Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz atesss #8020 üzenetére

    Ez egy kissé keressünk kabátot a gombhoz ötletelésnek tűnik ;). Autós fordulatszámmérést, vagyis frekvencia -> feszültség / áram konverziót akár egy filléres 555-ös IC-vel is meg lehet valósítani (pl.: [link], 11. oldal).
    "A PC-n legenerálok különböző frekvenciájú hullámokat (gondolom megfelelő programmal nem csak szinuszt lehetne, mert ahogy néztem ez az IC elvileg négyszögjellel működik optimálisan)"
    Ez meg bonyolítás. A "vezéreljünk hangszerkesztővel labortápot" project (ami rögtön egy komplett PC-t és hozzá célszoftver fejlesztését is jelenti, ha nem szeretnénk általános audio editorokkal szórakozni) helyett erre azért sokkal célszerűbb megoldások is léteznek. Az LM2917 Tachometer bemenetén meg ahogy elnézem, teljesen lényegtelen a jelalak, mivel azt egy hiszterézises komparátor fogadja.
    "- Speedometers, - Hand-held tachometer"
    Erre én egyetlen szavas ötletet tudnék írni: kontroller. Minden részegységet képes lekezelni egy szinte akármilyen, párszáz forintos µC, az érzékelőtől a jelfeldolgozáson (komparálás és periódusidő mérése) át egészen a kijelzőig, minimális fogyasztás mellett. Extraként még felvethető az adatok valósidejű tárolásának, PC-re áttöltésének lehetősége is, de ez az alap méréshez természetesen nem szükséges. Persze ehhez is kell némi szoftveres bűvészkedés, de az eredmény egy olcsó, kicsi, kézi céleszköz lehet, amely mellé nem kell PC, vagy kijelzéshez egy külön DMM.
    "Milyen elven működnek az ilyen fordulatszámmérők optikai érzékelői ?"
    Mármint miféle fordulasztámmérők, konkrétan valami autós / szervizes célberendezésre gondolsz? Nálunk melóba' pl. olyan optikai fordulatszámmérőt szoktak használni mindenféle forgó géphez (keverő, szárító, forgó dob, de akár közvetlenül motorok tengelye), amely egy szimpla erősfényű és kis sugárzási szögű látható vörös ledet és egy lencsével ellátott fotodetektort tartalmaz. A mérés kulcsa az a kis darab fényes matrica, amelyet előzőleg a forgó alkatrészre kell ragasztani, ha az épp nem tartalmaz egy határozott fényvisszaverő (akár kellően világos színű) pontot. Egyszerűen meg kell nyomni a mérőeszköz egyetlen gombját, becélozni a matricát, és a mérés másodpercces periódussal folyamatosan megtörténik, az eredmény az LCD-n megjelenik RPM-ben. Ha a gombot felengedjük, a led kialszik és az utolsó mért adat marad a kijelzőn néhány mp-ig, majd a műszer kikapcsol. Egyébként baromi egyszerű cucc lehet, nem hiszem, hogy méregdrága volna. Bár a nagy cégekkel mindent meg lehet vetetni irreális áron..

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák