-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adp
őstag
Siman jot foznek ezek a delonghi automatak. Avx gold-bol nagyon korrekt presszo lett.
Ehhez kepest egy olcsobb pod vagy kapszula nekem sehol nincs
Mondjuk szerintem itt inkabb a tartossag a kerdes. De sztem 25-ert jo vetel volt aposnak.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #58588 üzenetére
Szerintem "mert csak", ugyanis nem azt láttam, hogy az új listában minden tétel merőben új, hanem viszont ott volt ugyanaz, csak drágábban. Szóval erősen esélyes, hogy ugyanaz és egyszerűen drágább. A miértje annyira nem izgat, én túl sok iható dolgot nem bírtam venni onnan, amit mégis, azt is csak a (még régi) ára miatt.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
-
waxos
csendes tag
Ebay-es paypal fizetés kapcsán nemrég volt itt szó arról, hogy vhogy be lehet állítani azt, hogy ne a paypal váltson. Hol és hogyan? Privátba is jöhet nyugodtan.
-
Bazsee71
őstag
Akik korábban többször rendeltek a Brandotól zöldet, esetleg tudják, hogy miért dupláztak rá az árra? Kértem tőlük árlistát, mert pl. szülőkhöz automatába nem feltétlen 4-5e/kg-os nyerskávét pörkölném. Illetve érdeklődtem a Yirga után, mert az mindig frissen érkezik, illetve szezonális, de igencsak közelíti paljoc pörkölt árait...
SirRasor: ha ez a fő szempont, akkor - minden irónia nélkül - egy szarvasi espresso masina lesz inkább a megoldás, ahhoz van "egyes szűrő" is. Hiába váltanál 2-es Brikkára, annak a produktuma tényleg egy személyre való.
[ Szerkesztve ]
-
Pé
senior tag
válasz SirRasor #58580 üzenetére
Hol olvastad azt, hogy ki kell önteni ha kiold a szelep?
Mindenesetre ez így hülyeség. Ha kiold a szelep, leveszed a tűzről, és hagyod hogy szépen kijöjjön a kávé. (én olyan fél-egy percet szoktam várni mielőtt kiöntöm) Szerintem ha a szelepnyitás pillanatában öntöd, még meg is égetheted magad. -
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #58579 üzenetére
ércelődés inkább a bányában megy , amúgy meg butaság ezen mulatni, ugyanis a filter nagyon is hasonlítható a teához. egyébként a vörösborhoz is. konkrétan - szerintem, én, nekem, szubjektíve stb. - a tea-bor-eszpresszó háromszög közepén helyezkedik el ízben. én sok évvel ezelőtt épp ezzel indokoltam a válaszom a kérdésre, hogy "de hát miért nem filterezel még?". azért, mert szeretem a teát is, a bort is, a presszót is, nem hiányzik egy hibrid középről
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Bazsee71
őstag
válasz SirRasor #58580 üzenetére
Mindenki tele rakja, mert próbálta félig-negyedig, és úgy nagyon nem jó.
jveres: agyaltam rajta nem keveset, hogy miként lehetne, de felüdülés lesz a videó.
Más:
Tegnap este pörköltem Danettis kávékat, Brasil Santos Fancy 17/18 Ipanemát (szép hosszú brazilos neve van ) és Ethiopia Gura Ferdát. Ahhoz képest, hogy a brazilok ajánlott kezdő kávék, és a Brandós ezt hozta is, ez egy mocsok dög. Nagyon nehéz szép egyenletesre húzni - nem is sikerült teljesen -, és a hőt sem igazán bírja.
Ellentétben a Gura Ferda nagyon szépen, egyenletesen barnult, az eredmény is igen homogén lett, a hőt is tolerálta. Mondjuk majd' 2x annyi is, mint a brazil.
Az érdekes majd a kóstolás lesz, de a múltkoriakat is még csak most fogom bontani...[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz SirRasor #58580 üzenetére
A kotyogót mindkg tele kell rakni kávéval (a brikkát tömöríteni semmiképp sem szabad, sem kocogtatással, sem kis piramissal a közepén, amit a felső rész lenyom. Legegyszerűbb egy késsel lehúzni a fölösleget), hiszen a kávé fölötti üres tér gyakorlatilag felveszi a kávé legjobb részét. Ugyanakkor a kazánban lévő víz mennyisége nagymértékben befolyásolja, hogy milyen meleg lesz a víz, ami a kávét éri, ha kevés a víz akár 70 °C körüli víz is lehet, így rossz lesz a kávé, ha sok a víz akkor meg túl forró. De ezt már akkor is írtuk mielőtt megvetted. Ha egyedül gyakran kávézol, akkor kell a dupla is, ha csak néha, akkor a fölösleg megy a lefolyóba.
Crema téma: annyira elbeszélt egymás mellett a két tábor, hogy így utólag egyben olvasva még vicces is volt kicsit. Azért örülök, hogy vége van és várom a videót. Nemsokára lesz egy nekem is a brikkáról
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
SirRasor
addikt
Ja igen egyvalamit elfelejtettem: olvastam ezt, hogy azonnal ki kell önteni a szelep kioldása után, úgyhogy a második adagot úgy csináltam és miután már derékszögbe döntöttem a brikkát, gondoltam ennyi; minden kijött. Ahogy visszaraktam vízszintbe, elkezdett megint erősebben sisteregni és kijött még kb. 5%-nyi kávé.
Ilyenkor az már kuka?sz.zs. fokozatosan fogunk próbálgatni. Tegnap még nem mert ebből inni (3 lefőzés, tehát ma fogunk először inni belőle), úgyhogy még a pancsoltját itta, ami így néz ki: ~150-200!! ml víz a tea/kávé csöpögtetőbe, majd a filterbe 1-2 csapott kanál kv. Ehhez képest a 140ml+!!8-10!! púpozott kanál kv. brutálisan erős lesz.
Meg ahogy látom, mindenki kb. fullig rakja; nincs infó az interneten fél/negyed adagokról, úgyhogy majd írok a tapasztalatainkrólMinőségibb kávé meg majd lesz, de először a mostaniakat elfogyasztjuk.
[ Szerkesztve ]
Make Love not war!
-
Bazsee71
őstag
Egyébként a sok ütközés szerintem abból fakad, hogy a filter az espresso alternatívájaként van kezelve, pedig SZVSZ nagyon nem az. Darálóban már azon is ment az ércelődés, hogy teához hasonlította valaki a filtert. Pedig egy laikus számára szerintem nem lehet jobban elmagyarázni, én is teát szoktam emlegetni, egy jó erős, minőségi teát. Kevésbé lepődik meg, mint ha espressoból próbálom meg neki levezetni.
Ugyanaz az alapanyag, de két merőben eltérő végeredmény. Szőlőből is lehet gyümölcslevet és bort is csinálni, sőt pálinkát is, de az alapanyagon kívül nem sok közük van egymáshoz.
Tény, hogy kicsit túl lett lihegve a crema téma, de szerintem azért, mert a kiindulás nem volt igazán világos, illetve kicsit ki lett forgatva az értelmezése.
Hifisnek köszönöm a választ, de valami megfejtést csak szeretnék jveres #58500-as hozzászólására, miszerint:
"Én filter pörkölésű kávéból készítek rövid italt, 1:2.5 aránnyal. Na most ezen nulla (azaz nulla) a krema, de az ízétől eldobom az agyam, és a kávé értelem szerűen nem döglött."Jelenleg úgy állok e mondat előtt, mint a paraszt bácsi az állatkerben a zsiráf előtt: "Már pedig ilyen állat nincs!"
Ha meg tanulok valami újat, annak én fogok a legjobban örülni.
And06: Alapjáraton én is azt tenném, de tudtommal nincs őrlője, nem is tervez, így hirtelen jobb nem jutott eszembe.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz meander #58563 üzenetére
szerintem meg picit kevésbé kéne arra figyelni(e a népnek), hogy ki mondja, és jobban, hogy mit mond. nem jó dolog a tekintélyelvűség, no meg okos emberek is túl tudják tolni a biciklit és mondanak már kevésbé reális dolgokat.
ami miatt mégis számít a "ki mondja", az az, hogy kb. el tudjuk helyezni, amikor azt mondja, hogy "savanyú volt a kávé", vagy hogy "szuper finom lett". ezt is inkább azért, mert amit egy kezdő savanyúnak nevez, te lehet, hogy gyümölcsösnek, a szuper finom robusztabomba meg egy idő után sokaknak mégsem szuper finom. ugyanígy, a drága géppark nem jelent semmit önmagában, ezek szerszámok, bárhogy lehet használni őket, olyat is ismerünk, aki a legdrágább cuccokkal nyomul, hangos, még sincs képben.
mindenesetre tényleg túl lett tolva a bringa. a felhördülést viszont megértem, ugyanis ebből a "szedjük le a cremát a presszóból, mert a crema szar" már volt egy kör az indexen anno. engem ez akkor is kiakasztott, úgyhogy én ezért ugrottam most azonnal. nyilván otthon, négy fal közt mindenki azt csinál, amit akar, de ha nem szeretem a cremát, akkor miért pont az egyetlen olyan módon csinálnám a kávét, drága és spéci eszközökkel, amik mind azt szolgálják, hogy legyen belőle sok?
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
senior tag
válasz SirRasor #58570 üzenetére
Nem szabad a H2O jelnél többet bele tölteni, sőt, én inkább 5mm-rel alá szoktam. Amúgy nem főz le 4 személynek elegendő kávét.... ez 2 személyre, a 2 személyes 1 személyre való, bár én a 4 személyes adagot is símán megiszom egymagam egyszerre
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
And06
aktív tag
ma voltunk kávézni, 2 filtert rendeltünk, mind2t ugyanabból a kávéból: Guji (etióp heirloom). Az egyiket aeropressel, a másikat chemex-szel. Mindkettő atom jó volt, ilyet itthon még sosem sikerült. A különbség: az illata a chemexnek intenzivebb, kóstolás után a chemex testesebb, édesebb, viszont kevésbé harsányan jönnek a gyümölcsös zamatok. Az aeropress meg valami elképesztően hozta gyümölcsös jegyeket.
-
And06
aktív tag
válasz SirRasor #58570 üzenetére
a végeredmény teljesen jónak tünik. Nem is változtatnék semmin egyelőre, csak a láng tünik egy kicsit kicsinek, ha nagyobb lángon nem lesz gyorsabb, akkor durvább őrlés vagy kevesebb kávé kell bele.viszont amint robban le kell venni a tüzről, és azonnal önteni a csészébe, nem szabad igy állni hagyni!
az első 3-4 főzetet nem árt kiönteni (használati útmutató...)!
u.i.: ha több vizet teszel bele, ki fog futni a tüzhelyre. nem véletlen van a jelzés, ha mezei kotyogóként a szelepig töltöd, lesz meglepi
[ Szerkesztve ]
-
SirRasor
addikt
Üdv ismét
Megjött a kis (4 személyes) Brikkám és nagyon szuper első ránézésre
Igaz elég rendesen megijedtem, amikor nyitott a szelepViszont egyvalamit nem értek: 1 pici kávés poharat teleengedek vízzel (amiből a feleségem szokott inni) és ha azt beöntöm felül, akkor eléri a H2O-t. Nem kéne többnek beleférnie? Sőt, ha ezt beöntöm alulra, akkor még közel se lesz a biztonsági szelephez...szóval tölthetek még bele annyit, amennyi még pont nem éri el a szelepet különösebb gond nélkül?
Ja a másik dolog: azt olvastam, hogy 1:30-2:00 perc alatt le kéne főnie..nekem ez 4:00-4:30 inkább. Ha nagyobbra veszem a gázt, akkor az már nagyon égetne kifelé a vízforraló mellett. Bár a videón látszik is; lehet nagyobbra kéne venni
[ Szerkesztve ]
Make Love not war!
-
hifis50
csendes tag
válasz Bazsee71 #58565 üzenetére
Paljoc és CM kávékkal (csak ezeket veszem) nekem mindig van Crema a Strietmannal. Ráadásul a saját szűrőjével többnyire szép tigrismintát rajzol. Újabban van Kávékalmár nyomásmérő is rajta, és eszerint simán lehet konstans 9 baron is kávét készíteni (persze az előáztatást nem számítva).
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
-
meander
tag
Szeretnék segítséget kérni az alábbiakhoz kapcsolódóan.
Mazzer darálóba beépítettem egy nyomógombot (kínai ledes momentary) a lámpa helyére. Működik is, de csak addig fut a daráló, amíg nyomva tartom. Az ideális működés a megnyomom ON megnyomom OFF lenne. Ez vagy egy kapcsolóval jönne össze (nem találtam ilyet) vagy valami elektro bütyköléssel. A villamos mérnök kollégám szerint, egy mágnes kapcsolóval összekötve a gomb nyomására meghúzna, majd ismételt megnyomásra elengedne a kapcsoló (ennél jobban nem tudott segíteni, mert épületvillamossággal foglalkozik).
Tudna valaki privátban segíteni, hogy mit kellene vennem ehhez és hogyan lehetne összebütykölni a mazzerrel? Köszi -
meander
tag
válasz fragola.6035 #58550 üzenetére
A portafilter az a szűrő tartó?
Viszont látom az általam feldobott játékot nem végezte el senki. Nem érdekel, hogy kinek milyen gépe van, de két év fórum olvasgatás után már kialakult, hogy kinek figyelek jobban a véleményére. Időről-időre azonban nekiesik a fórum olyannak is, aki nem feltétlen beszél butaságot. Ez a crema vita mélységesen elméleti volt és kívülről nézve baromira elbeszélt egymás mellett a két oldal. A vélemények finomodása a géppark után meg vicces volt, de már kiröhögtem magam, úgyhogy mindegy. -
noss
tag
-
noss
tag
válasz fragola.6035 #58551 üzenetére
én az adattáblák után is még f0stam volna, gondolom azért akad még a tarsolyodban egy-két ellenőrző pont?noss
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #58554 üzenetére
jó lefingott a fényezésük
a kony viszont de szép! és milyen kompakt a royal/robur házhoz képest. valószínűleg az a racionális választás mindent összevetve.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #58551 üzenetére
mondjuk az tényleg jó ár a 3 gépért, meg kinézem belőle, hogy lusta, ezzel együtt neked lett igazad, nekem simán lett volna bizodalmam benne. vagy hát a fene tudja, lehet, hogy ha tényleg vétel készült volna részemről, én is jobban utánamegyek.
az enyémmel mázlim volt (nem is <600 fontba került), full korrekt volt, sok-sok saját képpel, segítőkész, küldte azonnal, a gépet meg csak ki kellett rakni a pultra és bedugni.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Wolfy999
tag
válasz fragola.6035 #58554 üzenetére
A Royal állításának ugyanaz a menetemelkedése, mint a Majornak? Ha igen, akkor Bazsee tapasztalatai alapján a ZM kés ebben is problémás lehet. Ettől még persze jó vétel lehetett, csak kíváncsi vagyok.
-
And06
aktív tag
válasz jveres #58553 üzenetére
még annyi jutott most eszembe, hogy ugye néha tanulás jelleggel nem árt megkóstolni 3 részre bontva az eszpresszót. namost a 3.ik része úgy önmagában általában senkinek sem kell, ám egyben mégis megisszuk, mert igy áll össze. a crema szvsz ugyanez, magában lehet, hogy xar, de az összképhez meg hozzátesz, és nem ront rajta (a legtöbbünknek)
-
fragola.6035
aktív tag
-
Deer76
aktív tag
válasz Bazsee71 #58548 üzenetére
Mindenképp azt az ajánlott kettőt fogom kipróbálni.
Meglepő módon a Burger King-ben ittam egész jó ízű expresszót (talán Lavazza), ellenben mekiben még soha.
Nem sűrűn járok ilyen helyekre, időnként reggeliztem és kellett mellé kávé.Crema: a sima kotyogósnál képződik ugyan, utána eltűnik, szóval ez az ideális kávé.
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
fragola.6035
aktív tag
Az ebayes 3 db Roburt áruló ember végül csak elbukott. Kértem képeket, küldött is párat. Aztán kértem a FB profilját, hát az nincs neki. Majd megegyeztünk 1650 fontba a három Roburra, csak még kértem, hogy az adat táblát fotózza le. Hát erre azt írta, hogy örüljek, hogy ilyen olcsón megkapom, és péntekig fizessem ki, mert kell neki a pénz.
https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz meander #58547 üzenetére
Nincs ellentmondás. A crema az eszpresszó keszitese során képződik. Csomó dolog befolyásolja, hol sok, hol nem, hol ilyen, hol olyan. De az ital része, és szazbol száz ember elfogyasztja. Ez nincs ellentmondasban azzal, hogy valakinek eleve a kevesebb cremas shot ízlik. Nekem egyébként szinte sosem volt gondom vele, ha nagyon keserű, akkor túl sok a ho a shot legelején. Vagy szar a kávé
Amúgy jveres is csak elmagyazta, hogy miért a kevés cremat adó elkészítési módot preferálja. Szerintem ő sem halaszik cremat kiskanállal reggelente
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Bazsee71
őstag
válasz Deer76 #58546 üzenetére
Frei ugyanaz, mint máshol. Ha a tejes-aromás csodákkal ellentétben egy igazán jó kávé a cél, akkor az ajánlottak közül érdemes választani. Voltam már az A2-ben is, akkor még Arcaffé volt az őrlőben, az valami fantasztikus volt. Hogy most mivel dolgoznak, az jó kérdés (pár hónapja pl. AVX volt).
Illetve jártam a Dockban is. Ott érződik, hogy nem elvakult kávésok teszik ki a forgalmat, mert faggatózni kellett a kávék után, illetve 2x elmondta - az egyébként nagyon kedves - pultos hölgy, az AVX Diamond savas lesz, nem a szokványos ízvilág. Nem volt életem kávéja, de egy jó átlagnak nevezném.
-
meander
tag
A magam részéről nagy híve vagyok annak, hogy mindenki azt iszik, amit akar. Az, hogy a crema definíció szerint része e a presszónak nem tudom, meg nem is érdekel. Azt azonban tudtam, hogy jveres tapasztalt kávés. Ettől persze nem lesz azonnal igaza, de mondjuk elgondolkozom azon, amit mond. A szófolyamot visszaolvasva kicsit olyan érzésem volt, hogy az ügy jelentőségénél jobban nekiesett a fórum népe. Aztán, amikor kiderült, hogy mi van a pulton, hirtelen mindenki óvatosabban fogalmazott Te meg Bazsee egyébként tartottátok magatokat... Na mindegy csak vicces volt (nekem)
-
Deer76
aktív tag
Köszönöm mindkettőtöknek, feltétlenül ki fogom próbálni mindkét helyet. A Kék Elefánt melletti Jalapenoban voltam már többször is enni. (OFF: aki a jó sört szereti, annak Szegeden ajánlom a Malátát). Amúgy van Cafe Frei is Szegeden, most néztem. Ott volt valaki?
Más: bontottam a P&Y Get up! kávét: szép fényes szemek, ami nem tetszett, hogy volt benne megégett töredék is. Viszont kotyogósban egy kellemes ízvilágú kávé és egyértelműen más ízű mint a Velencei gondolások kedvence. Én a kotyogós kávékat 1db kockacukorral iszom, ennyi elég bele. Majd ilyet is fogok még rendelni, de még sokféle kávét szeretnék kipróbálni. Plusz ha lesz egyszer brikkám, ott is kicsit más ízűek lesznek az adott fajta kávék.
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
Toobee
veterán
#tarhálás
Valakinek van esetleg kölcsön Brikkája pár hétre? B opció, hogy veszek egyet, de a "mostanit" is eladtam, mert nyaraláson kívül egyáltalán nem használtam.
-
Bazsee71
őstag
válasz jveres #58536 üzenetére
Akkor hogy fokozzam: a ZM őrleményét kompenzálandó kb. 1 hete 3,5-6 bar között csapolok, de ettől még ugyanúgy, masszívan ott a crema.
jveres: a Mahlkönig szerint pedig az adp által leírtak közelítik inkább a shot fogalmát.
[ Szerkesztve ]
-
SierraFox
tag
Én most éppen világos pörkölésű (=alig tudom a Kinuval ledarálni) Geshat húzok presszónak a Silviával, mert filternek annyira nem muzsikált. Nem egy cremabomba, de azért van egy kevés a tetején. Amúgy isteni.
[ Szerkesztve ]
-
jveres
csendes tag
válasz Bazsee71 #58534 üzenetére
Valszeg a különbség a GC és a Strietman között (ahogy Fragola is mondta) a nyomás lesz. Ahogy említettem én 5, legfeljebb 6 barral csapolok.
Ha sikerül, majd csinálok videót.
@kozsy18: Igen, ez amit én iszom a coffee shot
@adp: az 1:10-15 már inkább filter (15/250)[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz jveres #58530 üzenetére
Én is húztam már CM filter pörit GC-n, 1:2 aránnyal (18g->36g), előáztatással ~50s alatt, és elég durva crema volt. Nem tudom elképzelni azt az eljárást (filteren kívül), ahol nem képződik crema (a döglött kávét most hagyjuk). És nem kötözködés, csak kíváncsiság: nem csinálnál egy videót a Strietmannal?
-
kozsy18
tag
válasz fragola.6035 #58524 üzenetére
A leirtakhoz hasonlo kavet ittam Koppenhagaban. EKval oroltek, LM-el huztak. Hosszabb ital, tobb ido alatt, szinte crema nelkul mindez Coffee Shot neven. Szerintem a kollega is ilyen italokat keszithet.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
jveres
csendes tag
válasz Daneeka #58528 üzenetére
Pl. nálam Nem tudom, szerintem nem nagyon. Hány helyen készítenek filterre pörkölt kávéból rövid italt?
Ezt valóban ne hívjuk presszónak, mert a presszó és a filter között van valahol: tömegre (35-45g), testességre, íz intenzitásra,...
Egyébként a kávé, amiből készítem annyira nem rossz: CM
@Parci: crema forever[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
válasz jveres #58500 üzenetére
Szerintem az tévedés, hogy a filter pörkölésű presszón nincs crema. Esetleg ha alacsony nyomáson csinálod, de akkor az nem presszó. Hónapok óta filterből presszózok, 15-20 mp előáztatás alacsony flowval, majd 30mp nyélgázon, arány 1/2.5. Van crema. Ha neked nincs crema, akkor az valami öszvér kávé, nem presszó, ami akár még jó is lehet.
https://caffe35.webnode.hu/
-
mdav88
aktív tag
Van 34 befőttes üvegnyi cremám, én sem szeretem, de hívjatok bátran, az árban megegyezünk...
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #58518 üzenetére
Tényleg nem értem, hogy aki allergiás rá, az miért direkt eszpresszot készít, direkt olyan nyomason, hogy kepzodjon. De majd ennek is kell valami tudományos nevet adni, mint a hustuvel kevergetesnek és egyéb hajmeresztő izeknek, úgy meg már menő. Bocs mindenkitől, nekem ez már tényleg teljesen öncélú.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Csápájev
őstag
válasz bajnokpityu #58518 üzenetére
Előre félek a menő kávézók új áraitól, espresso cremával és crema nélkül...
Crema, espresso nélkül...
Olaszos blend újhullámos cremaval...
Crema latte...
Krém crema...
Dupla crema!
Cremapuchino!
Hajaj...[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #58515 üzenetére
Az ilyen "fullba tolja" dolgok miatt lett annyira herotom a boros szcenatol, hogy már teljesen szamuztem magam belőle. Ott a nagytestű, delies vörös (villany..) a "crema", a bunbak, a meghaladott, a szar. Hagyjuk már! Minden műfajban lehet kiemelkedőt és gyenget is alkotni. Én rengeteg egészen zseniális presszot ittam már, mindegyiket a saját cremajaval, bármennyi is volt az.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
-
HÁZIGAZDA
válasz jveres #58500 üzenetére
Senki sem "tolja elore", de értsd már meg, hogy az espresso része! Ha sok, ha kevés. Ha valaki semennyire sem tolerálja, akkor igyon olyan kávét, amiben nincs, sima ügy. Az nem espresso lesz, hanem valami más. Ízlés kérdése, hogy ki milyen kavekat szeret, és persze le lehet folozni a cremat a kaverol, bár szerintem perverz dolog és van jobb megoldás (peldaul az általad írt filter poribol huzas).
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Bazsee71
őstag
válasz jveres #58506 üzenetére
Lehet külön kóstolgatni, csak a tapasztaláson kívül nem sok értelmét látom, mert egy komponens a sok közül. Az ország tortájából is (Őrség Aranya) lehetne külön kanalazni a tökmagolajat, de minek?
Nincs azzal semmi baj, ha valakinek ez a heppje, hát szedje le. Szerintem ez keményen Darálós irány, ahol az espresso szinte már nem létezik, ha mégis, akkor crema nélkül, az arányokat is eltolva a filter felé (pl. shot). Csak azt nem értem, ha valaki nem szereti az espressot, akkor miért erőlteti (ez nem neked szól), meg miért akar mindenkit lebeszélni róla. Ha most divatba jönne, hogy a friss bor a menő, a 7-8 éves palackok pedig menjenek a levesbe, vagy szűrjük, higítsuk, pancsoljuk őket, hát akkor sem tenném.
-
vTamas35
csendes tag
válasz jveres #58510 üzenetére
Azt nem fogom tudni reprodukálni, csak az előáztatás nyomását és időtartamát tudom szabályozni, utána már 9 báron megy a csapolás, nem tudok teljesen nyomásprofilozni. De így már értem az okát és hogy hogy sikerülhet neked. Alap gépparkkal azért gyanús lett volna 9 baron a crema mentes kávé. Ha egyszer elkap az őrület lehet beszerzek egy karost is és letesztelem...
O1G
-
Bazsee71
őstag
-
jveres
csendes tag
válasz sortiefish #58508 üzenetére
Köszi
-
jveres
csendes tag
válasz vTamas35 #58507 üzenetére
Filteres pörkölés esetén jót tesz az íznek, ha alacsonyabb (5-6 bar) nyomáson, hosszabb (50-60-70mp) ideig tart a folyamat, hiszen a világosabb pörkölés ezt kívánja. Ráadásul a hosszabb idő miatt nagyobb a lehetőséged a finom szabályozásra, szemben a "klasszik" 25-30mp-el. Majd számolj be a tapasztalatokról!
[ Szerkesztve ]
-
lagoon79
tag
válasz vTamas35 #58507 üzenetére
dehogy nincs, de erősen nyomásfüggő a történet. pl. pavonival is simán lehet crematengert varázsolni csak megfelelő őrlemény és nyomás kell hozzá.
jveres kolléga talán durvább őrleményt használ a filter pörkölésekhez és így lesz cremátlan az ital...de gondolom ez is a cél.
-
sortiefish
csendes tag
válasz jveres #58506 üzenetére
Nem lenne mérvadó, mert egy hónapja kezdtem bele az itthoni presszózásba.
De ki fogom próbálni.
A Crema az nem jó ízű ezt még az elején közölték, hogy kóstoljam meg magában. Ekkor merült fel bennem is, hogy vajon feltétlenül kell-e hogy a crema hozzáadódjon a tökéletes íz érdekében az italhoz vagy, ha leszedjük még finomabb italt kapnánk. -
vTamas35
csendes tag
válasz jveres #58505 üzenetére
Abban akkor valóban nincs
Majd rápróbálok ezekre a beállításokra. Én 9 másodperc előáztatást (2-3bar) szoktam használni, addig amíg az első cseppek megjelennek a szűrő alján és 35-40 s kivonatolást. Meg nem kis karoson... Őket nem ismerem úgyhogy elengedtem a témát. Lehet ott az is jó ha nincs crema.
[ Szerkesztve ]
O1G
-
jveres
csendes tag
válasz sortiefish #58502 üzenetére
A legegyszerűbb, ha legközelebb megkóstolod külön a krema-t és utána a krema-t leszedve a kávét! Majd számolj be!
-
jveres
csendes tag
válasz vTamas35 #58504 üzenetére
Hidd el semmi hiba nincs a rendszerben. EK43 daráló + Strietman CT1 kiskaros gép, ~20mp előáztatás + 40-50mp csapolás. A nyomásra vonatkozóan azóta van fogalmam, hogy járt nálam Kávékálmán CT1-re kifejlesztett nyomásmérője: 5-6 bar között megy a csapolás
Egyébként elég sokszor iszom filtert is, Kalita 155-el készítve. Sőt sokszor összehasonlítom u.a-t kávét filternek és rövid italnak elkészítve is. Aki teheti, próbálja meg!
A darálós szemcseloszlásra vonatkozó megjegyzéseddel egyetértek. Azért, ha visszaolvasol az őrlési idő sokaknak szempont[ Szerkesztve ]
-
vTamas35
csendes tag
válasz jveres #58500 üzenetére
"Én filter pörkölésű kávéból készítek rövid italt, 1:2.5 aránnyal. Na most ezen nulla (azaz nulla) a krema"
Én is szoktam, de azon van, ha vékonyabb is egyes kávéknál. Mivel készíted? Mennyi idő a lefolyás? Persze, ha neked finom akkor hajrá, de ott azért lehet valami hiba a rendszerben.
Darálóknál sem azért veszünk nagyobb gépeket, vagy szabályozunk fordulatszámot, hogy jó gyorsan adja ki azt az egy adagot, hanem mert ezeknél a gépeknél jellemzően nagyobb a szemcsék homogenitása, valamint kevesebb hő éri az őrleményt... A +- 2-3 másodperc otthon valóban nem érdekel senkit.
O1G
-
vTamas35
csendes tag
válasz sortiefish #58499 üzenetére
Azért az nem mindegy, hogy egy jól elkészített espessoról lekanalazod a cremat, vagy olyan kávét kóstolunk aminél alapanyag, vagy elkészítési hiba miatt nem is képződik crema.
Szerintem azért meddő ez a vita, mert nem arról van szó, hogy éppen melyik irányzat jön be valakinek, hanem hogy jól, vagy rosszul van elkészítve a kávé.
O1G
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Autós topik
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- TCL LCD és LED TV-k
- Horgász topik
- Olasz webshop szivárogtat Honor Magic7 árakat
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vodafone mobilszolgáltatások
- EAFC 25
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest