Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Batman2 #49721 üzenetére

    Nem láttam akkor az utánszerkesztést, mindenesetre hiába nagyobb az induktivitás, de annak a fojtótekercsnek jó nagy az ellenállása is. Ez pedig korlátozó tényező induktív energiával való feltöltésben és kisütésben egyaránt.

    Az 555 a megadott alkatrészekkel állítólag 1 kHz-en működik és 50 μs a FET bekapcsolt állapota.

    555 kalkulátor szerint mondjuk csak 128 Hz jön ki, 95 % kitöltési tényezővel. 1000 μs periódusidő 5 %-a 50 μs, ez legalább stimmel a leírással.

    50 μs idő alatt kérdés, mennyi energiát lehet betenni 12V-ról, az adott tekercsellenállás áramkorlátozó hatása mellett, utána azt kisütni az akku alacsony belső ellenállásán?

    Ez ugyanis más helyzet, mint amikor kézzel megfogod és ráz. Nagyobb terhelőellenálláson jobban fel tud szökni a feszültség. Akku sokkal jobban ráterhel, oda már jelentősebb áram is szükséges. Sőt, a regenerálási folyamat során, ahogy javul az állapota, egyre jobban csökken a belsőellenállás.

    Valamilyen szimulátorban lehetne ezzel kísérletezni, bár én pont azzal nem szoktam. Fejben történő szimulációt szoktam meg már korábban. Vagy inkább gyakorlatban kipróbálni, és akkor nem kell a hiányzó paraméterek (induktivitások, ellenállások) meghatározásával sem szórakozni.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák