-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SoundON
tag
válasz bajnokpityu #82491 üzenetére
OK. GONDOLD. Téged sem akarlak győzködni...
Én meg TUDOM hogy az egyik legjobb tavalyi presszós élményem egy otthon, 6hetesen, LidoETvel őrölt kb 1perc alatt lehúzott Holistik kenya presszó volt.
A Kontaktban is kizárólag filterkávékból (Koppi, LaCabra, FiveElephant, stb) lövik az eszpresszókat.
Tény hogy Zoli feltünteti a kávéira hogy "filter only". -
SoundON
tag
-
Paulie86
tag
Ezzel a tigris csíkozódással kapcsolatban kérdezném csak, hogy ha ilyen a produktum, az miért ad okot arra, hogy etalon az ital?? Ez honnan eredt, azon kívül, hogy jól nézett ki mindig? Az a csíkozódás nem a túl finom szemcse ami átjut a szűrőn, ami egyben valószínűleg túlkivonatolt részt is ad az italba? ... akkor ez jó?
-
Nixon18
senior tag
Sziasztok!
A motta tampernyelekre bármilyen talpat rá lehet tekerni? Ugyanakkora a csavar mérete?
Mert az 58-as tamper ugye lötyög az 58-as IMS kosárban... -
HÁZIGAZDA
válasz inf3rno #82490 üzenetére
pont ez a lényeg, és SoundON is ezt írta, hogy indokoltan drága, nem indokolatlanul. az indok pedig az, hogy ezek szelektált kávék, amiket jóval nagyobb odafigyeléssel termel már a termelője is, kisebb mennyiségben, kézi munkával stb. nem tudom, hogy kávénál van-e hozamkorlátozás, vegyszermentes termesztés, mint mondjuk a szőlőnél, de ha igen, akkor simán lehet akár öt-tízszeres árkülönbség is az alapanyagban, de ha nincs is ilyen, akkor is az van, hogy nagy a kereslet a jó alapanyagra és az úgy már nem olcsó.
aztán meg a pörkölő vacakol sokat, mire belövi azt a profilt, amivel tökéletes lesz (nem egyszerűen szénre húzza az egészet, hanem súlyos kilók mennek a kukába, mire megvan a tökéletes profil).
és persze olyan is van, hogy az alapanyag mégsem horror árú, a profil is megvan hamar, és ilyenkor nagyobb a pörkölő profitja. mivel ezek - jó esetben - folyamatosan nagyon magas minőséget adó pörkölők, szerintem reális az ár. egy sz.ar davidoff és társai is tízezer+, ahhoz mérten mondjuk 15 ezer "olcsó".
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
soldier2
őstag
válasz bajnokpityu #82491 üzenetére
Miértis? Nem feltétlen kell felönteni tejjel meg cukorral (elég lehet egy kis tejszín és méz :)) )
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
SoundON
tag
válasz inf3rno #82480 üzenetére
Az "elszállt ár" kifejezéssel csak annyi a bajom, hogy abban benne van valami negatív... indokolatlanul drága, sznob, stb stb felhang. Vannak kávék amikbe rengeteg munka pénz és energia van mire bezacskózzák.
Van aki megveszi, mert értékeli mindezt és hajlandó, ki tudja kifizetni, van aki nem. Ez ilyen egyszerű.
Ha úgy kérdezted volna hogy más szerint is drágák ezek a kávék, akkor arra én is azt mondtam volna hogy IGEN -
troszti
aktív tag
válasz xemelon #82481 üzenetére
torx (lassú voltam)
Erről jut eszembe. Akartam ma venni a csavarboltba M5x12-es rozsdamentes süllyesztett fejű csavart a felsőszűrőhöz, erre mondják hogy csak 20-as van... Hol vegyen az ember ha egy csavarboltba nincs na mindegy...
[ Szerkesztve ]
fiokmuhely.hu ...ahol nem csak fiókok készülnek
-
xemelon
tag
Ehhez itt milyen kulcs kellene? (Lelit PL042TEMD)
-
SoundON
tag
válasz inf3rno #82469 üzenetére
Elsősorban az itthoni pörkölők aktuális kínálatát érdemes végigvenni, a teljesség igénye nélkül:
CasinoMocca, Beyond Within, Awaken, Impresso, Bagira, Roastopus, PallYotz, Kávékalmár, Pacificaffe, Black Sheep, Lucky Cap és ha nagyon kísérletező típus fekete öves presszós vagy akkor a Holistik is szóba jöhet presszóra majd valamikor... -
HÁZIGAZDA
-
senior tag
-
SlayerSub
tag
Szerintem, ez a leginkább pressora hajazó kávéital, amit komolyabb gép nélkül ellehet készíteni. Automával annyi összehasonlítási alapom van, hogy mielött otthonra vettem gépet volt egy delonghi belépő kat. automatám, szerintem annál lényegesen finomabb kávét készít. De ilyen turbozott jurával nincs tapasztalatom.
Irodai körülmények között számomra legjobb választásnak tűnik. A bent lévő filteres és 10-20 ezres "espresso" gépek nyilván szóba se jönnek (pedig minden konyhába van vagy 5 ). Nespressoval próbálkoztam, vettem ilyen olyan kapszulákat de szerintem közelébe sincs a brikkának.
IMHO -
#85578752
törölt tag
Én bízom benne, hogy ha valami jó, akkor azt nem kell magyarázni.
Brikkával egészen presszószerű főzeteket lehet készíteni, nekem akkor tetszik legjobban ha nyitáskor majdhogynem akadozva jön ki a kávé, ilyenkor hamar eloszlik a buborékos hab, de marad valami crema-szerű. Legutóbb Illyvel próbáltam és kb. hozta a kocsmai La Cimbali szintjét, olyan 80 százalékban. Van benne mindig egy kis mokkás, kotyogós íz, de lehet hogy el lehet tüntetni valami trükkel.
Karos gépekkel lehet szörfölni, itt a betöltött víz hőfokával, főzőfelület hőfokával, mennyiségekkel lehet játszani.
Vannak kávék amik meghálálják a PID-et, Brikkával nehéz lehet eltalálni azt a hőtartományt ami kéne és szinte biztos hogy csak egy ideig sikerül a teljes folyamat során, a végeredmény olyan 80 százalék. Ha nem vacakolsz vele akkor is. -
WiZARD
addikt
Ha az, hogy számomra ihatatlan a "klasszik vonal", ezáltal elkészíteni se tudom "jól" (mert nem tudom milyennek kéne lennie), az azt jelenti, hogy szakmaiatlan vagyok, akkor legyen.
Bár szerintem ízlésen kár vitatkozni.
Én pedig ha egyszer szakácstanfolyamra akarok menni, hogy jó húst tudjak sütni, akkor tuti nem egy vegán étterem által tartott tanfolyamot fogok kinézni magamnak, bármennyire is az lett a konklúzió, hogy ott is illene ezzel foglalkozni.
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
jana86
csendes tag
válasz yazoo1 #82465 üzenetére
Nem feltétlenül kell a nyomással játszani - nekem adott a lehetősége, ezért csinálom. Egyébként biztosan kell jó daráló, gondosan előkészített pogácsa, meg gondolom, a bottomless kar sem hátrány (én azt használok), mint ahogy a prémium szűrő sem. Na és persze a kávé is olyan kell legyen, amiből tudsz tigrismintát kihozni.
-
yazoo1
tag
válasz jana86 #82463 üzenetére
Nekem már általában elég hamar szőkul a kávé: 18,5/gr/36-39 ml - nél is kezd rendesen világosodni...
Nyomással nem tudok játszani: ez lehet a mágia benne?
Pl.egy rancillio silva gépen sem lehet játszani a nyomással( tudtommal),mégis tigrises mintájú lesz a csapolás..[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz boygabi_ #82459 üzenetére
Pedig újhulámos, világos pöri! Nekem rendszeresen sikerül. 92-93 fok. 10-12 másodperc (akár 15 is) előáztatás, ezzel együtt összesen kb. 50-55 másodperc csapolási idő. A nyomással is játszom - de lehet, hogy enélkül is menne. Előáztatásnál 2-3 bar-ig engedem, utána viszonylag gyrosan 9 bar-ra, majd ha lejött 28-30 g, akkor visszamegyek 6 bar-ra. 44-48 g-ot csapolok 20,5-21 g-ból. kenyai, costa-rica-i (Bányai), etióp kávék a kedvenceim, de ez szerintem épp egy columbiai geisha volt - ami sajos elfogyott, az egyik legjobb kávé volt, amit eddig ittam.
-
mester6
tag
Nekem tetszett. Használata egyszerű, jól kezelhető.
Az új ára az nagyon drága. Az új áráért már biztos sok más gépet is kínálnak.
Magyarországon nem sok ilyen készülék lehet, így ha esetleg megunnád nehéz lenne eladni, mert alig alig van információ róla, így egyáltalán nem tartozik az ismert és keresett kávéfőzők közé.
Ha használtan tudsz jó áron venni, az persze más tészta, de még így is kockázatos, hogy a Te ízlésednek megfelel-e? Használt vétel esetén mindenképpen ajánlatos kipróbálni!A La Spaziale mini Vivaldi gépben ugyanaz a bojler van mint a Rossiniben. A mini Vivaldi persze duál bojleres így drágább és többet is nyújt és általában a használók szeretik , elégedettek vele.
Talán ez is érdekelhet:[La Spaziale S1Rossini]
[ Szerkesztve ]
-
M3aN
senior tag
Csak kíváncsiságból kérdezve, alap otthoni használatra mi lehet ajánlott gép, ha az új GC nem túl jó az elmondásotok szerint, illetve használtan nem is akarnék venni? Lelit? :-)
-
jana86
csendes tag
válasz GAgyiXyXy #82432 üzenetére
Ez a hasonlat meg kb. a másik véglet: aki újhullámos kávét iszik, az b..zi sugallattal. Nekem pl. ezek a kávék nagyon bejönnek, ellentétben a második képen látható divathullámmal. És abból, hogy a kávés 3. hullám valamiért terjed a vilgában, azt gyanítom, ezzel nem vagyok egyedül.... a mellékelt kép nem reklám, csak illusztráció.
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
Kaptam ajándékba egy Najjar márkájú török kávét. A kérdésem, hogy szerintetek ezt el lehet készíteni dzsezva nélkül is valami kis edénykében vagy annak jelentősége van, hogy a dzsezva felfelé szűkül? A legkisebb melegíthető edény, amit találtam az egy régi négyszemélyes kávéfőző kiöntője, de szerintem ez nagyon nagy hozzá. Gondolkodom, hogy mi legyen...
-
phranxinatra
aktív tag
Sziasztok! Pal's puck perfectert szeretnék. Lehet venni valahol, vagy csak a készítőn keresztül?
-
MODERÁTOR
La Spaziale S1 Rossini gépet látott (használt) már valaki közelebbről? A hivatalos honlap is csak nagyon szűk infót ad a gépről.
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
SoundON
tag
Én nem vagyok olasz vonalas. Sőt!
Talán már túlságosan is csak a világos, szirupos, csöpögős, édes gyümölcsbomba vonalat kedvelem.
Mindezek ellenére azt gondolom, hogy az olaszok a legtöbb helyen igen is szakmailag jól, ízhibák nélkül tudják lefőzni a sötétre pörkölt kávéjukat, szépen lassan, 7/14grammból, csöpögősen, ahogy a nagykönyvükben az már évtizedek óta meg van írva
Nincs bennük se szén, se sav, se édesség és aromákból is inkább csak a füstös, pörköltmagvas jegyek, de a helyén kezelve még nálam is működnek ezek, mert minőségileg jók...
Ez a múlt heti sziciliai szimpla is mintapéldája ennek.
Szerintem nem több mint 15g ami a csészében van és egy kis barnacukor is kell bele hogy lecsússzon...
de kurvajó!Csatlakozom az előttem szólókhoz.
Én is csak a jó és a rossz termést, a jól és a rosszul pörkölt kávét és a jól és rosszul elkészített presszókat különböztetem meg. -
MODERÁTOR
válasz Csápájev #82439 üzenetére
En szeretem mindket iranyvonalat, de ugyanugy ahogy vilagos porit sem tudjak minden helyen megfeleloen elkesziteni igy a klasszik sotetebbre is igaz.
A 9barban szoktam sotet porkolesu kofit kerni, ott valahogy nagyon eltalaltak. A sima atlag kavezokban meg kb mindegy hogy keszitik el a romma egetett illyt.Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
HÁZIGAZDA
válasz Csápájev #82443 üzenetére
szerintem is kreténség a klasszik kávét, mint műfajt szakmailag leszarozni.
ahogy szegény világos pörkölés sem tehet róla, ha soviniszta kretének sztárolják (és ezzel egyeseknek fura képzettársításokat okoznak), attól ő még lehet finom is.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Csápájev
őstag
Egyetértek visszont ebből annyi mégiscsak következik, hogy egy jól elkészített klasszik kávé igenis szakmailag is jó kávé
Ezt erősíti az is,hogy állítólag elég sok Michelin-csillagos helyen adnak Frasit .
Márpedig ezt a csillagot szakmai alapon osztogatják.
Summa-summarum egy barista tanfolyamon leszarozni butaság.
De én egyébként csak abban vitatkoztam,hogy ominózus barista tanfolyamon nem jó,ha ezt a vonalat szrnak,hibásnak tekintik.
A világon semmi bajom a világos pörkölésekkel és azokkal,akiknek az jön be.
Cortadoban nekem is ízlik.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
-
MODERÁTOR
Ugy erzem, hogy Per Nordby Reina Elizabeth kaveja szopat engem.
Ugyanazon a beallitason amin tegnap volt, ma reggel kb 3 bar nyomason atzubogott rajta a viz. Alapvetoen mizudashihoz vettem es ahhoz tenyleg kivalo, de presszozon vele az akinek 2 anyja vanEladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
HÁZIGAZDA
válasz Csápájev #82439 üzenetére
szerintem ez egy elég egyértelmű dolog definíciós szinten. vagyis inkább úgy mondom, hogy magam számára mik a feltételek:
- egy kávéban ne legyen ízhiba
- egy kávé legyen kellően ízgazdag
ennyi.egy keserűség ízhiba. a savanyúság is. a tipikus robusztás penetráns mocsarasság is. a második feltéten nálam elbuknak azok a kávék, amikből minden létező savat kipörköltek.
ezekből semmi sem következik arra nézve, hogy "a klasszik kávé jó/rossz", vagy az "újhullámos jó/rossz". mind a kettő tud jó és rossz is lenni. mi most egy ideje a jó klasszikot nyomjuk itthon, és nagyon kedveljük.
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
-
HÁZIGAZDA
válasz Csápájev #82435 üzenetére
ez így oké. viszont egy specialty kávézó teljes joggal mondja, hogy ő a világosabb pörikre specializálódik. annyi, hogy amikor tanít, akkor illene a helyén kezelni mindent, a klasszikot is.
ezzel együtt szerintem a robuszta fajtának gyakorlatilag a jellegéből adódóan van szag-/ízhibája, egy olajosra pörkölt kávénak szintén, magyarán, a klasszikság nem kéne, hogy azt jelentse, hogy ízhibáig toljuk a kofit. lehet az remekül csokis, enyhén füstös mindenféle kesernye vagy büdösség nélkül is.
egy teljesen savmentes kávé egyébként konkrétan szintén hibás. vagyis pont annyira jó kávé, mint amennyire a legszutykabb spar csoki csoki. vagy ugyanez borban (lapos, gejl, sz.r).
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Csápájev
őstag
válasz GAgyiXyXy #82432 üzenetére
Nem vagyok azért ennyire elfogult, ittam már én is olyan világos pörit,ami elképesztően finom volt, de nagyon ritka, hogy presszóként ízlik bárhol is iszom.
Én csak a korrekt tájékoztatást , tanítást kérném számon egy barista iskolában.
Márpedig ehhez még ma is hozzátartozik a klasszik vonal,sőt..., aztán persze el lehet mondani,hogy ki melyiket milyennek tartja és lehet beszélgetni róla,hogy kinek mi ízlik,de ignorálni, mert az egy fos..,szerintem nem csak túlzás, szakmaiatlanság. -
xemelon
tag
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz Csápájev #82416 üzenetére
Ezt én így látom A klasszik kávévonal sokak szerint unalmas, nincsenek, vagy alig vannak savak, elfedik a kávé valódi énjét. A férfi divatra lefordítva, valami ilyesmi:
Ezzel szemben az újhullámos kávévonal tele van meglepetésekkel, kellően savas, gyümis, édes, izgalmas, merész, kihozza a kávé igazi tulajdonságait. A férfi divatra lefordítva:
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
yazoo1
tag
Már régebben is kérdeztem de újra aktuális: mi lehet az oka hogy bármelyik duplám jó lefolyással, megfelelő vízzel, minden alanyomnak akit kínálok túl erős, sűrű..?! Még nekem is, összehasonlítva bármely spec.vagy nem spec. Kávézó káveival?
Tudom nekem nem olyan a gépem, de érdekes hogy valamit túllövok..gaggia C. Pides.
Még a kilépő víz hőjét megmérem...de uolyan sűrű,testes minden kávém 100/ 98ig esik/fokon mint 90re állítva /88 fokon...
(Ez pl.ch.madnessel)
Más is megissza az erősebb testesebb kávét kávézóba de az enyémet higitva kéri... -
beleriand72
tag
Filterezéshez ajánljatok valami aktuális kedvencet.
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
Koczó93
őstag
válasz fragola.6035 #82426 üzenetére
Köszi ránézek, lehet hogy alászorult valami szemét mert teljesen nem akar lezárni rásegítéssel sem.
-
Koczó93
őstag
Hx gépnél mi okozhatja hogy nem zár le a vákum szelep, csak fröcsköli ki a vizet? Kivéve jónak tűnik a szelep. Ha egy csavarhúzóval rásegítek, lezár pár másodpercen belül.
-
mdav88
aktív tag
válasz Peti...(16v) #82419 üzenetére
Nekem annyira nem, szerintem akad ettol jobb, barmannyire is kedvelem paljocot. De hogy on is legyek nekem a beanon tt8020-a jott be.
-
norkov84
tag
válasz bajnokpityu #82421 üzenetére
Csak nem meander Ákos konyja?
-
bajnokpityu
félisten
Kony érkezés miatt Major eladó. 2 éve van nálam, akkor új kést, pontosság mérést metalszurke festés kapott. 105e az ára.
-
Bazsee71
őstag
Pontosan, én is így kezdem, és akkor nem értetlenkedik senki. Az viszont meglep, hogy ezen a kérdésen általában meglepődnek. (Most itt nem a Flow, meg Embassy a példa tárgya, kisebb vidéki specialty kávézók.)
De az is látszik, hogy mi a vásárlói igény, először mindenki a sötétebbet ajánlja. -
boygabi_
aktív tag
Ha már így feljött az olasz vonalas téma. Tudnátok ajánlani ilyen fajta kávékat amiket kipróbáltatok és nektek bejött?
-
Csápájev
őstag
válasz WiZARD #82414 üzenetére
Szerintem is kár tovább ragozni,mert az,hogy valamit előtérbe helyezünk nem azt jelenti,hogy másról szót sem ejtünk.
Nehogymár ott tartsunk,hogy egy barista képzésen nem találkozik klasszik ízvilággal az érdeklődő
Hiába erőlködsz,erről nem fogsz meggyőzni.
Tökmindegy ki mit szeret, a kávézás szerves része, egyszerűen szakmaiatlanság erről nem beszélni. -
vendingo
veterán
válasz WiZARD #82409 üzenetére
Nem azt szoktam kérdezni, hogy Milyen kávé van? hanem azt, hogy "milyen kávétok van jelenleg"? Ebből lehet következtetni, hogy a fajtájára vagyok kíváncsi, mert általában a kávézók nem szokták váltogatni, hogy ma csak espresso ma meg csak flatwhite van.
Igazából mindegy. kár ragozni.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
WiZARD
addikt
válasz Csápájev #82413 üzenetére
Ők ezt írják magukról, valaki elment erre a tanfolyamra, és szídja őket hogy az olaszos vonal kimaradt.
"Barista tanfolyam és képzés anyagunk a hagyományos olasz barista iskolán túllépve, az “újhullámos” kávé kúltúrát helyezi előtérbe, komolyabb amerikai és nyugat-európai befolyással."szerintem kár tovább ragozni
Mellesleg az ott tanított precizitás, örlő beállítás, gépek használata, latteart, kávékészítés szerintem pont úgy működhet olaszosra pörkölt kávéval, mint világossal.
Viszont hallottam már pár barista képzésről, ahol még ezek is kimaradnak[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
WiZARD
addikt
válasz Csápájev #82411 üzenetére
Lehet menni vegán szakácstanfolyamra, és várni hogy a steaksütés rejtelmeit megismeri valaki, csak utána ne szídja, ha mégse jött össze, esetleg említve se volt...
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
Csápájev
őstag
válasz WiZARD #82409 üzenetére
Korrekt tájékoztatást pl.
Azért azt ne felejtsük el,hogy a világos pörkölés nem olyan régóta divat és olasz barátainknál és még nagyon sokaknál nem olyan népszerű.
Az olaszos klasszik ízvilágra úgy tekinteni,mint egy szar, hibás kávé, szerintem elég nagy szakmaiatlanság.
Semmi baj azzal,ha valaki a világos pöriket szereti, ettől még egy korrekt suliban elhangzik,hogy miben más a kettő.
Ismeretségi körömben szinte mindenki a klasszik vonalat favorizálja millió megkóstolt világos pöri után is.
Ez a vonal nem fog elhalni, a kávézás szerves része, pláne presszó vonalon. -
WiZARD
addikt
válasz Csápájev #82406 üzenetére
Csak világos pörkölésű kávéval foglalkozó speciatly kávézó tanfolyamán mégis mit vár?
Mi is voltunk Madal-os tanfolyamon, szerintem kifejezetten jó volt.
(#82407) vendingo:
A "milyen kávé van?" kérdésre nehéz jól válaszolni, ha nem tudjuk mit akar a kérdező.
Van aki az említett felsorolást akarja, van aki arra kiváncsi hogy milyen ízesítések vannak, van aki arra hogy 100% arabica-e, van aki pörkölésre, másik származára, harmadik meg a pörkölőre... Ha mindet felsorolom, akkor a nagyrésze hülyének néz, és nem tud mit kezdeni az infóval.
Van aki bejön a kávézóba, odaáll a pulthoz, és közli hogy "kávézni szeretnénk" mondom ok, majd kifejti: "3 db kávét kérek", amikor visszakérdeztem hogy milyen, akkor megismételte hogy kávét kér, és kvázi engem néz hülyének hogy mit nem értek ezen.... (talán eszpresszóra gondolt, legalábbis nem hozta vissza)A másik kedvencem aki "hosszúkávét" kér. Kezdem úgy érezni, hogy sose fogom megtudni mit akarnak ezek. Americano nem jó csomó embernek, főleg ha megkérdezi mi az, és meghallja hogy forró vizet öntök a kávéba. Van aki eleve valami tejes dologra gondol.
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
Csápájev
őstag
válasz vendingo #82407 üzenetére
Van azért ebben egy nem kis adag sznobizmus is.
Tegnap este beültünk vacsorázni egy belvárosi helyre, mivel egy ideje visszafogtam a mértéktelen zabálást , én kértem egy light colát.
Jött is a válasz,hogy csak Fritz light kóla van, amit utálok, ihatatlan kólaszörp íze van.
Mondja a pincér,hogy tökéletesen megérti, ő is utálja
Szar,de most ez a trendi, akkor ez van. -
vendingo
veterán
válasz zoknee #82403 üzenetére
Én is bírom, amikor az utcáról betévedt embereket egy kalap alá veszik, és nem gondolják, hogy valaki valóban ért is hozzá, lehet hogy még jobban is, mint a gép mögött álló barista.
Anno bementem a szokott helyre, új csaj, kérdem, milyen kávétok van jelenleg? Elkezdte sorolni, hogy espresso, latte... A másik srác már ismert, kapásból mondta a napi aktualitást. Mondjuk az elején mindig szkeptikusan fogadnak, meg hogy mit akarok itt tudálékoskodni, aztán amikor pár mondat után közlöm, hogy évekig magamnak pörköltem, több száz fajta kávét ittam már, akkor kezd komolyabban venni.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
HÁZIGAZDA
válasz zoknee #82403 üzenetére
ha ennyire merevek, az nem jó, persze nem tudni, hogy mit értesz olaszos alatt. ha olajosra pörkölt, robusztás blendet, akkor szerintem akceptálható, hogy egy specialty hely olyat nem tart, mert pont attól akarja megkülönböztetni magát.
viszont emlékszem halvány még a mlm "olaszos" blendjére, és az teljesen jó volt. és ez a kulcs, igazából nem is nehéz olyan klasszikusabb ízvilágú kávét csinálni, amiben savak is vannak, amiben nincs kesernye, se robuszta, mégis abszolút kompatibilis az ehhez az ízekhez szokott fogyasztókkal. hogy mást ne mondjak, jobb híján én is ilyesmiket pörkölök itthon (tökéletes világos pörit nehéz elérni ilyen körülmények között, annyit meg nem ér nekem a néha sikerült, hogy a pörkölések 80%-a viszont valami savanyú vacakság legyen, mert bármit kidobni mindennél jobban fáj, viszont az olyat meginni is).
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
zoknee
csendes tag
Egy kellemetlen élménnyel lettem gazdagabb pénteken. Korábban nagyon szerettem a My Little Melbourne kávézót, mert speciality hely létére volt egy olaszos blendjük is az őrlőben. Beugrottam pénteken is, és kérdeztem, milyen kávék vannak, majd rákérdeztem, hogy olaszos már nincs? A válasz az volt, hogy hát az már évek óta nincs. Ami persze így nem igaz, mert a felújítás előtt még ittam náluk ilyet. De hogy igyak világos pörit, kóstoljam meg. Mondtam neki, hogy nem szeretem a világost. Itt jött a győzködés, de hogy meg kell kóstolni, meg satöbbi. Végül kértem egy etiópot, mert ebből még sehol nem kaptam olyat, hogy kijöjjön belőle az az igazi málnás epres dolog, mondom hátha.
Megkaptam a kávém, finom volt, meglepően kevés savval, de a keresett gyümölcsök nem voltak jelen. Utána kérdezi a srác, hogy milyen, meg fogom kedvelni, hogy jó ez, csak meg kell szokni. Újra mondom neki, hogy nem szeretem a világos pörit. Mondtam neki, hogy rendszeresen iszom világos pörkölést, elég sok fajtát, de az olaszt szeretem (mert többek között kávét tesztelek). Erre győzködött még, de mentem inkább a dolgomra.Nem értem, miért nem tudják elfogadni, ha valaki nem szereti a világost. Nem azért, mert nem ismeri, hanem épp azért mert ismeri, de egyszerűen mást szeret. Időnként jól esik, de általában mást fogyasztok.
Kár ezért a helyért, most már lekerült a térképemről, pedig eddig nagyon kedveltem.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest