-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
lojzi1
csendes tag
válasz
vendingo
#130891
üzenetére
Az a cég gyártja, ahol bérgyártják a Varia VS3-at, illetve ha jól értettem Bélát, ez a másik designjuk, nem amit a Varia is választott (ezt megerősíti, hogy az Alin belefutni teljesen Varia kinézetű őrlőbe is csak épp Varia logo nélkül). Meg pár dolgot még kért változtatni benne, mindkettőben 48mm-s kúpos kés van, de a Variában 6 ágú, ebben meg 7 ágú, meg a motoron is mintha valamit. Amiket olvastam róla, mindenkinek nagyon tetszett, szép, igényes anyaghasználat, jól sklálázható tartomány.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
lojzi1
#130888
üzenetére
Deszt vízből keverek, 40 GH / 25 KH, ez utóbbi időben nálam általában 20 ppm CaCl, 20 ppm keserűsó, KH meg szódabikarbóna. 5L-es vízhez ez 150 mg CaCl, 250 mg keserűsó, 210 mg szódabikarbóna. Ha egyszerűsíteni akarsz, és nem rakod termoszba 3+ órára, akkor nyugodtan mehet csak keserűsóval, CaCl nélkül (értelemszerűen akkor 500 mg keserűsó, 210 mg szódabikarbóna). Termoszt azért említem, mert én reggel főzök mindig dupla adagot, és termoszba viszem be munkahelyre. Tapasztalatom, hogy ha van benne szulfát (ugye keserűsó MgSo4), és áll 2-3+ órát a kávé, akkor a savasságnak lesz egy bántóan állott íze, kávétól függő, hogy mennyire erősen. Szóval ha ez szempont, akkor MgCl kell, vagy csak CaCl. De tipikusan ez nem szokott szempont lenni
-
vendingo
veterán
Ismeri, látta, próbálta valaki már az avx féle EG001 darálót?
Kezdem kicsit unni a k4 pörgetését.
Tud ez olyan/jobb minőséget produkálni, mint a k4, vagy jobban járnék egy csavarbehajtó k4 párossal?
Leíráson kívül egyéb infót nem találtam róla. -
paljoc
tag
válasz
Cathfaern
#130886
üzenetére
Ez így igaz, épp tegnap vettem egy moccamaster select-et és amit adott a hölgy hozzá DM-es barna papír olyan “kellemes” mosogatószer illattal toldja meg a kávé ízét, hogy borzalom. Most szintén /bár kevésbé/ barna Melitta papírral, jól átöblítve előtte már sokkal jobb a helyzet, de én is veszek majd hozzá fehéret. Amúgy tök frankó kis gép ez, a Markeplace-en csíptem meg 45-ért.🫣🙃
-
Toobee
veterán
válasz
Parci
#130887
üzenetére
Végül én is tudtam ideológiát rakni mögé, egy Wera készlethez csaptam hozzá, én meg arra utaztam
-
lojzi1
csendes tag
válasz
Cathfaern
#130886
üzenetére
Tök jó, hogy ezt így összefoglaltad, le is mentettem magamnak, mert én is kerestem ilyen egyszerű, cipelhető megoldást. Hülye kérdés, de milyen vízzel töltöd föl? Nem akarom a víz témát újranyitni, csak érdekelne a "még megfelelő" megoldás, ami a legkevesebb macerával használható.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Parci
#130885
üzenetére
Azért a 3 évvel veterántól szerintem távol vagyok
Meg hát ugye egy ember tapasztalata mindig szubjektív lesz. Szóval én kíváncsian várom majd a te, illetve mások véleményét.Barna papírral azért majd óvatosan, van aki szerint átmosás után is lesz íze. Én sose próbáltam őket, szóval személyes tapasztalat passz. De ha valami nem ok az ízvilággal, akkor érdemes rápróbálni fehér v60 papírral is.
-
válasz
Toobee
#130879
üzenetére
hát oké, hogy egy csomó képen még a régi (?) van, de onnantól, hogy van fotó egy ilyen lebutított rondaságról, az tuti, hogy egy létező valami és lehet izgulni, hogy mit kapok

azért valszeg megrendelem, aztán imádkozom... (meg persze az is lehet, hogy a ronda mégjobbabb, passz)

hogy mennyire jó, azt nem tudom, Cathfaern engem abszolút meggyőzött, az én szempontjaimnak jó lesz szerintem. ennyiért pláne. veszek hozzá 400 db origi barna papíros szűrőt is

-
Cathfaern
nagyúr
válasz
justgiveup
#130880
üzenetére
Kotyogni nem kotyog, de szörcsög, illetve a fűtőelem elég nagyot kattan amikor átkapcsol (ez főzés közben 1-2x fordul elő). Csendes irodában azért hangos lenne szerintem, de mondjuk ha konyhában megy reggel, attól nem fog senki felébredni másik szobában.
De tényleg tenyérnyi, szóval ha van konyha, gond nélkül ki lehet oda vinni kézben amikor használni akarod. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
justgiveup
#130880
üzenetére
Úgyis mindenkin agybadugós, vagy zajszűrős fejes van, nem
-
justgiveup
tag
Sziasztok!
Mennyire hangos egy ilyen aromaboy? Open officeban mennyire lenne vajon kínos használni?
Ha nagyon kotyog, szürcsög akkor nem szívesen triggerelném vele a népet. -
válasz
pythonubung
#130875
üzenetére
hú, köszi, ennyiért ingyen van!
viszont furán néz ki, ez valami újabb verzió? jó ronda lett.

itt az amazonos, a fekete a régi, a fehér is az, de pont a bézs más. az emagon a régi, szép bézs van. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern
#121245
üzenetére
Na tessék, ezt mondtam már egy éve is: [link]
tl;dr: Lance Hedrick rakott ki videót alacsony (60) fokos bloomról. Konklúziója ugyanaz, mint nekem a lenti kommentben.
Hozzátartozik az is, hogy azóta nem nagyon játszok vele, mert nem hoz annyi pluszt, mint amennyivel több macera van vele. De ZP6-al nem is próbáltam azt hiszem, lehet ránézek újra
-
válasz
RetepNyaraB
#130869
üzenetére
Végül az itthoni setup a babakék Robot Barista + Major C késsel.
A hordozós pedig a PicoPresso + K6. -
tomiie6
csendes tag
válasz
Krajcsi
#130859
üzenetére
Én bedobnám még mindkét frissen érdeklődőnek az AVX DB1-et. Szigorúan az alap verziót, az utólagosan beszerelt állítható OPV nélkülit, a kínált barista csomag nélkül. Abban az esetben, ha specialty irányban gondolkodnak és új gépet szeretnének venni, és utána a minőségi kávé vásárlására rászánnák a pénzt. Klasszikusabb vonalon ott az alap Gaggia Classic vagy akár más olcsóbb gépek. És ott van a Flairnek is több verziója vagy a Robot, ha valakinek nem derogál a manuál kezelés. Egy jóbarátom még világosabb témákra is megelégedéssel használja a GC-t, nekem azért az a meglátásom, hogy a tuning vagy egy DB1 egészen más távlatokat nyit.
Nagyjából 300-350 ezer forintnyi eszközvásárlással elérhető az ország legjobb 10-20 specialty kávézójának presszóélménye. Ez amúgy csak azért szomorú, mert mindent elmond arról, hogy mennyire nem jelent semmit, ha egy hely úgy címkézi magát, közben pedig a baristáik igénytelenek és fogalmatlanok.
Szóval én kimondottan hosszú távra is ajánlanám a következőket (új eszközök vásárlása esetén):
- gép: Gaggia Classic (klasszik/budget) / AVX DB1 (specialty)
- őrlő: Kingrinder K4/K6 (budget kézi) / 1Zpresso JE-Plus/J-Max/J-Ultra (high-end kézi) / DF64 v2 (budget elektromos, bár erről inkább majd akkor nyilatkozom, ha megjött és használatba vettem)
És ezek után még mindig szükség lesz pár kiegészítőre: én vennék egy IMS felsőszűrőt, egyenes falú gyors átfolyású VST vagy IMS szűrőkosarat, nyitott szűrőtartó kart, tekerős disztribútort és/vagy tampert, kívülről felfekvő szűrőmagasítót, tűs disztribútort fillérekből lehet készíteni házilag, valami kínai tizedpontos mérleget, és még a vízszűrést meg kell oldani, erre jó pl. a Laica Coffee & Tea kancsós szűrője. Sajnos a kiegészítők nagyon gyorsan dobnak még legalább 50 ezret a bekerülési költségen. -
válasz
WinZol
#130861
üzenetére
Pellini-ből, Costa-ból vettem régen én is 1-1 kilót amikor 1-2 hónapos volt polcon, vállalhatót lehetett belőle húzni (nyilván klasszik espresso vonal, sok robusta).
Viszont ahogy koxx is írja, ebben a topikban már ritka hogy ez a vonal fut, így (friss) tapasztalat sem nagyon van velük - a kezdő kávés topikban szerintem a keresővel is találsz véleményeket ezekről, meg relevánsabb kommenteket is ha kérdezel róluk

-
kmarci25
veterán
válasz
WinZol
#130861
üzenetére
Én egyszer vettem Starbucks blonde roast-ot. Pár hónapos pörkölés. Mellékóstolva egy közepes áru kispörkölőit, akár blendet, hogy egyenlő esélyek legyenek, ég és föld a különbség. Ha ezt így kipróbálod (veszel egy bóti kávét, meg egy kispörkölőit és egymás után lefőzöd) 90%, hogy érezni fogod a különbséget és nem lesz kérdés a továbbiakban.
-
-
WinZol
aktív tag
válasz
pető bá'
#130855
üzenetére
Most voltam a Metroba!
Elég nagy választék volt kávéból.
2023.07 -es pörkölést láttam többön is.
- több fajta Pellini,
- Costa Dark
- Lavazza
- Dallmayr Crema Prodomo, Classic
- Vergnano Gran AromaMilyen kávéval van jó tapasztalat?
Espresso / ristretto-t szeretnék inni.Köszi
-
kmarci25
veterán
Ide is beteszem, talán elfér.
25% kedvezményt adnak mindenre. Goat story. Friss pörkölés, és finom, legalábbis amit kóstoltam (good vibrations), az az volt. A szállítás húzós, 11 EUR, ha páran összeállnánk, akkor szétdobható. Ha van jelentkező, akkor egyeztessünk! -
Krajcsi
csendes tag
válasz
SilverSeraph
#130857
üzenetére
Ha van esély, hogy elmész a közepes/világos irányba, vagy már ott vagy, akkor this is the way

-
Sanyaaa26
aktív tag
Sziasztok!
Gőzöm nincs merre keressek tovább, Inpunto szemes kávét lehet itthon kapni?
-
Krajcsi
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
#130839
üzenetére
-
válasz
WinZol
#130853
üzenetére
Normális espresso csak normális kávéból készül.
Hipermarketekben ha szerencséd van, találsz 1-2 fajtát (értsd: csomagolási dátum alapján elég friss), amiből ki lehet hozni valami vállalhatót, de az nagyjából az az árszint lesz, mint a kispörkölők belépő termékei - minőségben pedig utóbbi oda-vissza veri bármelyik boltit. -
-
WinZol
aktív tag
válasz
WinZol
#130843
üzenetére
Szeretnék otthonra egy jó kávéfőzőt, ami normális espresszo-t képes készíteni. (a cappucinot sem vetném el).
Keret 250 kHUF.Lehet szentségtörés, de úgy gondolom, hogy üzletben venném a kávét. (Ez mennyire rossz ötlet?)
A Sage Barista Pro mennyire ágyúval verébre?
Van jobb ajánlat?Köszi
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern
#130845
üzenetére
Jó hír, 01-es v60 papír tökéletes bele

Illetve ez Abaca+, mert csak az volt kéznél, de tippre a Hario pont ugyanekkora.
Nyilván arra érdemes figyelni, hogy az alsó hajtás ne a lyuk felé legyen (vagy persze egyfajta beállítási lehetőség, hogy van dupla papír a lyuknál vagy nincs). -
MPowerPH
félisten
Impressotol a sima Brazil nagyon finom. Nem tudom eldonteni, hogy ez, vagy a Choco Madness a jobb. Mar az elso huzas gyonyoruen lejott, finom volt. Zero keseru, kellemes magvas csokis iz, jo vastag cremaval. Mukodik eloaztatassal, eloaztatas nelkul, lassu vagy gyorsabb lefolyassal is.
Melle jott 1Kg Daterra Sweet Collection, amivel jelenleg nem tudok mit kezdeni. Nem tudom mit rontok el... Probaltam kulonbozo orlesi finomsag mellett jatszani a lefolyasi idovel, hosszabb rovidebb eloaztatassal, a nelkul. De nem domborit semmilyen teren sem.
-
hoffaboy
csendes tag
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Daneeka
#130842
üzenetére
"Gyárilag adnak hozzá pár papírt?"
Sajnos nem."Vizet annyit tol ki amennyit beleöntesz a tartályba?"
Igen."Tudsz valami recit adni hozzá?"
Ahogy írtam a kevesebb a több
Igazából nincs recept, betöltöd a kávét, bekapcsolod, örülsz.
Én 20g kávé / 340 ml vízzel használom. Papír bele a brewerbe, papír+brewer+kancsó forró csapvíz alatt átnedvesít (ahogy a brewert teletöltöd egybe jól be is illeszti a papírt anélkül, hogy nagyon igazgatni kéne). Víz értelemszerűen kiönt mindenből, majd bele őrlemény (ZP6-al 6.5 - 7.0 környéke, C40-en az 32-33 klikk környéke kb.), kis rázogatás, hogy egyenletes legyen. Kancsót / brewert tapasztalatom szerint célszerű az elejére kihúzni amennyire a perem engedi, így lesz leginkább középen. Aztán brewer bekapcsol, és nem hozzányúl amíg az összes víz nem jött ki a tartályból. Akkor kikapcsol, megvár míg a víz teljesen átfolyik és örül
A brewer nem kell hogy teljesen feltelítődjön főzés közben, nekem akkor szokott a legjobb lenni, ha főzés közben ahogy nyomja át a vizet, kb. az 1-1.5 cup jelzésnél van a tartályban lévő víz amikor már egyenletesen ellepi a kávéágyat a víz a brewerben (nehéz írásban elmagyarázni, élőben egyértelműbb). Ha ennél gyorsabban telítődik, akkor célszerű durvábbra őrölni. Értelemszerűen ezt csak akkor látni, ha nyitva van a teteje főzés közben, én megszokásból mindig úgy szoktam. Végeredményben különbséget nem vettem észre, hogy nyitva van vagy nincs, néha a legvégén a tartály hajlamos 1-2 csepp vizet kiköpni magából, gondolom azért van csak rajta. Ha meg túl vizes a végeredmény, akkor finomabbra (vizes alatt értsd: benne vannak az ízek, de túl haloványak. Ha üres, tompa, mosott az ízvilág, akkor valószínűleg inkább durvább irányba kell menni).
Értelemszerűen minden fenti a saját brewerére igaz, 20g kávéval, 340 ml vízzel. Más paraméterekkel nem igazán játszottam vele, szóval nem tudom hogy viselkedik úgy.
-
-
WinZol
aktív tag
Üdv!
Szeretnék otthonra egy jó kávéfőzőt, ami normális expresszót képes készíteni. (a cappucinot sem vetném el).
A sage Barista Pro-t néztem ki.
(ha lenne Black Friday-en normláis akcióban)Hasonló pénzből jobb konfigot (külön daráló és külön állítható főző) össze lehet állítani?
Köszi
WinZol
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Parci
#130838
üzenetére
Igen, csak bézsszinűt szabad venni, azzal finomabb, nekünk is az van
Annó félve adtam elő az ötletet a feleségemnek, hogy újabb kávés kütyü, aztán mutattam neki valami ilyesmi képet:
Amire rögtön jött a reakció, hogy oké, ez kell, ebben a színben
Ami eszembe jutott, hogy papír egy kicsit szívás. Melitta saját márkását én nem találtam sehol ("size 100" kéne bele), max barnában. Cafec-ből 101-es kell bele, de elég kevés helyen lehet kapni, még rendelve is. 102 jobban elérhető, azt mondjuk méretre lehet vágni (nyilván ugyanez igaz a különböző méretű Melitta filterekre is, az meg sokszor DM / Müller ilyenekben is kapható).
Illetve privátban jött ötlet hogy v60 01-es papírt bele lehet-e hajtogatni, azt este megnézem majd, el tudom képzelni hogy működik, és akkor az elég egyszerűen beszerezhető.
-
RBJ
addikt
Majdnem feltettem a kérdést, hogy érdemes e gaggia classic+graef darálót cserélni sage espresso baristara.
Közben megtaláltam a választ NEM!
Remélem jól gondolom. Csak pihen a kicsike mert idő hiányában automatazok lassan 1.5 éve. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
SilverSeraph
#130830
üzenetére
Ahogy krajcsi írja. Flair signature. Agyonver bármilyen olcsócska karosat (drágát is, ha ügyes vagy). Őrlőből ha neked tetszik a mignon, legyen az. Bár az ssp késes super jolly igen jól hangzik, nem tudom az árát.
-
válasz
Bazsee71
#130837
üzenetére
mondom, a saját pörihez biztosan elég lesz, azok azért nem egy liga azzal, amikkel például Cathfaern szívesen használja. eldőlt. remélem a kolléga használtja ilyen színű

-
Bazsee71
őstag
válasz
Parci
#130836
üzenetére
Nekem Aromaboy tapasztalatom annyi van, hogy egyszer meander-nél kóstolgattuk a filtereket, talán Comandante vs Kinu volt, plusz mellé ott volt a ZM késes Royal (vitte a prímet), és az Aromaboy-jal készültek a filterek. Meglepően jók voltak, persze kérdés mennyire szépült meg az az emlék.

-
kmarci25
veterán
válasz
SilverSeraph
#130830
üzenetére
Én tavaly voltam hasonló cipőben, végül egy Sage Bambino plus lett egy, Kingrinder K6 kézi őrlővel. (Néztem Eureka őrlőt is, de lebeszéltek róla.) Nemrég vettem egy motoros, síktárcsás őrlőt, azzal sokkal gyorsabb nyilván a folyamat, de kézivel is simán együtt lehet élni. A bambino-t szeretem, feleségem tejes, tejhabos italokat szeret, ilyenkor jól jön az automata habosító, amúgy nem egy csúcs gép, de a sötétebb pörkölésekkel jó eredményt ad, és nekem úgyis az a cél. Ez 54es méretű, de találtam hozzá mindent, amit szerettem volna (kar, kosarak, puck screen).
-
rgb0007
csendes tag
-
Bazsee71
őstag
válasz
Cathfaern
#130822
üzenetére
Természetesen nem arra használtam (a Moccamastert), hogy felöntse vízzel. Első 1-2 perc elzárva, hosszú blooming (itt le is kapcsoltam addig a gépet), aztán szépen csordogálhat rá a víz.
Szerk.: Aromaboy kapcsán mástól is hallottam ezt, hogy inkább nem érdemes piszkálni. Én csak Moccamasterrel nyomtam ezt a kombót, fel is hívtam Parci figyelmét, hogy fenntartással kezelje.

-
vendingo
veterán
válasz
SilverSeraph
#130830
üzenetére
Inkább néznék egy bambino k4 párost. Magasabb szint lenne mint az elképzelésed.
-
Krajcsi
csendes tag
válasz
SilverSeraph
#130830
üzenetére
Szia!
Ha nem kell tejhab, akkor manuálisat vegyél, abban az árban ott a Flair classic, nyomásmérővel a signature. Sokkal jobb és konzisztensebb kávét fogsz főzni vele. Őrlőben ennyiért vagy egy használt Super Jolly ssp mp késsel, amit láttam fent market placen a napokban (instant buy), vagy újonnan df64 v2.
Ha nyitott vagy a tekergetésre, akkor 1zpresszo J-max, szerintem lesz most BF akcióban avx-en, vagy kingrinder K6. Fele annyiba vannak mint a mignon, cserébe kb. minimum azt tudja, mint a mignon, ha nem többet.[ Módosította: Parci ]
-
SilverSeraph
friss újonc
Sziasztok,
a segítségeteket szeretném kérni. Teljesen kezdőként szeretnék belekóstolni az otthoni espresso készítés szépségeibe és gyötrelmeibe. Már több mint fél éve csak espresso főzős videókat tudok nézni szabadidőmben, és mivel a presszó kávé a napom fénypontja, lépni kell
Az anyagi lehetőségeim korlátozottak. Olvasva a témában, laikusként arra jutottam, hogy az adott keretből inkább az őrlőre helyeznék nagyobb hangsúlyt, főzőből pedig a legegyszerűbbet venném egyelőre. Egy Eureka Mignon (pontos változatot még nem tudom, a Zero-val szemezgetek) lenne a kiszemelt őrlő. Főzőből viszont az abszolút alapra jutna csak. Dedica és az AVX TB1 maradt a listán.
A Dedica mellett igazából az szól, hogy van neve. A nyomás fokozós, műanyag belsős kosár/kar valószínűleg menne a polcra, s vennem kellene hozzá rendes kart, szűrőt. Ekkor viszont már a TB1 árszintjén vagyok, ami azért solenoid szelepes, 58mm-s, csak ugye nem tudom, mit várhatok tőle, mert kevesebb tapasztalat/review érhető el online.
A két készülék kapcsán tudtok pro/kontrát? Melyiket javasolnátok? Vagy javasolnátok valami teljesen mást? Az őrlő jó választás, vagy más irányt vennétek?Köszönöm előre is!
-
válasz
Cathfaern
#130827
üzenetére
köszönöm, ez az én kommentem, minden szava arany! a háttér is, ami mögötted van, és az ennek fényében hozott ítéleted. szegény fellow stagg akkor kicsit kihasználatlan lesz, de ez pont az az irány, amit keresek a 90 kontra 95% pedig még jobb is, mint amit én elvárnék (80-nal is boldog lennék).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Parci
#130823
üzenetére
Ahogy írtam nagyobb gépekkel nincs tapasztalatom, szóval azok passz.
Aromaboynál igaz, hogy egy vízkifolyó van, vízterítő nélkül, de az nagyon közel van a kávéágyhoz, illetve a forralásos mechanizmus miatt elég finoman jön ki belőle, nem egy folytonos vízsugár telibekapja a kávét. A hozzávaló dripper kialakítása meg limitálja a flowt, így félig percolation (van erre jó magyar szó?), félig áztatásos módszerrel főz, ami ugyancsak stabilizálja a végeredményt.
Szekrényben van: v60, Switch, Orea, Origami, April, Pulsar. Illetve az elmúlt 3,5 évben minden nap lefőztem legalább 4 adag filtert valamelyikkel. Kezdeti kísérletezésben még sokféle pörkölés volt (bár mindig is világos vonal), utóbbi 2-2.5 évben csak filter pörkölés (Barn, April, Manhattan, CM, Roastopus, Awaken, stb.). Ennek fényében mondom, hogy az Aromaboy nagyon jó végeredményt produkál. Gyakorlattal meg odafigyeléssel tudok jobb eredményt produkálni? Igen. Konzisztensebbet? Azt már nem biztos. És a jobb eredmény az azt jelenti, hogy mondjuk 90% helyett kihoztam a kávéból 95%-ot. És a legtöbb kávézóban ahol ittam filtert rosszabbat adtak, mint ami az Aromaboyból lejön.
Szerintem Aromaboynak pont az a titka, hogy nem szabad hozzányúlni
Amint aláraktam más drippert, bloomoltam, kevergettem, ráztam, stb, kevésbé ízlett ami kijött belőle. Saját dripperérel (meg Cafec Abaca trapéz papírral), ha nem nyúlok hozzá, akkor meg egy nagyon jó, meglepően tiszta és komplex kávé jön le.
Irreálisan durva őrleményt szeret, főzés közben az ember a látvány alapján biztos benne, hogy ebből használhatatlan végeredmény lesz, a kávéágy borzalmasan néz ki, aztán a végeredmény meg iszonyat jó
Ha holnaptól csak ezzel főzhetnék kávét, akkor se éreznék túl nagy hiányt. Inkább a kísérletezés hiányozna, mint hogy nem jó ízre a kávé.
Decemberre lesz Naughty dog-os kávés kalendáriumom, 20g kávé / nap. Erősen gondolkozok, hogy Aromaboy-al fogom lefőzni őket, pont a konzisztencia miatt (meg mert a dripper kialakítása miatt nem érzékeny a pontos őrleményméretre)."Igazi kőbaltás bunkóként abban nem hiszek eléggé, hogy a rossz és a jó filter között az a különbség, hogy sikerül-e lézergravírpontosan öntenem, még mindig azt tapasztalom, hogy a kávén múlik leginkább."
Egyetértek. Szerintem olyan ez, mint a pörkölés: többet nem tudsz beletenni, mint ami már amúgy is benne van a kávéban. Max. elvenni tudsz belőle, ha rosszul csinálsz valamit. -
azigazimoris
aktív tag
Sziasztok, valaki tudna segíteni egy Gaggia Newbaby06 főkapcsoló bekötésének a fotójával ? Pumpacsere előtt lemaradt a fényképezés, most meg túl sok lett a színes drót...
-
kicn
csendes tag
válasz
Parci
#130823
üzenetére
Az aromaboynál és egy cup onenál a vízterítés abból àll, hogy 1 lyukon nyomja ki magából a vizet
Ez a gyári dripperekkel és valami középsötét pörivel akár jó is lehet, de ha már alá raksz egy v60at, egyáltalán nem ideális, ezért rakom alá a drip assistot is ( aromaboynál csak simán v60-01 volt alatta egyébként, az se volt rossz). A nagy moccamastereknek már van esőztetője, ami eggyel jobb, de arra is lehet már venni utángyártott komolyabb showerheaded ( workshop coffeenál konkrétan mint egy zuhany esőztető
) mindenesetre arra akarok rámutatni, hogy alapvetően igen, csak reggel őrlök és megnyomom a gombot, de sajnos ezzel is kell játszani, mire megtalàlod az ideális workflowt és ízvilágot. Nálam a fenti vált be. A switchel nem szórakoztam, a bloom meg a stopperelés tényleg bonyolulttá teszi. De összességében mindenképpen gyorsabb lesz, mint a kézi öntés reggel! -
segítsetek, mert én tényleg teljesen kezdő vagyok. most egy v60-01-em van, egy fellow staggel öntök és kész. én botor úgy gondoltam, hogy ezek a gépi cuccosok alapvetően olyanok, hogy az ember darál, odarakja a kávét, megnyomja a gombot, aztán az átcsöpögteti rajta az általa melegített vizet.
ha most ehhez képest drip assist is kell, akkor gondolom rossz a vízterítése. ezen felül még a hőmenedzsmentje lehet rossz, de akkor már semmit sem ér. szóval akkor mit nyerek vele igazából?
igazi kőbaltás bunkóként abban nem hiszek eléggé, hogy a rossz és a jó filter között az a különbség, hogy sikerül-e lézergravírpontosan öntenem, még mindig azt tapasztalom, hogy a kávén múlik leginkább. akkor ruháznék be ilyen főzőbe, ha megkönnyíti az életem.
-
kicn
csendes tag
válasz
Parci
#130819
üzenetére
Én a reggeli sietős brewekat éveken keresztül egy kifordított Aromaboy + V60-al toltam (15gr-250ml), ez bele termoszban és napközben elkortyolgattam, teljesen OK volt. Viszont egy ideje gondolkodtam, h jó lenne többet elvinnem magammal, így év elején beruháztam egy Moccamaster Cup-Onera. Gondoltam, hogy ez megy majd a gyári dripperrel, de nem igazán tudtam értékelhető italok főzni világos pöriből, viszont találtam egy király megoldást: egy v60-02 + hario drip Assist pont alá fér egy kisebb kiöntővel, így full flatbed v60-at tudok vele csinálni (19gr-360ml), hétvégére pedig marad a kézi brew. Nem néztem még, hogy mennyi megy bele, de sztem 450-480 ml vizet bele lehet szuszokolni, ha gondolod meg nèzem. Szóval ezzel az opcióval simán tudod a reggeli duplát fôzni. Ha meg maradsz az aromaboynál, van egy nálam valahol

-
válasz
Peti...(16v)
#130818
üzenetére
köszi, igen, láttam, az indította el a gondolkodást. de szerintem aromaboy lesz belőle, qrva nagy dög a másik kettő, hiába primkóbb ez, sokkal olcsóbb, sokkal kisebb és ezexerint így is elég jó.
-
rgb0007
csendes tag
NextLevel és NextLevel Pulsar tapasztalatok után érdeklődnék. Használja valaki, valamelyiket?
Itthon forgalmazza valaki, vagy EU-ban? Pulsart most nem találtam EU-ból.
-
rgb0007
csendes tag
válasz
ribarszki
#130812
üzenetére
A df64coffee egy szingapúri forgalmazó weboldala. Az egyik DF83-amat onnan vettem, TNT hozta, kb 1 hét alatt ide is ért. Nem ültek a vámoláson, mint a DHL, nem kellett semmit beadni, mint a DHL-nek, nem szőröztek, mint a DHL szokott...

Ha jól rémlik, kb 2 hónap múlva küldtek egy számlát pár ezer forintról, hogy utaljam át, áfa és különféle ügyintézési díj címszó alatt, de sokkal kevesebb, mintha a DHL lett volna...
-
sz.zs.
senior tag
DF83 nincs valahol BF akcióban ?
-
Bazsee71
őstag
válasz
Parci
#130807
üzenetére
Van egy még régesrégen jófogáson lomizott Moccamasterem, ki lett vízkőtlenítve, és ugyan ritkán használom, de teszi a dolgát.
A Kávé Napját meg azért hagytuk ki idén, mert péntek reggel álltam volna neki beállítani a kávékat a Sage Precision Breweren, és meg sem mukkant a pumpa benne, majd kiírta hogy túlhevült...azóta sikerült működésre bírni, kontaktos volt, de a bizalom oda.
Ettől függetlenül az utóbbit venném, meg rendezvényre is ezt fogom vinni, mert azzal, hogy a kancsót kivéve el tudom zárni (egyadagos mennyiségnél elvileg az automata, nem kell trükközni), tudok 5 perces bloomot csinálni, szerintem jobb italok csorognak ki belőle. Árukereseőn általában mindig van 90-100 eFt körül.
Nálam valószínűleg a hektikus használat sem válik előnyére, vannak hónapos kihagyások.Szerk.: kétadagos tapasztalatom nincs vele (mondjuk a Moccamasterrel sem, mert a nagy van), rendezvényes adaggal használom mindig (1,5 liter).
-
justgiveup
tag
Sziasztok!
Hogy tudjak azt megoldani egyes porkolok, hogy allando kinalattal dolgoznak? Egy CM-nel ez latszik is, mert folyamatosan valtozik, de vannak ismetlodesek evente, viszont mondjuk PallYotz kinalataban vannak allando kavek?
Vannak farmok, ahol folyamatos szureteles van? Vagy ilyenkor cserelodnek amugy adott kaveban az alapanyagok csak nagyon hasonloak izben, pl. mindig kenyai csak mas termelotol? Vagy evente megveszik elore az egesz mennyiseget es fagyasztjak, aztan folyamatosan porkolik? -
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Parci
#130805
üzenetére
Én kifejezetten azért vettem, mert 17x20x13 cm
Elég sokat utazunk, és kiszámíthatatlan hogy hol van vízforraló meg hol nincs, így meg egyben megoldva a probléma.Technivormból csak kávézóban ittam, az alapján teljesen jó volt, de nyilván így nehéz megítélni hogy lehetett volna-e jobb.
Amúgy ha jól emlékszek Bazsee71-ék meg a Sage-el járnak fesztiválokra, szóval lehet neki van tapasztalata vele, hogy mennyire működik 2 adagra.Illetve volt egy összehasonlító review Lance-éktól amiben benne van mindkettő amit kérdezel: [link]. Ők arra jutottak, hogy kb. mindegyik egyformán jó, de kisebb adagokra (40-45g alatt) a Moccamaster jobb.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
rgb0007
#130795
üzenetére
Köszi, ez megnyugtató, bár az a Kingrider laikus szemszögből brutál "drága" . A legdrágább cucc, amit aliról rendeltem eddig, egy 50 dolláros cipő volt
. Még átgondolom ezt, hogy kell-e nekem egy újabb automata, ami remélhetőleg nem romlik el ennyire gyakran, vagy jó lesz egy egyszerű Gaggia. Ha csak rajtam múlna, eladnám az automatát a francba és Gaggiára váltanék, de a család többi tagja nem biztos hajlandó lesz napi 2x (manuálisan) őrölni. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Parci
#130802
üzenetére
Ez a max amit tud, illetve én ezen használom, mert ez kettőnknek pont egy adag fejenként. De állítólag 15g / 250 ml-en hozza a legjobb eredményt.
Van aki alátesz más brewert, de én a sajátjával értem el a legjobb eredményt, relatív durva őrlemény mellett.Igazából nem szívás egymás után kettő, végzett az első, filter kidob, másik filter bedob, kávé bedob, tartály újratölt és mehet is. Nyilván kétszer annyi idő mire lejön, de ugye nincs külön vízmelegítés, szóval tényleg csak a nettó főzési idő duplázódik.
A legjobb benne a mérete, simán lehet cipelni szállodába vagy bárhova ahol van áram, tökéletes utazó főző

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Electromos Guitar ( Cort Kx300 oprb+premium ortega tok+ Black Star Debut 10E erősitő!
- DJI Mini 3 Pro drón tartozékok
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett - 500m magasság, C1, kevés repülés
- DJI AVATA Dupla Fly More Combo drón szett - VADONATÚJ, aktiválatlan
- Braun Series 9 Pro+ 9565cc Nedves-Száraz Elektromos Borotva
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Graphite 1ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3740
- Apple Watch Series 9 45mm GPS Starlight 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Új monitor állvány- elegáns megoldás a dupla A/4-es papírcsomag helyett - csak össze lett szerelve
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! (vapor chamberrel)
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Kislányom például remekül el szokott játszani ilyesmikkel.

Ha nagyon kotyog, szürcsög akkor nem szívesen triggerelném vele a népet.
nálam marad, max ha egyszer beindul a vezérhangya, visszamegyek kotyeszra/mini express/.akkor viszont megy a major is, azt előkapom a spájzból a három éve pihenő mazzer minit


