-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bayarena
aktív tag
Nem, teljes mertekben arra koncentraltunk, hogy minden konzisztens legyen es preciz, valahogy eszembe se jutott, hogy fotozassal is foglalkozzak, de szerintem fogunk meg ilyet csinalni, kovetkezore csinalhatok, bar szerintem nem olyan erdekes maga a foto.
Legalabbis szerintem a Synchronika eloben sokkal jobban nez ki, sehogy se tudtam ugy lefotozni, hogy teljesen visszaadja.
A Decent meg...hogy is mondjam, azt nem azert szeretik, mert annyira jol nezne ki. Olyan mint egy Tesla belso, egy Audi vagy Volvo belsohoz kepest egy kalap fos. -
Toobee
veterán
Jók ezek, én is kívánom néha a klasszik ízeket. Most ez a korábbi ajánlásom van terítéken (COFFEE PLANT - Honduras La Fortuna), AP-ben is kipróbáltam (véletlenül olyan fokozaton volt a daráló, nem akartam kidobni), az kb. ihatatlan volt, de eszpresszónak nagyon finom. Normál lefolyással sem rossz (16->55), de ilyen 1 perc körüli, befulladós verzióban jobban előjött a mézes édesség, meg a szőlő íze. Legközelebb vissza is kattintom a C40-et 9-re és 1:2,5-ig engedem csak.
-
Pgabor79
aktív tag
Könnyen lehet hogy döglött, még akkor is ha 2 hetes vásárlás... Megpróbálom alacsonyabb hőfokkal.) Mekkora hőmérséklet tartományban kell mozogni az egyes kávéfajtáknál? Van erre valami irodalom? Vagy ez nem ennyire egzakt dolog?
Vagy akkor hagyjam a fenébe a bolti kávét és vegyek valami olcsó, de friss babot a kísérletezgetésre? (Kaposvár.... Roastopus itt van szinte a szomszédban, csak be kellene ugrani egyszer...)[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
A tubusos tejkrém még finomabb!
Apám jó ideig 5 kockacukorral itta a kávét, akár vendéglátóhelyen, akár otthon. Az a mennyiség nem merült el az italban, legalább egy - csészemérettől függően - kilátszott belőle. Nagy nehezen sikerült rávenni, hogy csak hárommal igya. Édesszájú volt, mint én.
[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
HÁZIGAZDA
volt most egy bukóm a hétvégén, vendégek, nagy áhítattal kávés cuccok nézegetése, pöri szaglászása, aztán az anyuka láthatóan tök zavarban volt, amikor megkóstolta a presszóját, úgyhogy ránéztem és mondtam is, hogy semmi gáz, hozom a cukrot (nem lett hibátlan az a pöri sajnos, egyébként)
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Toobee
veterán
Ittam már tejes italt, nem egyet. Elmossa, amitől különleges lesz egy kávé. Ízeket szétszálazni, kávépornózni alkalmatlan. Az van, amit írsz: jó, nem jó. Valószínűleg vaskalaposnak tartotok, de mulatságos specialty kávét tejjel felönteni. Arra jó lenne valami olcsó blend is. Tényleg a lényeg veszik ki belőle.
-
Toobee
veterán
-
WarLock07222
tag
Teljesen relatív az, hogy ki hogyan értelmezi a pörkölési szinteket, mivel abszolút nincs standardizálva a dolog. Valószínűleg kettőnknek is mást jelent az, hogy mi a világos. Plusz feldolgozástól függően is tök más a tónusa a szemeknek, hiába nem vesztett annyit mondjuk a tömegéből.
-
bbuffy
senior tag
"csak sok a műanyag szemét"
Erősen plusz egy. Ezért nem is értem/fogom soha a norda plusz hasonló palackpazarlós dolgokat tolni. (Nagyon bízom benne, hogy erre a dologra amugy globálisan születik vmi megoldás, mert kb szégyen kategória)....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
senior tag
Csak az nem mindegy, hogy miből van benne 200 mg/l! A keserűsó az magnézium-szulfát, ami nem csapódik ki, tehát abszolút nem vízkövesít. Ezt pont a Fecoter-es hapsi mondta nekem amikor beszéltünk egyszer telefonon. 20 percig próbált egyébként megtéríteni a vizével kapcsolatosan…. nem sikerült
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
sLINKy
tag
Ez meg mindig nagyon messze.
Norda:
62,5 mg/l.
Ásványianyag tartalom:
-kalcium: 10,7 mg/l.
-Magnézium: 3,5 mg/l.
-Nátrium: 1,9 mg/l.
-Kálium: 0,7 mg/l.
-Szulfát: 5,4 mg/l.
-Nitrát: 3,5 mg/l.
-Klorid: 1,7 mg/l.
-Fluor: kevesebb mint 0,10 mg/l.
-Kovasav: 7,0 mg/l.971:
Összes oldott ásványi anyag tartalom < 130 mg/l
Összesen Ca és Mg < 85 mg/l
HCO3 < 50 mg/l
SO4 < 20 mg/l
K < 5 mg/l
Na < 10 mg/l
Fe < 3 mg/l
Li < 1 mg/l
Mo < 1 mg/l
Zn < 1 mg/l
Ph 7-8[ Szerkesztve ]
"Kérdezz! A kérdés ingyen van, a tudatlanságért megfizethetsz."
-
-
sLINKy
tag
Ez egy opensource project. Minden elemet meg tudsz magadnak vasarolni hozza. A githubos linken a srac le is irja a szukseges cuccokat. Arra megy egy altala fejletsztett software plusz mar van mobilos alkalmazas is hozza szoval a kijelzot akar ki is hagyhatod. 5k kozul van az osszes alkatresz.
Azert kell a Mara X mert azt asszony is meri kezelni. Illetve ha csak ő iszik nem kapcsolom be a Decentet. Majd ha egyszer lesz felesleges penzem akkor a kettobol lesz egy speedster de az nem mostanaban lesz."Kérdezz! A kérdés ingyen van, a tudatlanságért megfizethetsz."
-
sLINKy
tag
Ott valami más is lehet, ha nagy a hőingadozás. Nekem 45re van beallitva az idozito egeszkor mar 91C belso aramkoron merve. Bocsi a linkrol telefonon nem tudom a BB codet. Elso pull elott kb 90ml kienged var 20mp-et es mehet a pull. https://youtu.be/5fiiuA-9tAk
"Kérdezz! A kérdés ingyen van, a tudatlanságért megfizethetsz."
-
Kávé Kálmán
tag
igen, ebbe a képbe tökéletesen illeszkedik a csepptálca rácsa. Ahhoz, hogy olyat csinálj, mint az iparág krémje, ahhoz vagy nagyon spec beszállító kell, vagy évtizedek az adott szektorban. John-nak nem volt több tucat gépe, mielőtt megcsinálta a Decent-tet.
Bemelegedés: tényleg. De az 5 perecbe csak egy langy szűrőtartó fér bele.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
MIndent tud. Aki erre vágyik, annak telitalálat. Én nem erre vágyom, amikor kávét készítek. Én élvezni akarom a készítést (is). A Decent-nél nekem ez nem jön össze. Eleinte a zajai zavartak, most már inkább viccesnek tartom. Amúgy nem olcsó hatású gép. Talán a csepptálca rácsa az egyetlen dolog, ami kilóg egy kicsit. Ez a kávégépek Teslá-ja.
-
Toobee
veterán
De miért nem nézed meg a Decent oldalát, meg pár videót a YT-on? Elérhető a használati utasítás is. Rögtön kiderül, hogy jelenleg nincs ennél jobban paraméterezhető gép a piacon. A két pumpa miatt főzés közben keveri ki a kívánt hőfokú vizet, így lehet a hőmérsékletet is variálni shot alatt, csomó nyomásprofil, flow és nyomáskontroll stb. Töredékét írtam le, tényleg olvass utána ha érdekel.
Most legyek genya és mondjam azt, hogy lattezni jó bármi?
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
Decentnél elég egyértelmű, hogy mire fizetsz. A funkciók, tudása le van írva az oldalukon. Nincs még egy ilyen sokrétű gép a piacon. A nagy gyártók profilos megoldásai is csak töredékét tudják.
Megéri? Mi éri meg egyáltalán? Szerintem az, ha nem kávézol, mert akkor pénzbe se kerül. Ez egy hobbi, legalábbis az itt lévő embereknek.
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
Érdemes mindig a másik szemszögéből is megvizsgálni a dolgokat. Remélem, nem bántalak meg, ha arra a következtetésre jutottam a bejegyzéseid alapján, hogy te inkább a dizájnt és a kényelmet helyezed az első helyre. Kristóf technokrata megközelítéssel tekint a kávézásra, ami totál érthető, őt csak a csészében lévő ital minősége foglalkoztatja. A hardcore topikban vagyunk, azt ne felejtsd el.
-
WarLock07222
tag
Én tényleg nem értem már hogy mit nem értesz. Amúgy pedig know-howra és ebből fakadó emberi erőforrásra fizetsz, nem építési minőségre. Ami például számomra sokkal vonzóbb, mint kifizetni egy valag pénzt egy olyan technológiára, amit 1960ból őrizgetünk, csak azért mert fa és fém az alkotó elemek.
-
bayarena
aktív tag
Pedig mindenkit szivesen latok egy kavera ha erre jar
A kavekulturarol igazabol szerintem csak jokat lehet itt mondani, altalossagban elmondhato hogy a jobb anyagi helyzet miatt tobben engedhetik meg maguknak, hogy napi szinten beugornak valahova egy jo kavera, ezert talan tobb jo kavezot tudnak uzemeltetni itt mint Pesten. Melbourne meg meg jobb egy fokkal, igazi paradicsom a kave kedveloknek.
Jellemzoen amugy tobb opcio van kave bab vasarlasara is, ilyen teren nem vagok annyira otthon a hazai helyzettel, de minosegi kave vasarlasra szamtalan opcio van itt.Jah, amugy koszonom a Norkov84-nek a tippet, kozben sikerult leszedni a ragaszto maradvanyokat
-
bayarena
aktív tag
Persze hogy szabad, kereken 5000 Ausztral dollar volt flow controllal. Anelkul 4700ert aruljak.
Sydneyben elek, szoval a hol-ra a valasz nem hiszem, hogy hasznos lenne szamodraMa mar keso van, de holnap csinalok kepeket
Elos korben mindenkepp a flow control nelkul fogom hasznalni, hogy megtanuljak konstans fozetet csinalni, a flow control nagyon hasznos tud lenni, de eleinte nagyon megneheziti a konzisztens fozest.
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
-
lszlfrng
csendes tag
Mert azt szeretném inni amit beletettem és nem azt amit 4 órája tettem bele.
Mivel szeretek szimplát inni, géppel darálni, ezért nekem az a jó, ha 9g után legalább 8.5g jön ki.
Erre két megoldást találtam:
- fújom, ütögetem, ecsetelek, méricskélek vagy
- beteszek előtte 5g kávét, ledarálom, kuka, és utána teszem bele azt amit már felhasználok.Ráadásul ha szimpla után rögtön duplát darálok, akkor az őrlési finomságon is kell állítsak és megszabaduljak a bent maradótól. Nem nagy pénzkidobás, éves szinten 60e-70e attól függően mennyiért veszed a kávét.
-
-
lszlfrng
csendes tag
Csak a kávé oldaláról megközelítve.
Én most próbálom a DM vizet, de még nem érzek késztetést a visszasózáshoz. Ezért se használok (még) víztisztítót, mert ott is vissza kellene sózni.
Nálunk a csapból ~160ppm ivóvíz folyik. Azt felforralom (elektromos vízforraló), hagyom hűlni és beöntöm egy nagyobb befőttes üvegbe. Egy napig áll, hogy a maradék klór is távozzon. Ha nem forralnám fel, akkor legalább két nap kell amíg teljesen elillan. Ezt keverem össze DM vízzel, hogy a végeredmény 80-100ppm körül legyen.
Az egészet a kávé miatt csinálom. Ha a kávénak mindegy lenne, akkor nem keverném a vizet csak gyakrabban vízkőmentesítenék.
-
hoffman_
nagyúr
-
hoffman_
nagyúr
igen, láttam, hogy veszélyes játék, azt hittem már beleugrottál
azt néztem még, hogy vannak "testvérei", 2-3 féle biztos, alacsonyabb ásványianyag tartalommal, de első ránézésre nagyjából hasonló eloszlásban. azokkal egy fokkal lehet, hogy egyszerűbb adagolni.
lassan valamit csinálnom kell nekem is, mert a Norda elfogyott, a Verától meg tiszta retek a gép, abból is az utolsó fél liter fogy. lehet, hogy gyógyszertár lesz ebből, meg keserűsó...
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
brumi1024
veterán
USAban 3500 usd arat lattam tobb helyen is, R58 (flow control kiegeszitovel) arban van kb, gyanitom itthon is hasonlo lesz. Ami egy HX geptol eros kicsit, design ide vagy oda, a wifis resz meg nem ad tul sokat egy Decenthez kepest (ami 100 dollarral olcsobb).
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
Top Kávé Kanizsa kft-nél lehet érdeklődni az ára után.
-
lszlfrng
csendes tag
Úgy lett ahogyan mondtad (mondtátok), egyet ki kellet húzzak a listából:
- pici,
- csendes,
-minimális pangó,
- elektromos és
- jó az őrleményeMegfogadtam a tanácsotokat és beruháztam egy használt, szép állapotban levő a "Mazzer Mini Electronic A" őrlőbe. Eredetileg a B verziót akartam, de csak ez volt "raktáron". Sajnos azonosító matrica és tálca nem volt hozzá ezért nem tudom a pontos évjáratot, de kb 2-3 évesnek tippelem.
A tesztelés bebizonyította, hogy elsőre képes 3-4 grammot is visszatartani :-) Szóval erre a "single dose, zero retention" problémára kell még valamilyen megoldás. Ha tudjátok a tutit, akkor kérem az infót.
Mindenkinek köszönöm az eddigi segítségét
[ Szerkesztve ]
-
lszlfrng
csendes tag
Van olyan CNC gép amelyik 0.3µm is tud 3D-ben!
És valóban nem tudom, hogy az 1zpresso mérnöke azt írta-e a tervrajzra, hogy a tengely átmérő 6f1 vagy 6f7. A kézzel való szétszedés és összerakás plusz a nagyon pontos illeszkedés miatt elég kicsi lehet a tűréshatár (nekem tippre it1-it3 között lehet), mert nem szorul és nem kotyog, pedig két csapágy is bejátszik. De ez most nem egy gépészeti fórum.
Az eredeti hozzászólásommal annyit szerettem volna elérni, hogy átmenjen mennyire kifinomult és precíz alkotás az 1zpresso. Szerintem most már átment.
[ Szerkesztve ]
-
lszlfrng
csendes tag
Persze, egész délután ültem és számoltam.
Amikor először hallottam, hogy súrlódik a kés, akkor majdnem fél fordulaton keresztül hallatszott. Onnan egy klikk szorosabbra és már végig súrlódott. Onnan fejben extrapoláltam (Egy klikk 12 μm, a felénél súrlódott => / 2, kónuszos kés > / gyök kettő ~ 4-5 μm).
Ha 5 mikront mondok az megalapozatlan és ezért hitelrontás (amit nem érdemel meg a cucc), ezért még osztottam ötvennel, mert a tizedmikron már elfogadható és nem kérik számon a számot. Vagy mégis?
Az 1zpresso je-plus minőségű őrlőnek eureka mignon xl az elektromos párja (2.5x drágább), írja az aki ért hozzá.
-
looser
addikt
Őszintén szólva csak az Iberitallal van tapasztalatom és ott olyan gyönyörű púdert őrölt 1-1 új kávéból, hogy volt, hogy 2-3 fordulatot is vissza kellett venni. Ez, hogy a lehető legkisebb fokozatnál is átrohan a víz, szerintem nagyon nem jó. Nem bonyolult egyébként a kalibrálás, de ez annál problémásabbnak tűnik, nem egyszerűen csak olyan dolog, hogy most kicsit vastagabb az "egérfarok" :-) Ezt a kifejezést már nem emlékszem, kitől olvastam először, de jópofa :-) És az elején gyönyörűeket húztam pár hónapos kávéból is, a mostani is májusi és szép volt egy hete, most két napja kezdett el vastagodni és spriccelni a lefolyás. Szóval tuti nem jó. Tapintásra is durva az őrlemény.
(#109895) Parci: igen, ez megvolt és itt a hc topicban is elolvastam mindent, ennek ellenére vállaltam be, mert ha akár csak havonta egyszer is kell kalibrálni, az nem gond, csak ez tűnik túl nagy ugrásnak a lefolyást tekintve.
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Nertpaelg
tag
Én végképp nem érték a kémiához, szóval ezt csak egy-az-egyben idemásolom, hátha releváns nektek. (A Hunyadi víz szulfát tartalma "soknak tűnik", de nem tudom ez az adott hígtásban mit jelent.)
"...excess sulphate makes espresso that tastes like wall board (Of course wall board IS CaSO₄!) High sulphate in presence of calcium also results in calcium sulphate scale which is very difficult to remove without rather nasty conditions like 5% or more sulphuric acid. This is usually only a problem when people do a lot of steaming."
-
#85578752
törölt tag
Én is számolgattam, nekem 100ml-re az jött ki, hogy ha keserűsóból és szódabikarbónából kéne kikeverni hasonló mg2+ és hco3 értékeket akkor 204 mg szódabikarbónára és 1080 mg keserűsóra lenne szükség.
Lehet hogy rosszul számoltam, a keserűsónak 20%-a magnézium, a szódabikarbónából lehet hogy nem kellett volna kivonnom a nátriumot, 73% körül van benne a hco3, szóval elvileg hasonló szinten van 100ml mint a táblázatban mint a Hendon-víz, csak kevesebb a magnézium és jelentősen kevesebb a hidrogénkarbonát. Az átlag 0.3 helyett csak 0.2g.
Aztán lehet hogy van a körünkben kémiában jártas szakember aki most fogja a fejét.
-
kurtuzov
senior tag
Én most így kevertem 5 literbe: 0,5g keserűsó + 0,2g szódabikarbóna.
A linkeltet megelőző pár hozzászólást is érdemes átfutni.
Ha jól nézem ez a mennyiség konzumpro által számolt táblázat woc sorának adataihoz van közel.[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
Egyszer kiszámoltam 5 literre.
Ki kéne számolni mennyi Hunyadi János víz kell 5 literbe, mégiscsak természetes forrás, nyomelemekkel, majdnem jó arányban van benne magnézium meg hidrogénkarbonát. Pufferoldat készen.
-
bbuffy
senior tag
2007 es. Nem. Kéz alatt kb 2.5-2.7 az értéke. Azt le sem írom mennyi volt. Nekem igy mindegy. Amugy meg egyben nem biztos hogy elmegy, nem is árulgattam, kint van barátom trezorjában. Tök viccesen bedobtam a kontaktnak mikor kiderült hogy tud ilyet, hogy nekem van ilyenem és erdekli e. Érdekelte.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
bbuffy
senior tag
Hagyatékból.(Antikos vagyok). Egy pince tartalmat vettem meg és ott volt a sok szódás mellett bepakolva. Ultramázli, szakmai ártalom amugy. Ezert is váltottam szakmát.
De ettől függetlenül nem raknék ki rá 2M et, igy viszont funny.[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
bbuffy
senior tag
Bezony. Sokat qrválkodtam rajta, de egyszer élünk.
(18 palack Haut-Brion a csereár) Nem vicc. Egy piszok nagy mázlinak köszönhetően.Hivatalosan még rosszul is járok.[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest