-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
TDX
tag
válasz
bbuffy
#131995
üzenetére
Szerintem jelenleg az autocomb az egyetlen WDT ami elég gyors, konzisztens és jó eloszlatást ad hogy kávézóban is lehet használni, és elég strapabíró is elvileg hozzá. Ez volt az elsőszámú célközönsége / erre lett tervezve, bár igaz én még nem használtam és kávézóban sem dolgozok.
-
bbuffy
senior tag
Ez nekem pl. már kultúráltabb, letisztultabb megoldás, kinézetre mindenképp. Gondolom az összesnek a működési elve kb azonos, nagy technológiai újítás vagy eltérés spirographic/moonraker fronton nincs. Bár itt pont csak egy nagy fogaskerék van ha jól látom, a random rotálás itt pont eltünik.
Árban meg teljesen emészthető kategória.
[link]
De van nekik ilyen is persze:
[link] -
kfjoco
csendes tag
Üdv.Lenne egy gaggia classic kávéfőzőm.valaki tud abban segíteni hogy mennyibe kerül egy PID beszerelése és esetleg ajánlanátok valakit aki ezzel foglalkozik.Köszi.

-
bbuffy
senior tag
válasz
Toobee
#131993
üzenetére
Igen azt sejtettem, inkább a forintosított részére gondoltam. Ha full magyar lenne, gondolom 100k+ lenne akkor.
Félreértés ne essék, én ilyet nem vennék, bár maga a technológia érdekes, és egész jól működik, de ez a példány egy túlgondolt darab. Designer kolléga ülj le egyes. A bemutatónál is látszik hogy vannak még elnagyolt részek rajta. Pl a magasság állítás is elég darabosan működik és ránézésre sem időtálló. Illetve értem én hogy fejlődünk, de úgy érzem ez már nem a kávéról szól ebben az esetben hanem 110 százalékban a tech kütyüzésről.
Köszönöm a tippet, innen akkor nem rendelek, csészéket vettem volna, de akkor marad a cafedesk.
-
dozó
tag
válasz
bbuffy
#131990
üzenetére
Ez Cseh cég, onnan postáznak, de nekem nagyon rossz tapasztalatom van velük, a családom karácsonyra rendelt tőlük nekem ajándékba egy Soy ibrik C1G
szenteste kibontom a csomagban nem az volt hanem [Soy ibrik C4 G] egyedül kávézom ezzel nem tudtam mit kezdeni, az emailekre nem válaszolnak, a telefont felveszik a lányom szerint ott kedvesek, elnézést kértek, azt mondták küldjem vissza a csomagot és küldik a megrendelt terméket.
Én úgy gondolom mivel ők hibáztak a vissza szállítást nekik kellet volna állni, ez nem így volt nekem kellet vissza küldeni a saját költségemen 4500Ft. a megrendelt terméket még a mai napig nem kaptam meg.
Soha semmit tőlük. -
bbuffy
senior tag
Na tessék, van már itthon is Auto Comb. Nem semmi

[link] -
mikej95
aktív tag
Sziasztok,
Gaggia Classic Pro Evo (2023) grouphead tisztítása közben idegen tárgyat találtam a a diffúzor felső szűrőt rögzítő csavar menetében. Bojler felől volt beszorulva a menet csavar által nem kitöltött felső részében. A víz áramlását így nem befolyásolta, maga a grouphead sem volt különösebben szennyezett, alig két hónapos a gép.
Ránézésre fém sorjának vagy törött fém gyűrűnek tűnik. Maga a gép mind a tisztítás előtt mind azt követően jól működik.
Mivel még érvényes garanciám van és nem vagyok teljesen biztos benne, hogy mi lehet ez segítségeteket kérném az azonosításában.
szerk. képek majdnem lemaradtak -
hoffman_
nagyúr
köszi a tippeket, akkor alapvetően bármelyik teljesen basic, original design.
-
KelemenUhr
aktív tag
Sziasztok! Gaggia Baby Twin tekintetében van jobb és/vagy kerülendő évjárat? Köszi!
-
-
Jolida
tag
Csak nem szén-dioxid macerációs Guji Shakiso-t vettél?
Lassan végére érek a zacskónak .... érdekes ízvilág, szerintem mindenképpen ki kell próbálni.
Ha reggel lemegyek a konyhába, egyből érezni, ha a gyerek az "enyémet" dézsmálta meg az éppen bontott Indian Choco helyett.
Én sem hiszem, hogy ez "mindennapi" kv (mondjuk nekem inkább iható, mint a fogzománc oldó Yirgacheffe).
-
komarci
tag
válasz
Fross
#131976
üzenetére
Szia! Ebben a kategóriában és a felsorotak közül a AVX EM TB1 szerintem magasan a legjobb választás, pláne ebben az akciós összeállításban. https://www.avxcafe.hu/avx-em-tb1-2022-kavegep-avx-cg1-kaveorlo [link] . 1db elérhető még az akciós csomagból, tökéletes kezdő csomag szerintem.
58-as kar, beépített stopper, profi gőzcső, háromjáratú szelep, nyomásmérő. -
Fross
csendes tag
Sziasztok, új vagyok, bocs ha hülye kérdést teszek fel.
Afelől érdeklődnék, hogy milyen kávéfőzőt és őrlőt tudnátok ajánlani nekem együtt max 80-90e Ft-ért?
Jelenleg a Kingrinder K6-tal szemezgetek valamint a
-Delonghi Dedica 685(használtan már 30-40 ért megtudnam venni)
-Delonghi ECP 33.21(szintén 30-40e)
-AVX EM TB1
kávéfőzőkkel szemezgetek.Tudtok esetleg ezeknél jobb kezdő espresso setupot ajánlani? 3-4 éven belül fejlesztenék majd legközelebb rajta előre láthatólag
-
hoffman_
nagyúr
van egy Timemore FP itthon, nem rossz, de ez a gumis filter szerintem nem olyan jó, mint a hagyományos. filterre vadászok meg nagyon ritkán egy tejhabpsításra 350-600ml körül. a Hario jónak tűnik, de ez nem egy 20-30 ezres kütyü szerintem...
ki milyen french press-t használ (megelégedéssel)?
ui.: pár nap alatt ezt találtam a legidálisabbnak online, egyszerű hagyományos kivitel.
-
kryptonit
újonc
Sziasztok, a minap szétkaptam az e61-es fej lehúzó kar részét, mert a puly-zás után a kar az alsó szakaszból a vízszintesbe húzásig elvesztette fiatalosan mozgó jellegét.
A következő látvány fogadott:

Kapott élelmiszeripari szilikonzsírt, a mozgás újra fiatalos, de felmerült bennem, hogy
mennyire egészséges a krómréteg kopása? Mi ez? Használatból eredő 'kopás'? vagy korrózió? (DM-es visszasózott vizet használok)
köszi előre is a segítséget! -
goom
senior tag
Éppen egy etióp kávé vége felé tartok; lassan kifogy a zacskó. Pall&Yotz pörkölés, de gyökeresen más ízvilág, mint amiket eddig kóstoltam tőle (már jó sok félét).
És megint megfogadtam, hogy ilyesmit többet nem... A gyümölcsös, trendi, specialty kávékhoz vagy öreg vagyok, vagy csak szimplán béna. Pedig finom, finom... de bőven elmarad nálam a mandulás, étcsokis, klasszikus vonaltól. A következő rendelésben megint a Choco Madness és társai lesznek...
Szóval: én is úgy vagyok vele, mint te.
-
kmarci25
veterán
A reggeli presszóm mindig a klasszikusabb vonal, délután 3-4 körül iszom a másodikat, az szokott savasabb lenni (de nálam a savasabb is inkább D-Amerika, nem Afrika, meg ilyesmi). Feleségem meg az abszolút sav mentes kávét szereti, azt is cappuccino-nak, így neki mindig van itthon valami nagyon alacsony savas, pl. AVX féle monsooned malabar.
-
Csápájev
őstag
Kifejezetten nagy belterű kávézót tudtok Budapesten?
Valami elfogadható árkategóriában, New York kávéház, Gerbeaud nem az...
-
ktg3
őstag
válasz
sz.zs.
#131717
üzenetére
Na most jutottam odáig, hogy kibontsam az összeset (kivéve a Rwandait, azt ajándékba vittem).
A kávé és a pörkölés minőségével teljesen elégedett vagyok. Az alapján hogy a csomagolásra írt ízjegyek szinte kivétel nélkül visszaköszöntek úgy gondolom, hogy a recepteket egész jól sikerült belőni. Egészen érdekes ízeket tapasztaltam. Már-már meglepő, hogy milyen ízek jönnek ki.Nálam a sorrend, kezdve a számomra legfinomabbal, ahogy lényegében a képen is van: Guatemala, Brazil, Ethiopia.
Egyetlen egy baj, hogy rá kellett jönnöm, hogy ez a gyümölcsös savanyú, esetenként fermentált ízvilág szimplán nem az én világom ha kávéról van szó. Lehet hogy még nem értem meg hozzá. Ez teljesen szubjektív dolog. Nem mondom, hogy nem ittam már olyan savasabb jellegűt, ami nagyon ízlett, de klasszikusabb kakaó, csoki, dió, mandula, mogyoró, karamell, barna cukor ízvilág jobban bejön.
Ti hogy vagytok vele?
Változott az ízlésetek kávé tekintetében, ahogy telt az idő? -
-
vikla007
aktív tag
Van teszt pöri casinoban
-
-
válasz
Robesz27
#131954
üzenetére
Az IMS típuszáma: B702TH24SF,
a Renekán nem látok írást, az "ridged".
Régebben használtam már őket, akkor eszpresszó, ill. omniroast jelzésekkel illetett pöriket ittam, mostanában inkább filterből presszózok.
Emlékeim szerint 16 grammaal töltögettem, de kávétól függött. (PY csokiőrületéből kevesebb kellett, asszem.) -
válasz
Cathfaern
#131952
üzenetére
Azt nem mondanám kategorikusan, hogy nem szabad hinni, hisz ha így volna, akkor senki sem kezdene bele egyetlen ilyen kutatás eredményei alapján ok-okozat viszonyok feltárásába. Abban teljesen egyetértek Veled, hogy önmagában egy ilyen kutatási eredmény nem szolgáltat tudományos értelemben magyarázatot - ettől még nem biztos, hogy nincs. Azt sem tudták sokáig, hogy miért fogy hétvégén több drága sör az angol hypermarketben, amikor akciós a pelenka.
- De ez más topikba való beszélgetés volna, illetve nem is igazol, nem is cáfol semmit a két kutatás vonatkozásában.
A két kutatás szkópja nem ugyanaz. Amit hivatkozol, az (a másik szóhasználata szerint) csak szűretlen kávéitalok fogyasztása/nem fogyasztása szerint disztingvál, ha jól vettem ki gyorsan.Ami számomra biztos:
- nekem ez az alsó papíros megoldás tetszik, az így készült italokat szeretjük, az eszpresszók kicsit lágyabbak, a gyümölcsös jegyek, savak jobban kivehetők,
- az 58-as VST-kbe elég jó az 53-as papírkarika.Azt meg, hogy melyik kutatás áll közelebb a valósághoz, tudja a Schrödinger macskája!
-
válasz
beleriand72
#131955
üzenetére
Kerül-e papír az őrlemény alá az espresso készítésekor.
Random yt videó a miértekről.
Röviden: jobb kivonatolás, finomabbra lehet őrölni, mivel gyorsítja a lefolyást. -
Tomace91
senior tag
válasz
JackFeryll
#131945
üzenetére
Konkrétan ezt a french presst használom:
Timemore French press 3.0 600ml

-
Cathfaern
nagyúr
válasz
qvik27
#131950
üzenetére
Egy másik kutatás szerint meg semmi különbség: [link]
Epidemiológia kutatásoknak nem szabad hinni, nem arra vannak, hogy összefüggéseket bizonyítsanak. Csak arra, hogy lehetséges összefüggéseket feltárjanak, amiket később kontrollált kísérletekkel kéne bizonyítani. De általában idáig nem jut el a dolog, mert az iszonyat macera és költség. -
Megválok a következőktől:
- IMS Superfine 14/16g, 58mm kosár,
- Reneka 16g, 58mm kosár,
- Fragola féle 58,6mm-es tamper, nem rugós. (ez egyszer koppant egyet az élén, aminek szemmel észrevehető, egyébként jelentéktelen nyoma van.)
Majd teszem az apróra is. -
Papír a pogi alá:
Az 58-as VST kosarakba teljesen jó az 53-as papír. en
Szóval nálam marad ez a kombó. Az ízjegyek stb. vonatkozásokban nem akarnék okoskodni, írtak erről mások már.
Ami miatt ráindultam erre, az egy egészségtani kutatás eredménye volt. Aszerint (korábban linkeltem) a koleszterin értékekre kedvezőtlenül hat a "szűretlen" kávé, míg a szűrt valamelyest kedvezően. -
válasz
JackFeryll
#131945
üzenetére
igen, az enyémen is már meghajlott, de még nem esik le róla.. a gombbal nekem nincs gondom, de kényelmesebb a v2 az fix

Őszintén én a v2-re sajnáltam az árát mivel ritkán kell, ha tényleg napi szinten nyomnám, akkor már inkább a pro-t venném meg. -
JackFeryll
őstag
válasz
pető bá'
#131944
üzenetére
A V1-ben a legidegesítőbb hogy a szűrő meghajlik és könnyen le tud esni. Aztán halászhatod a tejből
. Ja meg a gomb hack is kellett neki hogy ne kelljen izomból nyomni.
Soha nem vennék V1-et. Tejhabra jót tud, de kell hozzá gyakorlat a timemore full üveg+fém french pressével 3 nagy pumpából meg sok kicsiből tökéletes habom volt konzisztensen a nanofoamerrel meg figyelni kell nagyon.A PRO-t még csak egyszer használtam, kényelmesnek tűnik de most csak filterezem.

-
válasz
Tomace91
#131942
üzenetére
Szia,
kb egy hónapja használok egy Nanofoamer v1-et (tehát a legkevésbé ajánlottat
) hoffman_-tól vettem; én is frenchPress-eltem előtte, és nem nagyon sikerült megbarátkozni a workflow-val
Azt hozzá kell tenni, hogy magamnak szinte soha nem csináltam tejhabot, mindig csak vendégeknek, tehát olyan nagyon sok gyakorlatom sem volt benne. De volt olyan kellemetlen a workflow, hogy gondoltam rápróbálok a nanoFoamer-re.
Igazából nem csalódtam, hozza azt amit a netes review-k alapján várni lehet tőle.
Vagy a tejkiöntő kancsóban gázon, vagy mikróban megmelegítem a tejet miközben készül az espresso, majd kb 20-40mp alatt össze lehet hozni a tejhabot. Kell hozzá kis gyakorlás, hogy mennyi ideig küldj be levegőt, aztán utána mennyi idő mire meglesz a megfelelő állag, de max 1-2 hét alatt szerintem rá lehet érezni.
A lithium ennél még egy fokkal jobb, mert eleve v2 és minőségibbek az anyagok, nagyobb a teljesítménye, gyorsabban pörög, könnyebb vele dolgozni (a review-k alapján) - de a v1 már amúgy is csak használtan kapható
A latte art még bőven gyakorlás alatt van, de illusztrációként legyen azért egy kép a habról

-
Robesz27
újonc
válasz
Parci
#131941
üzenetére
@bbufy @koxx @tomiie6
köszönöm a válaszokat!

tamper: ha jól látom az ikape is hasonló, mint a normcore... előbbi ha jól látom csak kínából tud jönni a saját boltjukon keresztül, gondolom volt is vám - vagy éppen lehet meg lehet úszni, de kell vele számolni.
normcore esetében express szállítás esetén németországi raktárból küldik... vagy amazon. árak
ezen opciókon felül vkinek javaslat (ikape shopban most akció van, normcore-hoz szokott lenni kód)?WDT:
ha nyomtatott, akkor arra van fórumon kívüli, rendelhető megoldás? nyilván az itteni lenne a legjobb, küldök is majd PM-et...egyéb, amire én még hasznos eszközként gondolok, az a funnel (normcore-os mágneses nagyon tetszik) és puck screen. Ti használtok ilyeneket?
gondolom ezeket is inkább amazon-ról érdemes beszerezni... -
Tomace91
senior tag
Sziasztok,
Ha nem gőzzel készít az ember tejhabot, akkor megéri venni Nanofoamer Lithium-ot vagy frenchpress a nyerő? Workflowban úgy gondolom, hogy könnyebb és jobb a Nanofoamer lithium (de sosem használtam és próbáltam), mert a frenchpress takarítgatása számomra kicsit idegesítő.
Nanofoamer Pro számomra túl költséges.Köszönöm előre is!

-
válasz
bbuffy
#131938
üzenetére
ha jól látom, ez is felül a szűrő peremére. igazából ennyi kell, hogy aztán a kofit mennyire nyomja össze, az kb. mindegy is. mondjuk tény, hogy - ha jól értelmezem - akkor ezzel egyszerre megy a két dolog, azaz tuti vízszintes lesz és azon felül tamperelés közben állíthatod, hogy milyen erősen tömörítsen.
-
tomiie6
csendes tag
A nyomtatottal azért vigyázni, mert ne legyen kétség, hogy a műanyag forgácsolódik tekergetés közben. Létezik is rá valami csapágyas tuning ezt elkerülendő.
Egyébként én parafadugóból és három 14-es gitárhúrdarabból csináltam magamnak, funkciójában nem lehet felülmúlni. Megjelenésben nyilván, de "szépre" ezt is meg lehet csinálni.
Tamper a leginkább indeterminisztikus eszköz, ha nem valami beállítható mélységű darab, ami fel is támaszkodik a peremre, és garantáltan nem lehet féloldalasra nyomni, de szerintem kevesen használnak ilyet. Emiatt én kerülöm, dísznek van kint a pulton egy klasszikus darab, amúgysem szükséges a használata. Inkább egy pénzérmékkel hackelt disztribútorral egyengetem el a felszínt, arra megy a puck screen. -
-
Paulie86
tag
Röviden akartam kérdezni tőletek víz témában. A karácsonyi szabi alatt több vizet elhasználtam és a lustaság erőt vett rajtam annyira, hogy nem a receptek szerint só+szódabikarbónát mértem ki, csak pár deci DM vízhez hozzáöntöttem épp ami otthon volt Szentkirályi, vagy ilyesmit addig amíg 80-100 ppm körülit mértem. Más összetétel, több féle ásványi anyag, de a gépnek jó végülis ez is? Ízlelésben nem vagyok nagyon finomra hangolt amúgy sem, a kávé számomra így is jó maradt. Inkább a bojlerre gondolok, hogy jó-e neki ez?
-
bbuffy
senior tag
Ez is egy érdekes cucc a Kruve tól megint.
[link] -
-
Robesz27
újonc
Sziasztok!
Eddig inkább csak olvastam a fórumot, köszi az eddigi segítséget, tapasztalat/infó megosztást!
Nagyon olyan a mostani pár hsz témája (előkészítés), ami nálam napirenden van, segítségeteket kérném…ki milyen tamper és wdt-re esküszik?
ahogy látom, elég gyakori tamper a normcore v4, ami szintez is, így külön disztibútor nem kell… legalábbis a marketing szerint.
wdt esetén viszont tanácstalan vagyok, a diy parafadugós tűs megoldástól kezdve, a horror áru eszközig minden van. Mit ajanlanátok ár/érték bajnok wdt-nek? (ha specialitás világban létezik ilyen
)
köszi előre is! -
hoffman_
nagyúr
válasz
pető bá'
#131917
üzenetére
én szeretem a szép tárgyakat, a tadamm féle disztribútor pont ilyen. gyönyörű tölgy, némi acél, súlya is van. használni nem használtam céljának megfelelően, mióta megvan a Normcore v4 - ellenben tökéletesen beleillik a SJ garatszükítöbe, így a babok kipattogását hibátlanul megakadályozza. nem mellesleg tökéletesen passzol a szintén tölgy fedélhez, ami a fehér SJ cukrásztölcsérén ül. dísznek kicsit drága, de ezzel a használati móddal már teljesen indokolt

-
kmarci25
veterán
Hmm... Ez inkább akkor lehet igaz, ha megszurkálom az őrleményt. Szerintem lehet ezt olyan finoman csinálni, hogy legyen haszna, bár ha nincs kéznél wdt, akkor én is inkább kihagyom és nem esek neki más eszközzel.
-
-
-
Cathfaern
nagyúr
Sokszor előjött már a WDT témakör, és folyamatosan visszatér ugyanaz a félreértés. A WDT szerepe alapvetően nem a rögtelenítés. Igen, rögtelenít is. De a WDT fő szerepe az őrlemény egyenletes eloszlatása. Aki legelőször kísérletezett a WDT-vel, ő se rögteleníteni akart, hanem arra keresett megoldást, hogy hogyan lehetne az őrleményt a legegyenletesebben eloszlatni a kosárban.
Szóval WDT-nek akkor is van szerepe, ha az őrlő rögmentes őrleményt ad ki magából.
És továbbra is, a 0.4 mm-nél vastagabb akármi nem alkalmas WDT-re, sőt, többet árt, mint ha nem csinálna az ember semmit. -
Saughassy
aktív tag
válasz
Flashback
#131912
üzenetére
Erdekes, nekem a sikba tekero valt be, a fogpiszkalos meg feleslegesnek tunik.
Az Eureka SD annyira fluffyra orol, hogy beleboritas utan ujjal lehuzom nagyjabol sikba, megtekerem hogy pontos legyen, aztan tamper, es kesz. 10-bol 9.99-szer tokeletes a lefolyas.
Mondjuk az 51-58 szelesito galler sem segitett semmit az orlemeny beleontesekor, csak a macerat novelte. Azt is elengedtem. -
-
A síkba húzó disztribútort nem hasznältam már párszor a Normacore tamper mellett.
Meglepö módon nem hiányzik...lehet kiszedem a processböl...
-
gtr313
csendes tag
-
cotagg
tag
válasz
verti1
#131885
üzenetére
Nekem is van. Használtam pár évig, de szerintem nem ér többet, mint bármi más. Nekem most jobban bejön az a megoldás, hogy a megbontott kávé nagy részét az eredeti szelepes zacskóban tartom és abból csak pár napi adagot öntök ki kis méretű szelepes tégelybe (coffevac). Utóbbit is csak azért használom mert van, de kételyeim vannak a hatásosságával kapcsolatban. Győrben tudok kölcsönadni amúgy.
-
brumi1024
veterán
válasz
Cathfaern
#131906
üzenetére
Impressonál csinálunk egy darálótesztet.
-
bbuffy
senior tag
Köszi urak. Én is vhogy ezt sejtettem hogy felesleges az ssp. Akkor rendelek egy 151C-t mire megjön az ND bele is vágom. 20k az tök jó ár amugy érte, nem is vacakolok vele.
Ha valaki jön a 01.27 es darálófesztre oda elviszem majd.
-
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Mikrotik routerek
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen switch-et vegyek?
- Háztartási gépek
- Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
- Napelem
- Windows 11
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Apple iPhone 15 Pro Max / 256GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia / 98% akku
- HP 14 Elitebook 640 G9 FHD IPS i5-1235U 4.4Ghz 10mag 16GB 256GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3588, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő


szerk. képek majdnem lemaradtak


). mikor mi esik jól.


