-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
CB
senior tag
Ha használni szertnéd, lehet, hogy igazad van egyébként, hogy kár a bevonatért. Megcsináltatod, és ilyen lesz rövid időn belül. Használod, vagy vízköves lesz, vagy savazod, és oda a bevonat.
Szerintem tisztítsd ki belül, rakd össze, és használd egy darabig. Próbálgasd, élvezd.
Ha kicsit alábbhagy a kedv, akkor csináltasd meg. Aztán vagy megtartod, vagy jobb pénzért eladod. -
-
egyben van a fejjel, no meg ez is réz, így is egyre mélyebbre ásom magam a verembe ezzel, de nulláról csináltatni egy ilyen komplex cuccot azért nem az én szintem. meg akkor annyi erővel lehetne picit gondolkodni rajta és csinálni egy mégjobbabbat.

csak szeretném kipucolni, aztán összerakni, de már ehhez is kellenek spéci tömítések, meg spéci felületkezelés
(ez utóbbi nyilván fakultatív, azt is lehet, hogy lemaratom ezerrel, aztán úgy hagyom) -
mgy
senior tag
Fél kiló Manetti Azzurro (80/20-as blend, szerintem a legjobb náluk, nagyon finom olasz blend, pici savval) érdekel esetleg valakit? Észak Bp, személyes tali játszik.
-
válasz
verti1
#94691
üzenetére
hámlik és eleve alul nagyon öreg "színű", repedezett.
jó nagy fába vágtam a fejszém, már látom, hogy ki kell szednem a fűtőszálat is, ha tényleg savazni-nikkeleztetni akarom, ott viszont van valami o-gyűrű tömítés, ami szintén beszerzendő majd stb.
soldier2: ezt is fejre kell állítani hozzá
. ehh, pont a lényeg szívás így (mindig friss víz, nem kell állandóan vízkőtleníteni). a caravel ilyen téren elegáns megoldás. oh, well.. -
soldier2
őstag
Ha mindig áll némi víz az alján arra figyelj, hogy néha teljesen ürítsd ki (legalább hetente vagy gyakrabban). Mivel a Creminát ehez fejre kell állítani szép lassan leszoktam erről, és szép lassan minden kávéban megjelent egy egyeníz. A Norda jobban bírta (vagy csak nem tűnt fel), de a designer vízkeverékem elég hamar kellemetlen ízű lett.
-
válasz
verti1
#94688
üzenetére
ha pár éve kezdték elhagyni, akkor a 48 éves cuccban tuti van.
az a bajom, hogy ha nikkeleztetem, utána a savazás báncsa. ha nem savazok, akkor a vízkő báncsa. ráadásul ez itt úgy van megcsinálva, sajnos, sajnos-sajnos, hogy mindig áll víz az alján, ami elfedi a fűtőszálat. tehát lesz vízkő, bármit csinálok.
-
verti1
tag
Nem olyan redva ez... Azok a megfolyásom a gyári paszta nyomai szerintem. Nem gondolta nagyon túl az olasz. Az öntészeti sárgarezekben mindig az ólom a “veszély” faktor. Pár éve kezdték elhagyni pl. a Silviáknál is. Olyan tömítő anyagot kell választani amit később könnyen bontható és nem kell vésni.
-
-
Lefty
addikt
Parci, bocs azota nem nagyon kovettem a topikot. Sikerult valami jo V60 receptre szert tenned? Igazan jo izes kavet en se tudtam meg nagyon produkalni.
-
-
urak, mi a tudomány mai álláspontja: rézbojlerből jó inni a szaftot? vagy tessek csak nikkelezni alaposan, mert az a tuti?
(kisavaztam az őskarost, egész szép lett, de persze a tonna vízkővel együtt jött a nikkelezésből is)
illetve ajánljatok nekem légyszi tömítőpasztát, hogy ha szétszedem, össze is tudjam rakni csöpögésmentesen.

-
na, azért folyik ebből a víz erre-arra, akármilyen újszerű, első blikkre a szétszedést és tömítéscseréket nem ússza meg. ami azért lesz mókás, mert nem léteznek már, az orphanespresso-féle szett sem, évek óta

-
Lefty
addikt
Van valakinek esetleg 41mm-es tampere elado?
-
-
-
-
horinori2
csendes újonc
Sziasztok! Lelit pl41tem gépem már nem garis. Jelenleg 11 bar nyomáson van. Gondolom célszerű lenne 9 bar-ra beállítani. Ezt házilag meg tudnám oldani, vagy köztetek valaki vállalná?
-
kösz a tippeket, srácok!
-
norkov84
tag
Én autó rugóról tudok referenciát, ismerős egyedi rugót a Vörös autórugóval készíttetett. Nem tudom vállal-e ilyen kis méretűt is... kérdést megér.
-
mgy
senior tag
Nem ismerem őket még, csak láttam a cégért.
http://fedor-rugo.hu/elerhetoseg.html -
na, urak, segíccsetek!
így néz ki a mini gaggia (aka minimoka m-400) kazánja.
- valami pasztával tömítik? ha szétszedem, gondolom a tömítést cserélni kell
- tud bárki szakit, aki szépen és jól nikkelezi, ha elviszem hozzá? (esetleg savazza is, de azt én is tudom, ha kell)illetve tudtok-e szakit, aki rugót gyárt? mert azt mindenki írja, hogy a gyárival 5 bar sincs.
-
-
norkov84
tag
Kávékalmár Brasil Monte Cristo-ját ajánlom a klasszik vonal kedvelőinek. Eddig csak tejes italként használtam (úgy is finom), de ma rákostóltam presszóként is. Finom, tömény étcsoki, sok-sok crema.
Május 20-i pöri, eddig fagyóban pihent (gyári zacsi bontatlanul + simítózáras Ikea), tegnap átkerült bontás után hűtőbe ugyanezzel a setuppal. Az előző zacsi 3 hétig volt úgy, lefolyásban nagy változást nem tapasztaltam ezidő alatt.
-
válasz
72lakiluk
#94647
üzenetére
Megvolt 2 csapolás, egy 15 és egy 20 grammos kosárral. Felvettem videóra, a minőségért ill a beállításért sry nem vagyok még pro
[link]
Hogy tudnék még javítani? mert 2 helyen látszik apró spriccelés. Vegyek vissza a max nyomásból mondjuk 6 barra és/vagy esetleg még finomabb őrlemény? Alapvetően középre ment elég hamar a folyam szóval annyira nem szar, de biztos lehetne jobb.
A minta legalább jó lett

-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
SteelCowboy
#94452
üzenetére
A GC elkelt, köszönöm a lehetőséget!
-
nLali
őstag
Sziasztok!
Az normális ha a rex c100 pid hőmérőjén megjelenik a hálózati feszültség? -
-
72lakiluk
tag
Kb egy hete levágattam az alját a gyári GC karnak ( 4k-t kért az esztergályos
) azóta csak azzal tolom. Jó nézni, ahogy jön le. Semmi spricc, csak az asszony decafjánál. De az sem vészes. Ott azért mert nem nyúlok a Mazzer tárcsájához, úgy jön ahogy akar. Finomabb őrleményt kérne, de nem kap. Gondolom majd elmúlik az érzés. De a látványhoz mindenképpen üvegpohár kell, szerintem. A crema is más, persze utána ugyanúgy él tovább a pohárban, mint a nem naked csapolásnál. -
-
még két képet muszáj mutatnom. a szűrőtartó kar annyira új, hogy a sajátom sosem nézett ki így kb. (a vst 15 g kapásból és gond nélkül belemegy!!)
a másik a darálója (gyári szett). a baratza forté nem egy nagy daráló, hanem viszont kicsi. de a moli gaggia mellett úgy néz ki, mint a mazzer robur a mazzer mini mellett.
egyébként síktárcsás, több nem látszik elsőre. -
válasz
bbuffy
#94588
üzenetére
na, elkezdődött. mini gaggia, azaz az aplimont. igen jó állapotban van, 48 éves cucc igazából sosincs ilyen szép állapotban, nulla rozsda, felületi karcokat leszámítva újszerű. ezzel együtt a víztartályba belenézve azért ezt jó lenne krómoztatni, csak fingom sincs, hogy hogyan, mert a designnak alárendelték a hozzáférhetőséget, csak laporoszkópos műtét megy első blikkre.
-
petfoto
tag
Igen könnyű okos csatlakozó aljzattal mindig meleg gépre ébredni vagy hazaérkezni. A GC-vel én is így voltam. De ez a "nyomi" Sage 920 erre nem képes, mert ha okos dugalj elveszi a tápfeszültséget, elfelejti a beállított időt és a napi 1 időzített bekapcsolást is, persze tápfesz visszakapcsoláskor nem is indul el, csak ha a fizikai gombbal indítom. Piszkált már valaki ilyen qva okos gép elektronikájába? Túltolták kicsit a fejlesztők.
Ötlet valakinek esetleg erre?
Mondjuk más baj nincs vele...
-
sz.zs.
senior tag
válasz
Mylord3
#94621
üzenetére
Én mindig egy időben kelek amikor dolgozom és időm is van a reggeli szertartásra, tehát nálam ez működik. Illetve, mivel wifi-s, okostelefonról távolról vezérelhető és ha úgy jövök haza, hogy belefér még egy du.-i kávé is, akkor már az autópályáról bekapcsolom, hogy mire hazaérek, meleg legyen a gép.
Én a podos gépet alapvetően nyaralós gépnek vettem, illetve gőzölni, ha vendégek jönnek. Dupla thermoblokkos, külön kör és külön pumpa, stb. felel a gőzért. De válaszolva a kérdésedre este 7-8 körül, vacsora után szoktam podos kávét inni. Régebben ilyenkor mindig duplát ittam világos pörkölésből, viszont mióta itt figyel ez a gép, egyre többször kivánom meg ilyenkor a podos kávét van, hogy lustaságból, de gyomromat sem bántja annyira, mint egy savasabb etióp.
-
jolti
senior tag
Igen.
Az esetleges zsíroldó nyomokat a citromsavas víz lemossa.
Inkább egy kis citromsav jusson a szervezetedbe, mint zsíroldó...
(Nyilván, ha jól visszaöblítesz, akkor meg egyik sem fog...)(#94623) bl4ze
Kb.!
Ugyan ez!
5.30-kor a gép bekapcsol magától, mire 6-kor lejövünk az emeletről mehet is a csészébe egy kis meleg víz, hogy melegek legyenek azok is, aztán 0,5 liter víz + vitaminok leküld', hogy induljon a szervet is és lehet is az első kör duplát inni a zasszonnyal.
Aztán később még egy kör dupla, plusz 1 perc takarítás, visszaöblítéssel együtt... -
Mylord3
csendes újonc
válasz
zolnagy
#94622
üzenetére
Tényleg más és más mindenkinek az életritmusa. Én pl. a reggeli első KV nélkül talán el sem tudnám kezdeni a napot. Nálam ez úgy megy éhgyomorra, hogy a hajnali KV-hoz azért megy egy kocka csoki, kex, zabszelet, aztán egy pohár víz is. Ennél a most újonnan beszerzett kisgépnél reggel gép bekapcsol, párna a gépbe, majd a hajnali folyó ügyek elintézése után
gép indít, KV a csészébe, pod gépből ki, pod tartó kipeckelve, és KV-fogyasztás. (Lehet, hogy kisebb formátumban kellett volna! )
-
RBJ
addikt
Laikus kérdés.
Egy napon csinálnám a zsíroldást és vízkővezést.
Józan paraszt ésszel először a zsíroldás lenne.
Jó gondolom.? -
zolnagy
őstag
válasz
Mylord3
#94621
üzenetére
Mindenkinek más az életritmusa, szokásai. Én magamnak nem látom értelmét egy ilyen okoskonnektornak. Amikor felkelek, nem az az első, hogy kávét iszom. Meg sem tudnám inni úgy kómásan, meg a gyomromnak is merénylet lenne. Nekem muszáj ennem előtte valami keveset. Mire felkelek és eszem, elkészülök, fél óra simán eltelik, így pl a brasilia lady is bemelegszik jól, a GC meg pláne. Az esetek talán 1%-ban volt olyan, hogy jöttem haza valahonnan és jó lett volna azonnal kàvé. Erre mondjuk jó lehet a pod, de nekem személy szerint az is kompromisszum (próbáltam, nem jött be), így inkább kivárom akkor is a bemelegedést.
-
Mylord3
csendes újonc
válasz
sz.zs.
#94620
üzenetére
Ugye, még mindig a hajnali "gyors és jó minőségű" KV-ról van szó? Nálam azért hajnalban, különösen a téli sötétségben minden perc számít, soxor duplán is, így nekem nem fér bele ilyenkor a kar- és géptisztítás, zacckirakás, fejmosás...stb. A másik dolog pedig, hogy habár nem ismerem, de ez az okoskonnektor ezek szerint vmilyen időzítő, ugye? Én viszont elég hektikusan alszom, van, amikor az általános ébredési időm előtt fél- egy órával már felébredek, és van, amikor csak másnap hajnalban!
Ennek az időzítős KV-zásnak véleményem szerint sokkal inkább hazaérkezéskor van/lenne számomra értelme, mert azért az fixebb, mint a hajnal.
Amúgy pedig akkor te mikor használod a podos gépet? ...mert szerintem abban egyetértünk, hogy a pod azért nem eszpresszó, viszont rapid mód! -
Mylord3
csendes újonc
-
válasz
RetepNyaraB
#94599
üzenetére
hát a malatinszky mellett azért van még itthon jópár kézműves, minimális vegyszert használó vagy éppen full bio borász (minősítéssel vagy anélkül). már ha a malatinszky az, nem vagyok képben. anno (15-20 éve) tuti nem volt még.
-
CB
senior tag
Esetleg nem akar valaki megszabadulni egy eredeti La marzocco single szűrőtől?
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#94612
üzenetére
ez már itt az armageddon. adj neki valami halálfejest. bár már az se a régi.sokat tapasztalt 78éves szőlősgazda ismerősöm azt mondta,ezek a "csodaszerek" is felhígultak az utóbbi években.
-
kurtuzov
senior tag
válasz
sz.zs.
#94609
üzenetére
Hát a kolorádóbogár!

-
sz.zs.
senior tag
Ne is mondd! A fügémet minden évben megtámadja a levélmoly... paradicsomot és paprikát már 2 éve nem termesztek, mert megúntam
a poloskákkal való ( értelmetlen ) harcot. Tavaly ezért cukkinivel és dinnyével próbálkoztam, amit a csigák ettek meg. Kiváncsi leszek, hogy idén az édesburgonyát majd mi fogja megtizedelni?!
-
vicces1
aktív tag
A nordával a presszó gépedet nem teszed tönkre, ez a célja. Nem lesz tőle jobb a kávé.
Legalább is kevert vizet lehet ideálisabbat csinálni hozzá. -
bbuffy
senior tag
válasz
radi8tor
#94603
üzenetére
Sztem fontosabb a felelsleges vasarlasokat kilóni a boltban. Illetve sajat zacskot vinni a zoldseghez. Tobbet teszek hozza mint a kv elhagyasa, amit amugy is felhasznalok naradektalanul. Zacc viragfold.
inkabb a norda vera satobbi palackos viz skippelése a nagyobb lépés. -
Karthmann
csendes tag
válasz
sz.zs.
#94565
üzenetére
Az okos konnektor az egyik legnagyobb találmány. Egy szatyor pénzt költünk jobbnál jobb gépekre, hogy kényelmesen és precízen tudjuk elkészíteni reggeli italunkak, nem gondolnám, hogy ezen akarna bárki spórolni, arról nem beszélve, hogy a globális felmelegedésen bármit változtatna az a 15-20 perc kárbaveszett üzemidő.
-
72lakiluk
tag
Már csak ezért is megérte kipróbálnod, mert eggyel több vélemény került a fórumra erről a kávéról. A nagy közös tudástár bővült. Most nem tettem bele a csomagba, mert a márciusi pöri azért jó erős három hónapos lett volna mire hozzám kerül ( bár az még éppen határeset ) Maradt a jól bevált Mokaflor, meg Mocambo
ezek reggelre, délutánra meg majd nézek valami ínyencet paljoctól. Parci annyira vastagon szedte az etióp gujit a 94579-ben, hogy a nyálam kicsordult
-
bl4ze
veterán
válasz
72lakiluk
#84233
üzenetére
Ajánlásodra én is vettem most a Piansa 10 + 1 keverékből. (80/20)
Világosabb pörlölés mint az átlagos Olasz kávéknál megszoktuk.
Nálam is igen finom őrlést kér, hőfokban kb. a 80%A 20%R keverékek szintjén van.
Viszont ízeiben itt már nem a csokoládé dominál hanem egy fanyarkás, de édes "honey pomelo" aromáit hozza, kis savas lecsengéssel.
Érdekes, jó kávé, de én aki a bár keverékekért rajongok nekem már kicsit túl savas.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

(ez utóbbi nyilván fakultatív, azt is lehet, hogy lemaratom ezerrel, aztán úgy hagyom)
. ehh, pont a lényeg szívás így (mindig friss víz, nem kell állandóan vízkőtleníteni). a caravel ilyen téren elegáns megoldás. oh, well..


A Classic már megy, de ez biztos más.
ez nem rossz ötlet, körbe kell néznem mi van itthon.
) azóta csak azzal tolom. Jó nézni, ahogy jön le. Semmi spricc, csak az asszony decafjánál. De az sem vészes. Ott azért mert nem nyúlok a Mazzer tárcsájához, úgy jön ahogy akar. Finomabb őrleményt kérne, de nem kap. Gondolom majd elmúlik az érzés. De a látványhoz mindenképpen üvegpohár kell, szerintem. A crema is más, persze utána ugyanúgy él tovább a pohárban, mint a nem naked csapolásnál.


