a choko madnessnél pedig 2.0.2-körül mozgok. Aztán lehet hogy mégiscsak probléma ez, és valami rosszul van az őrlőben (szedtem már szét korábban). Kalibrálva elvileg jól van, annak hiánya okozhatná a plusz értékeket, de nem magyarázat az inkonzisztenciára. -
lojzi1
csendes tag
válasz
HunLogin
#131017
üzenetére
Mit csinálsz pontosan? Letekersz a kézivel 16g-ot, be a Robotba és mondjuk 1 perc míg lehúzod? Ezek után egyet durvítasz az örlőn és lejön 45mp alatt? Vagy még lassabban?
Én is kézi őrlőzök és La Pavoni-zok, amit ugyanígy kézzel kell érzésre lehúzni. Amit észrevettem, hogy ha egymás után főzök, a második sokkal nehezebben jön le, ahhoz mindig durvitani kell az őrlőn egyet. Én is mindenféle módon elcsesztem már örlést, de gyorsabb-lassabb tekerés, meg a nagy adag szétadagolás nekem nem okoz ekkora eltérést két főzés között. Ezek nekem inkább olyan elméleti igazságok, mint hogy ha leejtek a követ, akkor a Föld is elmozdul a kő felé. Igen, de iszonyú kicsit.
Sokkal jobban számít, ha a tampert jobban vagy kevésbé nyomod meg, az egész komolyan érezhető. -
HunLogin
csendes tag
válasz
zolnagy
#131016
üzenetére
Erre még nem gondoltam, logikusan hangzik. Örülnék is, ha így lenne, de mind a két adag rossz (lassú) lett.
Utána őröltem egy újat (ugyanazon beállítással) csak 16 grammal. Ott lett egy 40s-es lefolyás. Iható volt, de érződött benne az a plusz keserűség a többlet idő miatt. 1 kattot állítottam durvábbra, és 1 perc lett a lefolyás (ha még finomabbra állítottam volna akkor ok..). Itt mára feladtam
Tehát igazából 2 probléma is van, valószínűleg összefüggenek.Visszatérve a dupla adagos őrlésre. Nekem ott az a teóriám, hogy az elektrosztatikus töltés miatt rátapad a késre a kávé. Ha dupla adagot őrlök, már annyi tapad fel, hogy egymást őrlik. Jó kérdés, hogy van-e benne valami

Mindenesetre szétszedem az őrlőt, megfogadom a ,,rohadtul konstans
'' tekerést, valamint spriccelem a szemeket őrlés előtt. WDT-t használok. -
zolnagy
őstag
válasz
HunLogin
#131011
üzenetére
Szerintem itt meg is van a miért, ha az van, amit gondolok. Tehát egyszerre tekerted le a két adagot és valahogy szétválasztottad kétfelé. Na most ez a módszer ami számomra még nem ismert,de feltételezem, hogy csak kikanalaztad az első adag tetejét és az összes fine az alján maradt, ami valószínűleg azt okozta, hogy a második pogácsának jóval nagyobb volt az ellenállása.
Javaslom, hogy adagonként őrölj és használj wdt-t. Kíváncsi vagyok, hogy ez esetben is tapasztalod- e ezt. -
-
-v-
addikt
Baratza Sette-hez képest (270) a niche zero mekkora előrelépés ízben? (világos pörkölés, presszó esetén) - csinált valaki pont ilyen váltást?
-
escape
aktív tag
válasz
Elektrosokk
#131007
üzenetére
Én most szereztem be aliról nemrég egy TIMEMORE Basic Plus Black Mirror mérleget kb 11K-ért, szerintem jó vétel volt. Kb azt tudja amit az általad linkeltek de mivel az örlőm is Timemore ezért kicsit jobban illik az ökoszisztémába
Ha éppen van rá valami kupon akkor érdemes behúzni. -
válasz
RetepNyaraB
#131010
üzenetére
"- a robot második adagja back-to-back shot esetén mindig jelentősen gyorsabb lefolyású. Ez ilyen, bele kell számolni"
Ezt tudjuk hogy miért van?
még nem hallottam róla.. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
HunLogin
#131008
üzenetére
-32g remélem nem egy adag, hanem mondjuk kettő (robot kb alsó optimális határa sztem a 16g)
-a kézid tengelyét esetleg csekkold, nem lötyög-e rajta az alsó kés. Tehát központos-e rendesen.
-a tekerés legyen rohadtul konstans. Mondjuk 1mp\fordulat és azt tartsd, mert nagyon sokat számít a lefolyásban.
-a robot második adagja back-to-back shot esetén mindig jelentősen gyorsabb lefolyású. Ez ilyen, bele kell számolni (kisebb, vagy pont nagyobb nyomás, rövidebb és óvatosabb előáztatás).
-előkészités fontossága
-a 10 nap már nem rossz, persze lehet tovább várni bontás előtt, az csak jó. -
TDX
tag
válasz
HunLogin
#131008
üzenetére
Minél vastagabb a kávépogácsa, annál nagyobb az ellenállás. 32g az nagyon sok (legalább is a legtöbb gép esetében), persze a robot kosarába belefér, de sokkal több ellenállása van, ha ennyiből csinálsz presszót. Illetve kb. 2x-es mennyiségű vizet vissza is tart a pogácsa (pl. ha fixen 100ml-el töltenéd fel, akkor 100-32*2 = kb. 36g presszót kapnál a pohárba). Szerintem vedd vissza a dózist, 2x húzz 16g-ból shotot. Vagy vedd sokkal nagyobbra a szemcseméretet, de 32g elég sok. Mindenesetre érdemes mérni hogy hány gramm megy be kvból (tized grammos mérleggel), mert a 18g vs. 19g is ad különbséget adott kávénál, nem hogy 18g vagy 32g.
-
HunLogin
csendes tag
Sziasztok!
Elég nagy falba ütköztem a choco madness beállításánál (dial-in, nem tudom hogy van magyarul
). Lehet független ez az adott kávétól, de biztos ami biztos
Van, hogy ugyanannál a dózisnál és változatlan örlésnél egyszer lejön 35s alatt, egyszer gyakorlatilag ki sem jön (vagy olyan 2-3 perc, de felesleges megvánrni). JX Pro (grey dot) őrlőm van, max 5-6 kg kávé ment át eddig rajta. Cafelat Robotot használok.
Egy kattot durvítok, aztán 35s helyett 45 alatt jön. Egyáltalán nem logikus. Milyen bajok lehetnek szerintetek? Vagy beleszól az, hogy viszonylag friss, 10 napo a pörkölés?
Amit biztosan észrevettem, hogy nagy mennyiség örlésekor (32 g, elvileg 30-35 g az örőlhető max) jön nagyon lassan. -
Bazsee71
őstag
válasz
justgiveup
#131003
üzenetére
A napokban jött szembe velem ez a MaiMóni (Mónisüti) poszt. Elég jó összefoglaló, a kávépörkölést már csak annyival egészíteném ki, hogy a listához hozzájön még az Agrárkamara (regisztráció + jatt), illetve a Környezetvédelmi Hatóság (engedélyeztetés, mérés, jelentéstétel).
-
justgiveup
tag
Kicsit OFF, kicsit nem

Van valakinek itt kávés vállalkozása? Engedélyekkel és bejelentésekkel maradtak bennem kérdések utána nézést követően is...Egész pontosan kávé alapú italok (pl. cold brew) előállításáról lenne szó, későbbiekben kávépörkölésről.
A NEBIH oldala szerint, mivel növényi eredetű élelmiszer-előállításról van szó, így feléjük cska bejelentési kötezelettség áll fent. Ettől függetlenül gondolom, hogy egy ilyen létesítményre vonatkoznak teljesítendő feltételek, kialakítást, tisztatás, stb. tekintetében. Gyanítom például HACCP tanúsítvány mindenképp kellene. Tud valaki ebben segíteni mik merülhetnek még fel?
Előre is köszi -
tomci
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
#131000
üzenetére
Nekem csak az a kérdésem a témával kapcsolatban, hogy a friss pörköléseket egyből beteszitek a fagyóba vagy megvárjátok, míg letelik a típustól függően az a pár hét és utána megy be?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett - 500m magasság, C1, Care Refresh, PL Filter
- DJI FPV Fly More Combo drón szett - CARBON
- DJI Mini 4 Pro Fly More Combo csomagban
- Electromos Guitar ( Cort Kx300 oprb+premium ortega tok+ Black Star Debut 10E erősitő!
- Alig használt Mavic Mini eladó (fly more combo)
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3666 100% Akkumulátor
- Eladó egy oneplus 9 pro 256/12
- Xiaomi 14T 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciaval
- Dell Precision 7560 - Intel Core i9-11950H RTX A4000 32GB 1TB SSD FHD
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3159
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

nagy lendülettel mennyivel egyszerűbb volt tekerni
Az az aromaboy nagyon aranyos.
). Lehet független ez az adott kávétól, de biztos ami biztos

